sâmbătă, 4 februarie 2012

Scrisoarea, un parfum uitat?!

Într-o lume cu e-mail, SMS, chat si videotelefonie, a trimite o scrisoare prin intermediul serviciului postal a devenit o îndeletnicire "de moda veche". Posta este prea lenta, nu mai cadreaza cu viata noastra agitata, cu agendele pline de termene exacte, cu listele "urgent de rezolvat" în cursa ce începe zilnic, din zori de zi, pâna în miez de noapte.
Fara scrisorile electronice, blog sau sistem online, comunicarea moderna nu ar mai putea fi posibila si ne bucuram ca astazi, distantele nu mai au practic nici o importanta. Prin intermediul Internetului, indiferent de oras, tara sau continent, comunicarea este facila si confortabila.
Cu toate ca viata noastra s-a completat atât de armonios cu comunitatea virtuala si corespondenta de acest gen ne satisface multe din interesele personale, sociale, culturale sau educative, stiu sigur ca fiecare din noi, deschide zilnic cutia de posta cu gândul ca poate cineva drag a trimis o scrisoare. Si ce surpriza placuta este atunci când printre facturi, cataloage si reclame, descoperim o scrisoare sau o ilustrata! Cu câta emotie ne grabim sa deschidem plicul si ce mândrie ne cuprinde, la gândul ca cineva ne-a dedicat doar noua, câteva minute din pretiosul lui timp!
Experientele comune sunt mugurii oricarei relatii si amintirea, reflectarea si comentarea acestor întâmplari, ajuta mugurii sa înfloreasca. În timp ce încercam sa ne exprimam în scris, cautarea în noi însine este mai adânca. În general, gândurile scrise sunt mai profunde decât cele transmise pe cale orala si de aceea, a scrie o scrisoare cere ceva timp, chibzuinta si inspiratie.
Când scriem un e-mail stim ca prescurtarile sunt tolerate sau ca greselile ortografice vor fi trecute cu vederea. Atasam în graba câteva emoticon, putem schimba printrun click culoarea textului si gata, accesam tasta"trimite".
Când dorim sa scriem de mâna o scrisoare, atunci procedeul ce începe prin a cumpara plicul si hârtia potrivita este mai laborios. Putem alege sa scriem scrisoarea cu un pix sau un stilou si mai nou, putem alege chiar si parfumul cu care sa fie imprimat scrisul, pentru ca Amazon pune în vânzare tusuri si cerneluri parfumate :) Ne straduim ca scrisul sa fie cât mai frumos, ordonat si citeț si daca rezultatul nu este din prima încercare cel dorit, atunci luam o noua coala de hârtie si repetam sa scriem textul, pâna când suntem mândri de aspectul si continutul scrisorii. Starea noastra spirituala se imprima pe hârtie, gândurile se concentreaza asupra persoanei careia îi este destinata scrisoarea si curg în efluvii parfumate din inima si minte, prin cerneala, direct pe hârtie. Încheiem scrisoarea printr-un autograf - al carui stil îl exersam mult timp înainte si predam la posta plicul în care am pus scrisoarea. Totul costa în jur de un euro si din fericire, sunt înca multi aceia care considera ca a scrie de mâna o scrisoare nu reprezinta un efort, ci este o placere.
Se prea poate ca "a scrie de mâna o scrisoare" are un iz vechi, dar dovedeste odata mai mult, respectul pe care expeditorul îl are vizavi de destinatar si aduce mare bucurie de ambele parti. Cândva, poate tocmai acesta scrisoare - purtând parfumul veacurilor, pastrata într-o cutie colorata sau legata cu panglicuta de matase, va deveni o comoara draga pentru nepotii destinatarului sau copiii-copiilor lor!

Povesti si scrisori parfumate puteti citi la rubrica Mirelei - Povesti parfumate între bloggeri. Saptamâna aceasta, au participat: Mirela, Pandhora (Pandhora), Lili3d, Cristian Gheorghe, Daurel,Gabi, Doru, Aurora, Max, Rokssana, Lolita, Gabriela-Elena,...

37 de comentarii:

  1. am simtit o usoara nostalgie in cuvintele tale...nostalgie pe care o inteleg...
    tinand in mana o scrisoare simti apropierea persoanei care ti-a scris...care "ti-a dedicat o bucatica din pretiosul sau timp" cum atat de frumos spui tu...
    chiar daca virtualul ne apropie...o scrisoare reala,tocmai pentru ca este atat de tangibila are o valoare inmiita...
    ce e scris,scris ramane spunea bunica mea si in mod sigur cuvintele nu ii apartin...dar cat adevar in aceste cuvinte...o scrisoare inseamna o emotie retraita si pastrata intacta...
    te imbratisez draga mea draga...se pare ca amandoua am lasat somnul la o parte pentru a ne apropia de nostalgia scrisului pe hartie...
    somn usor si vise sweet iti doresc cu tot dragul...te pupic >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-ai prins! sunt împotriva abandonarii acestei minunate îndeletniciri... Scisorile scrise de mâna sunt atât de personale, transmit atâta caldura sufleteasca si confera o siguranta totala. Nu mai scriu nici eu scrisori, dar nu am renuntat la a trimite felicitari (cu ocazia sarbatorilor si zilelor de nastere) si vederi de peste tot pe unde umblu!
      Te pup, Pandhora draga, sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  2. Cine mai scrie acum scrisori de mana? Aaaaa!!! MI-am amintit ca am primit anul trecut o scrisoare de la o matusa din Polonia. M-a bucurat foarte tare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi? vinovati suntem doar noi... Macar felicitari sa scriem! :) Aduc bucurii mari!

      Ștergere
  3. Si,totusi, trimiterea unei scrisori avea ..parfumul ei..

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie îmi plăcea mult să scriu scrisori și felicitări. Cu timpul, însă, aproape toți cei cărora le scriam, au încetat să răspundă prin scrisori și au recurs la e-mail ! Atunci m-am lăsat și eu păgubașă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu am abandonat... am ramas pe reduta :) mai scriu înca felicitari si vederi.

      Ștergere
  5. Multumesc ! Postarea ta este o comoara >:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Aşa este. O scrisoare poartă amprenta fizică şi sufletească a celui care a scris-o.

    RăspundețiȘtergere
  7. O scrisoare arată până şi mai mult respect,iar după modul în care-i scrisă îţi poţi da seama ceea ce a simţit într-o oarecare măsură expeditorul! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ne place blog-ul dvs. este minunat si va fi mereu aici, citind toate stirile.
    Pupici Glorinha.
    Vă dorim un week-end minunat.
    http://sbrincos.blogspot.com
    Brazil

    RăspundețiȘtergere
  9. Carmen, draga mea, în primul rând acceptă-mi, te rog, scuzele ca sosesc atât de târziu, dar am fost plecată cu familia în natură, un lucru minunat , pe care l-am promis alor mei, dat și mie însămi! Iată-ma, gata sa mă bucur de o lectură care se anunță a fi așa cum...visam!
    Of, câtă dreptate ai...și cât de rău îmi pare că trebuie să dau dreptate unor constatări inteligente și pertinente! Încep să-mi doresc să primesc o scrisoare de la tine, căreia să-i răspund personal, cu un scris de mână caracteristic mie, într-un plic care să aibă parfumul care este impteganat în toate lucrurile mele! Și poate chiar o vom face! Carmen, am căutat parfumul Claudio La Viola – Letters De Perfume, e foarte atrăgător! Mulțumesc Carmen, ca de obicei m-ai uimit și m-ai bucurat. Povestea parfumată trăiește ȘI datorită ție și nu voi uita acest lucru niciodată! Te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Mirela, nu exista motive pentru a te scuza! cât de tare ma bucur ca ai fost cu cei dragi în mijlocul naturii! si noi am fost si ieri si azi pe lac (în mijlocul naturii) sa patinam! minunat! când veselia e mare, chiar si gerul de -14°C nu se mai simte! :))
      Placerea me aeste deasemenea mare, sa particip la rubrica initiata de tine... nici n-am stiut câte arome cunosc :))
      Pupici si un weekend minunat!

      Ștergere
  10. intr-adevar nimic nu se compara cu o scrisoare scrisa de noi, de mana si nu de tastatura.
    e multa mai multe emotie si cred ca sunt si mai multe sentimente.
    frumos postul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. suntem tot mai multi de aceasta parere, poate initiem Marea Miscare de Renastere a Scrisorilor scrise de mâna !
      Weekend fain! :)

      Ștergere
  11. scrisorile vor ramane mereu in sufletul nostru...cei tineri nu stiu daca simt acest parfum, poate ar trebui invatati :)

    weekend de vis sa ai Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie neaparat învatati! ar fi pacat sa nu poata savura o asemenea placere!
      pupici, zile faine si pentru tine! :)

      Ștergere
  12. Carmen, mi-a plăcut foarte mult textul tău. Pledoaria pentru o misivă clasică este desăvârşită. Nicicând plăcerea nu va fi mai mare decât cea pe care o vei simţi citind cele câteva rânduri scrise de mănâ pe hârtie, şi nu de tastatură pe ecran.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate! cât este de frumos sa primesti o scrisoare scrisa de mâna! macar o felicitare...
      Sa ai un weekend placut, draga Max!

      Ștergere
  13. Scrisorile imprima o farama din sufletului celui care scrie. Gandurile devin amintiri si cum spuneai ele pot delecta generatii viitoare si de ce nu, pot chiar inspira sau motiva. Deosebite si parfumate randurile tale! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce cuvinte frumoase ai pictat aici, Lolita draga! îti multumesc :)

      Ștergere
  14. Frumoasa povestea d-voastra si aveti dreptate scrisorile scrise de mana - sunt un parfum uitat. Acum cele electronice domina, care pe de o parte sunt utile, dar totusi cele scrise de mana contin parfumul sufletului celui ce le scrie care-ti invaluie tot trupul cu mireasma lui cand o deschizi.
    O seara minunata va doresc doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca un reprezentant al generatiei tinere gândeste asa! draga Stefania, de noi depinde daca acete scrisori purtând semnatura si amprenta expeditorului vor supravietui.
      Un weekend de vis, Stefania draga!

      Ștergere
  15. Parfumul scrisorilor nu trebuie înlocuit cu nimic altceva!

    Se apropie ziua mătuşii mele şi caut o felicitare deosebită, ca să-i scriu.
    Întotdeauna trimit şi felicitări elecronice, dar cea pe care o aduce poştaşul, care-ţi arată scrisul celui drag, care ajunge uneori cu întârziere, este nepreţuită. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce fumoooos! Matusa ta va fi deosebit de multumita! si va pastra felicitarea la vedere, cel putin o luna! apoi o va depune în cutia care pastreaza comorile scrise, sunt sigura! :)

      Ștergere
  16. Am consultat situl AMAZON;
    cate sortimente !
    Probabil asa a fost intotdeauna...
    PS. La noi, in zona Satmarului, cerneala se numea "tinta"; era un singur sortiment;
    si mirosea a...cerneala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) cuvântul "tinte" pe germana înseamna "cerneala"
      Ce frumos era pe vremea când aveam degetele patate de cerneala...
      PS: în Germania este în experiment un nou stil de învatamânt, din care s-a eliminat "caligrafia". se acorda libertatea copiilor de a alege stilul în care doresc sa scrie, cu litere de tipar sau de mâna si fiecare are voie sa scrie "si cu picioarele", nu se mai exerseaza pagini întregi de bastonase, virgule, colacei... nu se mai dau ca "tema pentru acasa" pagini cu "a" sau "v"... sunt consternată!

      Ștergere
  17. Inca mai scriu scrisori cu aceasi stangacie cu care le scriam pe primele,cu emotiile si cu dragostea cu care copleseam cuvintele,n-am pierdut nici macar placerea statului la lampa.E adevarat nu ma potrivesc veacului vitezei,dar chiar asa invechita sa fiu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) si eu ma întreb acelasi lucru ;) dar nu suntem "învechite"! poate romantice, sensibile, visatoare... Si ce bine eeeeeeeee! ;)

      Ștergere
  18. Ai scris tare frumos. Îmi place să primesc scrisori dar foarte rar am scris și doar atunci când am fost îndrăgostită lulea.

    RăspundețiȘtergere