sâmbătă, 26 octombrie 2019

Toamna... e ca vara

Toamna de anul acesta este practic o a doua vara... Incredibil ce vreme frumoasa, pentru acest sfârsit de octombrie!
Pentru ca în cursul saptamânii se întâmpla sa nu am prea mult timp liber, profit cât pot de sfârsitul de saptamâna si petrec cat se poate de mult timp în mijlocul naturii. Noi dealtfel obisnuim sa facem excursii la fiecare weekend. Bavaria are relief variat, este un land superb, încarcat de istorie, legende si traditii si nu-ti ajunge o viata de om sa vezi si sa cunosti totul. Sâmbata aceasta am hotarât sa facem o excursie în Allgäu, mai precis în partea de est a muntilor, în zona localitatii Eisenberg (Muntele de fier).
Am plecat de acasa pe la ora 10 si jumatate. Calatoria cu masina a durat ceva mai mult de o ora - sunt cam 100 km pâna la poalele muntelui. În zona aceasta, altitudinea variaza între 800 si 2000 metri, drumetia noastra însa nu a atins piscurile alpine.
Am parcat masina si am pornit la pas spre ruina casteluilui Eisenberg. Drumul pâna la castel este marcat, strabate mai întâi o pajiste si apoi urca prin padure în spirala, pâna pe vârful Eisenberg, la 1055 metri înaltime. Amestecul de foioase si conifere face drumetia prin padure foarte placuta. Coloritul frunzelor care înca mai atârna pe crengile copacilor este superb iar covorul frunzelor cazute este parfumat si deosebit de fosnitor. Leo a fost foarte încântat!
Castelul a fost ridicat în anul 1315 din ordinul lorzilor von Hohenegg si în anul 1646, spre sfârșitul Războiului-de-treizeci-de-ani, castelul a fost incendiat. Aceeasi soarta au avut-o si cele doua cetati vecine: castelul Hohenfreyberg și fortareata Falkenstein. Dupa incediu, acestea nu au mai fost niciodata reconstruite. Martore peste secole au ramas doar zidurile si turnurile ce au avut structura de piatra. Tot ce a fost lemn si tigla s-a distrus.
Vizavi de Muntele Tannheimer, ruinele castelelor sporesc farmecul peisajului. Castelul Hohenfreyberg a fost ridicat în anul 1418 din ordinul baronului Friedrich von Freyberg. Castelul este considerat unul dintre ultimele edificii importante ale Evul Mediu german.
Cele doua ruine-castel pe care le-am vizitat, sunt preluate într-un program de conservare si au valoare istorica. Situl este deosebit de impresionant prin marime.
De la înaltimea zidurilor, pe partea cealalta a vaii, se zareste  faimosul Castel Neuschwanstein.

În drum spre parcare, ne-am oprit la hanul Schloßbergalm Zell, ce respecta traditia alpină si promoveaza bucătăria bavareză. Am luat loc pe terasa mare si am servit câte o gustarica si o bere bruna. Leo a tras un pui de somn la picioarele noastre.
Am savurat ultimele raze de soare pe pajiste si am ajuns acasa la apusul soarelui. A fost o zi splendida.

20 de comentarii:

  1. Asa am trait-o si eu, ca pe o vara extinsa pe teritoriul toamnei...gradele generoase din termometre combinate cu culorile specifice toamnei au realizat niste zile absolut unice...Clipul prezentat mi-a amintit de ruinele Cetatii Rasnov, oarecum asemanatoare...imaginile culese sunt sugestive, lumina strecurata prin nisele zidurilor, peisajul montan, din zare cat si cel in calea pasilor vostri ma ravaseste...
    Multumesc pentru plimbarea virtuala!...am vizionat clipul de cateva ori...
    O duminica plina de frumos! Te imbratisez si te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina draga, Cetatea Râsnov este mult mai mare. Acestea doua - fostul Castel Eisenberg si Castelul Hohenfreyberg, au fost constuite pe varfuri de munte si suprafata de constructie nu a fost prea generoasa. Insa sunt deosebit de impresionante. Ceea ce gasesc eu frumos, este ca aici nu se tinde spre o "comercializare turistica" daca intelegi ce vreu sa spun. Aici locul este lasat natural, nu sunt chioscuri si dughene care sa incerce sa vanda kitsch-uri... si asta apreciez in mod deosebit! Situl istoric este intretinut doar atat cat sa nu reprezinte pericol pentru vizitattori, in rest nu se intervine cu nimic... in curand, natura va domni deplin peste batranele ziduri.
      Te pup Gina draga si iti doresc sa petreci cu placere aceste ultime zile ale lui Brumarel. Pupici si îmbratisari <3

      Ștergere
  2. wow! videocliul este ca o poveste! superbe peisajele din Alpi! cat de mult verde!
    minunat videoclip, multumim pentru ca ne-ai luat in drumetie cu voi, draga Carmen <3

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos slideshow-ul! superbe imagini si o realizare deosebita!
    poti sa imi spui te rog ce program ai folosit pentru acest slideshow? iti multumesc in avans :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. programul se numeste Movavi Slideshow Maker 6
      ma bucur ca iti place, cu multa placere.

      Ștergere
  4. Carmen draga, mi-ai facut duminica insorita! cata frumusete ai adus astazi in lumea mea! iti multumesc din suflet! Sunt locuri pe care eu nu o sa le vad niciodata, dar iata, datorita generozitatii tale, am vizitat si eu virtual aceste plaiuri <3
    multumesc <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Codruta draga, cu asemenea feedback-uri se hraneste un blogger ☺☺☺ Iti multumec din suflet!

      Ștergere
  5. si la noi toamna aceasta este deosebit de calda. Ieri au fost 28 de grade si daca te gandesti ca este sfarsitul lui octombrie, este incredibil! ai dreptate, toamna asta e ca vara!
    minunat diashowul tau, Carmen draga. Multumim pentru superbele imagini. Atata pozitivitate reiese din fiecare fotografie!
    O duminica minunata iti doresc in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. singura diferenta intre aceasta toamna si vara ce a trecut este ca noptile acum sunt racoroase :-)
      Multumesc mult Simona. O duminica minunata si tie!

      Ștergere
  6. Bayern este cu adevarat un land minunat! Frumoasa Bavarie nu numai ca este incarcata de istorie si are peisaj superb, mai este si una din cele mai bogate regiuni ale Germaniei, din cate stiu eu. Aveti multa industrie in zona si totusi, natura este protejata. Drumetia ta este de basm! multumim pentru plimbare, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai dreptate, Bayernul este cel mai bogat land al Germaniei. Spre exemplu, se zice ca în localitatea Starnberg, numarul de Ferrari pe cap de locuitor este cel mai mare din Europa ☺
      Nu doar ca Bavaria este superba, mai este si plasata ideal! pe o raza de 100 km avem munti de pâna la 3000 m altitudine, avem cel mai mare lac al Germaniei (Bodensee), avem o multime de castele si rezidente ale fostilor regi bavarezi, ca sa nu mai spun ca spre exempli, în 7 ore pot sa fiu la Marea Baltica sau 8 ore la Marea Nordului, în 5 ore cu masina pot sa fiu la Laggo di Garda in Italia sau in 5 ore cu trenul pot sa fiu in Paris. Mai bine nici ca visez! ☺☺☺
      O duminica minunata Mihaela draga!

      Ștergere
  7. Frumoase locuri, Carmen! Da, este o toamna aparte, ca un inceput de primavara! Cred ca Leo a fost tare fericit. Locul unde este situat Castelul Hohenfreyberg pare desprins din basme.
    O seara frumoasa, Carmen! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, toamna aceasta este cu totul speciala. Au mai fost ani cand am avut cateva zile aer cald, dar ca sa fie vara de-adreptul, pana la sfarsitul lunii octombrie, nu s-a mai întamplat pana acum
      Allgäu este un tarâm de basm :-) Te pup Florina. O seara placuta! <3

      Ștergere
  8. Nu stiu ce am facut cu comentariul meu :O!! :))))
    Am citit cu mare entuziasm si interes articolul. M-a dus cu gandul la ceva ruine pe care le vedeam mereu pe Bran si nu am reusit sa mergem sa vedem despre ce este vorba. Am fost la Cetatea Rasnov (nu am ajuns, eu cel putin si la Poienari - dar sper, poate anul viitor).
    Aveti o multime de lucruri interesante in zona !!! Ahh uite acum mi-am amintit de castrul de langa Campulung! De cate ori am trecut pe langa el si ziceam ca o sa mergem sa il vizitam... Cred ca ar outea merge si K acolo (lol).
    Iti multumesc mult pentru inca oo incursiune de basm.
    pupam cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti a placut, Rux draga. Ce pacat ca la voi este moda asta cu stropitul! Griaznic, nici nu am mai auzit asa ceva aici, la noi!
      Leo merge cu noi peste tot, nu e niciun pericolaerul e curat, zonele verzi sunt oaze de sanatate, asa cum e normal.
      Da, Bavaria este splendida. Si zona in care locuiesc eu este bogata in atractii turistice.
      Te pup si iti doresc o saptamana minunata 😘🤗
      pupici si pentru Kouki 😘🐾💕

      Ștergere
  9. Minunate locuri! Imi place (si) alternanta umbra-soare, prin padure, printre zidurile ruinate. :)
    Leo e ghidul prin padure, e paznicul cetatii! Se potriveste fain acolo - ca un lord! <3
    Ce frumoase sunt aceste excursii! Evadarea din cotidian e, cred, unul dintre cele mai bune lucruri! Mi-as dori sa pot avea si eu "spatiu" sa fac ceva de genul, dar cine stie cand voi gasi o "fereastra". Pana atunci, ma incant cu plimbarile voastre!
    Imbraisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    Carmen draga, nu stiu cum de n-am vazut la timp aceasta postare. :( Ma bucur ca ai facut trimitere aici, de la MFC. Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumoasa plimbare in toamna, caci inca ne-a rasfatat. Am mers si noi acolo, urmandu-va si ne-am bucurat de vestigii, istorie, natura, soare. Si Leo ne-a bucurat. O saptamana buna! :)

    RăspundețiȘtergere