marți, 7 octombrie 2025

Un colț de curte, un rod de toamnă


Acum câțiva ani am plantat un butucel de viță de vie — muscat bleu, struguri de masă. Nu neapărat pentru rod, ci pentru umbră, pe latura sudică a terasei, acolo unde este plasată masa de curte. Am întins vița pe un palier de 2,5 metri, nu mai înalt de 2 metri, ca să nu se încurce cu marchiza când o desfacem. 🍇
Bucuria secundară a fost să avem și struguri... de viță nobilă, struguri adevărați, din propria curte!
Dar via a trecut și prin greu. Acum doi ani, la sfârșit de august, a fost furtuna aceea cu grindină cât mingiile de tenis de câmp! A distrus tot — curtea, grădina și bineînțeles, via. Nici n-am apucat atunci să gustăm din struguri. Anul trecut a fost săracă, probabil se refăcea. Anul acesta însă... a fost cea mai bogată recoltă! Am mâncat cât am putut, am împărțit la vecini, am dus la birou și tot nu se vedea că am cules ceva! 🫶🏻
Ne-am făcut obiceiul să culegem doar atâția struguri cât am avut poftă să mâncăm.
Anul acesta am ținut via acoperită cu o plasă albă, fină, ca să o protejăm de graurii hrapăreți. Sâmbătă, văzând că vremea se răcește și se umezește, am hotărât să o culegem toată. 🍂🍁
Coșuri plineeee! Am împărțit din nou vecinilor, iar din rest am făcut suc cu aparatul electric, apoi am strecurat zeama prin sită fină. Am hotărât să facem jeleu de struguri!
Un litru l-am pus separat — pentru că am vrut neapărat să-mi fac must. 🍷
Restul, ceva mai mult de 10 litri, l-am pus la fiert cu un kilogram de zahăr din sfeclă. Nu am adăugat nicio altă aromă și... Helmut a obținut 9 borcănașe — este foarte mândru, pentru că el a terminat operațiunea. Eu am plecat cu o prietenă la Târgul dovlecilor, la castelul Kalternberg… dar despre asta, într-o postare viitoare...🎃
 
P.S.: Astăzi am gustat mustul... Este delicios! L-am lăsat câteva zile la fermentat, cu câteva cuișoare, două steluțe de anason și o bucățică de scorțișoară — doar cât să-i dau un strop de finețe. 💖
Am savurat o cană, alături de o felie de chec. A fost momentul meu de răsfăț ...
 

16 comentarii:

  1. Aaah, ce culoare frumoasă are! Foarte bine arată!
    Mai ai struguri? Fă cumva, dacă mai ai, să faci nişte praf din sâmburi, mai ales că văd că sunt roşii. E medicament curat. Dai strugurii prin strecurătoare, îi pisezi bine, să rămâi cu sâmburii care, după uscare, se pun la râşniţă. Praful ăla se pune în smoothie, în iaurt, pe salate, în orice sau iei pur şi simplu o linguriţă aşa fără nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu prea au samburi ☺☺☺ dar mai avem ceva circhini, o sa adun - nu am auzit pana acum despre aceasta migala - insa am in camara, ulei de samburi de struguri - cumparat! ☺ Tja... invatam in fiecare zi cate ceva, nu? Multumesc Potecuta draga!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. 🙂 noi nu vom face niciodata vin sau tuica! Ne multumim cu atât!
      Ma gandesc ca la tine in curte se lucreaza cateva zile doar la cules!!!

      Ștergere
    2. tatăl și fiul (bihoreni, no) se întorceau spre casă cu o căruță plină de prune. întreabă băiatul: tată, ce-o să facem cu atâtea prune?? apăi, dacă-i mamă-ta acasă, face gem, dacă nu... le băgăm la pălincă! :D

      Ștergere
    3. 🤣😂😆😄😅
      Bag de samă c-o fost mă-sa acasă... șî că anu’ ăsta o făcut rost de pălincă din vecini! 😄 Tulai, ce năcaz!

      Ștergere
    4. Nu. Am cules-o în câteva ore, au fost mai multe persoane. Mi-a rămas bolta pe care o culeg singur - vreo șase găleți. Altă dată, făceam tescovină, o vindeau bătrânele. Acum mai este doar mătușa Alzheimer.🙂
      Nu mai știu ce făceau cu drojdia, dar n-aș crede că se arunca ceva🙂.
      Acum s-a stricat vremea nasol. Așa că, am rămas în urmă cu niște operații - culesul boltei, trasul mustului în butoaie (le-am pregătit), băgat la teasc. Și câte mai sunt prin grădină cu răcirea bruscă și definitivă a vremii. Mâine este cod roșu, școlile închise în tot sud-estul României - ciclonul Barbara.😀

      Ștergere
    5. da,am auzit ca ciclonul a facut ravagii in România si Bulgaria... La noi a fost frig si a plouat cateva zile... azi, brusc s-a incalzit iar... M-as bucura sa mai fie cateva saptamani soare. E clar ca noptile sunt foarte reci, dar.. am dat drumul la centrala termica deja si... vorba ceea, abia am inchis-o la mijlocul lui mai! Mi-e groaza cand vor veni facturile la gaz si curent electric!!!
      Spor la treaba si numai bine! Sanatate la toata lumea!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. ☺„Sedapnya” este un cuvânt din limba malaeziană (Bahasa Melayu) și înseamnă „Ce delicios!” sau „Ce gustos!”. Este o expresie folosită frecvent când cineva mănâncă ceva foarte bun și vrea să-și exprime plăcerea.

      Terima kasih atas lawatan!

      Ștergere
  4. Sunteti niste harnicuti! Si cred ca aromele si gusturile au fost si sunt minunate! Mi-ai facut pofta de must... Acum doi ani am facut gem de struguri. Nici nu ma asteptam sa fie atat de bun!
    Pupici si seara frumoasa, draga Carmen!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, si jeleul nostru este foarte aromat! si nu a fost nevoie de mult zahar... strugurii sunt... natural foarte dulci!
      Pupici si seara frumoasa, draga Suzana!❤️😘

      Ștergere
  5. Cât de productivi și darnici sunteți! 🍇❤️🍇
    Eu am destule borcane cu diverse dulcețuri și prefer strugurii nepregătiți termic...natural resveratrol!...dar un must din soiul Hamburg nu aș refuza!
    O sera minunată! Te îmbrățișez!🤗💓😘🍁

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi nu prea mancam dulce... Gemuri sau dulceturi folosim doar la clatite... Dar acum, ca jeleul asta e proaspat - mananca Helmut in fiecare zi, pe o felie de paine prajita, langa cafeluta de dimineata ☺ E tare mandru, ca el l-a pus in borcane! ☺
      Mustul - uite acum beau ultima cana - ma gandesc la tine cu drag.
      Te pup. Noapte buna draga mea Gina! Numai bine! 🤗💓😘🍁

      Ștergere
  6. Excelentă activitate! Ați pus la "conservă" porții de sănătate. Mi se pare atât de fain cu viță-de-vie in curte! Știi sigur că strugurii sunt "curați", mustul și celelalte nu sunt pline de chimicale... 😊

    Zilele trecute am cules și noi struguri, dar mulți au rămas în vie... Sper să mai culegem.
    "Operațiunea strugurii" desfășurată de voi mi-a adus un maaaare val de amintiri, din anii in care familionul era în formațiune completă și fiecare contribuia la pregătirea pentru obținerea mustului și vinului. 😊 Acum culegem doar pentru consum, dar și azi fac din sâmburi praful amintit de Potecuță.
    Zile liniștite îți doresc, Carmen dragă! 🌹 Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💕🍀💞☕💗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, SUPER! eu acum am aflat reteta din samburi... dar la anul o sa am grija!
      Si noi culegeam via la bunici in curte, faceam vin si tuica din trevere... Dar aici, cine sa beai?! Pe aici intre vecini se bea Prosecco sau sampanie / sau Crémant d'Alsace... Tuica, palinca... nimeni nu bea! Mai rarut cate o bere sau radler - bere cu limonada... sau cocktailuri usoare. Mda, toti ne-am schimbat, alte tabieturi, alte cercuri de prieteni...
      Pupici si imbratisari, Diana draga. Ganduri bune de la trio pentru quattro 😘🐾💕🍀💞☕💗

      Ștergere