duminică, 1 iulie 2018

Pe urmele etruscilor (capitolul II)

(Jurnal de Vacanta - Toscana)

Colecția privată Gasparri este un muzeul arheologic în sitului Populonia din provincia Livorno - Toscana.
Muzeul este situat într-o clădire din centrul istoric, a fost deschis pentru public în anul 1959 si prezinta o vasta colecție realizată de cuplul Tommaso și Giulia Gasparri timp de patruzeci de ani. Acum, colectia este proprietatea moștenitorilor familiei.
Colectia initiala a fost îmbogățita cu noi descoperiri, în urma excavarilor în necropola Poggio delle Grenade, care au scos la iveala alte dovezi din timpurile preistorice, indicii ale civilizaţiei etrusco-latine.
Muzeul detine un bogat material de bronz şi ceramică de impasto negru cu decor incizat, vase corintice, ceramica etruscă de Est cu influente grecesti, ceramica etruscă clasica, bibelouri etrusce din ceramica roșie pictata, precum si ceramica tip bucchero. Sunt foarte multe obiecte de decor si obiecte funerare. Forma ceramicii este amorfa bitronconică, tipic pentru civilizatia etruscă din epoca Villanovan. Unele descoperiri sunt rezultatul recuperărilor subacvatice, cum ar fi un dolio/soba de teracotă și numeroase ancore.
Cele mai multe exponate sunt datate în secolul al VI-lea î.Hr.
Printre exponatele din piatră sunt de vazut câteva Cippus Perusinus și bucati de acroteri. Foarte impresionante sunt o bază de piatră cu protomi de berbeci și un sarcofag cu un capac sculptat.
Expoziția este completată cu epigrafe, obiecte din bronz, monede, ornamente de chihlimbar și sticlă.
Deasemenea, sunt expuse panouri explicative - suporturi multimedia pentru a ilustra istoria și activitățile umane de pe teritoriu.
A fost o incursiune deosebit de interesanta! Suficient de interesanta pentru a ne incita interesul de a vizita urmatoarele doua baze ale sitului arheologic din apropiere: acropola din Populonia si necropola din Golful Baratti, experiente despre care voi povesti în articolele urmatoare.

6 comentarii:

  1. Frumoasă excursie în care istoria își are un loc important !
    Îți doresc o duminică plăcută ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Prietena draga. Si tie, un start bun in Luna lui Cuptor. pupici

      Ștergere
  2. <3 si iata-ma, gata sa va insotesc pe urmele etruscilor! Am urmarit cu bucurie filmuletul, privind exponatele expuse [ desi trebuie sa recunosc ca, ori de cate ori aparea in raza mea vizuala un anumit domn bine, cretofolat ... pe nume Leo - desigur, hihih - toata atentia mea era captata de el ].

    Stii ca unul dintre visurile mele este sa fac un muzeu? Vreau ca toate lucrurile mele sa ramana la un loc. Sa apartina tuturor si nimanui in mod deosebit. Sa se poata bucura, daca pot spune asa toti de ele... :)))) ce visuri am si eu... Dar asta mi-as dori. Nu as vrea ca apoi sa fie despartite si mai stiu eu... Hmm.

    Pupici cu drag - abia astept urmatorul popas :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca esti din nou alaturi de noi. Leo este deasemenea foarte încântat, pentru ca-ti simte iubirea - cateii "citesc" sufletele bune <3

      Chiar?! asa ceva inca nu am auzit niciodata! wow, o idee foarte interesanta! Pot sa inteleg de ce... si eu iubesc toate "nimicurile" care ma înconjoara, ele dau farmec fiecarei zi.
      Un start bun in luna lu'cuptor, draga Rux! pupici

      Ștergere
  3. Foarte reusit este videoclipul dar... mi-a furat privirea Leo! :) Il cautam in fiecare cadru. :) Continua sa ma uimeasca prezenta lui in muzeu! In muzeu, un Leo! :) E superb sa poti merge cu micii blanosi in muzee.
    Cata istorie antica in acea zona ce-mi pare mica! Si eu va voi insoti pe urmele etruscilor - chiar daca... in contratimp (as vrea sa fiu prezenta la timp, dar nu-mi prea iese).
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Carmen draga!
    Imbratisari si pupic, cu drag, de la trio pentru trio! <3
    (fetele mele :) sunt in vacanta si m-au lasat cu toate pe cap! ) :)) Si ma descurc atat de bine incat... pana ma gandesc ce sa fac mai intai trece ziua! Glumesc, desigur... dar ziua trece foarte repede).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce imi lipseste atmosfera aceea degajata din Toscana, unde oriunde ma gaseam, mereu se adunau admiratori pentru Leo. Si eram peste tot, nedespartiti! IN plus, intalneam la tot pasul catei fericiti :-)
      Gata concediul! IN Bavaria cateii nu au acees peste tot. Dar totusi sunt acceptati in multe locuri si asta e bine!
      Sambata, avem in plan o excursie la Weltenburg, cu masina, apoi pe Dunare cu vaporasul pâna la Kellheim. Pe vapor cateii au voie, dar trebuie platit bilet, ca pentru un copil :-) In fond, Leo este copilasul nostru ☺☺☺
      Draga de tine, harnicuta! Sa ai spor in toate! Te pupam si trimitem pupici de la trio, pentru trio <3

      Ștergere