joi, 16 mai 2019

Îngerii pazitori - Duzina de cuvinte

Excercitiu de imaginatie literara "Duzina de cuvinte" (213): colet, foarfeca, parfum, drum, falfait, mesaje, pastile, curcubeu, husa, barca, zumzet, mustata. Tema: Ingerul pazitor

*
https://www.cartim.ro/jocul-cuvintelor-213/
Ploua torential si nu mai facuse pauza de cateva ore. Vroia neaparat sa predea ultimul colet ca sa-si încheie tura.
Schimbă CD-ul si încercă sa regleze mai bine balansul în boxe când din sens opus, un autovehicol de mare tonaj alunecă pe asfaltul umed în directia lui. Trase cât putu de mult pe dreapta si “monstrul pe roti” trecu razant pe lânga el. A evitat accidental “la mustata” si acum îsi simtea inima batând de parcă încerca sa-i sparga pieptul.
Îsi vazura fiecare de drum ca si când nu s-ar fi întâmplat nimic.
**
Era ziua ei. Primise pe whats app zeci de mesaje de felicitare, însa înca nu gasise buna dispozitie pentru a raspunde. De azi-dimineata simtea o durere puternica de cap, dar nu vroia sa ia pastille. Era adepta “leacurilor babesti” si acum îsi pregatea o infuzie de ghimbir cu musetel.
Luă ibricul cu apa clocotind de pe foc, când tocmai sună cineva la usa. Turnă apa în cană, acoperi cu o farfurioara, lăsă totul pe marginea mesei si se grabi sa deschidă. În prag, un tânar zgribulit, cu parul ud si cearcane vinetii în jurul ochilor. Îl privi pret de câteva secunde si vazu cum picaturile de apa i se preling pe fata si pe gât si se opresc pe umerii tricoului. Curierul îi intise o cutie de carton alb, legata cu siret roz. Borborosi ceva în momentul în care din bucatarie se auzi un miorlait înfiorator si zgomote de portelan spart. Din trei pasi au fost amandoi în bucatarie - el o urma instinctiv, din dorinta de a ajuta.
Motanul zburlit îsi lingea o labuta. Nu se oparise, doar se speriase rau de aburul ce s-a ridicat din cana pe care probabil a vrut sa o cerceteze. Cei doi au râs si s-au apucat sa strânga cioburile împrastiate cât era bucataria de lunga. Apoi Ea l-a invitat pe El la un ceai si a pus din nou ibricul cu apa pe foc.
A luat apoi o foarfeca, a taiat snurul si a deschis pachetul. Dupa cum se astepta, era un parfum scump si o felicitare, trimise de parintii ei, ca în fiecare an cu ocazia zilei de nastere.
Dupa ce au baut ceaiul împreuna, El a îndraznit sa o invite la o plimbare. Tocmai se oprise ploaia si au hotarât sa iasa în parc.
***
La malul lacului în parc, batrânul barcagi ridică husa de pe barci. Din păpuris, un lebadoi agresiv a sarit la atac, crezând ca batrânul atenteaza la puii lui. Omul a alunecat cu cizmele de cauciuc si un picior i-a ramas întepenit sub ponton. Cu un fâlfâit puternic de aripi, pasarea s-a îndepartat multumita de victorie.
Împovarat de ani dar si de kilogramele în plus, batrânul s-a întins neputincios pe lemnele umede, sperând ca cineva sa treaca cât de curând pe malul lacului, sa-i elibereze laba piciorul din strânsoarea ca de menghina. Când a zarit cele doua siluete pe alee, a început sa stige cu toata puterea.
****
Soarele îsi desfacea timid razele si o frumusete de curcubeu îsi înalta arcul deasupra naturii proaspete. Din tufisuri se auzea zumzet de albinute. Aerul era curat si înmiresmat. Totul se înviorase dupa ploaie. Lui i se uscase tricoul de mult, ei îi trecuse ca prin minune durerea de cap. Se plimbau destinsi, umar lânga umar, constienti cumva de energia pozitiva care îi înconjura.
Un strigat disperat, a spulberat brusc magia. În dreptul pontonului, un batrân rotofei agita bratele, cerând ajutor. Au alergat la fata locului si fara prea mult efort, au eliberat din strânsoare piciorul bietului om. Au vrut sa cheme salvarea, sa-l trimita pe batrânel la un control medical, acesta însa a refuzat, multumindu-le calduros. A motivat “Batrânul lup-de-mare isi trateaza orice durere cu Rom!”.  Ca semn de recunostinta, i-a invitat pe cei doi tineri sa faca o plimbare cu barca pe lac. Invitatia a fost acceptata.

17 comentarii:

  1. Frumoasa zi festiva, petrecuta ''altfel''. Tesuta cu surprize si suspans. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😀 cand am citit cele 12 cuvinte impuse si titlul propus, povestea mi s a imaginat imediat in minte.
      Multumesc. O zi frumoasa Ina draga!

      Ștergere
  2. Are de toate povestea ta: suspans, umor, răsturnare de situaţie, început poate de idilă. Mi-a plăcut tare mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cele 12 cuvinte impuse s-au legat de data aceasta intr-o poveste mai lunga... mi a fost teama ca-mi voi plictisi azi vizitatorii 😏 Multumesc mult Potecuta.

      Ștergere
  3. Carmen, aceste mici povestiri sunt imaginatia ta, nu-i asa? Poate ar trebui sa le aduni si intr-o carte ;)
    Ps. Am vazut Ku'damm 56 si 59, mi-a placut foarte mult acest serial. Exceptional realizat! Mi-a placut si evolutia personajelor, interpetarea lor in aceasta evolutie, soundtrackurile, locul unde au filmat, totul la superlativ. Ai avut dreptate, 10+++. Iti multumesc! O seara placut de mai! Te pup! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina draga, in fiecare zi de miercuri seara, Eddie (administratorul blogului Catrim) lanseaza invitatia la Duzina de cuvinte. El propune un titlu si insira 12 cuvinte intr-o anumita forma gramaticala si... cu aceste cuvinte, cine doreste, scrie o poveste.
      Cateodata scriu din pura imaginatie, ca acum, alteori descriu o faza traita folosind cuvintele date (ca povestea despre accidentul lui Leo), sau povestesc despre ceva vazut de curand (ca povestea despre Insula Rügen), ori combin imaginatia cu amintiri din copilarie 😊
      Poate ca voi publica candva, cand voi iesi la pensie 🤗 asa visez de o viata, sa traiesc undeva la malul marii si sa scriu, povestiri sau chiar romane. Dar... mai am 12 ani de asteptat 😂😇
      Multumesc pentru compliment.

      Ma bucur din suflet ca ti au placut cele doua miniseriale. Sunt deosebit de simbolice, pentru acea perioada.
      Te pup. O saptamana minunata! 😘

      Ștergere
    2. Aaa, deci asa incepe magia! Ai o imaginatie bogata, Carmen! Poate o viitoare Isabel Allende. Iti doresc din suflet ca acest vis sa devina realitate! <3
      Si mie mi-ar placea sa locuiesc la mare, pe o insula. Sa am apa mereu prezenta. Fosta mea profesoara de germana, locuieste chiar pe o insula in Grecia, numita Chios. Este o insula micuta, dar foarte frumoasa ca toate insulele grecesti.
      Urmeaza " Weissensee", cu Games of Thrones sunt la zi. :)).
      Eu acum citesc cartea "Confesiunile unui cafegiu" de Gheorghe Florescu.Imi place mult cartea, pt ca ma intoarce intr-o perioada pe care eu nu am prins-o, cea comunista. Dansul are si un magazin in Bucuresti cu cea mai buna si rara cafea din lume si nu numai. Magazine ca acestea sunt destul de putine in lume. Nu imi permit sa cumpar mereu, insa am incercat un anumit soi de cafea si este EXCEPTIONALA, nu mai vorbesc de miros. Daca ajungeti la Bucuresti, sa incercati. Aici magazinul: https://www.delicateseflorescu.ro/ Si aici la Mic dejun cu un campion: https://www.youtube.com/watch?v=9VRvDvbR9OU&t=2008s
      Un sfarsit de saptamna minunat!:*

      Ștergere
    3. multumesc pentru informatii, Florina draga, cu siguranta imi voi aminti de ele atunci cand voi fi in Bucuresti - poate la anul...
      Multumesc si pentru incurajari si minunatele tale cuvinte <3
      Un weekend placut sa ai, draga Florina!

      Ștergere
  4. E ca si cum toate personajele ar fi ingeri pazitori unii pt ceilalti. Imi place si frumusetea ideilor, imi place si gata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări pentru povestire, Carmen! Te admir că poți scrie folosind cuvinte impuse, eu una nu pot scrie pe o temă dată sau având la bază vreo regulă de orice fel. Se pare că avem visuri asemănătoare, ne dorim să scriem cărți. Să dea Domnul să ni se îndeplinească această dorință! Weekend liniștit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de cand am descoperit aceasta rubrica saptamanala, incerc sa iau parte, pentru ca imi face mare placere. In general, in momentul in care citesc cuvintele, simt cumva pe ce tema voi scrie ☺ Un pic mai greu este sa folosesti exact forma in care au fost enuntate cuvintele... Trebuie introduse in text in asa fel incat sa nu se simta fortat... Ma bucur mult ca am reusit si ca iti place povestea mea !
      Nu, nu este telul meu de viata a ajunge sa scriu carti. Este doar asa, un vis frumos, legat de o locuinta la malul marii. Doar asa ☺
      Un weekend minunat sa ai! pupici

      Ștergere
    2. Aș încerca și eu să particip la Duzina de cuvinte, dar perfecționismul nu mă lasă. Poate într-o zi, cine știe, voi prinde curaj.Ai visuri frumoase și romantice. Și în cazul meu locuitul la malul mării e un vis, din păcate irealizabil. Nu am mai văzut marea din 2012 și mi-e dor de ea ca de o ființă umană. O săptămână pe gustul tău îți doresc! <3

      Ștergere
  6. Exceptionala succesiunea evenimentelor care s-ar fi putut termina rau. Se pare ca ingerii pazitori ai personajelor tale (inclusiv cel al motanelului!) s-au reunit in acea zi!
    Imi place la extrem!! :) cum ai construit povestirea! Felicitari! <3
    Zile senine iti doresc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca iti place povestea mea, Diana draga. bia astept sa vad cum legi tu cele 12 cuvinte si tema de saptamana aceasta <3
      Te pup si te imbratisez <3

      Ștergere
  7. Am pastrat special povestea ta sa o citesc inainte de culcare! Si bine am facut! E foarte frumoasa <3!!
    Atat de pozitiva !!
    Pupici cu draaaag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Rux draga!
      pupici si un weekend minunat!

      Ștergere