marți, 25 mai 2010

HB (continuare mini-concediu Bremen)

Nu, nu doresc sa ma refer la tigarile HB si nici nu citez din "Arta conversatiei" a Ileanei Vulpescu :) Doresc sa expic sumar, numele întreg al metropolei gazda: Hansestadt Bremen (HB fiind simbolul pentru numarul de înmatriculare al autoturismelor). Înca în evul mediu, localitatile- port ale Germanei, aproximativ 200 la numar, au propus o conventie de într-ajutorare si aparare împotriva pirateriei. Aceasta conventie orala, s-a numit Hanse. Mai târziu, în 1669, marile orase din nord: Lübeck, Hamburg, Bremen, Braunschweig, Danzig, Hildesheim, Köln, Osnabrück si Rostock au semnat tratatul si numele oraselor au capatat prefixul Hanse. Hansestadt Bremen cuprinde orasul Bremen cu suburbiile si portul Bremerhaven, aflat la 60 km spre nord, cu iesire la Marea Nordului.
duminica, 23 mai
Am petrecut toata ziua în portul Bremerhaver.
Am parcat masina în Piata Primariei si chiar de la primii pasi am realizat ca vântul este mult mai rece decât ne-am închipuit! Pentru ca ne propusesem înca de acasa, sa facem o plimbare cu vaporasul, eu mi-am luat suplimentar în geanta, un pullover de angora. Baietii ca sa dovedeasca ce caliti sunt, nu s-au plâns, însa pe Lina a apucat-o disperarea. Ca sa nu ne strice buna dispozitie, am cautat primul shop de unde si-a cumparat o jacheta anti-vânt, cu gluga! Dupa ce s-a echipat, ne-am îndreptat spre casa de bilete a portului si imediat am urcat la bordul unei nave turistice. Conceput spre bunastarea clientilor, vaporasul avea o cupola de sticla, asa încât dupa câteva minute de la pornire, efectul de sera s-a facut simtit, fiecare pasager dezbracând mai întâi gecile, apoi renuntând si la pulloverele...Lina a hotarât cu ambitie sa nu dezbrace jacheta, dar n-a rezistat mai mult de o jumate de ora. A bombanit ceva despre 80€ investiti fara folos si si-a comandat ca si mine un piccolo. Baietii au baut câte o bere si încet-încet ne-am relaxat, ascultând explicatiile capitanului de bord.
Pentru ca ceata si vântul nu au slabit nici la terminarea turului de vapor, am hotarât sa mâncam de prânz (hmm...numai specialitati de peste, ca doar ne gaseam în tara pestelui!) si apoi sa vizitam un muzeu... E tare greu sa decizi când oferta este atât de mare: Muzeul Maritim, Muzeul tehnic - submarine, Zoo marin, Muzeul-Casa de emigrare, Casa Climei...
Ala-bala, am ales Casa Climei, dar aceasta este povestea urmatoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu