luni, 22 august 2011

Meniu usor, pentru zile fierbinti ;)

Caldurile sunt greu de suportat în aceasta perioada a anului!
Nu adie nicio pala de vânt si aerul parca arde. Nu a plouat de mai bine de doua saptamâni si fiecare fir de iarba asteapta cu disperare sa fie înviorat de stropitoarea arteziana.
Pentru astfel de zile, când caldura te moleseste si parca fiecare miscare te costa ultima picatura de energie si orice ai mâncai, îti ajunge strâmb în stomac, va propun un meniu învigorant si foarte usor (de preparat si digerat): Filé de pastrav fântânel, cu salata de morcovi.
Spalat si uscat în hârtie de bucatarie, pestele se prajeste la foc mic, în ulei de masline; se adauga câteva fire de cimbrisor si câteva frunze de salvie. Când pestele este patruns, se sareaza si se macina proaspat piper direct în tigaie.
Salata de morcovi se prepara în doi timpi si trei miscari :) Se rad morcovii pe razatoare, se adauga suc de lamâie, câtiva stropi de ulei de masline si o priza de zahar. Gata!
O bautura reconfortanta care se potriveste acestui meniu este Aperol- șpriț: 2 parti Aperol , 3 parti vin spumant sec si 1 parte apa minerala, doua cuburi de gheata și o felie de portocala... Simplu, nu?!


*Bine de stiut!
Bronzul capatat de-a lungul verii poate fi prelungit si chiar împrospatat prin asimilarea de carotina. Acest colorant natural este liposolubil, de aceea - serviti neaparat morcovul, cu grasime vegetala!
Pastravul reprezinta una dintre cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali omega 3, dar şi de fier. Acizii graşi omega 3 ne dau bunădispoziţie şi ţin la distanţă stările depresive.

45 de comentarii:

  1. O mancare si gustoasa si sanatoasa,dar mai ales rapud de gatit.
    Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pofta buna, eu mananc din imagini;))

    RăspundețiȘtergere
  3. Duminică m-am delectat şi eu cu un peşte cu legume, dar nu păstrăv, ci şalău. La care a mers ca uns un pahar de Murfatlar.
    Pică tocmai bine, pentru cei din România (din sud-est) se anunţă vreo trei zile de caniculă cruntă...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mâine va fii o zi în care voi încerca ceea ce tocmai ai propus!Nu mai am răbdare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate bune, dar ce naiba e Aperolul ala? :D Uite cum ma tradeaza faptul ca nu le am cu bautura :))

    RăspundețiȘtergere
  6. nu ma omor dupa peste dar reteta e asa frumos prezentata de tine incat...mmmm....parca as vrea si eu o portie...se poate? :))
    nu stiu daca Aperolul contine alcool....da ca da...eu nu iubesc apa amestecata cu alcool dar...o sa gust din curiozitate :)

    somn usor Carmen...si multumesc pentru masa :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @angi
    pe caldurile astea, cui îi place sa stea la gatit, între oale si cratite aburinde?! deci... repede de preparat si gustos trebuie sa fie meniul :)
    Multumesc mult Angi!

    RăspundețiȘtergere
  8. @cypy
    ... :)) este cea mai buna reteta în cura de slabire :D
    Noapte buna Cypy!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Max Peter
    mâncam si înainte mult peste, dar de când sotul meu a fost operat, am cam elimimat de pe lista de bucate, carnea de porc. Acum traim ca pe timpul lu'ceausescu "nicio masa fara peste" sau pui de gaina :))
    Un vin de calitate este deosebit de important dupa ce manânci peste... ca sa poata pestele înota în stomac :))
    O noapte senina!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Vera
    Ma bucur! :) sa-mi spui cum ai gasit combinatia! pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. @teonegura
    Aperolul este o bautura italiana, un fel de lichior de fructe, cu aroma puternic amaruie, care se serveste ca aperitiv sau în combinatii cu apa, apa tonica, vin spumant, sampanie, sau în retete de cocteiluri. Ca în reteta data de mine - sprit, este reconfortant.
    Cultul servirii mesei întrun desfat de arome, presupune printre altele, perfecta combinare a retetelor culinare cu bauturile complementare (alcoolice sau mai putin alcoolice). Dar si abstinenta este buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Carmen, mie îmi place peştele şi în compot dacă mi se dă, aşa că îţi dai seama că păstrăvul tău a făcut mare vâlvă în "salonul papilelor mele gustative", dar dacă te uiţi la mine pe blog două postări în urmă, vezi nişte păstzrăvi pe farfurie din zona Zărneşti de mă tem că iei avionul şi ajungi unu-doi la rudele de aici!!!Eu una te aştept ... şi cu ciuperci

    RăspundețiȘtergere
  13. @pandhora
    chiar nu-ti place pestele?! oooooh! oare de ce? ca este migalos de separat de oase? file nu are nici macar un fir de os! încearca! :)
    Da, Aperolul este o bautura alcoolica. Am pus acum un link spre wikipedia, exista si o fotografie a sticlei, precis o cunosti, dar nu ai retinut numele.
    In Italia, Aperol-sprit este o moda de mare succes vara. Se prepara cam 1/3 Aperol si 2/3 apa minerala sau tonica.
    Mie îmi place si în sampanie sau vin spumant :) Aici 1insa, se toarna doar câteva picaturi în pahar si apoi se umple cu sampania. (daca torni în ordine inversa, sampania nu mai perleaza asa frumos in pahar si Aperolul nu se mai combina de la sine, deci este nevoie de o lingurita...)
    încearca neaparat!
    Noapte buna, draga Pandhora! pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. @Aurora Georgescu
    wow ce invitatie tentanta! daca as avea un jet personal, zau ca as porni acum! dar în afara de ... o matura cu coada, nu am niciun alt mijloc de transport zburator la dispozitie :)) Si fie vorba între noi, încerc de ani de zile sa o fac sa zboare si... tot n-am reusit! :D
    Aurora draga, vin acum, sa servesc macar virtual din petele preparat de tine si promit ca vara urmatoare, când mi-am propus sa vin în tara cel putin trei saptamâni, sa te sun daca ajung în Zarnesti si sa stabilim o scurta întâlnire. Tare mi-ar placea!

    RăspundețiȘtergere
  15. O combinatie extra buna - pestele si salata de morcovi. Am facut, mai demult, peste la cuptor cu morcovi si suc de portocale, asa ca imi suna bine ingredientele astea alaturate. De Aperol, in Grecia n-am auzit. Dar ma atrage, ca e amarui si cu gust de fructe. Daca gasesc ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai demult aveam si eu o lotiune de accentuare a bronzului cu carotina, cand ma dadeam cu el toata eram portocalie si tot ce atingeam se colora :)
    ps: buna reteta, de tinut minte

    RăspundețiȘtergere
  17. Vara viitoare sper sa am si morcovi; deocamdata am rosii in exces, iar cei carora le-am facut cadou spun ca sunt cam acrisoare...Oricum, eu sunt linistit: nu le-am stropit, nu am pus ingrasamant...
    Cu pastravii n-am nici un plan...

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte apetisant meniu! Iar păstrăvul...este delicios, oricum l-ai prepara.
    Am reţinut ideea cu...morcovii. O să mă apuc să ronţăi cât mai mulţi, până mă fac...portocaliu la faţă! :-) Ăla da "bronz"!
    O zi cât mai frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce minunatii aveti pe masa!!! Apreciez insa foarte multa pentru ca ati optat pentru o masa in aer liber! Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  20. Si eu gatesc tot mai usor in ultima perioada, nu neaparat din cauza caldurii, tin la mancarurile usoare si cat mai sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
  21. cineva mi-a pus gînd rău, bag de seamă :). nu mai plantaţi, rogu-vă, păstrăvi pe aici, că îmi vine să mănînc monitorul, aş mînca şi de 5 ori pe zi păstrăv. oare de ce nu aţi ştiut găti altceva uşor, de exemplu şniţel de elefant, supă de aripioare de rechin, file de mangustă la grătar, miel la ceaun, orice mîncare posibilă sau imposibilă? orice, dar numai păstrăv nu :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce apetisant!Eu am avut ciorbita de peste,ca-i musai sa avem ciorbite,asa ca vreau nu vreau....trebuie sa gatesc.Bebe mi-a trebuit,bebe am!Te pup cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  23. nu ma indoiesc am slabit kg numai de pofta....am ajuns la tastatura:))

    RăspundețiȘtergere
  24. Yamii, yamiii, pastravul e cel mai bun!, dar merge si alt peste cand nu ai, eu acum chiar am facut niste merlucius prajit :). Dau fuga sa cumpar si morcovi.... Pofta buna la pesteeeee !!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Bianca,
    probeaza :) este mai mult decât îti închipui!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dani,
    este o bautura italiana, dar voi sunteti la un pas de italieni, precis ca se gaseste si în magazinele voastre. Precis îti va placea. Cu apa tonica, cuburi de gheata si portocala... hmmm! racoreste si e foarte gustoasa aceasta combinatie.

    RăspundețiȘtergere
  27. Alicee,
    :) si se duceau petele de pe haine , la spalat?
    Exista si tablete de carotina, dar... ce e natural, e natural!

    RăspundețiȘtergere
  28. Daurel,
    deci rosiile tale sunt acrisoare... pai asa o fi sortul lor! morcovi de casa...heeeei, asa ceva este un lux! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Nima,
    :) sanatos si deosebit de rapid de preparat! :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Alexandru,
    :)) atentie! morcovii rasi combinati cu ulei de masline, doar asa se fixeaza carotina. Si da, poti mânca oricât de multi morcovi astfel preparati, pentru ca nu exista pericolul unei supradoze de carotina! este clinic demonstrat!

    RăspundețiȘtergere
  31. Aniela,
    toata vara mâncam în gradina - pe terasa, la umbra marchizei. Doar daca ploua ne retragem în casa. Iar la weekend, suntem de dimineata pâna seara în gradian! e superb!
    Noapte buna! pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Cleo,
    sanatos si usor. Bine faci! daca mai combini si cu sport... atunci serbam amandoua 100 de ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  33. papornitacucuvinte,
    ooooooooo! sorry! :D multumesc pentru sugestii, m-am amuzat copios! snitel de elefant, aripoare de rechin... Esti simpatica foc! :)

    RăspundețiȘtergere
  34. KaBeea,
    ce nu fac mamicile pentru un bebe?!
    Ciorbita de peste...hmmm! suna apetisant, mi-e dor!

    RăspundețiȘtergere
  35. Cypy,
    :) idealul feminin... Silueta si curele de slabit! :))

    RăspundețiȘtergere
  36. Formatii nunta Bucuresti,
    bine ai venit pe blogul meu!
    Merlucius e buuuun! orice peste bine preparat e bun!
    Salata de morcovi este sanatoasa si completeaza bine carnea de peste.

    RăspundețiȘtergere
  37. Mi-ai facut pofta! O sa incerc reteta! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  38. Imi place meniul, nu am mai mancat in combinatia asta.

    RăspundețiȘtergere
  39. O idee buna de meniu! Si noi am mancat in weekend peste la gratar cu sos din rosii tocate cu usturoi si patrunjel, ca la noi mujdeiul e la putere :))) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  40. Marycix,
    :) te rog, sa-mi spui si daca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  41. Miha.ela,
    probeaza cu încredere! si bineîntele, te rog sa treci pe aici si sa-mi spui impresia :)

    RăspundețiȘtergere
  42. Alina,
    :)) ha-ha! v-ati întors Fârtatilor! ce ma bucuuuuur!
    Deci si voi tot peste? fain! ieri seara am mâncat langos cu brânza si mujdei de usturoi...hmmmm! mi-a placut teribil, chit ca nu mai m-a pupat Helmut! ;)

    RăspundețiȘtergere