duminică, 3 noiembrie 2019

Seara de noiembrie

Dupa ce CREATIA ne-a secatuit puterile (☺) am iesit pentru o scurta plimbare în parc.
Un ciot de luna ne priveste dintre nori si nu se vad prea multe stele pe cer. Aerul e umed si fosnetul frunzelor neexpresiv, însa parcul este încarcat de mister. Alergam urmariti de umbre - când lungi, când scurte, când gri, când aurii. Vocile noastre par mai puternice si ne este teama nu care cumva, râsul nostru sa sparga norii si deodata sa înceapa sa ploua ☺
Ajunsi acasa, îl lasam pe Helmut cu Leo si noi, fetele, coborâm în pivnita, la sauna. Punem un CD "cu muzica de printese" - adica din repertoriul orchestrei Rondò Veneziano (o orchestra fondata în 1979 ce interpreteaza compozițiile originale ale lui Gian Piero Reverberis, modelate pe stilul muzicii baroce venețiene, cu multe elemente moderne precum tobe, chitară electrică, bass electric și sintetizator), dam drumul la jocul de lumini si intram toate trei la dus.
Cu parul ud si îmbracate în halatele de baie, ne asezam pe șezlonguri si servim meniul preferat la cina al Emmei si Gretei: crenvurști calzi, ketkup, chiflă si o cana cu ceai.
Apoi ne spalam pe dinti si intram în sauna. Termostatul este reglat la 55 grade. Ne întindem pe prosoape si savuram momentul. (Sauna stimulează sistemul imunitar, intensifica circulația sângelui, relaxează mușchii, antrenează venele și stimulează metabolismul).
Apoi, ne jucam "Eu îmi închipui ca..."☺ Am un set de esente/infuzii pentru sauna cu care stropesc pietrele, pietrele sfârâie si aburul învaluie întreaga cabina... în principiu, aburul nu stimulează doar simțul mirosului, ci și psihicul, avand un efect pozitiv asupra întregului organism.
Atunci când parfumul natural de ierburi, fructe sau arbusti ne patrunde prin fiecare por, întreb fetele "Ei? a ce miroase?!" si ele raspund în cor: "a portocala!" (sau a menta, a lamâie, a pepene, a vanilie, a mar si scortisoara, a cocos, a mango sau a trandafiri... ) Si atunci, le provoc imaginatia.
Emma este mai mare si cunoaste jocul, Greta... încearca sa tina pasul cu noi ☺
Eu spun: "imi închipui ca... sunt într-o livada cu portocali, stau intinsa pe iarba si privesc printre ramurile încarcate de portocale. Soarele îmi pare deasemenea o portocala. Caldura ma toropeste si atipesc. Visez ca am pielea portocalie, imi privesc mâinile si nu imi vine sa cred. Alerg la oglinda si ... nu doar ca intreaga piele este portocalie, chiar si parul îmi este portocaliu! De sperietura, ma trezesc si ma bucur ca a fost doar un vis. Ma ridic, rup o portocala de pe creanga si alerg spre casa". Fetele aplauda. E rândul Emmei: "eu îmi închipui ca... am în mâna o portocala mare si coapta. O descojesc si pâna când sa musc dint-o felie, vine o pasare mare în zbor si îmi fura din mâna portocala. Încearca sa zboare cu ea în cioc dar îi cade si portocala, pleosc! îmi aterizeaza pe cap. Zeama îmi curge din crestetul capului pâna pe umeri". Noi aplaudam. E rândul Gretei: "eu îmi închipui ca... am în mâna o piersica mare si musc din ea si..." Emma o întrerupe râzând: "în sauna miroase a portocala si acum ne imaginam ceva despre acest parfum! "... Greta repeta fraza, înlocuind de data aceasta piersica cu portocala si... atât ☺ Greta înca nu a împlinit 5 anisori, e înca mica ☺
Iesim, facem dus, apoi intram din nou în sauna si jocul de imaginatie reîncepe. De data aceasta stropesc cu menta. Eu spun: "îmi închipui ca sunt în excursie, ajung la malul unui râu. Întind patura pe iarba înalta, necosita si ma lungesc pe patura, cu fata spre soare. Închid ochii si privesc soarele printre gene. Rup un fir de menta si frec frunzele între degete. Dintr-odata sunt înconjurata de zeci de fluturi, cu aripile în nuante de verde. Mi se aseaza pe mâini si pare ca degetele mele au aripi. În acel moment, apare Leo alergând si fluturii dispar, ramâne însa puternicul parfum al mentei". Urmeaza povestea Emmei: "Stau în iarba si un fir de menta ma gâdila la nas. Il rup si simt parfumul puternic. Il mestec ca pe guma si mi se fac dintii verzi. Imi clatesc gura cu apa, apa are gust de menta si imi place! îmi umplu buzunarele cu frunze de menta si plec spre casa vesela". E rândul Gretei care începe cu intonatie: "eu îmi închipui ca... am în mâna o piersica mare si musc din ea si..." Eu si Emma izbucnim în râs, Greta nu întelege de ce ☺☺☺ Dupa ce ne-am potolit râsul, zice Emma: "Carmen, adu te rog esenta de piersica, sa poata si sora-mea sa ne zica povestea" ☺☺☺
Dupa sauna, ne îmbracam în pijamale si incepe dansul. Este asa numita noastra "Pyjama-party".Nu reusim niciodata mai multde 10 minute. Sauna, dar si activitatile de peste zi, ne-au inmuiat ligamentele, oboseala ne apasa umerii si parca avem plumb pe talpi.
Ne ducem în dormitor. Fetele se întind in pat, le acopar cu plapuma si le citesc o scurta poveste. Nu ajung niciodata la sfârsit, pentru ca fetele deja sunt în lumea viselor.
Ma duc spre dormitorul meu. Leo isi ridica capul si ma priveste cu ochii pe jumatate deschisi, apoi se cuibareste din nou in cosuletul lui. Sting lumina. Noapte buna! ☺

6 comentarii:

  1. Cu adevarat, parcul are un aer misterios! Excelenta seara in parc, dar nu se compara cu seara la sauna! Un deliciu ce-am citit! :) Imi inchipui ca am in mana o piersica si musc... :)) Dulce! :) Emma pare o fire foarte vesela - cel putin, ce-si inchipuia ea are haz! :) Esti o adevarata educatoare cu har pentru pedagogie, si talentata la toate cele! De mirare ca frumoaselor le place in compania ta?!
    Noapte buna! (sa-i spui si lui Leo - el a fost mai odihnit azi) :))
    Ganduri bune de la noi pentru voi cinci! <3 (acum stiu ca la ora cand imi exprimam indoiala ca ar mai fi copilele la voi ele erau).
    Imbratisari si pupici, cu drag! <3

    P.S. Imi place foarte mult cum ai realizat filmuletele (ma refer si la celelalte vazute azi)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Diana, aceasta este seara de ieri, acum petrecem seara din nou în trei - fetele incep maine din nou scoala si gradinita. In Bayern a fost o saptamana de vacanta.
      Emma are o imaginatie foarte bogata, e finuta... o romantica. Eu incerc sa ii incurajez aceste inclinatii si spun mereu ca poate ca Emma va deveni scriitoare. Abia a terminat clasa I-a, dar... eu asa o vad.
      Greta... Greta e altfel. E mai sportiva, mai curajoasa, mai bagacioasa... dar are abia 4 ani si 10 luni ☺
      Faza din sauna... ce sa zic, nu pot eu sa redau in cuvinte atmosfera, însa am râs cu lacrimi ☺ Si acum cand am scri, m-a apucat râsul... Daca ai sti ce elan isi lua Greta si ce intonatie si emotie in voce! ☺☺☺ Si mereu o dadea cu piersica ☺☺☺
      Da, iti trebuie multa rabdare... Helmut mereu zice ca gata, e ultima data! nu le mai vrea, dar apoi iar i se inmoaie sufletul :-) Alearga prin casa, vorbesc tare si râd pitigaiat, cand sed, o fac doar cateva secunde ca imediat balangane picioarele, se tavalesc pe canapea cu capul in jos, calaresc fotoliile... na! COPII sanatosi ☺☺☺ ce sa zic?! Trebuie sa le dau mereu ceva de facut ca sa le ocup timpul. Usor nu e dar mie imi face placere si fetele ma iubesc :-)
      Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio <3
      PS: am cumparat licenta pentru un program nou de facut slide-show. Se numeste MOVAVI SLIDESHOW MAKER. Sunt foarte multumita - e usor si rapid si iti pune la dispozitie si fundal muzical - pentru ca de cand cu drepturile de autor, nu ai voie sa mai folosesti muzica de la radio sau de pe CD... Tja! Pupici :-*

      Ștergere
  2. M-am distrat teribil, drăguţele de ele! Piersica aia a fost vedeta serii :D :D
    Cred că sunt tare răsfăţate când sunt la voi şi se simt exact ca-n vacanţă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha da, le rasfatam, dar avem reguli de care se tine seama, numai la noi acasa 😜 La ele acasa au alte reguli 😆
      Si penzru mine e o mini vacanta cand vin fetele cateodata, la sfarsit de saptamana. ma bucur si fac toate minunile cu ele in ritm si... abia luni dimineata imi amintesc ca nu mai am 30 de ani! 😂🤣😂🤣 sunt obosita si tarai oboseala asta cu mine pana vinerea viitoare.
      Te pup Potecuta. O saptamana placuta sa ai 😘

      Ștergere
  3. Ce draguuuuuut!! Ati fost si la plimbare afara (la noi deja a inceput afumatura pe afara - seara e smog..:( - dar, din fericire, fata de alti ani, a fost asa.. "finut" si sper sa ramana doar asa, haha). Si apoi sauna si party <3.Suuuuuper tare. imi place mult joculetul de imaginatie ;P. Cred ca il voi adapta si eu cand se face N mai mare - sa vedem cum :D.
    Pupici multi multi - merg si eu cu puiul mic de K la nani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu zau ce sa mai zic! Se pare ca traiesti intr-o zona foarte poluata, ca nu am mai auzit asa ceva pâna acum. In Sibiu spre exemplu, nu exista asemenea plăgi.
      Abia astept sa vad poue cu nepoteii tai <3 Te pup.
      Salutari de la Leo pentru Kouki <3

      Ștergere