marți, 27 noiembrie 2012

Der Augsburger Christkindlesmarkt 2012

Având în spate un tablou de vis, oferit de cele doua bijuterii arhitecturale în stil renaissance – Primaria (Rathaus) si Turnul Perlah – Christkindlesmarkt din Augsburg este pe buna dreptate considerat unul dintre cele mai frumoase târguri de Advent din Germania, având o traditie atestata înca din anul 1498!
De aproape o luna de zile, în piata din fata primariei s-au instalat bradul si peste 150 de cabanute, ce au asteptat astazi deschiderea oficiala a târgului spre a-si aprinde luminile si a porni vânzarile produselor specifice de Craciun.
Asta-seara când am sosit în târg, doar câteva felinare de pe strada si razele pale ale lunii luminau zona. Cu punctualitate nemteasca, la ora 19 fix a aparut în balcon primarul orasului, care dupa câteva urari de bine si sanatate adresate localnicilor si turistilor, a dat start traditionalului "Engelesspiel" - dansul copiilor îmbracati în chip de îngersi, un scenariu dupa un tablou renascentin, semnat de unul din fii Augsburgului - vestitul pictor Hans Holbein. Într-o liniste totala, ochii sutelor de participanti s-au concentrat pe ferestrele în care au aparut pe rând cei 24 îngeri. Când muzica a început sa rasune, în piata parea ca nu mai rasufla nimeni. În acest timp, un îngeas dulce - o fetita de 4 anisori, purtând o lumânare în mâna a urcat treptele primariei si atunci când a reusit sa aprinda lumina din presepio central al orasului, ceilalti îngerasi au încetat dansul si s-au retras, primarul a rostit "declar Christkindlesmarkt 2012 deschis" si în întreaga piata s-au deschis luminile! Un moment superb, aplaudat si ovationat.
Stelutele Pomului de Craciun stralucesc ca cele de pe cer si vestita "Piramida cu îngeri" a pornit sa se roteasca. În orasul meu a început Adventul :))

ce înseamna Advent? cititi: Advent
ce înseamna Coronita de Advent? cititi A doua duminica de Advent
ce înseamna Calendar de Advent? cititi: Obiceiuri de Advent
Stiati ca ideea Pomului de Craciun s-a nascut în Germania? - cititi Istoria Pomului de Craciun

40 de comentarii:

  1. Pai si de Craciun, ce se mai vinde?:)
    La voi nu e criza?:)
    O zi minunata va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai de Craciun, lumea sta cu familia si serbeaza acasa.
      Targul are loc 4 saptamâni inainte de Craciu. Se va închide pe 24.12, când Iisus s-a nascut, pentru ca Advent înseamna din latina "in întâmpinare" si este perioada in care lumea se pregateste spiritual de Craciun.
      o zi minunata si tie! :)

      Ștergere
  2. esti o fericita! in oarasul meu nu se intampla nimic...e trist si m-am saturat de el.
    o sa schimb orasul...:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oooo, în orasul meu se intâmpla in fiecare zi ceva deosebit, la care as vrea sa particip, insa... cineva trebuie sa so munceasca :)) de la 6:30 la 17 sunt la serviciu dar vinerea doar pana la 12! si sambata si duminica îmi iau revansa ;))
      Hai la mine in oras!
      o zi faina!

      Ștergere
  3. Foarte frumos, atmosfera traita live e alta, cu siguranta.
    Imi place mult surprinderea video
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, daca ma crezi, emotia transmisa la un asemenea spectacol este atât de mare ca... mi se umezesc ochii, de fiecare data cand sunt de fata! e superb!
      o zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  4. A inceput? Pai atunci "Craciun fericit!"
    Si vad si-o craciunita pe-aici!
    Auzi, nu vorbesti tu cu primarul ala sa atace Cugirul si sa il cucereasca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nanana! nu a inceput Craciunul! Craciunul este pe 25-26 decembrie! acum a inceput Adventul, perioada de asteptare a nasterii Domnului, cand lumea e fericita si exerseaza cantece cu tema nasterii lui Iisus, cand fiecare cumpara cele necesare sarbatorii Craciunului.
      Craciunita :))da, ma joc de-a Craciunita în fiecare an ;)
      o zi minunata sa ai!

      Ștergere
  5. de abia astept sa se aprinda si la noi luminitele de Craciun!! :)
    la voi distractia incepe mai devreme decat la noi asa ca veti avea mai mult timp sa va bucurati de Sarbatori :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi pe dta de 24 la ora 14 se închide târgul, ramane doar bradul pana in ianuarie, pe 6. Instalatiile luminoase pe starzi raman deasemenea pana in ianuarie aprinse, însa târgul este organizat pentru perioada de Advent.
      Cele 4 saptamani de Advent sunt zilele in care ne bucuram cu toata lumea, de Craciun fiecare se retrage in familie.
      Duminica aceasta, pe 1 decembrie aprindem prima lumanare din Coronita de Advent :)
      Pentru mine nimic nu e mai frumos in an ca luna de Advent si Craciunul!
      te pup. O zi minunata iti doresc, draga mea draga :)

      Ștergere
  6. Eu mi-am cumparat o cutie mare de tot cu bomboane de ciocolata + martzipan Reber, ascunse fiecare in spatele unei usi pt fiecare zi de Advent din decembrie, de la 1 dec la 25 dec, care are pe capac un tablou ff frumos cu Mos Craciun cu un sac mare de cadouri pe o sanie trasa de reni. In Norvegia nu se prea impodobeste nimic asa in mod ff special in oras, nu e prea obisnuit sa pui brazi impodobiti peste tot, nici macar in case, desi apar cateva beculete infasurate pe niste stalpi + pe turnul pompierilor, ca acum 10 ani a scris o fetita la ziarul local si a propus acest lucru, (a scris in ziar despre povestea asta adevarata). Mancarea traditionala din Ajunul Craciunului consta in orez cu lapte, iar din ziua Craciunului din niste carne de pe coaste de oaie (afumata si ulterior fiarta) plus o bucatica de carnat sau o felie de sunca...in nici un caz nu se promoveaza vreun exces alimentar. Insa apar peste tot porci de martzipan, si am vazut chiar unul de dimensiunea naturala a unui purcel de lapte pe o tava. O traditie mai veche consta si in a saruta pe 26 decembrie, a doua zi de Craciun, si organul masculin stilizat in lemn (sau chiar natural si uscat) al unui taur:
    http://www.youtube.com/watch?v=oW-5U_hdS1U

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiai ca acest calendar a fost inventat in Germania? :)) prima data a fost cu usite in spatele carora se gaseau desene, mai tarziu usitele au fost umplute cu ciocolata.
      si eu am daruit ieri fetelor mele - traditionalul Calendar de Advent. Uneia i-am daruit un calendar cu praline de ciocolata si alteia cu bombonele Smarties :))
      Si eu am acasa unul cu ciocolatele... Nu mi-as putea inchipui sa treaca decembrie fara Adventskalender!
      O zi minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  7. Splendid! Noi am cumpărat duminică primele podoabe noi pentru anul acesta: globuri din paiete, un platou cu ornamente de sezon...Dar stai, le voi pune la MfC, mi-ai dat o idee excelentă! În fiecare an luăm câteva ornamente noi, pe care le aranjăm de fiecare dată altfel. Am luat și 10 feluri de bomboane de pom. Dar așa cum am spus, le voi prezenta mâine! ;)
    Superb, vine, vine Moș Crăciun! :))
    Te pup! O zi frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela draga, si eu am cutii intregi cu ornamente pentru Pomul de Craciu, în diverse culori si la fiecare strângere dupa sarbatori, stricam ceva sau spargem globuri ;) dar, din asta traiesc mestesugarii!
      Si eu trebuie sa completez anual "colectiile" pe care le detin :))
      Apropo! ai stiut ca anul 2012, culoarea Pomului de Craciun sunt tonurile de albastru de gheata si fructe de padure? aceasta a declarat directoroarea târgului Christmasworld" (Messe Frankfurt) Eva Olbrich. Bineînteles, culorile clasice nu vor nu iesi niciodata din modă, si ma refer la roșu, verde și auriu.
      te pup si eu - o zi minunata iti doresc!

      Ștergere
    2. Carmen, înseamnă că trebuie să mergem din nou la cumpărături! Eu am luat numai aurii și roșii, dar motivul nu a fost culoarea, ci ...pikinii, care se cațără peste tot. Așa că ne-am gândit să luăm numai podoabe incasabile, să reziste asaltului lor felin. Dar merită, ne fac viața mult mai frumoasă! Așadar...albastru-gheață și fructe-de-pădure...Interesantă combinație! Am comandat și ridicat ieri o gamă parfumată Yves Rocher în aceste nuanțe. Așa de mult îmi place când se acordă importanță acestor lucruri care ne fac viața mult mai frumoasă! Chiar îți mulțumesc mult pentru informații. Știu că e anul violetului, așa că mi-am luat și poșetă din piele violet-indigo! Te pup, o seară de vis, Carmen dragă! :)

      Ștergere
    3. :) rosu si auriu este clasic, elegant si intotdeauna modern, Mirela draga!
      Da, despre moda vestimentara am citit si m-am amuzat, ca sezonul acesta tendinta este spre culori "pastel înghetat, bordeaux încetosat, violet foarte închis si maro trist" :)) Eu ma imbrac în general cu ce culori imi sade bine si am noroc sa ma incadrez la marime standard, deci nu trebuie sa modific nimic din confectiile cumparate in magazine - garantia ca ofera culori en vogue o prezinta numele magazinului sau casei de moda si ma bazez 100% pe aceasta :)
      Te pup si eu. O seara minunata iti doresc.

      Ștergere
  8. Hallo Carmen,
    das kann ich nur bestätigen, dass der Augsburger Christkindl's Markt am Rathausplatz sehr schön und gut besucht ist.
    Ich wünsche dir eine ruhige Adventszeit
    Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hallo Crissi! Deine Worte freuen mich sehr! Ich wünsche Dir viele schöne Wohlfühltage in der Adventszeit! LG :)

      Ștergere
  9. Aici suntem înca ocupati cu Sinterklaas! Sunt asa de aglomerata ca nu am timp sa mai raspund la mine pe blog, ci doar sa va vizitez! O zi faina draga mea! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) sunt onorata si ma bucur mult ca ai ajuns la mine în vizita - mai ales daca spui ca esti atât de ocupata. Dar... eu tot nu înteleg ce face Mos Nicolae înainte de 6 decembrie, acolo la voi?!?...
      O zi minunata iti doresc cu drag. Te pup si eu :)

      Ștergere
  10. Ce frumooooos! Totul este atat de frumos organizat, ca te umple imediat de spiritul Craciunului! Si eu ma gandeam cu emotie ca vom petrece impreuna prima duminica de Advent :) La noi din pacate aceste duminici nu sunt sarbatorite in vreun fel anume. Targurile de Craciun se deschid aleator in cursul lunii decembrie si sunt deschise atata vreme cat exista clienti. E bine totusi ca le avem si-asa, caci inainte nu existau deloc.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) daca nu aici - unde practic s-au nascut sarbatorile de iarna - sub forma pe care o cunoastem în ultimii 500 de ani, atunci unde?! Traditiile sunt vechi si foarte respectate, totul este organizat si sensul deplin explicat. E intr-adevar minunat!
      Ma bucur si eu ca vom petrece impreuna primul Advent si ca vom merge sa-ti arat frumosul targ din Augsburg! AMR 3! :))) pupici

      Ștergere
  11. Au inceput si la noi pregatirile pentru Craciun. Am vazut sambata niste lucratori de la primarie care impodobeau orasul cu instalatii. Cum intram in decembrie, am de gand sa impodobesc bradul, sa ma bucur cat mai mult timp de el.
    Carmen, ori tu stii sa alegi tot ce este frumos pe acolo, ori chiar locuiesti in cel mai frumos oras al lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vienela draga, cred ca esti nerabdatoare :) Noi acasa respectam traditia de a împodobi bradul doar în Ajunul Craciunului. Dar, deja am in casa Coronita de Advent, care imprastie mirosul acesta drag de brad si duminica vom aprinde cu bucurie prima lumanare - e mult farmec in aceste sarbatori! Un pic si eu sunt in urma cu pregatirile... inca mai am prin casa ornamentele de toamna, dar pana sambata le voi inlocui cu cele de iarna. Ador aceste mici agitatii :)) Si sâmbata vrem sa montam si instalatia luminoasa si în curte si pe exteriorul case... hmmm pana astazi temperaturile au fost blande, se zice insa ca de miercuri vom avea brusc -1°C si... cativa fulgi de nea :))) Ma bucur mult, dar stiu ca mainile devin butucanoase cand ai de lucrat in curte si cablurile devin rigide... Deh! sambata trecuta am fost invitati la o cununie.
      Multumesc, esti draguta! Orasul meu este foarte frumos, dar sunt multe altele cel putin la fel de frumoase :)
      O zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  12. Răspunsuri
    1. ai dreptate! dar, nu doar Craciunul ci mai ales Adventul este super-minunat aici! :)
      o zi deosebita iti doresc! :)

      Ștergere
  13. Imi doresc tare mult sa merg candva la un targ de Craciun din Germania. Din cate observ acolo sunt cele mai faine. S-a deschis si la mine in oras, e frumos, l-am vazut si pe cel din Paris, dar parca francezii nu au traditie in ceea ce priveste aceste targuri. Doar prin zona Alsacia-Lorena poate...desigur din cauza influentei germane :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) daca-ti doresti neaparat, atunci vei si reusi!
      Este intr-adevar minunata perioada de Advent! pentru ca dureaza in general 4 weekenduri, am avut anual bucuria de a vizita si alte targuri decat cel din orasul meu. Am vazut Ulmul, Münchenul, Nürnbergul si Berlinul. In Austria este deasemenea frumos, am fost de doua ori la targul de Craciun din Salzburg! am vazut si Kupferstein si imi doresc enorm sa merg odata la Velden am Wörthersee! Fotografiile vazute sunt feerice!
      O zi minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  14. Totul e asa de frumos,se simte spiritul Craciunului!O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, Iulisa draga!
      o saptamâna de vis, si tie, cu drag :)

      Ștergere
  15. E minunat cand se respecta traditiile in fiecare an. Cred ca e o atmosfera tare frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este - totul minunat, în haine de sarbatoare.
      O saptamâna agreabila si tie! :)

      Ștergere
  16. Cred ca e o minunatie. In felul acesta, oamenii se simt mai veseli, poate chiar copii :)
    Macar intr-un weekend si tot ar fi frumos. :)
    Mi se pare feeric totul.
    O saptamana minunata, Carmen! Distractie placuta de Advent!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este într-adevar minunat! iubesc aceasta luna din-naintea Craciunului!
      Multumesc mult! si tie deasemenea, clipe vesele si numai bucurii!

      Ștergere
  17. Nu am prins deschiderea oficiala in Munchen, dar targul era deschis ...cate culoare, cate miresme minunate , costume traditionale , zambete , rasete...am ramas impresionata !!!... nu am rezistat si am cumparat fel de fel de "nimicuri" , dar atat de dragute !!!... nu mai spun de "dedulciri "...mmmm...buuuuuuunnnn...imi pare rau ca am plecat prea devreme !!! :((
    Te imbratisez si va doresc un Advent minunat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Nicoleta, pacat într-adevar ca ati plecat asa repede! luna asta este fenomenala... indiferent in ce oras mare al Germaniei te aflii! o feerie greu de descris - dar... si eu stau rau la capitolul TIMP! :)) imi e tot mai greu sa raman la birou peste ora 16 :)) imi vine sa zbor, nu mai am stare :)) Vreau sa fac atâtea si... sunt tot obosita... nu-mi mai ajung cele 5-6 ore de somn... bag de seama ca nu mai am 20 de ani ;)))
      Pupici si din partea mea si a lui Helmut. Si tie toate cele bune!

      Ștergere
  18. Erata... Ideea bradului de Craciun natural apartine Germaniei...
    iar ideea bradului de Craciun din plastic apartine Chinei !... :)))))))

    :D :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Mmmm! Începe să se simtă "aroma Crăciunului"! Aţi început frumos această perioadă minunată din an.
    Numai bine, Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) asa-i ca se simte pana departe? ;) da, Adventul este o perioada minunata de trecere de la viata normala la maretul Craciun!
      Sa ai o saptamana minunata, Alex draga!

      Ștergere