marți, 27 septembrie 2011

Oktoberfest (2)

(Informatii despre cea mai mare serbare populara din lume - continuare de aici, aici sau aici)
În ultimii ani, a te îmbraca în costum national bavarez (Bayerische Tracht) pentru Oktoberfest, a devenit o moda! Toata lumea poarta costume, unele respectând originalul - confectionate din bumbac, altele fanteziste, din matasuri sau organza; unele frumoase, decente, altele prea colorate, sau exagerat împopotonate - ca de circ!
Costumatia feminina se numeste DIRNDL si consta din: bluza alba, scurta (care acopera doar sutienul), jupon cu dantele - alb, sarafan cu corsaj strâmt si încretit pe talie si sort asortat sarafanului. Lungimea si nuanta sarafanului în culori terne arata ca purtatoarea este casatorita, cele scurte, în nuante deschise sunt pentru domnisoare. Trebuie deasemenea cunoscut limbajul sortului, pentru ca felul în care se leaga, reprezinta un simbol: cele necasatorite fac fundita pe partea stânga, cele logodite sau casatorite, pe dreapta, vaduvele leaga sortul la spate si fecioarele, în fata.

Moda masculina este la fel de spectaculoasa ;) Consta în camasa de bumbac alba cu broderii la butoniere sau camasa în carouri marunte, alb combinat cu nuante de rosu, albastru sau verde. Pantalonii de piele - Lederhose, scurti sau trei-sfert, cu pieptar si bretele, în culori de bej, maro sau negru. Sosetele de gamba (Waden) sau sosete trei-sfert din lâna sunt un accesoriu important, ca si palaria cu pana!

Indiferent de ceea ce purtati, una este clara: distractia este garantata! (va urma)

16 comentarii:

  1. Anul acesta nu, dar anul viitor cred ca vom ajunge si noi in zona la Oktoberfest! Eu pentru a ma delecta cu costumele specific bavareze iar sotul meu pentru bere :))!
    Sa ai o zi minunata, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Au început şi românii să copieze sărbătoarea (ca pe multe altele, de altfel), dar în mod cert nu-i ca la mama ei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Inspirata idee ai avut sa aduci in atentie costumul traditional si faptul ca lumea il poarta inca. Ne oprim de cele mai multe ori la mici si bere si uitam ca traditia implica si alte lucruri, poate mai frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu vreau să-mi exprim satisfacţia de a vedea trei poze superbe care îmi merg la inimă fiindcă sunt foarte naturale : acelea trei în care apar şi copii îmbrăcaţi tradiţional şi care iau parte şi ei, în felul lor, la bucuria generală, de sărbătoare pentru toată lumea, adică de la mic la mare ! Prosit!Zum Wohl, meine Lieben!Şi o dedicaţie muzicală de final : http://www.youtube.com/watch?v=-D0GqcbeZVU

    RăspundețiȘtergere
  5. Unde sunt fetitele acelea delicate care tin câte zece halbe pline în fiecare mâna?

    RăspundețiȘtergere
  6. Super ! Sper ca la un moment dat sa ajung si eu pe acolo ! Salutare !

    RăspundețiȘtergere
  7. E fain si frumos !
    As interzice consumul de alcool fara tinuta adecvata

    RăspundețiȘtergere
  8. extraordinar! ce mai imi plac costumele, Paris Hilton are o rochir foarte frumoasa, la fel si domnisorul :)
    Distractie placuta in continuare

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Carmen, Biblioteca Prăfuită organizează concursul http://biblioteca-prafuita.blogspot.com/2011/09/concurs-despletind-soapte-bp.html este un concurs serios cu premiu real, un volum de poezii semnat de însuşi autoarea cărţii pentru câştigator. (Mai multe detalii în linkul ataşat)
    Te invităm să participi şi tu dacă crezi că ţi se pare interesant.

    RăspundețiȘtergere
  10. superbe costumele si minunate explicatiile :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce frumos arata toti imbracati in costume traditionale. E superb. Chiar e sarbatoare. Un loc in care sa uiti de toate grijile si sa te bucuri la maxim de ceea ce vezi in jurul tau. Multumim de explicatii, Carmen. Chiar acum doua saptamani cand a venit Mircea de la Augsburg a luat o bluza de-asta specifica pentru o prietena. Acum o sa stim sa ii dam si detalii. Te pupam.

    RăspundețiȘtergere
  12. AM FOST DUMINICA SI AM FACUT APROAPE 1000 DE POZE +FILMULETE,ESTE IMPRESIONANT SI DE NEUITAT.VIZITATI SI ORASUL VECHI, AVETI CE VEDEA SI ACOLO,DAR NU SE COMPARA CU PRAGA.
    SPER SA AJUNG SI LA ANUL LA FESTIVAL SA VAD PARADA PATRONILOR DE CORTURI

    RăspundețiȘtergere
  13. Amari69
    fain! înseamna ca ti-a placut foarte mult, daca ai facut atâtea fotografii! Unde le putem vedea si noi?
    Cât despre orasele vechi... cum ai putea sa compari Münchenul care a fost ras de pe suprafata pamântului la al doilea razboi mondial, cu un oras medieval (fermecator), în care de 500 de ani nu s-a miscat o piatra?! si cu toate acestea, în München s-a recladit totul, s-a refacut tot ce s-a distrus si astazi, centrul - Marienplatz este unul din cele mai frumoase centre din Europa!
    Un lucru doresc neaparat sa-ti spun: Münchenul nu este un oras pe care sa-l vizitezi în drum spre Oktoberfest! Eu locuiesc de 11 ani, la 70 km. de München si-l vizitez foarte des, dar înca mai descopar si eu locuri minunate!

    RăspundețiȘtergere