sâmbătă, 11 mai 2019

Gânduri in tacere - Duzina de cuvinte

Excercitiu de imaginatie literara "Duzina de cuvinte" (212): arbore, cetate, inima, pace, rost, apartinut, absolut, amintire, atemporala, indemn, infaptuire, balsam. Tema: Gand in tacere

Privesc tabloul lui KlimtCopacul vietii” - una din cele mai renumite lucrari ale artistului austriac. Un arbore încarcat de simboluri… (apropo simboluri - am citit undeva ca în general, totul în jurul nostru este simbol, depinde doar cât de mult simbolism ne dam voie sa percepem).
Tabloul mi-a cucerit de mult inima. Cu toate ca artistul a apartinut curentului “Art nouveau” lucrarea aceasta este atemporala, prin faptul ca sunt folosite elemenete din arta Egiptului Antic - ochii si soimul, ca amintire a Zeului Horus, idee a eternitatii coplesitoare.
Ramurile spiralate si nenumaratii ochi din crengi par ca ma privesc direct, încercând sa ma hipnotizeze. Simt pace si armonie, percep un echilibru absolut în forme si culori.
Renuntând complet la perspectiva, Klimt a oferit egalitate deplina fiecarui element, însa a aseazat în plan central trunchiul copacului, precum o cetate. Tema tabloului nu este fara rost, copacul în sine este viata, iar coroana este creatia, un îndemn la evolutie, la înfaptuire, la frumos, simplu si distinct. Tabloul este un adevarat balsam pentru ochi si suflet.

10 comentarii:

  1. Carmen, atat de frumos ai scris!!!! <3 Uite:https://www.messynessychic.com/2015/07/15/dressing-the-woman-in-gold-the-unknown-bohemian-designer-behind-the-paintings/?fbclid=IwAR0VWrS4J0gfeRf_hRMmYpCROnPm0ZA-M-YIEJCqYHXqbLTULAWMewMmDL4 Weekend cu mult soare vad doresc! Pupici!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, super videoclip. Multumesc.
      O saptamana minunata sa ai Florina draga 💕😘

      Ștergere
  2. Pomul vietii - legatura dintre cer si pamant, simbol al evolutiei spirituale (intre altele) :)
    Eheee! Frumos ai mai descris impresiile pe care le-a lasat tabloul in sufletul tau! Eu nu reusesc sa fac asta nici utilizand toate cuvintele din dictionar, dar sa ma invart in jurul a 12 cuvinte date! :)
    Intamplare (sau poate nu!) :) la pomul vietii am facut referire in micul meu text (dezlanat) al celor 12 cuvinte.
    Weekend minunat iti doresc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Diana draga 🤗 Ce tare ma bucur ca ne am gandit amandoua la aceeasi tema, pe baza duzinii de cuvinte. Ciudat cum se intampla cateodata, ca in momentul in care citesc cuvintele propuse de Eddie, deja in minte mi se infiripeaza ideea povestii. La inceput, complexa, apii din ce in ce mai concentrata, pentru ca textul sa nu oboseasca cititorul (eventualul cititor 😜 Constat din nou ca tot mai putini sunt aceea care investesc cateva clipe, sa lase un mesaj de care sa ma bucur...)
      Te imbratisez si trimit ganduri bune de la trio pentru trio 😘🤗 o saptamana mununata sa ai!

      Ștergere
  3. Este fascinant Copacul Vietii! Mi-a placut foarte mult cum ai manuit "penelul - tastatura" si ai asezat cuvintele cheie la locul lor <3.
    Chiar asta e si senzatia de ... ganduri in tacere, dupa ce am citit. Ca si cum ti-ai citi si asterne gandurile.. pe hartie, in liniste.
    Imbratisari cu drag :* <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pictorul meu preferat este Monet, pe locul doi este Klimt 😀 Dormitorul are multe decoruri (tablouri si portelanuri) cu teme pictate de Monet. In vestibul, am decorat cu teme Klimt, dar... in plus, mi am dorit si mi am cumparat un set de lenjerii de pat cu celebra pictura "Copacul vietii" a lui Klimt. 😀🤗
      multumesc Rux draga. Te pup si iti doresc si eu o saptamana minunata 😘

      Ștergere
  4. Pare o indiscretie sa citim ''gandurile in tacere''. Dar ce ganduri frumoase si ce subiect frumos. ''Pomul vietii''.. opera de arta plina de simboluri - ce n-o stiam.
    Multumim. :) Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult de cate ori treci pe aici si lasi un mesaj. Iti multumesc 🤗
      Ganduri bune din Bavaria 😊

      Ștergere