vineri, 22 noiembrie 2019

Sa pictam ca Van Gogh

Asa s-a intitulat seara de arta organizata miercuri, de ArtNight în orasul meu.
Ce înseamna ArtNight si cum decurge o astfel de seara, va voi explica aici.
Intri pe seitul artnight.com, alegi orasul în care vrei sa participi si imediat ti se listeaza temele curente. Alegi unul din tablourile care îti plac si te înscrii. Daca nu te înscrii cu sase saptamâni înainte, risti sa nu mai gasesti locuri libere - asa mare success au aceste evenimente. Eu m-am înscris împreuna cu o colega de serviciu, însa cu cât grupul de prieteni ce se înscriu este mai mare, cu atât este distractia mai mare. Imediat am primit pe e-mail confirmarea de înscriere si cu doua zile înainte de data stabilita, am mai primit un e-mail prin care mi s-a reamintit faptul ca "mai dormim doar doua nopti pâna când ne vom întâlni sa pictam în stilul lui Van Gogh" ☺ Simpatic tare acest comunicat. Dealtfel, pozitivitatea este una din caracteristicile principale ale acestei activitati de timp-liber. Toti cei care se înscriu, sunt persoane care au simt artistic, doresc sa se exprime prin pictura si astfel, sa echilibreze cumva stresul professional. Pentru ca la o astfel de întâlnire, în afara de cei doi organizatori ai serii de pictura, toti participantii sunt oameni simpli, cu tendinta de artisti-amatori, oameni care iubesc frumosul si care au un anumit simt al culorilor. Eu una nu am urmat niciun curs de pictura (sau în general, de arta), însa mi-a placut dintotdeauna sa desenez, sa pictez si sa meșteșugesc. Sunt o autodidacta si am câteva lucrari de care sunt foarte mândra. Toti cei care ma cunosc, sustin ca sunt talentata ;-) Cert este ca sunt mare amatoare de arta si nu am suficient timp sa-mi astâmpar "foamea si setea" de cultura. De aceea, nu pierd nicio ocazie, atunci când mi se ofera sansa sa particip la un eveniment artistic.
Pictorul meu preferat este Monet. M-au fascinate mereu nuferii lui diafani, culorile dulci, câmpurile cu maci si femeile cu umbreluta de dantela… Pe locul doi pe lista mea este Van Gogh. Îmi place enorm stilul lui contrastant, asociatia de nuante, unitatea elementelor si dinamica tablourilor lui.
(pentru videoclip mi-ar fi placut sa folosesc melodia "Vincent" însa... nu am licenta! )

"Starry Night" adica " Noaptea înstelata" este unul din cele mai cunoscute tablouri ale artistului olandez Vincent van Gogh (1853 – 1890). Pictura apatine post impresionismului sau al expresionismului timpuriu si este deținut de Muzeul de Artă Modernă din NewYork, din anul 1941.
Van Gogh a executat acest tablou din memorie (în anul 1889), pe vremea când acesta a fost internat la sanatoriul din St.Rémy. Tema centrala este cerul nocturn, exagerat înadins, în prim-plan sunt siluetele unor chiparosi si în plan îndepartat, satul si biserica.
Pictura reflecta turbulentele emotionale care l-au stapânit pe Van Gogh în acea perioada când a fost internat la psihiatrie si poate tocmai de aceea, tabloul radiaza pace, speranta si confort. Van Gogh este supranumit "pictorul contrastelor" si aceasta nu doar pentru combinatiile de culori-neon (culori stralucitoare), ci si datorita stilului de executie al picturilor. Aici, tacerea satului invaluit de noapte, contrasteaza cu turbulentele cerului, cu galbenul radial al semi-lunii si al stelelor. Albastrul dominant este opusul stropilor portocalii. Culorile stralucitoare (neon) sunt completate cu albul care confera un efect spiralat - asa numitul "vânt de lumina", ce armonizeaza întreaga compozitie.
Si noi am folosit culori-neon în pictura noastra inspirata din Starry Night. Am facut experimentul, luminând cu o lanterna cu lumina UV si ... culorile acrilice stralucesc magic!
Acest superb tablou a inspirit numerosi artisti – pictori, scriitori (romane, scenarii de film), muzicieni (opere, muzica clasica si pop). [Chiar si un asteroid (nr.4457 din 1990) poarta numele lui Van Gogh]. Exista deasemenea numerosi oameni de stiinta, critici de arta si specialist care se ocupa cu interpretarea lucrarilor lui Van Gogh – spre exemplu, a fost calculata variatia de luminozitate din nori si s-a constatat ca aceasta corespunde legilor fizicii ale modelului Kolmogorov.
S-au scris multe poezii pe tema tabloului "Starry night", însa pentru mine, cel mai frumos poem este textul melodiei "Vincent", scris si interpretat de Don McLean. Este cel mai sensibil omagiu adus marelui artist
Vrea sa mai adaug faptul ca întâlnirea noastra Art Night a inceput la ora 19, dupa o zi normala de serviciu! Am pictat pâna la ora 22:15 Cele trei ore au zburat, nu stiu cum!... Am ajuns acasa cu o ora înainte de miezul noptii ☺ Astazi (joi) a fost din nou zi normala de lucru.
Si pentru ca ... s-a facut deja vineri - de când scriu acest articol început joi (☺☺☺), atasez direct si propunerea muzicala pentru rubrica ❤️Friendship Friday❤️Created with Joy❤️ Sa aveti un weekend minunat!

18 comentarii:

  1. Totul e WOW, asa frumos scris, emotionant! Foarte interesant acest eveniment ArtNight. N-am stiut ca esti asa talentata, Carmen! Minunat ai pictat, imi imaginez ce senzatie placuta ai simtit. Ati fost ghidati in alegerea culorilor sau ai pasilor de lucru? Eu cred nu am talent la pictura. :D. Am incercat la un moment dat sa desenez un cal dupa un video pe youtube si mi-a iesit, dar fara ghid nu cred ca as fi reusit. Si eu sunt absorbita de arta, in toate formele ei, asa ma linistete, te trimite in etern:)
    Weekend placut, Carmen! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina draga, evenimentele ArtNight sunt concepute pentru incepatori in ale artei, sau mai bine spus, pentru neprofesionisti. Artistul plastic care modereaza aceasta intrunire, da permanent indicatii la ce trebui avut grija, ce culori trebuiesc combinate dar totodata, incurajeaza si initiativele proprii. Arta nu are granite si imaginatia este infinita. Spre exemplu, colega mea de serviciu a pictat chiparosii maro-aurii, pentru ca a zis ea, starea ei emotionala din acel moment nu a acceptat negrul 😊
      Libertate totala nu este indicata, pentru ca se pierde sensul grupei, insa abateri de nuante sau interpretari diferite de planuri sunt permise. La finalul serii, am vazut 18 picturi diferite, dupa tablou-model 🤗 Foarte interesant! Eu nu am mai pictat niciodata o copie a unui tablou renumit. A fost o experienta deosebita, pe tot parcursul serii am discutat despre VanGogh si despre pictura in general. Cele 3 ore au fost simtite ca o jumatate de ora... mult prea putin timp!
      Te pup Florina. Un start perfect in weekend sa ai 😘

      Ștergere
    2. ah, am uitat sa iti spun ca imi place mult propunerea ta muzicala 🤗 Jacques Prevert a fost si va ramane un mare poet si chansonetist (😇 exista acest cuvant?) al Lumii!

      Ștergere
  2. Imi place mult de tot articolul de azi! Si evenimentul la care ai participat este cu adevarat minunat. Nu ma surprinde ca trebuie sa te inscrii din timp. Cred ca sunt foarte multi doritori!
    Multumesc mult, draga Carmen pentru ceea ce am vazut aici! Un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu multumesc Suzana draga pentru frumosul comentariu si pentru ca ma vizitezi cu fidelitate. Pupici si imbratisari 🤗😘

      Ștergere
  3. Deosebit de frumos acest eveniment! Şi tu eşti foarte talentată, îmi place mult ce am văzut!
    Mulţumesc, Carmen, am îmvăţat din articolul tău!
    Să ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eeee, am văzut atelierul de artiste !!!
    Nu am răbdare să pictez și nu mă pricep, însă am răbdare să privesc detaliile, iar ce am văzut acolo a fost ceva vrednic de pus în ramă apoi de pus la mine sus deasupra monitorului unde să fie privit în fiecare zi, iar leo mi-a dat dreptate că l-am văzut cum admira lucrarea :)))
    Și piesa muzicală a fost numai bună de ascultat în timpul sesiunii cu pensula în mână..:)
    Un Weekend Superb vă Doresc !!!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oh Stef, multumesc pentru caldele cuvinte! Daaa, Leo a apreciat pictura mea mai rapid decat a facut o sotul 🤣😂 Inca nu am avut timp sa vad unde voi agata tabloul, insa astazi e vineri si ma voi gandi tot acest sfarsit de saptamana.
      Zici ca nu poti sa pictezi... sunt sigura ca ai reusi daca ai participa la un astfel de eveniment, singura cerinta este sa gasesti placut faptul ca pictezi, indiferent cum, dar sa iti faca placere sa te joci cu culorile pe panza.
      Un start bun in weekend iti doresc 😊

      Ștergere
  5. Deosebit de relaxant si util este astfel de eveniment artistic, unde ai prilejul de a-ti desfasura potentialul nativ artistic, de a receptiona noutati in domeniu si interactiona cu un grup de iubitoare ale artei!
    Recunosc ca de cand aveam baiatul in scoala primara, nu am mai pus mana pe acuarele, desi il ajutam cu mare placere...
    O duminica plina de bucurii si culoare! Te imbratisez!
    ...o surpriza omonima...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Art Night este un concept preluat din USA in multe tari ale Europei. Are un succes enorm :) Reclama spune: "Care sunt optiunile unui om, dupa o lunga si stresanta zi de lucru? Prietenii sunt ocupati, la sport ai fost ieri, singur la cinema nu ai chef sa mergi dar nici sa petreci seara lungit pe canapea, cu ochii la televizor nu doresti. Ai vrea să faci ceva creativ /distractiv și sa cunosti oameni noi? Aici intervine ArtNight! - ArtNight este un concept, un eveniment creativ: un artist local vă ghidează să vă creați propriile opere de artă; întâlnirea are loc într-un bar-restaurant fancy unde să vă bucurați de o băutură savuroasa și să cunoașteți nu numai arta, ci și vecinii dvs. de șevalet la stânga, la dreapta și vizavi. Va propunem un sfârșit fericit de zi de muncă, care vă garantează mai multă energie pentru întreaga săptămână!" ☺☺☺ Eu am probat si pot sa sustin ca reclama se bazeaza pe adevar :-)
      Eu cochetez deseori cu ale artei ☺ Nu am incercat niciodata sa reroduc pictura unui artist celebru. Van Gogh s-a potrivit perfect asteptarilor mele ☺ Colega mea de serviciu nu a fost prea incantata de acest tablou, pentru ca ea nu prea a stiut multe despre Van Gogh insa, la sfarsitul serii mi-a spus ca acum vede din cu totul alta perspectiva acest tablou :-) S-a bucurat ca nu am ales un alt model, abstract.
      Acum, revenind la propunerea ta muzicala... Gina draga, Sara Connor este una din solistele a carei voce imi place mult. Melodia Vincent este foarte ritmata si cred ca are multa priza la publicul care nu intelege textul ☺... Cam ca si hitul "Dragostea din tei", daca iti amintesti, ce text simplu si pueril are aceasta melodie, dar ce succes enorm a avut in tarile occidentale!
      Textul Sarei zice in prima strofa ca " lui Vincent nu i se scoala, atunci cand se gândeste la fete, prietenii lui se joaca GTA (Grand Theft Auto) dar lui ii place sa danseze ca Beyoncé, realizeaza ca e homosexual și se îndrăgostește de un băiat, sufera, îl doare capul si corpul, are febra si nu stie ce e cu el . Se confideanteaza mamei si aceasta îi spune ca ceea ce simte este dragoste și niciun medicament nu ajută, va trece cumva si va supravietui.
      A doua strofa se refera la o Linda, deosebit de frumoasa și un Ben, fotbalist- un star, cei doi sunt denumiți „cuplul perfect”; se casatoresc, au casa si copil si apoi se despart si... din nou refrenul... Ultima strofa spune ca Linda sta toata ziua pe Tinder (un Mobile-Dating-App), Ben saruta fotomodele in America si Vincent are doi copii și un sot puternic........ Deci, Gina draga, mie personal nu imi place acest hit! ☺☺☺ Tare m-am minunat cand pe 21 moiembrie a fost prezentat pe scena Bambi 2019, in fata unui public care întelege textul cântecului ☺☺☺
      Te pup. O saptamana minunata sa ai, Gina draga XOXO

      Ștergere
  6. e clar! de data asta am dat cu aceasta melodie aleasa "ca nuca in perete"...in virtutea indragirii repertoriului interpretei, a ritmului si antrenului din sala, am ales fara sa analizez mai profund textul...coreland doar asemanarea de titlu cu articolul postat de tine...
    Multumesc ca m-ai deslusit in sensul asta!...cu certitudine locul ei este alt-undeva, in consecinta te rog sa o radiezi!
    O seara placuta si un start excelent saptamana ce urmeaza! Te imbratisez, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Gina, ia intamplarea ca o gluma buna ☺ Eu m-am amuzat.
      Eu stiu ca tu esti o femeie fina si cultivata si mi-am dat seama imediat ca ti-a placut ritmul melodiei. Si practic, asta e important in muzica, în functie de starea sufleteasca, sa primeasca vibratiile sonore fara sa stie ce a simtit compozitorul in momentul creatiei.
      Sara Connor are o voce splendida si cred ca si daca ar citi cartea de bucate, ar reusi sa impresioneze.
      Uite un videoclip cu John Legend, care egal ce citeste, suna sexi ☺☺☺
      fii atenta incepand de la minutul 2:25 ☺☺☺
      Te pup draga mea. Noapte buna! xoxo

      Ștergere
  7. Un eveniment provocator. Ma bucur iar ca-l imparti cu noi pas cu pas. Esti talentata, iar Leo sigur ma aproba. Faina distractie in mijloc de saptamana. Te-a incarcat. :) Iar cantecul dragut mai ales clipul. Pupicii :)
    O saptamana cat mai bunaaa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am reusit in sfarsit sa ajung si pe blog (stiu ca mai am restante - dar recuperez eu :P). Ce experienta interesanta! Cred ca as vrea si eu cateva kituri din acestea. Am niste panze primite in dar ... dar nu am apucat sa desenez nimic .. inca.
    Ce frumos tablou!!! <3
    felicitari :*!!
    pupici cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent ti-a iesit reproducerea, Carmen draga! Fondul albastru pe care ai pictat mai apoi este fermecator! :) Leo a apreciat foarte mult lucrarea ta! Asa pare. :)
    Felicitari si voua, care ati participat, dar si organizatorilor! E simplu de inteles de ce timpul a zburat!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere