luni, 10 mai 2010

Despre examene

Vinerea trecuta, fiica mea a scris examenul la limba italiana.
Examenul a durat patru ore jumate; a iesit tare-tare dezamagita de tema pe care a primit-o!
A avut 5 puncte obligatorii si doua dintre ele au fost:
- Imagineaza-ti ca esti evreu si te ascunzi într-un buncar. Scrie o scrisoare în care sa-ti exprimi sentimentele ce te cuprind.
- Alege un film italian ce are ca tema regimul hitlerist si fa o caracterizare a acestei dictaturi.
Ce frumoasa este limba italiana, dar ce teme "ciudate" au primit spre a demonstra bogatia vocabularului stapânit, acuratetea exprimarii si cunostintele gramaticale !!!!
Miercuri va scrie examenul la limba engleza... Emotiile continua!

18 comentarii:

  1. Chiar: ce teme ciudate! Daca as stii ca profesorii sunt italieni de la mama lor de-acasa as zice ca inca nu au trecut peste momentul istoric al celui de-al doilea razboi mondial.
    In loc sa-i dea ocazia sa vorbeasca frumos despre Toscana, Florenta sau alte locuri si lucruri frumoase .....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceska777,
    asa m-am gândit si eu :((

    RăspundețiȘtergere
  3. Bafta in continuare!....Chiar ciudate teme...Deprimante..or fi crezut ca tristetea poate stimula mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  4. Oana - italianca :)
    Ai dreptate! a cam fost soc pentru elevi!
    Fiica-mea a vazut filmul "La vitta e bella" a lui Roberto Benigni, dar ar fi scris ca a fost impresionata de sensibilitatea sufleteasca a tatalui din rolul principal.
    Si apoi întrebarea este câte filme italiene despre nazisti are chef un tânar sa vada?! Si "a vedea filme despre hitleristi" ara asa importanta în cultura generala a unui elev?!! Hmmm... Asta e!
    Multumesc Oana :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa se mai planga elevii din Romania ca au un bac greu! Un examen de 4.5 ore mi se pare de necrezut. Si 5 subiecte... care nu sunt usurele. La noi, in ritmul in care se merge, bacul va fi desfiintat cu totul pentru ca streseaza bietii elevi si nu se cuvine. :)
    Succes si mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  6. Calatorule draga,
    nu stiu cum a evoluat învatamântul românesc, cunosc doar vremurile de acum...27 ani ;( upsss!
    Dar trebuie sa spun ca la nemti, Abitur este primul examen! si la facultate doar se înscriu, în fct de "numerus clausus"
    Asta e hopul cel mare :)
    Multumesc pentru încurjari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hm... chiar daca stiam italiana binisor mi-ar fi fost greu sa scriu despre un film italian cu hitleristi... dar au fost pe vremuri niste comedii bune... Don Camillo... era cu un satuc divizat în adepti ai lui Mussolini si ceilalti... mai comunisti, cu popa în frunte.
    Chiar.. fiica trebuie ca stapâneste bine italiana, pentru a scrie 4 ore si jumatate. Mult succes în continuare.
    http://it.wikipedia.org/wiki/Don_Camillo
    Oricum disputele dintre ei se terminau întotdeauna pe câmpul de football. Cred ca fiicei tale i-ar placea seria...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce subiect ciudat!
    Hai ca bine a fii!
    Bafta la amindoua!Stiu ca si mamica trece prin emotii!
    Sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu in liceu am invatat la rusa despre Ceaikovski,la franceza despre Victor Hugo si doar la romana despre comunisti si la istorie.
    Acum,chiar acum nu stiu cum mai e la bac,dar stiu ca scrisul este de 3 ore si subiectele la matematica,de ex,erau ingrozitor de complicate,asta acum cativa ani cand mai functionam eu.Si se copia la greu de la cei care stiau .In momentul in care chiar nu se mai lasa la copiat au fost ani cand dintr-un liceu a luat bacul unul singur.Deci,in Roamania....tara tuturor EXTREMELOR,saracutii copii....
    Mult succes fetei tale la examene!

    RăspundețiȘtergere
  10. Giulia draga,
    prea multe filme italiene cu hitleristi n-am vazut nici eu, dar culmea este ca nu trebuia povestit filmul si descris regimul asa cum reiese din film! Merda ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mariana,
    "curat murdar" ar fi zis nenea Iancu! italienii spun "merda!" ha-ha :)
    Multumesc pentru încurajari! si eu simt ca o sa fie bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Elisa,
    stiai ca diploma de bacalaureat nu este recunoscut în Germania decât daca titularul prezinta o dovada ca a fost cel putin un an student?!
    Eu când am dat Bacul, nu s-a copiat...Si 98% din generatia mea (am fost 5 clase), au mers mai departe si au terminat o facultate.
    Nici la fiica-mea la scoala nu risca nimeni sa zboare din scoala!
    În Germania doar 30% din tinerii nascuti într-un an, se înscriu la examen de Abitur. Nu mai stiu cum este acum în România, dar când am terminat eu, era moda sa aiba toti Bacalaureat, ca se termina un liceu de constructii, sau un liceu teoretic!
    Te pup Elisa si multumesc mult pentru gândurile bune :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce tortura (psihica, desigur) sa te pui in pielea unui evreu in lagar si apoi sa scrii despre filme italienesti cu hitleristi. Nu prea are ce sa e inspire :( Dar sunt sigura ca Ade a scos-o la capat cumva, ca e fata desteapta. Si la engleza o sa le dea sa scrie despre India coloniala :) sau campaniile din Africa? Poate totusi Shakespeare...

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina draga,
    cine si cu ce intentie a propus aceste subiecte, nu stiu!?! dar a fost total neinspirat!
    Miercuri trebuie sa avem Good luck :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Intradevar ca examenele sunt grele,dar singua dificultate la examenul tau cred ca a fost faptul ca trebuia sa povestesti in italiana,nu e greu sa ghicesti ce simteau evreii, si cu atat mai usor sa vb depre regimul nazist,nu este foarte greu de intles ca atunci ca si acum,italenii vor ramane in sufletul lor fascisti iar noi nazisti,ar fi stupid sa-ti renegi radacinile europene,eu una niciodata nu o sa mi le reneg.Asta inseamna sa fii un national-socialist convins. Good look with the exams!

    RăspundețiȘtergere
  16. Stimate Anonim,
    în primul rând trebuie sa spun înca o data ca FIICA mea a avut examen la limba italiana :)
    Usor nu este pentru nimeni- nici chiar pentru evrei- sa scrie despre regimul hitlerist!!! cu atât mai mult sa caracterizezi aceasta dictatura dintr-un film, la care sa faci directa referire! Si apoi, italienii sau nemtii sunt la fel de nevinovati ca si românii care au trait sub dictatura Antonescu sau Ceausescu!Multumim lui Dumnezeu ca vremurile sunt de mult apuse!
    Ceea ce voiam eu sa scot în evidenta aici este faptul ca fiicei mele i-ar fi placut o tema despre frumustile Italiei.
    Copiii acestei generatii sunt educati sa fie toleranti, sa ierte dar sa nu repete sau sa uite pacatul generatiilor anterioare. Ura între rase le este total straina si e BINE asa! Ca fiecare padure are si uscaturi, stie fiecare!
    O saptamâna mai târziu a avut examen la limba engleza si una din teme a fost caracterizarea personajului Oliver Twist dintr-un text dat din Charles Dickens.
    Mai are saptamâna viitoare ultimul examen, la boilogie. Multumim pentru urare :)

    RăspundețiȘtergere