
CANTITATEA REȚETEI: pentru 8 persoane
Aluat
- 125 g unt rece
- 200 g făină de speltă*
- ½ linguriță sare
- 4 linguri apă cu gheață
Umplutură
- 4 mere medii sau 750 g prune
- ½ lămâie
- scorțișoară
- 1 lingură zahăr
PREPARARE
Aluat
- Tăiați untul rece în bucăți mici. Frământați împreună cu făina și sarea în robotul de bucătărie timp de aproximativ 2-3 minute, până când amestecul seamănă cu mazărea mică.
- Puneți apă cu câteva cuburi de gheață într-un recipient. Adăugați cele 4 linguri de apă cu gheață în bolul de frământat și frământați câteva secunde. Nu frământați prea mult și rezistați tentației de a aștepta până când se formează un aluat neted. Glutenul din făină nu trebuie să se dezvolte pentru ca aluatul să fie crocant la copt. Puneți amestecul pe o bucată de folie alimentară, comprimați și lăsați să se odihnească în frigider cel puțin o oră.
Umplutură
- Preîncălziți cuptorul la 200°C.
- Curățați merele și tăiați-le în felii sau scoateți sâmburii prunelor și tăiați-le în jumătăți. Amestecați sucul de la o jumătate de lămâie cu puțină scorțișoară și zahăr după gust, într-un bol. Dacă folosiți fructe cu sâmburi, adăugați 1 lingură de făină pentru a lega amestecul și a preveni scurgerea sucului în timpul coacerii.
Galeta
- Întindeți aluatul într-un cerc cu diametrul de aproximativ 30 cm. Puneți-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Aranjați merele în cerc sau puneți prunele în mijlocul cercului de aluat.
- Lăsați o margine de aproximativ 5 cm. Îndoiți marginea peste fructe și presărați cu 1 linguriță de zahăr.
- Coaceți galeta în cuptorul preîncălzit la 210°C timp de aproximativ 30 de minute.
- Presărați cu puțin zahăr pudră și savurați caldă, după preferință. Se poate servi alături, o cupă mică de înghețată de vanilie.
SFAT
- Aluatul se poate congela fără probleme și este ideal pentru orice tip de quiche. Este important ca aluatul și umplutura să fie coapte la temperaturi diferite, de aceea coaceți aluatul mai întâi pe orb**.
Aceasta poate fi folosită în diverse rețete, inclusiv pâine, prăjituri, biscuiți și clătite, oferind un gust distinct și o textură plăcută
- Întindeți aluatul în tavă și puneți-l la rece pentru a se întări.
- Înțepați aluatul cu o furculiță pentru a elibera aburul în timpul coacerii.
- Acoperiți aluatul cu hârtie de copt și adăugați greutăți (boabe de fasole, orez sau bile ceramice) pentru a preveni umflarea.
- Coaceți aluatul în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute.
- Îndepărtați greutățile și hârtia, apoi coaceți încă 5 minute dacă este necesar.
Acest proces asigură o crustă perfectă pentru tarte și quiche-uri
Quiche-ul și galeta sunt două preparate diferite:
Quiche: Este o tartă sărată cu o crustă de aluat fraged și o umplutură pe bază de ouă și smântână, la care se adaugă diverse ingrediente precum brânză, legume, carne sau fructe de mare. Cel mai cunoscut exemplu este Quiche Lorraine.
Galeta: Este o prăjitură rotundă, care poate fi dulce sau sărată. Galeta dulce are de obicei o umplutură de fructe, cum ar fi mere sau prune, și este făcută cu un aluat simplu, întins într-un cerc și pliat peste umplutură.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ continuare la:
That looks really good to eat
RăspundețiȘtergereit was very tasty! ☺
RăspundețiȘtergere