duminică, 17 iunie 2018

Excursie pe Insula Elba (1)

(continuare la "Piombino")
Înca din prima plimbare prin Piombino, ne-am propus sa ajungem spre seara si în port (în cel activ, nu cel istoric) si sa ne interesam despre o excursie pe Insula Elba. Cum însa harta noastra nu cuprindea decât "centro storico" nu am stiut nici macar în ce directie trebuie sa ne deplasam spre port. Primii localnici cu care am intrat în vorba - o pereche cam de vârsta noastra, ce se plimbau cu 3 catei (☺), ne-a spus ca portul este atât de departe, ca nu putem ajunge pe jos. Am jonglat cu engleza si italiana, si cei doi tare s-au minunat cum de inteleg eu atat de bine intaliana! Le-am spus ca desi locuiesc de 20 de ani în Germania, eu sunt românca si româna este o limba latina si atunci ne-am luat în brate, ca prietenii vechi ☺ Ne-au povestit ca în urma cu douazeci de ani, cei doi au facut un concediu în România! Un circuit din care au adunat numai impresii bune! Si-au amintit câteva localitati prin care au trecut: Timisoara, Sapânta, Sighisoara, Brasov, Sibiu, Bucuresti... Doamne ce mica-i lumea! ☺
Urmând sfatul celor doi, am urcat cu Leo în autobuz si dupa 3 statii lungi, am ajuns în Port. La receptia portuara exista 3 agentii ferry boats si ne-am informat la toate trei în legatura cu preturile pentru a doua zi. O excursie dus-întors, doi adulti si un catel, va rog ;-)
Linia "Moby&Torimar" ne-a facut oferta de 160 de euro; "Blue Navy" ne-a momit cu o oferta de 95 euro, iar "Corsica ferries" ne-a propus 45 de euro! Incredibil, nu-i asa?! Toate trei liniile fac transportul calatorilor în conditii foarte asemanatoare, însa preturile sunt de trei ori mai mari, depinde pe cine întrebi!

Am ales bineînteles linia "Corsica ferries" si frumusica de la ghiseu ne-a lamurit ca ideal ar fi sa mergem cu masina noastra, pentru ca insula este mare si sa ne putem plimba în voie. În final, am cumparat bilete pentru masina, doi adulti si un catel, drum dus-întors, la pret de 70 de euro! Insa a trebuit sa promitem ca demontam boxa de pe masina, pentru ca la pretul acesta, nu aveam voie sa depasim înaltimea de 1,9 metrii.
Luni dimineata la ora 9 am fost deja prezenti în port, gata de îmbarcare. Prea devreme ☺ Vaporul pornea abia la ora 9:45, asa ca am avut timp sa servim în port un mic dejun rapid, specific italian: câte un espresso si un corn cu dulceata/miere. Apoi ne-am prezentat la poarta de îmbarcare.
Nu am fost niciodata pe Insula Elba si nici nu am mai calatorit cu un ferry atât de mare.

Regulamentul spune ca în masina au voie sa urce pe vapor doar soferii - care conduc masinile în cala si care mai apoi se alatura celorlalti pasageri, care urca per pesdes, direct în saloane.
"Corsica ferries" are doua etaje climatizate. La primul etaj arata ca într-un avion de legatura intercontinentala, categoria economy: siruri de scaune-fotolii, cate 6 pe trei rânduri.
De laacest etaj, o scara în spirala duce spre puntea superioara, care are aspect de clasa intâi ☺ Un bar central si de jur-împrejur, grupuri de banci îmbracate în catifea albastra, dispuse în jurul masutelor de sticla. De aici se poate iesi si pe puntea deschisa.
Erau multi pasageri însotiti de catei si noi am preferat sa ramânem lânga bar, pentru ca în apropierea noastra nu mai era niciun alt catel.

Calatoria din Piombino pâna pe Insula Elba dureaza doar 40 de minute si timpul trece rapid! Te foiesti de doua ori, servesti un suc, rasfoiesti un ghid turistic si gata, la megafon esti anuntat ca trebuie sa cobori în cala, la masina ta. ☺Pentru ca trebuie mentionat, la coborâre regulamentul spune ca pasagerii veniti cu automobil, trebuie sa paraseasca vaporul la bordul automobilului.
Pe coridoarele aglomerate si scarile înguste, plus zgomotul motorului vaporului care începe manevrele de intrare în port, am vazut ca lui Leo îi este frica. L-am luat în brate si am simtit ca tremura, saracutul. În cala era întuneric! Când s-a vazut în masina si si-a recunoscut cuseta, s-a linistit imediat ☺
Dupa ce am parasit vaporul, am introdus  în sisteml de navigare al masinii adresa citita în ghidul turistic si am pornit spre una din cele mai frumoase plaje ale Elbei - Marina di Campo (va urma)

8 comentarii:

  1. O vacanta nemaipomenita aveti! :) Oamenii potirviti ii intalniti la momentul potrivit, planul de acasa se potriveste si "in targ" (3 sferturi de ora pana a venit feribotul nu-i asa mult cand ai ce face) :)
    Dragutul de Leo! :) Prea multe pentru el, dintr-o data. :) In prima foto din colajul doi are o mutrisoara de intelept! <3 Cum e tolanit intre voi, pe acel coltar, e... total! :)
    Insula Elba! Mergeti pe urmele lui Napoleon. :) Banuiesc ca veti vizita si vila unde a stat in timpul exilului sau. Siiii! Sunteti la o aruncatura de bat de insula Montecristo, al carei nume l-a luat Edmund Dantes din romanul lui Al. Dumas! :)
    Cat mai multe momente superbe va doresc, Carmen draga!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, Leo este un adevarat "magnet de oameni simpatici" ☺☺☺ Toti oamenii simpatici "discuta" mai întâi cu Leo si abia mai târziu intra in vorba cu noi ☺☺☺ Peste tot avem noroc cu el!
      Leo este fericit mereu, sa fie langa noi. Ori de cate ori se simte in pericol (o data spre exemplu, eram pe strada si Leo mergea tantos in fata nostra; dintr-o data, porneste o motocicleta lânga el. Wow ce a sarit si aproape ca mi s-a urcat in brate ☺ Lam mangaiat si l.am linistit, ca pe un copil mic) se retrage langa picioarele noastre. Altfel... e ca un leu-paraleu! ☺☺☺
      Toscana are drumuri proaste, insa Elba... si mai si! ☺ Planul pe care l-am facut a fost amplu... de reusit insa, am reusit doar pe jumatate ☺ Villa Napoleon din San Martino nu am reusit sa o vedem, insa am vizitat resedinta lui din capitala insulei - Palazzina dei Mulini.
      Da, zona este încarcata de istorie... Insula Montecristo nu se viziteaza. Cursele cu turisti se fac doar pe Elba si Corsica. Aici unde locuim noi sunt multe urme ale Etruscilor. Am hotarât ca o zi mergel la plaja, o zi facem excursii si vedem muzee si cetati, o zi la plaja si tot asa ☺☺☺ Sa ne tina picioarele! ☺☺☺
      Pupici Diana draga si imbratisari la fetele casei, cu drag, de la noi <3
      Un start bun in saptamâna!

      Ștergere
    2. :) La ce mutrisoara dragalasa are nici nu-i de mirare - mai ales intr-un oras unde animalutele par sa aiba un loc de cinste! :)
      Daa... Zgomotele puternice si neobisnuite (pentru ei) ii cam sperie pe cei mai multi blanosi si se retrag langa noi, simtindu-se in siguranta. <3
      *
      Insula Montecristo nu se mai viziteaza deloc?! Acum cativa ani aveau un numar limitat de vizitatori: o mie pe an. Eh, sunt destule ruine acolo si, probabil, sunt deja in si mai mare pericol de a fi distruse total - mai ales ca - altfel cum?! :( - nu sunt bani pentru reabilitare.
      *
      Va admir rezistenta! :) Nu-i usor sa faci atatea! Pentru mine, cel putin, nu e usor... :) La Villa dei Mulini ma gandisem - de vila din San Martino cred ca nici nu am stiut.
      *
      Etruscii! Uau! Am citit candva intr-o carte de istorie a italienilor, si incepea cu etruscii! Cat am mai cautat, apoi, materiale despre acestia - cu cat cautam mai mult, cu atat stiam mai putin. :)
      *
      Zilele de plaja ar putea fi considerate "vacanta din vacanta". :)
      Multumim, Carmen draga! Imbratisari cu drag, de la noi pentru voi! Pupici! <3

      Ștergere
    3. am inteles eu gresit... am recitit instructiunile pentru vizitarea insulei Montecristo, trebuie facuta o cerere speciala, la Biroul Carabinieri pentru Biodiversitate si ☺☺☺ solicitările trebuie trimise până la data de 31 ianuarie a fiecărui an. Despre spontaneitate în concediu... poti sa uiti!
      *
      noi cam asa ne petrecem fiecare concediu - indiferent unde mergem - suntem foarte activi ☺ vrem sa vedem cat mai mult, sa aflam cat mai mult, sa simtim cat mai mult :-) Odihna activa. Leneveala... putem face acasa, fara sa platim atatia bani ☺☺☺
      Te pup Diana draga. Mereu ma gandesc la voi <3

      Ștergere
  2. Vai cate de dulce Leo cand urca scarile la ferry :))). Bine el e dulce tot timpul dar poza aia e atat de simpatica :))).
    Si noi cand am trecut din Suedia in Finlanda am gasit diferite oferte la ferry. Am cautat anul acesta compania pe caream ales-o si s-a desfiintat intre timp :(. Era un fel de low cost al unei companii mai mari.
    Ce intamplaresa va intalniti cu un cuplu care a fost in Ro (si a fost impresionat placut :D). Super tare!
    Abia astept sa vad cum a continuat aventura pe Insula Elba.

    ps: dragul Leut! Mi-a amintit cand a dat in "marsarier" ferry-ul nostru la oprirea de la Mariehamn... :O Abia atipisem dupa mai mult de 24 de ore se nesomn si am fost in trei secunde jos din patul din cabina, echipata si gata sa urc pe punte (cu tot ce aveam la mine)... si ma tot gandeam, ok bun.. stiu unde sunt barcile de salvare dar.. ce fac cu masina? :))))) hahahahahahah.
    pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Rux, noi am fost cu un ferry mai mic, fara cusete. Ca linia nu dureaza decat 40 minute din Piombino pe Elba. Ferry boatul merge mai departe pe Corsica si apoi înapoi, intr-o ora jumatate dus si o ora jumatate intors. Apoi spre Poimbino din nou, inca 40 de minute. Noua nu s-a parut o multime de timp de la 10 jumatate la 18:30 însa... timpul zboara! abia ce am reusit sa facem un sfert din ce ne-am propus.
      Leo este ca un copil- rar sta pe jos ☺☺☺ de aceea trebuie mereu sa am la mine paturica lui sau un batic mare, sa acopar tapiteriile mobilierelor, sa nu zica cineva ceva (Leo nu pierde par, dar nu stie oricine, pentru ca majoritatea cateilor napârlesc!)
      In comncediul nostru pana acum am avut doar surpprize placute, doar oameni simpatici am intalnit!
      Povestile vin... imediat :-) Pupici

      Ștergere
  3. Oh, imi imaginez - noi am avut cuseta pentru ca drumul nu dura decat vreo 12 ore.. hahah :P. Dar am traversat apoi la intoarcere Suedia-Danemarca si Danemarca-Germania cu ferry mai mici de linie :P.
    Eu nu il prea lasam pe jos - cand stateam pe banca il luam langa mine [ stiu ca nu lasa par, nici Do nu lasa - sunt doua rase fericite la acest capitol <3 ]. Nu il lasam ca era murdar.. lol. Pe jos vreau sa zic... :)). Ca el era tare curat.

    O sa ii treaca spaima cu motoarele [ e din cauza zgomotului, acum cand e mic il percepe mult mai puternic ] - si mie mi se catara in cap uneori :)))). Hahaha. Era si funny ca uneori erau catei mai latraciosi si agresivi si eu mi-l luam in brate - sa vezi ce viteaz era flacaul atunci.. hahahah.

    Abia astept, tare m-am rasfatat si eu de pe margine, calatorind alaturi de voi :).

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum patru ani, cand am petrecut concediul pe vaporul de croaziera, nu am avut niciodata impresia ca ma clatin si nici zgomotele motorului nu au fost prezente. Doar in toaleta, ca spatiul era mic, aveam impresia ca se unduiesc peretii ☺☺☺
      Si pe Leutu îl îngrijim, e mereu curat, pieptanat... dar bineînteles, umbla descult pe unde multi concetateni scuipa (bleah!)... Când ajungem acasa, clatim cu apa calduta mereu labutele.
      Draguta scena, cunosc! ☺☺☺ Si Leo face pe viteazul in spatele gardurilor sau usilor ☺☺☺
      Multumim mult, Rux draga. Pupici si îmbratisari <3

      Ștergere