sâmbătă, 16 iulie 2011

Meze

Unul din colegii de birou, nascut în Germania - în familie turca, pastreaza destul de puternic traditiile neamului din care provine. Contrar numelui pe care îl poarta, Yildirim (în traducere "Fulgerul") este un tip calculat, linistit si foarte sociabil. Ieri, din dorinta de a ne face o surpriza, a pregatit pentru noi la pauza de masa, specialitati turcesti o "meze" adica o gustare.
Combinatii neobisnuite, arome puternice, culori ciudate... masa a fost plina cu aperitive turcesti din cele mai alese. Cârnat de curcan (aromat puternic cu usturoi), masline negre si verzi, salata de fasole - pe turceste fasulye soğan, creme de brânza - cu ulei de masline si mirodenii, cu ceapa si sofran, cu condimente verzi (marar, patrunjel, chimen, coriandru, cimbru). Cel mai interesant mi s-au parut dolma - vinetele umplute. Vinetele cele mai mici, se curata de cotor si se scobesc de miez (miezul va fi folosit la musaca) astfel încât sa ramâna doar coaja si, se însira pe sfoara, lasându-se la uscat. Aceste vinete uscate, vor servi cândva - cazul mesei noastre, spre a fi umplute cu mult orez, ceva carne de vita, ceapa calita si condimente (în prealabil, vinetele vor fi înmuiate în apa clocotita). Foarte gustos mi s-a parut pilav salatası - un fel de pilaf de orez, amestecat cu bucati de carne de Ton (peste) fiert, gogosar proaspat, taiat melcisor, boabe de porumb fier si mirodenii. Nu au lipsit de pe masa pâinea - pide, rosiile si castravetii. Iar ca bautura, ceva cu totul si cu totul exotic: zeama de sfecla rosie si cilli - o bautura care mi-a amintit cumva de zeama de varza rosie. Dar regele acestui festin, a fost desertul: înghetata cu vata de halva! Da, ati citit bine, nu halva - clasica pasta presata, ci un soi de fire pufoase, ce se topesc imediat pe limba.
Dupa ce ne-am giftuit, am propus sa continuam initiativa saptamânile viitoare, una din colege fiind poloneza, eu românca, altul este venit din nordul Germaniei si astfel sa facem cunoscut colegilor din specificul culinar al locurilor natale.
Când va fi rândul meu, ma gândesc sa pregatesc: oua umplute, salata de boeuf, rosii umplute cu salata de vinete, chiftelute si... nu era rau daca as mai fi avut un borcanel de zacusca si o bucata de slaninuta sau telemea proaspata. Dar aici, nu am de unde sa procur :( Oare ce as mai putea oferi? Aveti ceva sugestii? V-as fi deosebit de recunoscatoare! :)

PING: Teo, Teodora, Vania, Caius, Costin, Hai ca se poate, Pandhora, Dana, Cleo, Gabi123, Dan, Gabriela Elena, Zamfir.

54 de comentarii:

  1. Bucătăria turcă este gustoasă!Îmi place mult.
    PS:o fi colegul tău vreun descendent al lui Baiazid Yilderim(Fulgerul:))!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca fost foarte gustos totul,insa ce mi-a facut mie pofta-carnatii de curcan!Sa va fie de bine!
    Din cate stiu eu,strainii apreciaza foarte mult sarmalutele romanesti.Ma gandesc ca si drobul,chiar si fals e specific romanesc(cred).Daca mai imi vin idei mai bune,scriu.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Secret,
    :) chiar la Baiazid m-am gândit si eu, doar ca el a spus ca bunicul îi povestea facându-i oarecum frica, despre Vlad Tepes nu despre Mircea cel Batrân :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Kabea,
    multumesc! te rog sa te gândesti la aperitive reci, nu mâncaruri calde. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. La mine e foarte apreciata fasolea batuta, dar nu pun ceapa in ea, poti sa faci si o salata orientala, icre, pe la mine astia nu stiu de acrele albe spre exemplu si de aceea mereu le duc si asa ceva. Eu mai fac piept de pui taiat bucatele si invelit in bacon prins in scoitoare si prajite si sunt foarte bune reci. Nu le dau cu nimic nici macar sare.Pofta mare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lumi,
    ah! daca ai stii ca eu habar n-am sa fac salata de icre! :( si mie personal tare dor îmi este de icre... Bunica mea facea pentru toate ocaziile.
    Salata orientala e o buna idee. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Azi m-aş destrăbăla cu un humus, urmat de narghilea...

    RăspundețiȘtergere
  8. eu tot as incerca niste sarmalute, puse intr-o cutie...nu are cum sa nu fie practic...asa pt o gustarica.
    As mai face ardei ,din aceia lunic, cam cum sunt capia dar mai subtiri, umpluti cu pasta de branza (freci branza cu unt, adaugi putin mustar si condimentezi cu sare,seminte de chimion macinate si boia de ardei (dupa gust). Umplii ardeii , ii pui la rece , apoi ii poti taia felii.
    As face si clatite cu urda dulce si marar, dar nu stiu daca ai tu acolo.
    Poti incerca si o salata de conopida cu maioneza sau cu ciuperci...
    Salata de vinete obligatoriu, nu prea se face asa in alte parti.
    A! Si pasta de peste...ma mai gandesc, daca imi mai vin si alte idei, iti scriu. Ceva tot poti sa alegi de la noi toti :).

    RăspundețiȘtergere
  9. si salata de ardei copti, dar trebuie sa ai ceva pt ei, din carne ...:)

    RăspundețiȘtergere
  10. A adus Cleo vorba de peşte, eu aş zice nişte peşte marinat, cu ceapă şi cu măsline (mie-mi place de mor aşa ceva, nu ştiu cum vă împăcaţi cu ceapa pe acolo).
    Cum sunt un mare pofticios, am citit cu mare plăcere povestea, dar...

    RăspundețiȘtergere
  11. mi-ai dat niste idei si-ti multumesc :)
    o duminica minunata sa ai alaturi de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
  12. m-ai omorat Carmen...si eu am mancat la micul dejun doar niste cereale cu lapte....dar jur ca nu ma apropii de frigider pana la pranz...
    vata de halva...nici macar nu am auzit dar sa mai fi si gustat...si nu v-a adus baclava? :((
    interesante preparate si sunt sigura...savuroase...
    eu fac din cand in cand vara imam-baialdi,sunt vinete umplute cu legume dar se poate pune si carne...se dau la cuptor si sunt perefecte si reci daca nu au carne...
    ideea voastra mi se pare super faina...aveti un colectiv de viata...se vede asta :)
    sugestii?sa ma gandesc....
    poate o salata de icre sau buchetele de conopida pane cu cascaval bine condimentate...nu stiu daca sunt specific romanesti dar mie imi plac :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga mea citesc și salivez la
    câte bunătăți ai expus tu acolo!
    Să ai o duminică frumoasă!
    Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ah, cat de bine arata tot.
    Niste prieteni de ai mei care-s in Germania apreciaza foarte tare ghiveciul romanesc ala cu legume si orez :D.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa nu uiti de o saramura, o ciorba de burta, cozonac, si fasole cu ciolan afumat...ca de mici nici nu poate sa fie vorba...

    RăspundețiȘtergere
  16. ouata, carnaciori, friptura! platou cu tort de cascaval si sunca cu hrean!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sailor,
    it was only a breakfast :))
    Have a nice Sunday!

    RăspundețiȘtergere
  18. Vania,
    ha-ha, si vizionarea unui dans oriental (din buric) :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Cleo,
    bune idei, multumesc! salata de conopida, pasta de peste sirdei umplut cu brânza... da, da! multumesc! urda aici nu am de unde sa procur. Si sarmale reci nu cred ca se cade...
    Sa ai o duminica excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  20. Max,
    peste marinat cu ceapa, este specific tarilor nordice precum si partii nordice a Germaniei - numit matjes E delicios!
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  21. Rokssana,
    :) multumesc mult, asemenea si tie!

    RăspundețiȘtergere
  22. Pandhora,
    :) eu am servit la micul dejun o cafea! si acum, ca e 12, voi mânca o banana si o nectarina. Prima masa( si ultima) va fi pe la ora 16-17. Piept de pui la cuptor, pilaf de orez si salata de morcovi. La desert un castron cu capsuni :)
    De câte ori exagerez cu mâncarea întro zi, încerc sa echilibrez in celalalte zile ;)
    Buna idee mi-ai dat: am sa fac si dovlecel pane!
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  23. Elena,
    astazi e duminica, putem da frâu liber imaginatiei culinare, pentru ca ne-am putea permite mai mult timp pentru gatit :))
    O duminica minunata si tie!

    RăspundețiȘtergere
  24. Oare de la "meze" vine cuvântul mai vechi mezelicuri, folosit la noi pentru a denumi exact acest fel de preparate ?
    De ce nu faci o porţie mică de zacuscă ? Sunt de toate:vinete, roşii, ceapă, ardei...

    RăspundețiȘtergere
  25. Oana,
    ar fi multe specialitati românesti, dar trebuie sa poata fi servite reci... Ghiveci de legume ar merge... Multumesc!
    O duminica frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi place mult atmosfera de la tine de la serviciu! Sa tot ai asa colegi! Si-mi amintesc ca ai povestit si de sef, alt om OK!

    RăspundețiȘtergere
  27. Lukluk,
    ah, ce-mi faci! rascolesti poftele mele cele mai cel! pai de unde sa am eu aici saramura? de 10 ani, nu am pus niciodata varza la murat :(
    Cozonac nu stiu sa fac,dar îmi place la nebunie. Ciorba de burta nu îmi place (doar când aud denumirea îmi trece apetitul! dar am probat - una foarte buna, si totusi nu mi-a placut!)Fasole cu ciolan afumat, ce dor îmi este! iar mici, hmmmmm - doar ca aia trebuie serviti direct de pe gratar. La servici, în pauza care dureaza doar 40 de minute, avem timp doar sa mâncam, nu sa si gatim :))
    Ah ce dor îmi este de toate aceste specialitati românesti! hmmmm...
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  28. Alicee,
    oata? ce este asta? n-am mai auzit :)
    cârnaciori... hmmmm, asa avea bunica acasa, în borcan acoperiti cu untura. Dar cine mai taie porc? chiar si în România se pierde încet obiceiul...
    Rulouri de sunca cu hrean, da, o idee buna. Mersi!
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  29. Tetris,
    :) da, am mare noroc! Seful a propus din nou iesirea la gradina de vara; asteptam pâna revin colegii din concediu, ca suntem pe etape, tot jumatate din personal. Cândva, la mijlocul lui august, întro dupa-amiaza frumoasa, vom iesi la restaurant, în gradina si vom avea voie sa comandam ce ne pofteste inima, de mâncat si baut. Seful va plati, ca în fiecare an :))
    a ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu stiu daca e specific romanesca,dar am reteta de la soacra mea,care a fost bucatareasa.Se serveste rece:Rulada de branza:250 gr.branza(telemeasau cascaval se rade prin razatoarea mare,250 gr.salam se taie bucati mici,6 oua,2 linguri faina,un ardei rosu,taiat bucatele si o legatura mare de frunze de patrunjel ,taiat marunt.Se amesteca toate si se coace in tava lunga pentru cozonac.Poti folosi hartia de copt.Coci 30-40 de minute la 180 grade.
    Se taie rece.Arata foarte apetisant:un miozaic de culori.

    RăspundețiȘtergere
  31. Zina,
    ai dreptate, de la meze vine :)) în timpul dominaţiei otomane s-a exercitat şi o influenţă a limbii, fasole, ceai, pita, pilaf... am pomenit în postare câteva cuvinte ce au acelasi înteles si pe turceste :)
    Sa fac o portie de zacusca zici... Mda, nu-mi vine sa-mi dau asa mult de lucru, dar asa este! daca vreau sa prezint ceva bun, trebuie sa sacrific câteva zile...
    Sa ai o duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
  32. Ema,
    wow! reteta ta este grozava! suna foarte bine si merge si repede. Multumesc! precis am sa probez!
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu cred ca o chestie extraordinar de gustoasa, in afara de sarmalute, sunt placintele cu branza de burduf, cozi de ceapa verde si marar. Extraordinare.

    RăspundețiȘtergere
  34. Zodrac,
    ce pofta îmi faci! hmmmm....anul trecut ne-a facut tanti Florica, la cabana in Apuseni. O bunatate! dar eu locuiesc la 1400 km departare de România, de unde sa iau eu aici brânza de burduf?! :(
    Sa ai o dumininca faina!

    RăspundețiȘtergere
  35. M-ai innebunit cu Meze astea....si mi-a placut mult cum ati transformat si tu si VertAnge leapsa despre carti de la mine intr-una despre calatorii :-)

    p.s. Te pun in blogroll chiar acum, ca nu se mai poate. Te pierdusem la un moment dat, aber jetzt hab ich dich wieder und ich lass dich nicht mehr los! :-D

    RăspundețiȘtergere
  36. Ioana,
    :)) frumos si foarte interesanrt blog ai! am înregistrat si eu likul spre blogul ta.
    Einen schönen Sonntag und einen guten Start in die neue Woche!

    RăspundețiȘtergere
  37. salata de vinete este Bestiala :)) ar mai merge bine si o frigaruie de pastrav afumat sau un meniu estival cu o salata gustoasa (rosii
    , castraveti si alte cele...ca la mama acasa :)) ---poate reusesti sa faci rost pana atunci si de telemea proapata, o salata de fructe (si inghetata) la desert, plus un pepene rosu (rece ca greata) ! bine, asta de va fi caldura mare, in caz contrar ma mai gandesc :))) deja incep sa poftesc la festin :)) o duminica superba, iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  38. Salata de telina(telina data pe razatoarea mica cu maioneza,dar nu multa,sare piper,e foarte gustoasa),chec aperitiv(merge rece).Se fac repede,poate iti plac.Sunt convinsa ca vei gasi formula potrivita.Sa ne spui cum a iesit plus impresiile lasate.Pupam si sa ai spor.

    RăspundețiȘtergere
  39. Arată excepțional! Turcia e renumită pentru bogățiile culinare delicioase!Miammm-miamm...Sarmaluțe mititele pentru o gustare.Sau niște ardei umpluți la fel de mititei! M-ai dat gata cu postarea asta!

    RăspundețiȘtergere
  40. Liviu,
    :) salata de vinete voi pregati neaparat! dar pastrav afumat, este cum s-ar spune,una din felurile de mâncare traditionala la serbarile folclorice în Germania. Nu exista Plärrer - Augsburg, sau Oktoberfest - München, fara sandwich cu peste afumat :)
    Ah! cât priveste pepenii... aici costa cel putin 2€/kg. Când îmi amintesc muntii din pietile românesti...
    E greu sa pregatesti gustari reci traditionale românesti, la 1400 km distanta de piata româneasca :(
    Multumesc mult! si tie o duminica cu totul si cu totul speciala! :)

    RăspundețiȘtergere
  41. KaBea,
    da, salata de telina îmi place mult! eu rad si un mar lânga telina :)
    Da, sunteti niste draguti, mi-ati adus multe idei, va multumesc mult!
    Bineînteles ca voi raporta detaliat în legatura cu "gustarea româneasca" :) te pup, o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  42. Vera,
    sunt multe retete pe care le putem prelua, de aceea am oferit retetele. Bucataria turceasca este buna, dar nu egaleaza pe cea italiana sau pe cea frantuzeasca ;)
    O duminica faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  43. Noa serbus. Să nu uiţi ceapa lângă slănină şi brânză şi dacă ai mai avea şi o ţuică de prună, zău că nu mai ai nevoie de celelalte bucate.

    RăspundețiȘtergere
  44. Multumesc mult, Carmen, la fel si tie! :-)

    RăspundețiȘtergere
  45. Abbilbal,
    pai tocmai asa-i baiul, ca nu am slanina si telemea. Ceapa e si pe aici... Tuica as avea ceva, primita de pe la rude, dar la serviciu nu e cazul sa se bea 40° :)) ca dupa masa, nu ar mai lucra nimeni, si-ar cauta fiecare un coltisor sa traga un pui de somn :))

    RăspundețiȘtergere
  46. Ioana,
    tinem aproape de acum :)
    o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  47. dupa cum arata si gustul cred ca fost pe masura :)

    RăspundețiȘtergere
  48. Eu n-am avut ocazia sa gust bucataria turca, sa zic asa... Dar apropo de cea romaneasca, cred ca, har Domnului, nu duci lipsa de idei :)
    O seara minunata, Carmen! Iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  49. Sophie,
    deosebit de gustoase toate felurile! recomand :)

    RăspundețiȘtergere
  50. Teo,
    daca se va ivi cânva, nu ezita. Probeaza totul -important este doar sa fie proaspat!
    Asa este :) am primit recomandari deosebite si retete pe care nu le stiam, cred ca am sa ma descurc ;)
    Un start bun în saptamâna ce a început!

    RăspundețiȘtergere
  51. Super !!!
    Asta da multiculturalism ..... culinar !
    Uite ce am gasit , da e Dimitrie Cantemir - http://www.youtube.com/watch?v=0RKVk4-H-PA
    sau Dimitri Kandemiroglu - http://www.youtube.com/watch?v=IAM-X_GiAUw&feature=related
    4M

    RăspundețiȘtergere
  52. 4M,
    :)) Edward nu a fost la masa... dar pe ceilalti i-ai recunoscut, nu? :)
    mersi pentru adresele Youtube :)
    Noapte buna!
    PS: ai citi o poveste micutei M? ;)

    RăspundețiȘtergere
  53. Eu propun ceva dulce :)
    Chec, cozonac, salam de biscuiti, piscoturi si fursecuri de casa, ciocolata de casa.

    RăspundețiȘtergere