Motto: "Într-adevăr frumos, este tot ceea ce privesti cu dragoste" Christian Morgenstern) ("Schön ist eigentlich alles, was man mit Liebe betrachtet" )
Privesc pe fereastra, soarele straluceste ca întro zi de vara, frunzele copacilor de pe strada zâmbesc înca verzi si eu vreau sa scriu despre roadele si culorile unei toamne bogate... hm! Despre ce sa scriu?!Sa scriu despre puternicul parfum amarui al cojilor verzi ce se desprind de pe nuca, despre delicioasa supa-crema de bostan sau despre sucul aramiu, proaspat si dulce ca mierea, obtinut imediat dupa cules, din merele mai mici sau lovite, însa la fel de aromate ca cele care au voie sa ia loc pe rafturile din pivnita, pentru la iarna?
Sa scriu despre mirosul proaspat al ploii si senzatia de basm pe care o da ceata învaluind orasul? Despre placerea de a culege alune de padure, despre perele zemoase sau despre pasta groasa a maceselor sângerii, numai buna pentru "heciumpeci"? Sa scriu poate despre placerea de a prepara zacusca, despre parfumul ardeilor grasi, aroma gogosarilor carnosi, despre zeama dulce-acrisoara a rosiilor si aburul parfumat al vinetelor coapte? Sau despre mirosul îmbietor al placintei cu prune ce razbate din cuptor, învaluind întreaga bucatarie?
Mai bine scriu despre aroma unica a gutuilor aurii, coapte si pastrate pe dulap sau pe pervazul geamului, pâna când sunt numai bune pentru dulceata si jeleu!Rascolind amintiri senzoriale, tactile si olfactive, în cautarea unui subiect pentru "povestea parfumata", m-am revazut copil, în curtea bunicilor, lânga teascul de struguri. Aveam voie sa-mi înfig degetele în boabele zemoase, sa le terciuiesc pâna când esenta parfumului lor îmi patrundea din degete pe limba. N-am sa uit niciodata serile de toamna si aroma mustului proaspat, baut în canite de lut...
Despre ce sa scriu?! Mai bine despre moliciunea si racoarea petalelor franjurate, ce gâdila fruntea si nasul, când, cu fata afundata în corola uriasa a crizantemelor, inspir parfumul si încerc sa decid daca seamana mai mult cu al migdalelor uscate la soare sau cu al fânul jilav...
Sa scriu despre aroma ciupercilor de padure si parfumul lor de frunze macerate, muschi verde, scoarta de copac si pamânt reavan?
Îmi plac toate anotimpurile si nu-mi pot imagina anul fara ierni cu ger si zapada, fara primaveri prospete, fara muguri delicati si cer senin, fara trilul pasarilor, florile multicolore si zilele toride ale verii, dar mai ales nu-mi pot imagina anul fara spectacolul cromatic al frunzelor, fara bogatia roadelor si aromelor pe care le ofera toamna. Dar daca stau bine sa ma gândesc... as putea sa scriu despre mine, pentru ca si eu sunt un rod (al dragostei parintilor mei), un vlastar rasarit în meiz de toamna :)
Nu stiu despre ce sa scriu...
Despre frumusetea toamnei am mai scris sub titlul: Toamna, Doamna Toamna/Fara chef, Cerere tip, Carnavalul toamnei, Ma gândesc asa câteodata, S-a ridicat ceata, A trecut vara, Toamna de aur, A venit toamna, Bijuterii ale naturii, O zi perfecta, Conceieri în masa.
**********************************************************************************************************************************
Au mai scris la aceasta tema la "Povesti parfumate": Mirela, Rokssana, Gabi, Max, Carmen, Lili, Calin
..........................................................................................................................................................
Privesc pe fereastra, soarele straluceste ca întro zi de vara, frunzele copacilor de pe strada zâmbesc înca verzi si eu vreau sa scriu despre roadele si culorile unei toamne bogate... hm! Despre ce sa scriu?!Sa scriu despre puternicul parfum amarui al cojilor verzi ce se desprind de pe nuca, despre delicioasa supa-crema de bostan sau despre sucul aramiu, proaspat si dulce ca mierea, obtinut imediat dupa cules, din merele mai mici sau lovite, însa la fel de aromate ca cele care au voie sa ia loc pe rafturile din pivnita, pentru la iarna?
Sa scriu despre mirosul proaspat al ploii si senzatia de basm pe care o da ceata învaluind orasul? Despre placerea de a culege alune de padure, despre perele zemoase sau despre pasta groasa a maceselor sângerii, numai buna pentru "heciumpeci"? Sa scriu poate despre placerea de a prepara zacusca, despre parfumul ardeilor grasi, aroma gogosarilor carnosi, despre zeama dulce-acrisoara a rosiilor si aburul parfumat al vinetelor coapte? Sau despre mirosul îmbietor al placintei cu prune ce razbate din cuptor, învaluind întreaga bucatarie?
Mai bine scriu despre aroma unica a gutuilor aurii, coapte si pastrate pe dulap sau pe pervazul geamului, pâna când sunt numai bune pentru dulceata si jeleu!Rascolind amintiri senzoriale, tactile si olfactive, în cautarea unui subiect pentru "povestea parfumata", m-am revazut copil, în curtea bunicilor, lânga teascul de struguri. Aveam voie sa-mi înfig degetele în boabele zemoase, sa le terciuiesc pâna când esenta parfumului lor îmi patrundea din degete pe limba. N-am sa uit niciodata serile de toamna si aroma mustului proaspat, baut în canite de lut...
Despre ce sa scriu?! Mai bine despre moliciunea si racoarea petalelor franjurate, ce gâdila fruntea si nasul, când, cu fata afundata în corola uriasa a crizantemelor, inspir parfumul si încerc sa decid daca seamana mai mult cu al migdalelor uscate la soare sau cu al fânul jilav...
Sa scriu despre aroma ciupercilor de padure si parfumul lor de frunze macerate, muschi verde, scoarta de copac si pamânt reavan?
Îmi plac toate anotimpurile si nu-mi pot imagina anul fara ierni cu ger si zapada, fara primaveri prospete, fara muguri delicati si cer senin, fara trilul pasarilor, florile multicolore si zilele toride ale verii, dar mai ales nu-mi pot imagina anul fara spectacolul cromatic al frunzelor, fara bogatia roadelor si aromelor pe care le ofera toamna. Dar daca stau bine sa ma gândesc... as putea sa scriu despre mine, pentru ca si eu sunt un rod (al dragostei parintilor mei), un vlastar rasarit în meiz de toamna :)
Nu stiu despre ce sa scriu...
Despre frumusetea toamnei am mai scris sub titlul: Toamna, Doamna Toamna/Fara chef, Cerere tip, Carnavalul toamnei, Ma gândesc asa câteodata, S-a ridicat ceata, A trecut vara, Toamna de aur, A venit toamna, Bijuterii ale naturii, O zi perfecta, Conceieri în masa.
**********************************************************************************************************************************
Au mai scris la aceasta tema la "Povesti parfumate": Mirela, Rokssana, Gabi, Max, Carmen, Lili, Calin
Eu cred ca ai scris suficient...si bine...
RăspundețiȘtergereScrii frumos și cu talent...Mereu o plăcere să te citesc...
RăspundețiȘtergereSfintesti locul si binenteles si blogul .
RăspundețiȘtergereAdmiratie !
>:D<
Sarut mana CARMEN!;
RăspundețiȘtergereToamna are farmecul ei aparte, iar unul dintre cele mai frumoase lucruri ale acestui anotimp este felul in care stie sa isi imprastie aromele sale deosebite.Mi-a placut cum ai scris.
Weekend de poveste!
:) indecisa ..dar pana la urma ai scris cate un pic din fiecare! o toamna asa cum iti doresti :)
RăspundețiȘtergereLukluk,
RăspundețiȘtergere:)) multumesc. Pupici
Vera,
RăspundețiȘtergeremultumesc! sunt încântata sa primesc aprecieri din partea unei artiste desavârsite!
Nima,
RăspundețiȘtergereesti o dulce! pupici
SoriN,
RăspundețiȘtergerema bucur ca si tie îti place toamna. Adevarul este ca nu-i înteleg pe aceia care spun ca o urasc... Toamna este un anotimp cu un farmec aparte;si vara, iarna sau primavara au frumusetile lor...
Weekend fain!
Geanina,
RăspundețiȘtergere:) indecizia a fost doar pretextul sa pot scrie despre tot ce mi-am amintit frumos din toamna ;)
Un weekend minunat !
Carmen, "termenul nu expira", m-am tot gandit si am ajuns la concluzia ca, exceptand Miercurea fara cuvinte, care e de notorietate si deja celebra, nu as vrea sa avem doar o zi pentru Povestea parfumata. Ea poate fi scrisa vineri, sambata sau duminica. Temele care au aparut ca impuse prin blogosfera, pe la diversi bloggeri, obliga si preseaza, sunt convinsa ca esti de acord. Unora le place sa aiba teme fixe, e absolut treaba fiecaruia! Repet: doar miercurea ta o voi mai respecta, e de notorietate! Povestea parfumata va continua lejer, fara stres, fara termen fix: cand e publicata, se vor aduce likurile la mine si la ceilalti participanti. Sa zicem ca va fi o Poveste parfumata de weekend! Lejer si placut. :P
RăspundețiȘtergereSi acum, sa ma bucur de aromele toamnei tale: zacusca...yummy! Dulceata, jeleu, gutui, ce de arome! Migdale, pamant reavan, fructe, crizanteme, prune coapte, ce de bunatati parfumate! Si ce culori, ce bucurii aduce acest anitomp pe care il detestam candva, iar acum am inceput sa-l pretuiesc deoarece ma inspira in pictura, in arta mea in general. Carmen, ma bucura sincer articolul tau! Iti doresc o zi frumoasa! :)
Mirela,
RăspundețiȘtergereo rubrica saptamânala cu tema impusa, are deja reguli... Faptul ca termenul de încsriere nu mai este fix, iata, face ca nici macar participantii sa nu citeasca toate postarile înscrise - ca sa nu mai pomenim de linkuri... Si este pacat! - parerea mea.
Jumatate de an a functionat excelent!
Un weekend minunat îti doresc si eu tie!
Carmen, la mine sunt toate linkurile, poti sa le preiei, sunt puse pentru cei care participa. Iti voi scrie un mail, acolo sunt si explicatiile cuvenite. Stii, cine vrea, citeste. E posibil sa revin la ziua de SAMBATA si gata. Iti voi cere sfatul in scris! Te imbratisez! :)
RăspundețiȘtergereP.S. Gata, am revenit la ziua de sambata, m-au mai rugat o multime de prieteni ai povestii parfumate acest lucru! Noblesse oblige, asa ca...ramane sambata! Te pup! :P
RăspundețiȘtergereMirela draga,
RăspundețiȘtergereeu am trecut linkurile înca de ieri (adesele le-am preluat de la tine, clar - ca doar tu esti initiatoarea "Povestii parfumate"), înainte de a da "liber" postarii, si am si vizitat pe sapte dintre cei înscrisi :)
Am impresia ca te-a iritat ceva, si nu înteleg ce... Sper sa fie doar o parere...
parfumul si gustul toamnei....chiar le-am simtit citind articolul tau...am simtit si putina melancolie...sau nostalgie? :)
RăspundețiȘtergereorice ar fi fost...ai scris frumos si eu am citit cu placere....te imbratisez cu drag si iti doresc un w-end cald si bland de toamna >:D<
pentru ca azi si maine am de lucru acasa o sa-mi incerc si eu "puterile" scriind despre parfumul toamnei cu toate ca e departe de mine talentul de a scrie cuvinte...dar imi place aceasta idee ca si celelalte idei "parfumate" pornite de la Mirela...
off topic:am remarcat noul tau avatar...albastrul te prinde de minune...esti o frumoasa :)
pup
Cum mai stam cu voturile ?
RăspundețiȘtergerePutem lua o decizie sau nu ?
Toate aromele si gusturile evocate de tine sunt din copilarie, de la bunici, de la tara. Cred ca nu gresesc. De exemplu aici zacusca nu iese ca cea de-acasa. In primul rând nu exista gogosari, frantujii nici nu stiu ce înseamna asta. Ca si leusteanul dealtfel, vesnica poveste...
RăspundețiȘtergereWeekend frumos si o toamna bogata!
Carmen,
RăspundețiȘtergereSe simte un parfum curat, de livadă , în fereastra ta!
Sper să adun și eu niște gânduri până mâine.
Deocamdată, m-am gândit la-
http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/09/din-obisnuinta.html
Arome îmbietoare de toamnă m-au invadat citind rândurile scrise de dumneavoastră...
RăspundețiȘtergereVă doresc o zi de toamnă colorată!
toamna plina de arome sa ai :)
RăspundețiȘtergerePandhora,
RăspundețiȘtergereabia astept sa citesc, ce gust si miros are toamna ta ;)
Multumesc mult, esti o draguta! te pup
Kassak,
RăspundețiȘtergereexact! cum stam cu voturile? eu spun sa deschizi o rubrica la tine pe blog, eu pot sa o recomand - pentru ca este dependenta de MfC si inviti bloggeri la vot. Ca aici la mine, dupa cum vezi, nu a mai votat nimeni...
Un weekend fain!
Dan,
RăspundețiȘtergere:) eu m-am nascut la bloc si am locuit pâna acum 7 ani la bloc. Bunicii... nascuti în oras! N-am avut noroc de vacante la tara :( Dar am avut o copilarie fericita si dragostea pentru natura mi-a fost insuflata la vârsta frageda. De la 6 ani pâna la 36 am locuit în Sibiu si bunicii de asemenea - ei au avut o casa mare si frumoasa, cu gospodarie ordonata, si bucatarie de 3 stele :))
Si eu aici - în Germania, am probleme în a gasi ingredientele necesare vechilor retete românesti, însa aprozarele turcesti sunt o sursa buna! (e singurul loc unde gasesc varza murata de exemplu. Sau gogonele murate ;))
Multumesc, si tie un sfarsit frumos de saptamâna. pupici
Gina,
RăspundețiȘtergereastept rândurile tale despre roadele toamnei.
Am citit articolul tau despre "obiceiurile femeilor", frumos!
Sara,
RăspundețiȘtergerema bucur enorm ca mai ai timp sa comunici cu noi, acum ca ai atâtea teme si lectii pentru scoala. îti doresc succes în atingerea telurilor propuse. pupici
Rokssana,
RăspundețiȘtergeremultumesc mult. Un weekend parfumat. pupici
Da asa o sa fac, numai sa imi spui cand sa o deschid. Un weekend fain si tie.
RăspundețiȘtergereCând eram puşti aveam o mătuşă care păstra gutuile pe un dulap, la fel ca bunica ta. Cred că voi ţine minte acel miros cât voi trăi...
RăspundețiȘtergereDraga Carmen, in final ai scris foarte frumos despre roadele toamnei, dar asa cum spui si tu nu concep anul fara celelalte anotimpuri, poate de aceea am ales ca scriu un pic despre toate...http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/09/roadele-anotimpurilor.html
RăspundețiȘtergereIti doresc o toamna bogata in arome! Va veni sunt convinsa...:-)
Max,
RăspundețiȘtergerearoma este unica :)
weekend fain!
Lolita,
RăspundețiȘtergereva veni cu siguranta, si va fi asa frumoasa cum o asteptam, pentru ca frumos este tot ce vedem noi cu ochii sufletului...
Am citit minunata ta poveste parfumata acum câteva ore si am si semnat trecerea mea pe la tine :)
Sa ai un weekend minunat!
Îmi place şi povestea ta, ca şi ale celorlalţi. Numai bine!
RăspundețiȘtergereLili3d,
RăspundețiȘtergeremultumesc :) sunt de aceeasi parere cu tine! toate "povestile" sunt frumoase si parfumate.
Am inteles ca a inceput Oktoberfest cu pretul halbei 2 euro...; probabil ca in pret este inclus si recipientul...
RăspundețiȘtergereAm citit cateva dintre celelalte postari mai vechi despre toamna; parca erau mai jucause...
Daurel, ai înteles gresit!!!! berea la Oktoberfest se serveste la Maß (~1 litru) si costa anul acesta exact 8 euro si 70 centi! fara Maßkrug - recipientul specific din care se bea berea.
RăspundețiȘtergereCât priveste tonul"mai jucaus" din postarile precedente... cine stie?! poate ai dreptate, o fi semn ca am îmbatrânit! :))
Cred ca am intarziat cu povestea parfumata :D
RăspundețiȘtergereNima,
RăspundețiȘtergerenu ai întârziat! Mirela se va bucura sa te înscrii pe pagina ei :) iar eu dau fuguta sa inspir aromele, la tine pe blog ;)
Asta-i gradina ta? Vrajitoareo!!
RăspundețiȘtergere