sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Seara din-naintea primei duminici de Advent

Perioada din-naintea zilei în care serbam naşterea lui Iisus Christos se numeste Advent (în latina: adventus = sosirea, advenit = el soseste). Este perioada de timp în care functioneaza si Târgul de Advent (care se va închide pe data de 24.12 la ora 14).
Anul acesta, prima duminica de Advent este pe 30.11, a II-a este pe 7.12, a III-a pe 14.12 si ultima duminica înainte de Craciun este pe 21.12.
În legatura cu Coronita de Advent exista o poveste venita din Hamburgul anului 1839, care spune ca teologul Johann Hinrich Wichern slujitor în Biserica Evanghelică-Lutherană avea în îngrijire un mic orfelinat. Pentru ca în perioada de Post, cei mici întrebau zilnic "cât mai este pâna la Craciun?" a pregatit o coronita de brad cu 19 lumânari mici rosii si 4 lumânari mari albe, a aprins zilnic câte una rosie, seara în zilele lucratoare si câte una mare alba, duminica dimineata. Si asa s-a dezvoltat ideea Coronitei de Advent.
Despre Calendarul de Advent se spune ca în anul 1904, Gerhard Lang a avut ideea comerciala de a tipari un calendar al lunii decembrie pâna în seara de ajun, cu figuri de lipit pentru cele 24 arcuri - simbolizând ferestre. Câtiva ani mai târziu, în anul 1920 reuseste sa-si îmbunatateasca propria idee, realizând calendare cu usite, în spatele carora sunt mascate figuri de ciocolata, calendare care pâna în ziua de azi, încânta în aceeasi masura pe cei mici si pe cei mari! Fetelor mele le-am cumparat calendare Smarties, pentru mine Milka.




Adventul marcheaza în casa noastra începutul pregatirilor de Craciun. Încet-încet, terminam curatenie generala si decoram întreaga casa de sarbatoare, montam instalatiile luminoase în jurul casei, scriem felicitari prietenilor, alegem retetele si coacem fursecuri, ne gândim la meniul pe care-l vom pregati pentru zilele de sarbatoare si pregatim în secret mici cadouri care sa ne faca bucurie în Seara de Ajun, când pregatirile vor culmina cu împodobirea bradului. Câta bucurie pentru o singura luna! Luna decembrie este cea mai frumoasa luna a anului!

26 de comentarii:

  1. asa este, luna Decembrie este cu adevarat cea mai frumoasa luna a anului, poate si pentru ca daruim si ne bucuram de bucuria celor pe care ii surprindem, poate si pentru ca totul este frumos impodobit in asteptarea Noptii Sfinte...cu siguranta nu de motive ducem lipsa pentru frumoasa emotie a acestei luni :)
    ce frumoasa e povestea de Advent, primul pas pentru luna decembrie, luna pe care o asteptam tot anul, eu cu siguranta :)
    te imbratisez, draga mea, draga! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te pup draga mea draga :-* O seara minunata lânga dragul tau ♥

      Ștergere
  2. Chiar aşa. Şi pentru noi este o perioadă de pregătire, exterioară şi interioară.
    Nu voi uita de lumânări :) ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-ai procurat Coronita de Advent!
      Multa bucurie sa iti aduca acesta Prima zi de Advent!

      Ștergere
  3. Bună CARMEN!
    A venit și Decembrie, luna cadourilor pentru cei mici,dar și pentru cei mari!Îmi place articolul despre Advent.
    Fotografiile sunt superbe,șemineul îmi place tare mult...la noi a nins aseară și este frig!
    Îți doresc o duminică frumoasă și luna Decembrie să-ți fie plină de bucurii și reuște!
    Pup și îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult, Elena draga!
      ma bucur mult ca ti-au placut istorioarele. Iti doresc un start bun în noua luna a anului!
      o duminica minunata sa ai! :-*

      Ștergere
  4. Noi inca suntem in asteptare...astept zile mai bune...
    Inca nu simt spiritul sarbatorilor...
    O sa incepem totusi sa confectionam felicitari si alte podoabe la scoala cu copiii.Deja incep vanatoarea de idei de pe internet.:)

    Tare luminoasa iti este casa,iar Craciunitele sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta ca felicitarile si podoabele iesite din manutele celor mici vor fi BIJUTERII! sub indrumarea ta reusita e clara!
      Spiritul Craciunului ne va cuprinde treptat... asa este în Prima zi de Advent... Ai sa vezi ca duminica viitoare vei fi un pas mai aproape ;) Pup

      Ștergere
  5. Nu stiu daca se cuvine sa-ti cer sa-mi spui adresa la care am putea sa-ti trimitem putina sarbatoare romaneasca la plic,dar daca te hotarasti sa-ti deschizi cutia postala pentru o felicitare si de la noi,atunci poti sa-mi scrii pe adresa de mail: angimiara@yahoo.com
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Angi, tu esti una din cele mai dragi si vechi prietene virtuale si bineînteles ca sunt onorata sa fac schimb de adresa cu tine. Inca nu s-a întâmplat sa ne întâlnim în viata reala, cu toate ca am fost pe aproape, de câteva ori... însa stiu bine ca într-o zi ne vom da mâna si ne vom strânge în brate cu aceeasi caldura cu care o fac prietenii vechi.
      Te pup si iti doresc o minunata prima seara de Advent!

      Ștergere
    2. Astept cu mare drag sa ne putem intalni.:)

      Ștergere
    3. cred ca cel mai repede ajungeti voi aici! Noi nu cred ca vom veni înainte de iuni 2017...

      Ștergere
  6. povestea de Advent e superba! la fel si casuta ta! frumos decorata! e o luna frumoasa! asa e! dar e plina de treburi ...:))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru mine, perioada de Advent este cea mai frumoasa perioada din an! :) cu toate treburile si programarile :)) te pup draga mea :-*

      Ștergere
  7. Luna decembrie chiar este o luna magica, este preferata mea, pentru ca este plina de momente vesele alaturi de oamenii pe care ii iubesc.
    Imi place mult cum te-ai pregatit de luna cadourilor, noi deocamdata am cumparat doar un bradulet de hartie care se lipeste pe perete, ca sa il obisnuim pe Bebe cu atmosfera de sarbatoare. Treptat vom aduce si noi tot mai mult din atmosfera Craciunului in casa noastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Germania, Adventul este sarbatorit din plin si asa, treptat, intram în spiritul Sfintelor sarbatori de Craciun. De când locuiesc aici, simt într-adevar bucuria sarbatorilor, si pentru mine luna decembrie este cea mai frumoasa luna a anului.
      Anul acesta am inceput pregatirile destul de tarziu, poate si pentru ca abia am venit din concediu si înca visam la meleaguri mai calde :))) Nu avem zapada, însa s-a lasat frigul si aici.
      Vecina mea are ziua de nastere pe 27, ne-a invitat si am descoperit ca are casa deja gata pregatita pentru Advent si sarbatori, asa ca imediat a doua zi am inceput sa ma mobilize si eu. Inca nu avem instalatiile luminoase montate in exterior... pe stada noastra, la toti vecinii , lumineaza deja din seara asta :) O-ooo! am ramas in urma... Dar este inca timp! :)) Te pup Raluca draga

      Ștergere
  8. Steaua aprinsa ce ne intampina de la intrare, decoratiunea cu cele patru lumanari de Advent impreuna cu minunatele Craciunite, casa luminoasa, calda, intima, imbietoare, realizeaza perfect decorul in care iti va pasi sarbatoarea Nasterii Domnului.
    O seara minunata si o saptamana plina de spor si reusite!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga mea Gina, tu reusesti mereu sa ma emotionezi... Alegi cuvinte atât de frumoase si le dai o forma atât de placuta încat pur si simplu ma emotionezi. Iti multumesc mult ♡
    îmbratisari si pupici
    Sa ai un start bun în ultima luna a anului! :-*

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Carmen, dar in primul rand tu ne provoci si ne creezi ambianta placuta, loc unde ne asternem gandurile cu mare drag:)...imbratisari calde garnisite cu fulgi de nea, caci pe la noi s-a albit decorul hibernal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti sunt recunoscatoare pentru fiecare cuvintel :-*
      Ce frumos ca la voi ningeeee... La noi e frig - termometru arata acum 2 grade, dar nu pica nici un fulg de nea... Multumesc pentru zapada virtuala, te pup

      Ștergere
  11. La tine ne simtim ca-n povesti.Esti atat de talentata si constiincioasa,ca ma determini sa-mi schimb un pic ideea cu decorarea de craciun.O sa fac cat pot ,sa simt sarbatoarea in fiecare zi.Te imbratisez cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te îmbratisez si eu cu drag. Start bun în luna decembrie! :-*

      Ștergere
  12. Am simtit pregatirile pentru sarbatori ! Deja am intrat in atmosfera ! " Vin "invers! :)
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) si eu sunt dupa tine :))) Abia ce am intrat în casa, am avut o progamare la doctor si ne-am întors un pic înainte de ora 18. Pupici

      Ștergere
  13. Sper ca nu sunt probleme de sanatate si a fost doar un control de rutina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, doar controlul de sfârsit de an ;) mi-am prelungit ITP -ul :))))
      Te pup draga mea :-*

      Ștergere