marți, 7 februarie 2012

Curling bavarez

Sportul numit "Eisstockschiessen" în traducere mot à mot "tâşnirea ciotului pe gheaţa", cunoscut şi sub numele de curling bavarez, este un sport de iarnă care se desfășoară ca şi curlingul, pe o pistă înghețată. Este un sport de echipa si scopul jocului este de a face sa alunece pe gheață un disc de lemn prevăzut cu mâner și de al ținti cât mai aproape de locul marcat (prin cercuri cu diverse diametre si punct central, marcat printr-o "Daube"- sipca, cu diametrul de 30 cm) sau de a obtine cea mai lungă distanţă.
Discul este compus din trei parti: discul propriuzis, din lemn (cu diametru de ~30 cm), talpa de alunecare, din plastic) şi mânerul. Greutatea discurilor variaza între 2,73 kg si 3, 83 kg (sunt marcate tip M: 3,80-3,83 kg; tip L: 3,70-3,73 kg; tip P: 3,50-3,53 kg; tip E: 2,73-2,78 kg).
Sport este practicat mai ales în sudul Germaniei (Bavaria) şi Austria şi a fost introdus demonstrativ, de doua ori la Jocurile Olimpice de Iarnă (1936 în Garmisch-Partenkirchen si 1964 în Innsbruck)
Deşi sportul este probabil mult mai vechi, prima dovada a curlingului bavarez provine dintr-o pictură din secolul 16, semnata de către pictorul olandez Pieter Breughel-senior, exponat aparținând Muzeului de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena (eu am copiat doar un detaliu din tabloul "Vânatori în zapada").
Ca sport organizat, a fost înregistrat pentru prima data în anul 1930.
Federaţia
Germana de
Eisstock a fost înfiinţată în 1934 şi Campionatul German a avut loc doi ani mai târziu.
Campionatele Europene au avut loc în 1951, iar Campionatul Mondial a fost organizat pentru prima data în 1983, după ce a fost înfiin
ţata Federaţia Internaţională Eisstockschiessen (IFE).

Fotografiile le-am facut sâmbata, pe lacul Kuhsee (Miraj de februarie, Bucuriile iernii)

21 de comentarii:

 1. Pare grozav de amuzant! Tiiiiii, vreau sa incerc!
  Pupici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cel mai bine, testezi la fata locului :)) în Bayern.
   pupici înapoi :)

   Ștergere
 2. Este chiar interesant acest sport!
  Trebuie să-ţi menti echilibrul pe gheaţă dar şi să ajungi cât mai aproape de ţintă cu acel disc.
  Nu-i uşor; nu-i uşor deloc. ;)

  Mulţumim Carmen pentru această relatare de la faţa locului! :lol:

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu-i usor, dar nici nu solicita musculatura în mod deosebit. Este un bun motiv de a petrece câteva ore în natura :)
   Sa ai o zi minunata, Gabriela draga!

   Ștergere
 3. este! mai ales daca ai cu tine, un termos mare cu ceai fierbinte :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Aveti un lac frumos si bun in orice anotimp! Te-am vazut patinand acolo, acum jucand Curling, vara am vazut salciile si nuferii, e o minune si sa va bucurati mereu de el! Iarna poate fi frumoasa daca ai un asemenea lac in preajma! Imbratisari! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)) ah, nuuuuu! avem în oras si în imediata apropiere, 6-7 lacuri, unul mai frumos ca celalalt! unul are nuferi (cel din Gradina Botanica) altul e bun pt înnot, altul pentru patinaj (ca nu e adânc si îngheata bocna), unul e plin de lebede si rate salbatice, altul e bun pentru plimbari... Le vizitam pe toate, pe rând. Adevarul este ca suntem rasfatati aici, din punct de vedere al grijii fata de natura. Si drumurile de legatura sunt facute sa nu distruga nimic, ci sa înlesneasca legatura oraelor cu cele mai frumoase locuri!

   Ștergere
  2. E cu atat mai frumos! Credeam ca e acelasi. Superb peisaj, ma bucur, mai ales ca ni-l prezinti atat de frumos. Se vede grja pentru natura si curatenie! :)

   Ștergere
  3. ce ma uimeste pe mine cel mai tare aici, este faptul ca oamenii de toate vârstele - începând de la cei mici care abia pot merge singuri, si pâna la seniorii care se descurca fara baston, toata lumea face sport sau plimbari, indiferent de anotimp: iarna, ca si vara, toate parcurile sau malurile râurilor, lacurilor sunt pline. Nu ies sa faca gratar - sa arda si sa lase în urma un morman de sticle goale, ci sa admire natura, sa se bucure de tot ce ne înconjoara!
   Te îmbratisez, Mirela draga. Sa ai o seara tihnita!

   Ștergere
 5. ah...mi-ai adus aminte de termos:)). ies sa fac fotografii inghet, am impresia ca imi lipseste ceva...cand colo ce sa vezi!!! termosul cu ceai fierbinte:))). frumos acolo la tine...activitati peste activitati....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, ceaiul cu multa lamâie este parca mai aromat, servit pe zapada ;)
   abia astept sa vad fotografiile din seria de gheata! :) Sa ai o seara minunata!

   Ștergere
 6. Interesant articolul! Inainte imi placea mult, ca si hocheiul si alte sporturi "reci". Imi doream sa ajung in Canada:). Acum visez la Australia:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) pentru mine si Canada si Australia sunt pe lista "visuri" :)
   Acum, Australia, la miez de vara cred ca viseaza toata lumea... De doua saptamâni se înregistreaza noaptea in jur de -20°C!

   Ștergere
 7. Carmen, dacă românaşii mei de aici l-ar vedea, ar striga bucuroşi: "Ce popic mare!", intoarce invers si l-ar face popic unu-doi! L-ar învârti de i-ar sări plasticul de alunecare, cât colo!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)) cred ca fiecare ar face dupa cum îi dicteaza imaginatia, daca nu cunoaste regulile.

   Ștergere
 8. Printre cele mai frumoase jocuri :)
  din pacate are cam putini fani in lume, dupa mine e mult mai frumos decat fotbalul
  dar daca cluburile de Curling nu sant conduse de ciobani lumea nu-l prea iubeste :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. oooo! se pare ca esti tare suparat pe fotbal ;)
   Multumesc pentru vot :)

   Ștergere
 9. Hihi interesant articolul, la fel si jocul desi e putin ciudat. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) tot ce nu întelegem este ciudat... dar la fata locului devine clar ;))

   Ștergere