CANTITATE REȚETE: Pentru 8 persoane.
GNOCCHI
1.000 g cartofi făinoși400 g făină de grâu
40 g unt
4 gălbenușuri de ou
1 linguriță de sare
2 prafuri de nucșoară
Curățați bine cartofii și fierbeți-i în coajă, în apă sărată, timp de 20-30 de minute, până devin moi (într-o oală sub presiune durează aproximativ 8-12 minute).
Lăsați cartofii să se răcească puțin, curățați-i de coajă și pasați-i printr-o presă de cartofi.
Frământați-i împreună cu celelalte ingrediente până obțineți un aluat omogen; nu frământați prea mult, pentru a obține un aluat de cartofi pufos;
Împărțiți aluatul și pe o suprafață de lucru, ușor stropită cu făină, formați rulouri groase de 2 cm (ca grisinele), apoi tăiați bucăți de aproximativ 2 cm.
Apăsați ușor bucățile de aluat cu o furculiță sau modelați-le pe o racletă special pentru gnocchi (din lemn de fag). Cu degetul mare sau cu arătătorul, apăsați ușor bucata de aluat, în timp ce o rulați pe racletă.Fierbeți gnocchi în apă sărată până când se ridică la suprafață. Scoateți-le cu o spumieră și lăsați-le să se scurgă![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixV7WyrkWgLyQj5k2kEzz-6q8MU-xuOBDF7WQl5MiHmf57UGfXRt-LX53pKSYW3aBGTmHm1vtSEIJE7NgAt5lQYGWU84EmAK6A9k9vs_0-BDnipZr9K6jLuKoo7xNA0c5mQTXChxVL3ycIoPjMexR2BV2Hj6QlwndZ0mPx_AxRQ3axK8TSHbJ01uNi2Tg/s320/1000147326.jpg)
2 cepe
unt, pentru uns tigaia
2 căței de usturoi
2 linguri de făină de grâu
500 ml supă de legume
300 ml smântână
1 lingură de boia de ardei
2 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
pătrunjel verde
Curățați ciupercile și tăiați-le felii. Tăiați ceapa în cubulețe mici.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixV7WyrkWgLyQj5k2kEzz-6q8MU-xuOBDF7WQl5MiHmf57UGfXRt-LX53pKSYW3aBGTmHm1vtSEIJE7NgAt5lQYGWU84EmAK6A9k9vs_0-BDnipZr9K6jLuKoo7xNA0c5mQTXChxVL3ycIoPjMexR2BV2Hj6QlwndZ0mPx_AxRQ3axK8TSHbJ01uNi2Tg/s320/1000147326.jpg)
SOS DE CIUPERCI CU SMÂNTÂNĂ
1 kg de ciuperci2 cepe
unt, pentru uns tigaia
2 căței de usturoi
2 linguri de făină de grâu
500 ml supă de legume
300 ml smântână
1 lingură de boia de ardei
2 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
pătrunjel verde
Curățați ciupercile și tăiați-le felii. Tăiați ceapa în cubulețe mici.
Încălziți untul într-o tigaie și prăjiți ciupercile și ceapa. Prelucrați usturoiul într-o pastă folosind un mojar (sau tocați-l mărunt) și adăugați-l în tigaie.
Presărați făina și stingeți cu supa de legume și smântâna.
Condimentați sosul de ciuperci-cu-smântână și lăsați-l să fiarbă, fără capac, timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu.
Asezonați sosul și la final, tocați fin pătrunjelul și amestecați-l în sos. (pastrati cateva frunze si pentru decor/servire).
Presărați făina și stingeți cu supa de legume și smântâna.
Condimentați sosul de ciuperci-cu-smântână și lăsați-l să fiarbă, fără capac, timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu.
Asezonați sosul și la final, tocați fin pătrunjelul și amestecați-l în sos. (pastrati cateva frunze si pentru decor/servire).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqLCJjyZhaBVB6hI7JZczigqnSlwwzES1jCZtzda3I_YfyIJY3DWYk-ze3IWUTXvn2NdTPA7Kl___atmp76IC1PrcQLXF-fpLDTWP1dzSFyT09l-nBBCsZox4VuX8p0P0HyGwYrvkRpH1L0YmZyjhYDrna57lx7RxOxKgmIQ1hch1O3uBPHfXAnPwg8sY/s320/1000147327.jpg)
1.000 g roșii cărnoase
3 căței de usturoi
3 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de sare
2 prafuri de piper Cayenne
1 praf de zahăr
10 frunze de busuioc
1 praf de piper
Se curăță roșiile de piele: se pune o oală mare cu apă pe foc și se lasă să fiarbă. Se opăresc rapid roșiile și apoi se trec sub apă rece, sau si mai rapid, se pun intr-un vas cu apa cu gheață.
Se taie roșiile în bucăți mici. Se curăță usturoiul și se taie fin.
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se prăjesc roșiile și usturoiul. Se adaugă sare, piper Cayenne și zahăr.
Se lasă sosul să fiarbă fără capac aproximativ 60 de minute.
Se pasează sosul cu busuiocul în blender și se asezonează cu piper.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Când totul este gata, se amestecă jumătate din gnocchi cu sosul de roșii în tigaie, lăsându-se foarte puțin pe foc, iar cealaltă jumătate din gnocchi se amestecă la fel, cu sosul de ciuperci și smântână, în alta tigaie. Se servesc pe farfurii, ambele feluri de gnocchi, în porții egale. Hmmmm, un deliciu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Spor la gătit și poftă bună! 🍄🍲🍅
Spor la gătit și poftă bună! 🍄🍲🍅
continuare la: "Bucatari pentru o seara", "SUPĂ DE ROȘII COAPTE", "Chifle cu aluat prefermentat", "Delicii culinare - Rețete ușoare și rapide".
O să aprofundez sosul de roșii.😀
RăspundețiȘtergereDaaa, sosurile pot fi combinate chiar si cu Spagetti.
ȘtergereNumai bine!
Doar sosul de rosii cred ca l-as face. Tinand cont ca nu mai folosim fainuri.
RăspundețiȘtergereInsa o sa ma gandesc la alte variante. Multumesc pentru idei,
draga Carmen! Pupici si duminica placuta!❤️😘
aha... fara fainoase?! wow! eu nu pot trai fara pânie! Dar imi plac mult si spagetti, prajiturile, placintele... Faina e peste tot in aceste produse...
ȘtergereSa ne spui te rog, ce variante ai ales. Multumim ♥
Un weekend minunat in continuare, draga Suzana! Pupici❤️😘
Naut si hrisca in principiu. Fac clatite si placinte cu legume.
ȘtergereFara paine, patiserie din cand in cand. Am vrut sa verific niste idei dintr--o carte despre efectele inflamatorii ale glutenului. E adevarat ca anumite constatari le-am avut dupa vreo patru luni, insa am hotarat ca e mai bine asa. Cam asta e.
Pupici! O saptamana usoara!❤️😘
Ce bine ca esti disciplinata! Eu imi pot impune multe reguli, sunt foarte disciplinata din multe puncte de vedere, nu insa gastronomic! Sunt foarte pofticoasa, de aceea nu am putut niciodata sa tin mai mult de cateva zile o dieta sau post. Stiu ce alimente nu imi fac bine, sunt putine, si ma feresc sa le consum, spre exemplu, ceapa prajita imi face foarte rau. Sunt putine alimente sau preparate .... spre norocul meu,nu am aleegii alimentare. Insa in general, noi mancam pe cat se poate produse bio, si mancare gatita proaspat, si nu facem abuzuri.
ȘtergereTe pup si eu. O saptamana minunata, Suzana draga! 🤗😘
Tentante tare cele două sosuri, mulţumesc pentru reţete. Gnocchi-s pentru cei mai puţin leneşi deci eu nu mă încadrez :D
RăspundețiȘtergereSăptămână frumoasă, Carmen!
Exista si alte alimente ce pot si combinate cu aceste sosuri, asa ca, ma bucur daca ai gasit aici o mica sursa de inspirație, Potecuță draga 🤗😘
Ștergere