duminică, 11 noiembrie 2012

Parfum de Brumar

Noiembrie este înca blând si pe lânga diminetile cu bruma si noptile cu temperaturi doar un pic sub punctul de înghet al apei, ofera înca multe amiezi cu soare blând. Este înca timp sa adunam acele plante miraculoase care ne vor ajuta pe timp de iarna sa "vrajim" gustul minunat al mâncarurilor.
Pe raftul "farmaciei" mele de bucatarie, pe lânga borcanele cu pastai de roșcov, chili, pelin, tarhon si sovârf, am si borcanele cu frunze de patrunjel, salvie, rozmarin și cimbru.
Este vremea ideala pentru alegerea capetelor de ramurele si pregatirea lor pentru uscare. Aceste plante s-au bucurat întreaga vara de soarele puternic iar acum, odata cu lasarea frigului, îsi concentreaza cu ultimele puteri întrega aroma în vârful vlastarelor.

Salvia - considerată plantă sacră în antichitate, se spune că a fost adusă pe pământ de zei. În lumea arabă purta numele de "iarba beduinilor". Era considerata a fi cel mai bun detoxificant, revitalizant, tonic nervos şi psihic. Medicii greci şi romani ridicasera salvia la rang de "regina a ierburilor tămăduitoare" si slaveau efectele ei protectoare.
"Când Maica Domnului a trebuit să fugă cu copilul Iisus din faţa aprozilor lui Irod, a rugat toate florile de câmp s-o ajute, dar niciuna nu i-a oferit adăpost. Atunci s-a înclinat către salvie, unde a găsit refugiu. Sub frunzele ei dese, ocrotitoare, s-a ascuns şi a adăpostit Pruncul. După ce pericolul a trecut, Maica Domnului a vorbit afectuos salviei: "De azi înainte şi până în vecii vecilor vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau putere să vindeci oamenii de orice boală. Salvează-i de la moarte, cum ai făcut şi cu mine" - aceasta este legenda miraculoasei salvie. Numele latinesc deriva de la cuvântul "salvare", adica - a vindeca, a salva. În scop terapeutic se folosesc frunzele si florile recoltate la începutul lunilor mai- iunie. Pentru aromatizarea mâncarurilor se folosesc frunzele si este recomandata mai ales la fripturi si preparate cu carne.
Rosmarinul, arbustul mic, plăcut mirositor, cu flori alb-lila și frunze totdeauna verzi, este întrebuințat atât în bucatarie, cât și în medicină și în industria parfumurilor. Numele lui derivă din latinescul "rosmarinus" care literal înseamnă "roua mării". Are o aroma fermecatoare, uleiul obtinut din crengutele lui a fost intens folosit înca din antichitate, nu doar în ceremoniile religioase, ci si în produsele alimentare si cosmetice. Paracelsus - celebrul alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog si filozof elvețian, a folosit uleiul de rozmarin în multe medicamente si preparate, crezând în capacitatea plantei de a consolida întregul corp, de a vindeca organele delicate cum ar fi ficatul, creierul si inima.
Culinar, lipsa lui este de neconceput în pregatirea carnei la gratar, fiin un condiment perfect atât pentru carnea de pui cât si pentru cea de miel. Armonizeaza si cu preparatele din dovlecei, cartofi și paste făinoase, dar este folosit si în foile de prăjituri! Despre mierea de rozmarin nu pot sa spun decât ca este o delicatesa!
Cimbrul, o planta ce rezista atât în verile secetoase cât si în iernile cu temperaturi scazute, se înrudeste oarecum cu rozmarinul. Are flori mici alb-lila sau roz si frunzulite cu o aroma specifica patrunzatoare. Folosit din cele mai vechi timpuri în preparatele culinare, cimbrul are succes deosebit mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, la prepararea cărnii de porc și de vânat, dar mai ales la prepararea sarmalelor. Frunzele, precum si tulpinile întregi de cimbru condimenteaza solutia în care se murează varza și castraveții. În medicina naturistă, infuzia de cimbru uscat este deosebit de eficace în tratarea tusei rebele. Grecii, etruscii si egiptenii ardeau cimbrul pe altarele zeilor pentru parfumul îmbatator al acestei plante iar romanii îl foloseau în cosmetica si la pregatirea apei de baie.

Numele patrunjelului vine din limba greaca unde "petros" înseamna piatra, iar "selinon" telina. Asadar, grecii antici considerau patrunjelul un fel de... telina de stânca, pe care o foloseau atat ca aliment, cât si ca planta medicinala. Cu frunzele sale erau decorate si aromatizate mancarurile, dar erau si încoronati învingatorii în întrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de sarpe ori de scorpion.  
Această leguma poate lecui cancerul și poate reda tinerețea biologica. Anticii grecii considerau că această plantă unește lumea viilor cu cea a morților.
Patrunjelul este un pretios complex de vitamine, continutul de vitamina C (mai bogat decât citricele!), beta caroten, clorofila, vitamina B12, Fluor si acizi grasi esentiali, fac din patrunjel un aliment întaritor pentru imunitate, detoxifiant si regenerator. În cosmetica, patrunjelul se foloseste în solutii pentru purificarea tenului si preparate contra pistruilor.
Multi parfumieri ai zilelor noastre sunt obsedati de aromele acestor mirodenii sau condimente si nu putini sunt clientii care-si doresc un astfel de parfum!
Lorenzo Villoresi - binecunoscutul parfumier nascut în Florenta, fascinat de gradinile de verdeturi ale Toscanei a creat "Spezie - EdT". O compozitie speciala, în care aromele de busuioc, oregano, salvie, cimbru, rozmarin, lavanda, fenicul și frunze de roșii, se îmbina cu miresmele de ghimbir, pin, bergamota si coriandru si prafuri de chiparos, scorțișoară, cuișoare și mușchi de stejar..."Parfumul este un semnal al ființei noastre." Flaconul acestei eau de toilette este din cristal de cobalt, simplu si curat ca un altar. Companiile internationale de lux si casele exclusiviste de parfumuri sunt mândre sa prezinte acest parfum (pretul unui flacon de 100 ml. este de 100 euro)
Brandul parizian Diptyque,impus în lumea parfumurilor înca de la începutul anilor '60, a promovat permanent parfumuri excentrice, exclusiviste, pe baza de plante si condimente. "L'eau Trois" creat în anul 1975 de parfumierul Serge Kalouguine, este înca si astazi pe linia de productie. Atât pentru femei cât si pentru barbati, a fost creat din dorinta de a oferi confortul olfactiv pe timpul lunilor reci. Miresmele ce-l compun, contopesc lumea biblica ("Apa Treimii" poate induce gândul la Sfânta Treime) cu adierea blânda a Mediteranei, este un parfum aromatic inspirat de aromele de coastă, din nordul Greciei. O conbinatie minunata de rozmarin, chimen, cimbru salbatic, tămâie, pin și mir. Pulverizând "L'Eau Trois" vei auzi exact acel ciripit de păsări și zumzet de insecte, ca atunci când după un picnic, tragi un pui de somn pe o pătură veche, la umbra unui copac. Mireasma acestiu eau de toilette poate evoca o biserica vechile sau familia, fumul, un vis sau o mângâiere delicata. (pretul unui flacon de 100 ml. este de 86 euro).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La tema de saptamâna trecuta au participat: Mirela, Silving, Vienela, OchiiVerzi, SARA, Gabi, Elly, Diana, Roxana Simona si subsemnata. Pandhora a fost plecata în concediu si Minnie, nu a avut inspiratie. Sunt sigura ca saptamâna aceasta, "echipa" va fi completa! ;)

37 de comentarii:

  1. Thank God for all these wonderful plants! ;)Ce parfum trebuie sa fie la tine in bucatarie!Si o idee buna de preluat ;)
    Duminica placuta,Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut ideea :) O duminica minunata si tie, cu drag.

      Ștergere
  2. mi-a placut legenda salviei,nu o cunosteam...
    folosesc si eu salvia la friptura de porc in mod special dar si in combinatie cu alte ceaiuri de plante...
    mi-a placut mult parfumul ierburilor gasite aici la tine...cu rozmarinul nu ma prea impac dar il folosesc totusi la o combinatie pe care o pun in uleiul de masline pentru un ulei mai aromat pe care il folosesc cand fac salata de legume sau de paste...
    ultimul parfum despre care vorbesti trebuie sa fie deosebit si persistent,imi place ideea acestei combinatii putin obisnuite intre pin si mir dublata de aroma tuturor acelor plante...
    o duminica parfumata iti doresc cu tot dragul Carmen >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa-i ca e frumoasa legenda? si pe mine m-a impresionat :)
      prospete, nu-mi lipsesc niciodata, din primavara pana-n toamna, dar iarna... folosesc din cele uscate la borcan - care daca sunt acum puse la uscat, au înca o aroma persistenta. Noi mancam mult peste - dar nu prajit in ulei ci gatit in tava, la cuptor, si atunci e nevoie de toate aceste mirodenii.
      te pup, draga mea. O duminica minunata!

      Ștergere
  3. am mai aflat ceva azi! tare imi place cand aflu lucruri de la oameni dragi!
    zi faina, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce bine fac cuvintele tale, Geanina draga! ma bucur mult si-ti multumesc!
      o duminica minunata!

      Ștergere
  4. Carmen, folosim aceleași condimente naturale și plante medicinale, cu foarte mici modificări! Un parfum teribil e la tine și sigur mâncărurile au savoarea sănătoasă a condimentelor naturale! Pe lângă ceaiurile de trandafir, hibiscus și șovârf, exact salvia e regină și în farmacia noastră verde!
    Superbă Legenda salviei!Știam că e un panaceu universal, e și frumos parfumată.
    Parfumurile...Off, tentant mai e cel florentin!Și cel franțuzesc...Singurul parfum din flori medicinale și plante aromatice pe care l-am avut este Aromatic Elixir de la Clinique, dar acestea mă tentează mult.
    Te pup, superbă postare! O zi caldă și parfumată!

    P.S. Tema de săptămâna viitoare s-a modificat, alegând eu însămi o temă clasică, dar dragă tuturor: Parfumul primilor fulgi de nea, deoarece vine, vineeee iarna!Mai povestim. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu folosesc nimic din ce am prezentat aici ca ceai! doar ca aromatizant pentru mâncaruri - Despre ceaiuri am scris noi o alta postare, in Clubul Povestii Parfumate :) acum am scris doar despre plantele aromatice culese în noiembrie si folosite drept condimente la gatit.
      Mie îmi plac toate si am un rasad în gradina unde doar asemenea mirodenii am - proaspete pe toata vara. Ieri cand am scris acesta postare, tocmai am cules ramurele inca verzi pentru uscat si pus la borcanele - scriam si miroseam... hmmmm ce arome!
      O duminica parfumata si cat mai placuta, Mirela draga!

      Ștergere
  5. Ai o adevarata farmacie in bucatarie!
    Poate niciodata,ca vara asta n-am mancat atatea ierburi,dar cand omul este pus fata in fata cu unele neplaceri medicale trece si la pascut.:)Desi folosesc in bucatarie multe condimente verzi,iar gradina geme de frunze binefacatoare,crude,in salate sunt de-a dreptul fantastice.Vara aceasta le-am combinat zilnic in salatele mancate.N-as uita nici de vestitul usturoi alaturi de sora lui mai mica ceapa,iar gustul amar de Ambrozie(iarba de parloaga),m-a facut sa inteleg ca in jurul nostru pamantul ofera sanatate.Chiar daca Aloia o am numai in ghiveci e la randul ei un medicament suuuper,din pacate fara aroma,deci nu-l putem folosi ca parfum!:)

    O povestioara parca-mi vine sa-ti spun.
    Sora mea era studenta la Cluj.In vacanta,intoarsa acasa din acel mediu,viu colorat de neamuri si fete studentesti din lumea intreaga,a adus cu ea si idei culinare.Ramanand singuri acasa,doar cu tati,un afon in bucatarie,s-a apucat de bucatarit si ne-a pregatit o "Salata de menta".Am contribuit si noi la realizarea acestei"delicatese",asa ca am intrat in gradina si am cules menta,patrunjel si usturoi.Le-am tocat marunt,le-am amestecat cu putina sare si ulei(nu aveam ulei de masline,asa ca am pus ulei de seminte de dovleac:)) si le-am lasat asa sa se patrunda.
    A venit si ora mesei,cu felul principal,singurul practic.:)
    Am asezat frumos farfurioare ,furculite,paine si am luat masa la hora.
    A ridicat capacul.Prima data ne-a izbit un miros puternic de...Petrol.Combinatia aromelor a fost totala.Am incetcat sa si mancam,dar unul cate unul a renuntat.Tati primul,apoi fratele.
    Alaturi de Steluta,incercam sa ma conving ca e buna salata,dar la auzul cuvintelor fratelui mai mic..."Aceasta salata este dementa",am pufnit in ras si ne-am lasat si noi pagubase.:)Am trecut la alt fel principal(rosii,ardei,castravieti si tot ce am gasit de mancat in gradina,alaturi de o clisa numai buna de taiat feliute pe paine.
    Aromele copilariei buclucase mi-au venit in minte citindu-ti postarea.:)

    Mi-ar place cate o sticluta din fiecare parfum descris!;)
    Sa aveti arome blande de toamna colorata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi draga, ce m-am amuzat citind intamplarea cu salata de menta, dementa :))) superb ai relatat-o!
      Deocamdata avem inca verzi toate aceste condimente, dar cum da primul inghet, incep sa capete pete maro. Rozmarinul ne-a inghetat anul trecut - au si fost geruri mari, -20°C! In primavara am plantat altul si s-a dezvoltat tare frumos - cat de curand va trebui sa-l acoperom cu crengute de brad, sa nu-l pierdem :)
      Busuiocul insa a peidut toate frunzele, la prima bruma... Voi cumpara unul la ghiveci, pana trecem peste iarna. Si noi gatim mult condimentând cu plante aromatice.
      Te pup. O duminica faina!

      Ștergere
  6. wow parca am simtit aromele descrise de tine in timp ce citeam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca-i asa, atunci inseamna ca ai o imaginatie olfactiva foarte dezvolata sau, gândim pe aceeasi unda :) te pup. Duminica faina!

      Ștergere
  7. Am descoperit salvia in Italia si m-am indragostit iremediabil de aroma ei. Intoarsa in tara, am cumparat de trei ori de la Kaufland ghivece cu cate o plantuta mica, din care speram sa ma servesc. Toate au murit, pe rand. :((
    Imi plac mult articolele tale, esti mereu documentata, mereu aflu ceva ce nu stiam.
    Sa ai o duminica minunata, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oh, poate ca o uzi prea des, sau poate nu primeste destula lumina... Salvia nu este pretentioasa, noi avem un razor doar pentru plante aromatice, vara sunt de toate! dar... din noiembrie începând, tot mai putine... menta si rozmarinul raman inca verzi.
      Ma bucur mult ca ti-a placut articolul meu. O duminica minunata si tie, Vienela draga!

      Ștergere
  8. Ce parfum minunat trebuie sa fie la tine in bucatarie!Nu stiu cum e salvia, insa celelalte plante stiu ce parfum au, imi place sa le folosesc la mancare, am cateva crengute de cimbru si marar, anul acesta am tarhon uscat, mi-ar fi placut sa fie in borcan cu otet.
    Mi-a facut placere sa citesc povestea ta din care am si invatat ceva.
    Sa ai o duminica parfumata, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pana acum doi ani am avut tarhon in gradina, apoi s-a salbaticit! nu stiu ce i-am facut, dar forma plantei a ramas, fara însa ca frunzele sa ma miroasa atat de aromatic! Asta vara am fost in Romania si mi-am cumparat un kilogram pe care mi l-am curata frumos si pus la borcan, un strat frunze, sare presarata, inca un strat frunze si tot asa, apoi presate si cu otet acoperite. Hmmmm ce aroma are! si ce bune sunt doua lingurite tocate in ciorba de cartofi sau de perisoare!
      Multumesc Gabi draga! o duminica minunata si tie!

      Ștergere
  9. Draga mea, draga!
    Colectia ta de "Kräuter & Gewürze" mi-a înmiresmat sufletul! Ai o adevarata "colectie" de plante în camara! Cand am sa am nedumeriri în privinta uneia dintre ele nu am sa ezit sa te întreb. Sarbatoreste fericita azi împreuna cu musafirii tai pe Sfantul Martin si saptamana care vina sa îti aduca împliniri! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Minnie, ma bucur ca ti-a placut articolul si neaparat sa ma intrebi daca crezi ca te pot ajuta cu vreun sfat, cu toata placerea o voi face.
      Multumesc pentru urare, tocmai am mancat si acum mergem la biserica sa vedem micutii cu lamasele :)) sunt adorabili! Doar ca vremea e... hm! a plouat toata ziua, de dimineata devreme si acum e racoare si umetzeala parca-ti intra-n oase, dar... Sf: Martin e doar o data pe an! :)) Te pup si eu. O duminica minunata!

      Ștergere
  10. Inca de cand eram mica bunica m-a invatat sa recunosc plantele si ce pot face cu ele si la ce sunt bune. Apoi bunicul m-a invatat sa deosebesc ciupercile si tot asa.. Si in ziua de astazi cand merg la munte si vad salvie cu siguranta o culeg si pun la uscat in ziar, niciodata nu stii cand ai nevoie de un ceai bun de salvie! O duminica placuta Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce bine este cand bunicii transmit cunostintele noii generatii! ceai de salvie n-am baut niciodata - nu prea beau ceaiuri, decat din cele preparate de plafar. Salvia si celalalte plante descrise aici, le folosim doar pentru aromatizarea mancarurilor.
      O duminica minunata si tie, Cris-Mary draga!

      Ștergere
  11. Într-adevăr, o bogăție de arome care tentează... Ceaiul de salvie nu are gust prea rău. E bun și pentru gât (gargară cu o lingură de sare pusă în el).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-m baut niciodata ceai de salvie adunata de mine... poate ca ar trebui sa incerc :)) Eu ce am in gradina folosesc doar la prepararea si aromatizarea mancarurilor.

      Ștergere
  12. Tarhonul l-am descoperit tarziu, dupa insuratoare; l-a impus soacra-mea care era de la Alba...; un fel de sudista din perspectiva mea satmareana.
    Aici, in Bucuresti se consuma multe ciorbe; cine stie adauga tarhon...
    Vorba aia : "ce stie mocanu', la ce-i bun sofranu' "

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am invatat la inceput ca-l cheama Tarcăn :)) asa cum ii spuneau frâuăle ce-l vindeau la piata din Sibiu :)) Multe am invatat de la sasi! :)

      Ștergere
  13. Noi nu prea folosim foarte multe condimente si din acest motiv mi-e foarte greu sa ma obisnuiesc cu cele necunoscute desi am tot incercat. In statiuni, pe litoral, am fost in ultimii ani doar la all inclusive, un Bulgaria.
    Am luat de multe ori diverse preparate noi de curiozitate. Unele mi-au placut altele insa, din motivul condimentelor neobisnuite, nu. :)
    Foarte interesante toate informatiile despre condimente, la fel si legenda salviei. Un aspect al temei la care nu m-as fi gandit. :)
    O saptamana minunata, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum?! fara condimente?! drept sa spun, mancarurile iuti nic eu nu le agreez, însa aromele care sunt traditionale in bucatariile romanesti, frantuzesti, italiene si germane... nu as putea concepe sa traiesc fara! mancarea e fada fara un pic de busuioc, salvie, cimbru, rozmarin si patrunjel, nu-mi lipseste niciodata din bucatarie!
      Ma bucur ca apreciezi form articolului meu :) m-am gandit ca am deviat putin de la tema, ca nu vorbesc direc de florile de noiembrie, dar...am adus paarfumul de noiembrie "un pic mai altfel" , al plantelor ce au deasemenea flori, dar nu le prea bagam in seama, nu le veneram ca pe suratele lor nobile, florile ornamentale.
      O seara minunata si o saptamâna parfumata îti doresc, Elly draga!

      Ștergere
    2. Am zis ca nu folosim multe in sensul de nu asa o larga paleta :)
      Ba da, folosim condimente dar doar cele uzuale: piper (mie imi place probabil cel mai mult) pentru ca imi plac mancarurile picante, cimbru, marar, patrunjel, leusetan, telina, as baga aici chiar si usturoiul cu care am o relatie de dragoste si ura...fiindca il agreez decat in foarte putine preparate.
      Cam atat... :)
      Am mai scris ceva despre si in leapsa de azi...

      Ștergere
  14. Încântătoare legenda salviei! Nu am auzit-o până acum. Nici nu ştiam că este atât de "bună" vindecătoare... mulţumesc.
    O săptămână minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca am putut aduce ceva informatii noi :)
      imbratisri si ganduri bune, draga Anastasia.

      Ștergere
  15. Minunata alegere! Frunzele si vlastarii acestor flori aromate ne vor condimenta zilele de iarna ce stau sa apara! Mi-a facut o deosebita placere - ca de obicei- sa citesc randurile tale... Parfumurile descrise par de vis.
    Iti doresc o saptamana minunata! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate Lolita draga. Ma bucur ca ideea mea ti-a placut.
      O saptamâna perfecta iti doresc si eu tie, cu drag!

      Ștergere
  16. Foarte interesanta expunerea minunilor ce le aduc
    mirodeniile expuse!
    Te imbratisez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Steliana, ma bucur sa aud din partea ta cuvinte de lauda. Tu esti o gospodina perfecta si cunosti atâtea! multumesc!
      te pup si eu, sa ai o saptamâna minunata!

      Ștergere
  17. Excelent! Cate informatii! Le tin eu minte oare? Mai mult sau mai putin, dar imi voi aminti, probabil, atunci cand va fi nevoie! Sper! De notat, notez, dar uit pe unde… :) Dar sa las asta... Minunate arome vin dinspre tine! Bucataria ca bucataria, dar parfumeria! Desigur, si tu te pricepi sa descrii parfumurile! Inca invat! Inca ma incapatanez sa reusesc! Trebuie sa-mi iasa! :)
    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea, Diana :) îmi amintesc de prima sesiune de examene, ce generosi ni se pareau profesorii care ne permiteau sa intram in sala cu culegeri de formule si tabele de transformari... spuneau " un om destept nu este acela care tine minte o multime de carti si manuale, ci acela care stie unde sa caute cand are nevoie de ceva!" Mai tarziu am inteles - Viata mi-a aratat ca asa este! Te astept oricand aici, sa citesti daca ideile mele iti pot fi de folos.
      O seara minunata iti doresc.
      Salutari mamei tale :) pupici - va cunosc atat de bine din povestile mamei mele :) si-mi sunteti dragi!

      Ștergere
  18. Pentru cei ce vor sa vada cu adevarat, aceste mici plante aromate, pot face atat de mult bine. Inveselesc atmosfera, ne inveselesc pe noi, atat in interior cat si in exterior. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  19. excelent articol, perfect documentat dar nu as pune cimbru in apa din cada nici sa ma tai :)
    cred ca in camara ta e un miros de vis, mereu am zis ca esti o gospodina adevarata si talentata chiar daca tu ne arati mai mereu cate priceput este Helmut :)
    oricum, nici nu se putea sa fie altfel jumatatea ta :)

    RăspundețiȘtergere