joi, 29 aprilie 2010

Bicicleta


Astazi se împlinesc 225 de ani de când s-a nascut "tatal" vehicolului pe doua roti, Karl Freiherr von Drais, cel care a fost cel mai mare inventator al timpurilor Goethe. Acesta a studiat arhitectura, agronomia si fizica, a fost un pasionat cercetator si a iubit mai presus de orice natura si padurea.
Din dorinta de a se deplasa mai repede pe aleile gradinii, baronul a inventat prima bicicleta, construita din lemn, neavând pedale, lant sau frâne, propulsia realizându-se prin miscarea picioarelor pe sol - foarte asemanatoarea cu bicicleta pe care învata sa mearga copiii în zilele de astazi - si a denumit-o "masina alergatoare" sau "calutul hobby". Un succes deosebit nu a avut, deoarece nu o puteau folosi decât burghezii în gradinile palatelor sau în unele parcuri. Baronul Karl Drais a mai inventat printre altele un pian care înregistreaza apasarea clapelor pe hârtie si în 1821 prima masina de scris, cu 25 de litere si banda de hârtie; deasemenea a inventat primul cuptor pe lemn. Dar cea mai mare inventie a fost un vehicol cu 4 roti (în 1813) actionat prin pedale, pentru care a primit chiar si dreptul de autor, un fel de patent si chiar a capatat o pensie de inventator, în semn de recunostinta pentru aportul pe care l-a adus progresului tehnic. În urma revolutiei germane, cunoscuta si sub numele "revolutia din martie"(1848/1849) Karl von Drais a fost desproprietarit, i s-a retras dreptul de pensie si a murit fara nici un ban.

2 comentarii:

  1. Habar n-avem ca initial bicicleta nu avea pedale! Aveam mereu in cap un triciclu sau unul cu roti inegale. Inseamna ca al meu fiu cu Laufrad al lui se intoarce la origini....:-)))) Faine info!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceska,
    Gâza face o return to innocence :)
    De fapt se spune ca în schitele lui da Vinci ar exista si ceva asemanator bicicletei, însa oficial, von Drais e recunoscut ca descoperitorul vehicolului pe doua roti ;)

    RăspundețiȘtergere