joi, 5 iulie 2018

Necropola - Pe urmele etruscilor (capitolul IV)

(Jurnal de vacanta - Toscana, iunie 2018)

Dupa-amiaza zilei am rezervat-o pentru vizitarea necropolei - "Orasului mortilor" din San Cerbone. Aici au fost descoperite numeroase monumente funerare, temple, cripte si sarcofage, bijuterii si vase de bronz, inclusiv care de lupta, împodobite. *)
Dupa ce am vazut ce se putea vedea liber în situl arheologic, ne-am înscris la un tur cu ghid, tur în care sunt incluse intrari în câteva temple, grote si cripte din secolul III - IV î.e.n.
Pe cerul albastru se adunau tot mai multi nori negri, amenintând ca ploaia va începe în curând. Priveam permanent ceasul si cerul, sperând ca ghida face acelasi lucru si ca va decala cu cateva minute ora fixata pentru tur. Italianca a fost însa perfect punctuala… Exact când ghida a început sa faca prezentarea, a început si ploaia. A fost o zi fierbinte si primele picaturi parca au facut bine, îndepartând zapuseala. Când stropii s-au întetit, Helmut mi-a soptit ca renunta la tur si s-a dus cu Leo în incinta muzeului, la receptie. Eu am ramas sperând ca duduia-ghid va scurta introducerea si ne va conduce în incinta primul monument.
Ati cunoscut persoane ambitioase si penibil de corecte, mândre de functia pe care o ocupa, persoane care urmeaza regulamentul punct cu punct indiferent daca în jurul ei arde sau vine potopul?! Ei, ghida noastra o asemenea persoana a fost!
Începuse sa ploua cu galeata si ea povestea impasibila, dar cu însufletire despre etrusci si însemnatatea locurilor. Cei fara umbrela si fara canadiana – ca mine, au abandonat grupul si s-au adapostit sub copaci, însa au ramas destui care au ascultat fermecati vorbele ei. Cândva, când apa îi curgea siroaie pe lentilele ochelarilor, a zis: Andiamo! Si ne-am îndreptat spre primul monument-mormânt. Ne-am bulucit toti în urma ei dar… oh! Nu doar ca intrarea în cripta era încuiata si secundele pâna când a reusit ea sa deschuie lacatul au trecut ca orele! Ba mai rau, intrarea s-a facut mai mult în patru labe, pentru ca usa de fier avea nu mai mult de 50 centimetri înaltime, ca si coridorul lung care ne-a condus în încaperea înalta centrala, acoperita cu o cupola impresionanta! În grupul nostru era si un catel ☺ Noi toti eram ca o haita de catei plouati!
Stiti cum este când ploua în Toscana?! Cu toate ca ploua foarte rar si pamântul este foarte uscat, solul este rapid saturat si apa musteste peste tot… Drumul, câmpul, totul este o mlastina! Eram uzi pâna la piele si murdari… Praful s-a depus si a acoperit totul ca o mâzga…
Am renuntat la tur dupa ce am vazut acest monument, m-am rupt de grup si m-am dus spre receptia muzeului. În sala erau multi turisti surprinsi de ploaie, dar numai eu eram uda si murdara. Rimelul (cu toate ca este water proof) mi se prelungise sub ochi, parul mi se lipise de cap, buclele stateau pleostite, hainele murdare si ude leoarca… Aparitia mea in sala cred ca i-a socat pe toti prezentii, pentru ca murmurul a încetat brusc. Singurul Leo s-a bucurat enorm sa ma revada. Mi-a sarit în brate, m-a lins pe fata… ce mai conta?! ☺ Scena i-a înduiosat pe multi si cred ca mi-au iertat pe jumatate aspectul ☺
Cinci minute dupa aparitia mea, întreg grupul a venit în fuga, pentru ca afara începuse sa ploua cu grindina. Ultima a intrat ghida, infatuata si extrem de nemultumita ca turistii nu au acceptat sa faca turul pe timp de furtuna ☺☺☺ Dupa ce a susotit cu alte doua dudui în spatele caseriei, au iesit si ne-au comunicat ca biletele cumparate astazi îsi prelungesc valabilitatea si timp de o saptamâna putem sa alegem o zi în care sa încercam din nou sa facem turul. Tja… Daca si timpul s-ar gasi de cumparat!...
Ca într-un film apocaliptic, prizionieri ai furtunii, am stat timp de o jumatate de ora, într-o încapere de maximul 20 metri patrati, 30 de turisti (copii si adulti de toate vârstele) si doi catei. Pe Leo nimic nu l-a interesat mai mult ca si catelusa plouata. Aceasta însa nu avea nicidecum chef de joaca si îl ignora total, fapt pentru care Leo a început sa plânga (e permis 😉 Leo înca nu este barbat, are abia un an si jumatate!). Degeaba am cautat sa-l linistim, în zadar copiii adunati în cerc în jurul lui Leo au încercat sa-i distraga atentia prin jocuri si ghidusii, Leo nu avea ochi decât pentru catelusa. În sala goala si rece, schelalaitul lui Leo suna sinistru. Copiii l-au abandonat pe rând, simtindu-se neputinciosi. Ultimul baietel care i-a ramas alaturi, a fost simpatic tare. Dupa ce i-a vorbit si l-a mângâiat cu multa compasiune, chiar si rabdarea lui a ajuns la capat si atunci a spus pe ton rastit „Leo, basta!“ ☺ Lui Leo nu i-a trecut supararea, dar… brusc, a încetat ploaia. De pe acoperis apa curgea înca râuri, însa norii spulberati lasau tot mai mult loc cerului albastru. Cei mai nerabdatori turisti au deschis usa si s-au îndreptat topaind printre balti spre parcare. I-am urmat cu totii si…. ne-am împartit în doua grupuri. Grupul de "neplouati" mergea în zig-zag, încercând cu disperare sa gaseasca insulite pe care sa sara si astfel sa evite baltile enorme. "Plouatii" – adica si eu, am luat-o drept! Incaltarile noastre erau ca barcile avariate, ce mai contau înca doi litri de apa în plus?! ☺ Leo si-a uitat amarul si alerga dând din coada, de la mine la Helmut. Ajunsi la parcare, am scos din portbagaj un tricou uscat pe care întâmplator îl aveam la mine (aveam si umbrele! Mereu sunt in porbagaj doua umbrele!... însa parcarea se afla la 300 metri de intrarea în situl arheologic!) si am îmbracat si geaca, pentru ca începusem sa cam tremur! Am urcat în masina si… Leo mi s-a asezat în brate, pe tricoul curat si uscat, ca doar si lui îi era frigut! ☺☺☺ Poate sa-si imagineze oricine cum au aratat hainele mele, cu labutele lui Leo pline de mocirla. L-am înfasurat într-un prosop, Helmut a dat drumul la caldura si am pornit la drum, spre casa. Dupa cateva minute, a trebuit sa renuntam la caldura în masina, pentru ca geamurile se aburisera ca într-o sauna! Am sters cu mâneca geamul din dreapta mea si… peste câmp se ridicase arcul superb al unui curcubeu. Apoi soarele si-a facut din nou aparitia, zapuseala s-a reinstalat si ploaia a devenit o amintire vaga.
Ajunsi acasa, am facut un dus caldut, ne-am îmbracat curat si am plecat la restaurantul din coltul strazii, sa mâncam câte o pizza. (va urma)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*) "[...] Arta etruscă nu avea tangenţe numai cu sfera religioasă, precum o dovedesc ofrandele din mormânt, destinate uzului cotidian al defuncţilor . O trăsătură de bază şi, totodată, un paradox al artei etrusce constă în aceea că aceasta servea fie unor scopuri private, fie religioase. Clienţii bogaţi şi influenţi, cărora le erau destinate podoabe minunate din aur, argint şi chihlimbar, farfurii luxoase din argint ori din bronz precum şi vase admirabil decorate, erau oameni cu un gust rafinat. Cu toate acestea, şi în contrast cu alte popoare ale antichităţii, ei par a nu fi fost interesaţi în a-şi înregistra ori glorifica evenimentele istorice la care luau parte. De asemenea, ei nu şi-au glorificat virtuţile şi nici meritele. Se pare că funcţia primă a artei etrusce a fost utilitară, pentru nevoile şi luxul vieţii cotidiene şi ,,a vietii de dincolo” . Dată fiind credinţa profundă a etruscilor în viaţa de apoi, arta lor a îndeplinit necesităţi funerare, dovedind preocuparea de a urma voinţa divină. Şi în Grecia impulsul artistic a fost valabil până în amurgul civilizaţiei etrusce. Arta etruscă a părut întotdeauna că aspira la îndeplinirea unor credinţe religioase şi funerare la nivel pur practic, nu întru glorificarea zeilor ori cetăţilor protejate." (sursa)

6 comentarii:

  1. <3 Dar stiu ca ati avut aventuri.... si stii? Cred ca avem un umor asemanator [ haz de necaz ] - mi-am imaginat totul si cred ca si eu as fi actionat la fel :)). Doar ca probabil as fi avut fasul la mine [ deobicei aveam mereu un fas la mine strans micut ]. Normal ca Leo a venit la tine, nu stii ca pentru ei suntem cei mai frumosi, buni, minunati... oricat de plouati si oricat de jalnic ar arata hainele pe noi ? :))) Sigur ca stii ;P.
    Vai si cat am putut rade de descrierea facuta ghidei :))). Ai un talent fantastic de a povesti - pur si simplu ziua asta mi-e mai buna dupa ce am citit peripetiile. Am vazut si filmuletul [ ce interesant arata incaperea aceea !!!(haha eu am citit textul de data asta inainte sa vad imaginile si deja in mintea mea erau imagini cu buluceala in patru labe :)))) ].
    Stii ce e minunat? Ca desi au fost si intamplari nu tocmai placute [ vorba aceea sa fii murat si sa mai ploua si cu grindina .. nu e chiar ceva de dorit ] nu s-a risipit zenul. Imi imaginez ce scandal s-ar fi iscat la noi in situatii similare... :)))).
    PS: Dodo si cand nu mai era pui de mult mai avea momente din alea de smiorcaiala :))).... Da na, cateii sunt cumva copii mereu...

    Pupici

    ps: si desigur am aflat si multe lucruri interesante din documentare :D ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai daca nu ne-am asemana în modul de a privi lucrurile si lumea în general, nu am fi putut sa fim prietene :-) Asa este, meeu fac haz de necaz si in general am dispozitie buna, trebuie sa se întâmple ceva foarte rau ca sa-mi stric voiosia ☺☺☺ De când ma trezesc in zori de zi, cânt si fluier ☺ Doar la serviciu ce-s serioasa ;-) Si aici ma cunosc toti de fire pozitiva... mie-mi "straluceste soarele si atunci când ploua" - asa m-a descris un coleg odata ☺ Helmut e mai rezervat si mai cu toane ☺
      Leo daaaa, e un scump. Chiar ma intreba azi maica-mea "da' Leo nu te supara niciodata?" Nuuuu... nu face niciodata prostii. Vrea mereu sa ne jucam dar întelege când trebuie sa facem si pauze :-) Adevarat, e exact ca un copil!
      Pupici si îmbratisari <3 Multumesc mult ca-mi esti alaturi!

      Ștergere
  2. asteptam cu interes partea a 2-a, multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda... nu exista partea a doua ☺ Postarea asta este partea a patra!

      Ștergere
  3. Intai videoclipul! :) Am vazut norii si ma gandeam ca peisajul pare a se pierde in... negura istoriei, ca un fel de intoarcere, efectiva, in timp. :) Nu ma asteptam, insa, la aventura... noroioasa. :) Te-am urmat pas acu pas, prin praful devenit noroi, incovoindu-ma in "catacomba", mustacind de nerabdare sub copac, grabind ghida, in gand, sa-si accelereze debitul verbal... Si te-am urmat si la receptia muzeului, unde Leo a venit la tine si eu am disparut - ma regasesti in drumul spre parcare, mergand vitejeste prin balti. :)
    Suuuupeeeerb! "Leo, basta!" si ploaia sta. :)) Poate ca etruscii aveau un secret de oprit ploaia si cuvintele cheie tocmai fusesera rostite - vraja tinand numai in zona aceea.
    Oh, da! :) Imi imaginez perfect cum s-a ghemuit Leo in bratele tale, bucurandu-se de tricoul curat si uscat. :) Voia sa simta caldura ta, nu-l interesa pe el un tricou! :)
    Una peste alta, cred ca ati reusit sa vedeti ceva - pozele imi spun ca da. Faina aventura cu ploaia si grindina intr-un loc unde nu ploua prea des. :)
    Ma bucur ca o ametita de plimbarea aceasta a voastra, de parca pe mine m-ar fi plouat si m-ar fi batut grindina intr-un loc pe unde si-au purtat pasii etruscii. :)
    Multumesc pentru minutele de relaxare, Carmen draga!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
    (scriu aceasta urare cam de cate ori trec pe la tine pentru ca si mama si sora mea imi tot spun de genul: "saluta-o pe Carmen si din partea mea, transmite-i cele bune". "Ii transmit, da, si ea va saluta cu drag") :)
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, sa stii ca si mie mi-a trecut prin cap ceva de genul "tarâmuri fermecate" unde civilizatiile antice înca mai au putere asupra locurilor ☺ O singura data mi-a fost dat sa vizitez ceva asemanator, când am vizitat orasul grec antic Hierapolis - care acum se gaseste pe teritoriul Turciei de azi. Tot asa am ajuns în Necropola pe când cerul devenise amenintator de negru (aici am un articol ☺)... Imi amintesc ca atunci am vizitat întreg parcul arheologic si abia când ne-am urcat în autocar (în acel an am facut un circuit cultural în Turcia - pe urmele civilizatiilor antice). Si daca bine-mi amintesc, dupa ploaie a iesit deasemenea un curcubeu de toata frumusetea... semn ca zeii nu sunt suparati când oamenii buni trec granitele "orasului mortilor"; in credinta româneasca se spune ca atunci cand ploua la înmormântare sau când mergi la cineva la cimitir, inseamna ca raposatului îi pare rau dupa viata pamânteasca.
      Im oroce caz intreaga zi petrecuta in zona, pe urmele etruscilor a fost o zi minunata, de care cu siguranta imi voi aminti cu multa multa placere.
      Multumesc mult Diana draga pentru ca-mi esti alaturi. Te simt, traiesti la fel ca mine astfel de experiente, nu degeaba tinem atât de mult una la alta! Te pup si transmit îmbratisari si gânduri bune, de la trio catre trio <3

      Ștergere