sâmbătă, 15 februarie 2025

Gnocchi cu sos de rosii si cu sos de ciuperci cu smântâna

CANTITATE REȚETE:  Pentru 8 persoane.

GNOCCHI

1.000 g cartofi făinoși
400 g făină de grâu
40 g unt
4 gălbenușuri de ou
1 linguriță de sare
2 prafuri de nucșoară

Curățați bine cartofii și fierbeți-i în coajă, în apă sărată, timp de 20-30 de minute, până devin moi (într-o oală sub presiune durează aproximativ 8-12 minute).
Lăsați cartofii să se răcească puțin, curățați-i de coajă și pasați-i printr-o presă de cartofi.
Frământați-i împreună cu celelalte ingrediente până obțineți un aluat omogen; nu frământați prea mult, pentru a obține un aluat de cartofi pufos;
Împărțiți aluatul și pe o suprafață de lucru, ușor stropită cu făină, formați rulouri groase de 2 cm (ca grisinele), apoi tăiați bucăți de aproximativ 2 cm.
Apăsați ușor bucățile de aluat cu o furculiță sau modelați-le pe o racletă special pentru gnocchi (din lemn de fag). Cu degetul mare sau cu arătătorul, apăsați ușor bucata de aluat, în timp ce o rulați pe racletă.
Fierbeți gnocchi în apă sărată până când se ridică la suprafață. Scoateți-le cu o spumieră și lăsați-le să se scurgă

SOS DE CIUPERCI CU SMÂNTÂNĂ 

1 kg de ciuperci
2 cepe
unt, pentru uns tigaia
2 căței de usturoi
2 linguri de făină de grâu 
500 ml supă de legume
300 ml smântână
1 lingură de boia de ardei
2 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
pătrunjel verde

Curățați ciupercile și tăiați-le felii. Tăiați ceapa în cubulețe mici. 
Încălziți untul într-o tigaie și prăjiți ciupercile și ceapa. Prelucrați usturoiul într-o pastă folosind un mojar (sau tocați-l mărunt) și adăugați-l în tigaie.
Presărați făina și stingeți cu supa de legume și smântâna.
Condimentați sosul de ciuperci-cu-smântână și lăsați-l să fiarbă, fără capac, timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu.
Asezonați sosul și la final, tocați fin pătrunjelul și amestecați-l în sos. (pastrati cateva frunze si pentru decor/servire).

SOS DE ROȘII

1.000 g roșii cărnoase
3 căței de usturoi
3 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de sare
2 prafuri de piper Cayenne
1 praf de zahăr
10 frunze de busuioc
1 praf de piper

Se curăță roșiile de piele: se pune o oală mare cu apă pe foc și se lasă să fiarbă. Se opăresc rapid roșiile și apoi se trec sub apă rece, sau si mai rapid, se pun intr-un vas cu apa cu gheață. 
Se taie roșiile în bucăți mici. Se curăță usturoiul și se taie fin. 
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se prăjesc roșiile și usturoiul. Se adaugă sare, piper Cayenne și zahăr. 
Se lasă sosul să fiarbă fără capac aproximativ 60 de minute. 
Se pasează sosul cu busuiocul în blender și se asezonează cu piper.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Când totul este gata, se amestecă jumătate din gnocchi cu sosul de roșii în tigaie, lăsându-se foarte puțin pe foc, iar cealaltă jumătate din gnocchi se amestecă la fel, cu sosul de ciuperci și smântână, în alta tigaie. Se servesc pe farfurii, ambele feluri de gnocchi, în porții egale. 
Hmmmm, un deliciu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Spor la gătit și poftă bună! 🍄🍲🍅

8 comentarii:

  1. O să aprofundez sosul de roșii.😀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, sosurile pot fi combinate chiar si cu Spagetti.
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Doar sosul de rosii cred ca l-as face. Tinand cont ca nu mai folosim fainuri.
    Insa o sa ma gandesc la alte variante. Multumesc pentru idei,
    draga Carmen! Pupici si duminica placuta!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aha... fara fainoase?! wow! eu nu pot trai fara pânie! Dar imi plac mult si spagetti, prajiturile, placintele... Faina e peste tot in aceste produse...
      Sa ne spui te rog, ce variante ai ales. Multumim ♥
      Un weekend minunat in continuare, draga Suzana! Pupici❤️😘

      Ștergere
    2. Naut si hrisca in principiu. Fac clatite si placinte cu legume.
      Fara paine, patiserie din cand in cand. Am vrut sa verific niste idei dintr--o carte despre efectele inflamatorii ale glutenului. E adevarat ca anumite constatari le-am avut dupa vreo patru luni, insa am hotarat ca e mai bine asa. Cam asta e.
      Pupici! O saptamana usoara!❤️😘

      Ștergere
    3. Ce bine ca esti disciplinata! Eu imi pot impune multe reguli, sunt foarte disciplinata din multe puncte de vedere, nu insa gastronomic! Sunt foarte pofticoasa, de aceea nu am putut niciodata sa tin mai mult de cateva zile o dieta sau post. Stiu ce alimente nu imi fac bine, sunt putine, si ma feresc sa le consum, spre exemplu, ceapa prajita imi face foarte rau. Sunt putine alimente sau preparate .... spre norocul meu,nu am aleegii alimentare. Insa in general, noi mancam pe cat se poate produse bio, si mancare gatita proaspat, si nu facem abuzuri.
      Te pup si eu. O saptamana minunata, Suzana draga! 🤗😘

      Ștergere
  3. Tentante tare cele două sosuri, mulţumesc pentru reţete. Gnocchi-s pentru cei mai puţin leneşi deci eu nu mă încadrez :D
    Săptămână frumoasă, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista si alte alimente ce pot si combinate cu aceste sosuri, asa ca, ma bucur daca ai gasit aici o mica sursa de inspirație, Potecuță draga 🤗😘

      Ștergere