marți, 26 iulie 2011

La Zoo

Pentru ca ne aflam în zona si ploaia tocmai luase o pauza, am hotarât împreuna cu musafirii nostri, sa vizitam Gradina Zoologica.
Situat practic în prelungirea gradinii botanice, parcul zoo se întinde pe o suprafata de 22 hectare. Expozitia cuprinde habitate pentru 300 specii de animale si pasari si gazduieste peste 1600 de exemplare, oferind spatiu suficient fiecarei grupe. Pe vremea când eram copil, gradina zoologica avea putine animale si acelea pricajite, închise în custi mici si urât mirositoare. Astazi, aici, vizitatorul are posibilitatea sa observe animalele cât mai natural posibil, nu printre gratii, granitele dintre alei si areale fiind formate din vegetatie, pârâiase sau panouri transparente. Am vizitat animale din toate zonele lumii, de pe toate continentele, unele mai impresionante ca celalalte si ne-am bucurat sa le privim prin ochiul copilui din noi. Plimbarea a fost o placuta întoarcere în timp.
Am dedicat mult timp maimutelor, am admirat egrete, flamingo, pelicani, cormorani, struti, emu, pinguini, foci, lei de mare, ursi, lei, tigrii, râsi, hiene, bivoli, capre, tapi, girafe, magarusi, vulpi, lupi, antilope, mandrili, bizoni, zebre, papagali, elefanti, cimpanzei, serpi, broaste, rinoceri...
O fericita întâmplarea a facut sa nimerim exact la ora de masa a focilor, care au daruit celor prezenti în jurul bazinulu, un adevarat spectacol plin de ghidusii si acrobatii.
Nu am sa uit probabil multa vreme întâmplarea traita cu obraznicele lemur-catta. Observând ca intram mai multi pe usa - în tarcul lor, au profitat de cea mai mica din grupul nostru si... când Maria a fost la usa, s-au repezit afara! Cu siguranta meteahna aceasta le este cunoscuta si administratia gradinii a suplimentat intrarea printrun coridor si usa dubla, asa încât, cele trei caraghioase ochioase si slabe :) au trebuit sa se întoarca înapoi la familia lor, dar au ramas cu laba pe clanta. Inteligente sunt, pentru ca au înteles principiul usii, dar nu au destula putere sa o si deschida! Ne-am amintit cu drag de filmul de desene animate Madagascar :))
Si înca o întâmplare/coincidenta simpatica: ieri, pe unul din programele tv (votul din 25.07.2011) am surprind o emisiune ce prezenta cei mai dragalasi bebelusi din gradinile zoologice din Bayern si... protagonista era Luna, puiul de girafa din Augsburg :) Micuta, a fost mare înca de la nastere, având înaltimea de 1,80 metri! Este o scumpete, are ochisori migdalati, umbriti de gene lungi si stufoase. Cele doua cornite cu puf pe vârfuri stau înca blegite, dar peste 4 ani, când va fi domnisoara zvelta si frumoasa, cine stie gâtul carui mascul va suci! Si vorba aceea, nu-i usor sa sucesti ditamai gâtul! :))
Plimbarea în gradina zoologica a fost nu doar pentru Maria o revelatie, ci pentru noi toti, mamici si tatici. Când am ajuns acasa, seara târziu, picioarele noastre de gazele, semanau mult cu cele ale elefantilor :))
PS: Aici - planului Parcului Zoologic Augsburg. Daca dai click pe unul din perimetrele colorate, apare fotografia animalului care populeaza segmentul respectiv :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ping: Rokssana, Vania, Alex Mazilu, Teo Negura, Lunapatrata, Theodora, Mirela, Vera, Theodora

13 comentarii:

  1. Foarte simpatica analogia cu Madagascar :)
    Nu de mult am fost si eu la Zoo, la Targu-Mures, muuult mai mica, dar destul de draguta :)
    Iti multumesc pentru ping, ale tale le gasesti la mine in fiecare zi, chiar daca nu ajung aici :) Mna, chestii de orgolii intre wordpress si blogspot, de care, din fericire, Zelist sau PR Google nu tin seama :)
    Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Teo,
    multumesc mult! si tie o zi frumoasa, de la miez de zi la miez de noapte, cu Soare, cu Luna si Stele minunate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eeiii, eu - o "hoaşcă" bătrână m-am uitat cu mare plăcere la Madagascar! Am cam vizitat aproape toate grădinile zoo din ţară (din păcate, la Teo în Târgu Mureş n-am ajuns). Cred că Luna a mai apărut într-un documentar (nu mai ştiu pe unde, Animal Planet, unul dintre canalele Discovery).
    Când ajungi într-un astfel de loc şi mai eşti şi în mijlocul familiei şi prietenilor, parcă viaţa este puţin mai... roz!
    O zi excelentă să ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Max,
    si eu urmaresc cu placere filmele de desene animate :) ultimul l-am vazut luna trecuta: Ratatouille :)) excelent! pentru orice vârsta!
    cu prieteni si familie orice activitate în timp liber este o placere ;)
    Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. n-am mai vazut zoo de vreo 6 ani....aici sunt cam chinuite...dupa vizita pleci cu un gust amar:)

    o zi buna :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am mai fost la Zoo de mult timp, animalele de la noi traiesc chinuite si chiar nu suport sa vad asta.
    Multumesc si eu pentru ping. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Wooowww, trebuie sa fie tare frumos sa vezi toate minunatiile astea intr-o singura zi... Parcul zoo de la noi din oras inca este asa cum l-ai descris tu pe cel din copilarie :(. De nu stiu cati ani scrie pe custile alea ca sunt in curs de desfiintare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Roxana,
    deci nu s-a schimbat cu nimic situatia de 10 ani încoace?! pacat...
    O seara minuata Roxana draga!

    RăspundețiȘtergere
  9. Lunapatrata,
    tocmai am vazut un interviu la TV luat unei doctorite, veterinar de gardina zoologica, care spunea ca animalele sunt mai vesele când vin vizitatorii. Aici este un mod placu de a petrece timpul împreuna cu copiii. Nu e ieftin de loc (noi am platit intrare pentru 4 adulti si un copil 45 euro) dar merita cu vârf si îndesat, daca stai sa te gândesti câti îngrijitori lucreaza aici si câta mâmnacare este nevoie pentru 2000 de animale. Gradina Zoo are aici un farmec deosebit.
    Multumesc, seara minunata si tie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Angi,
    ce i-ar fi placut Iuliei! da, este minunata o plimbare în acest parc. Mai ales ca pentru copiii mici sunt carucioare speciale, pentru ca parcul e lung pentru piciorutele lor :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ah, ce amintiri frumoase! Abia acum sunt acasa in fata calculatorului. Mai am cateva drumuri de facut pana-n pranz, apoi incep sa povestesc si eu. Cristi e deja la servici. Canicula in toata regula la noi :(
    Va pupam cu drag din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Alina,
    acum am ajuns si eu acasa. Exact dupa ce ati plecat voi a iesit si la noi soarele... Acum 5 minute a început o furtuna cu traznete si fulgere... Sper ca sâmbata seara sa fie vreme uscata, pentru ca vreau neaparat sa mergem în Gradina botanica -noaptea :)
    Pupici din Bavaria "murata" :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Excelentă ocazie,sunty convins că a fost ceva foarte special!

    RăspundețiȘtergere