marți, 5 martie 2024

Fictiune americana - Clubul Cinefililor

Daca as fi în juriul care desemneaza câstigatorii OSCAR de anul acesta, eu as vota "American Fiction". Este cel mai bun film pe care l-am gasit pe lista nominalizarilor pentru cea de a 96-a ediție a Premiilor Oscar. 
Premierea Oscar 2024 va avea loc peste cinci zile si Jimmy Kimmel va fi moderatorul spectacolului (el a moderat si decernarea Oscar din anii 2017, 2018 și 2023). 
Asa cum arata lista nominalizarilor (prezentata deja din 23 ianuarie 2024), filmele favorite sunt: "Oppenheimer" cu 13 nominalizări, "Poor Things" cu 11 și "Killers of the Flower Moon" cu 10 nominalizari. Din pacate, chiar si "Barbie" are mai multe nominalizari decât "Amerikan fiction"... chiar nu pot sa înteleg! Însa acest film - "Fictiune americana", prezinta atât de bine exact aceasta situatie!!!! Ne descrie pe noi asa cum suntem, superficiali, satui de politeti sau gingasii, lipsiti de modestie! Nici nu mai bagam în seama aceste calitati!... Ne plac tot mai mult excentricii, ne uluiesc exagerarile si suntem ahtiati dupa informatiile ce prezinta catastrofe sau dezastre de toate tipurile! Îi consideram "curajosi" pe acei prominenti care folosesc limbaj trivial chiar si în interviuri televizate! Badarania a devenit o însusire râvnita, a înjura ca un birjar sau ca la ușa cortului este ceva "normal" atât în filmele ce ne sunt prezentate cât si romanele premiate! 
American Fiction, este un film american de comedie-dramă din 2023, scris și regizat de Cord Jefferson (debutulant în regie) si bazat pe romanul "Erasure" din 2001 semnat de Percival Everett. Este un film de nota 10 plus!

18 comentarii:

  1. Din păcate, lumea noastră e exact aşa cum spui şi cum zici că o descrie "American fiction". Să sperăm că vor reveni cât mai curând vremurile mai bune în această privinţă.

    Să ai o săptămână frumoasă, dragă Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu am renuntat la a spera in revenirea vremurilor bune!
      Te imbratisez, Vero draga. Numai bine! 🤗😘❤️

      Ștergere
  2. Tocmai mă întrebam dacă mai aveți situl blocat. Am verificat și ieri.🙂

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca a aparut un astfel de film este un lucru bun! Pana la urma nota finala o va da publicul. Nu mai cred ca premiile sunt corecte, oricum.
    Seara buna, draga Carmen! Multumesc pentru prezentare.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In film este vorba despre un scriitor si despre cum vede el lumea in care traieste... Un film emotionant!
      Numai bine Suzana draga 🤗 O seara buna si tie!

      Ștergere
  4. În primul rănd mă bucur să te „revăd”. Nu sunt pasionată de decernarea premiilor, dar îmi place uneori să vad un film bun. Recenziile tale mă ajută în alegeri, așa că îți mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma bucur sa te "revad" Niko 🤗mai ales ca inainte, tu nu obisnuiai sa ma vizitezi asa des. Multumesc 💞
      Parerea mea este ca orice munca buna, trebuie cumva rasplatita... Iar succesele sunt sarbatorite. Asa se intampla in familie si " un pic mai cu fast" se face si pe plan mondial. 😉 Oscarul este cea mai inalta distinctie in domeniu. Ar fi peefect , daca premierea s ar face corect !!!

      Ștergere
    2. Să stii că e doar o impresie că nu te vizitez așa des. Da, nu intru zilnic, nu reușesc să intru zilnic pe toate blogurile și atunci le iau pe rând până la ultimul articol nevăzut. Mai prind și zile când reușesc să trec prin toate blogurile, dar recunosc că cel mai des sunt zile în care ”recuperez” doar un blog.
      Nu am nimic cu prenierele din domeniu, consider că sunt benefice in orice domeniu atat timp cât se fac corect in special. Doar că efectiv ceremonia de decernare a Oscarurilor nu mă intereseaza decât după ce a avut loc. Atunci îmi place să citesc despre ea, cine ce a câștigat, etc...

      Ștergere
    3. Ah, scuza-ma te rog, nu am vrut sa sune a repros. Fiecare face cum doreste si viziteaza sau comenteaza acolo unde vrea, vaaai, scuze inca o data.
      Din pacate, ceremonia e atat de greu de urmarit, prntru ca dureaza toata noaptea de duminica spre luni. Nici eu nu pot sa urmaresc in direct, decat daca am concediu luni. Anul acesta nu voi avea concediu. Mi ar fi placut sa vad spectacolul. Dar voi citi imediat dimineata care vor fi fericitii castigatori ...apoi voi vedea reluarile.

      Ștergere
  5. I just keep watching any movies or tv shows when I exercise on vertical trainers

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vazut acum trailerul -fooooarte tare !! Dar stii e si destul de subtil :))) In sensul ca multi vor rade si se vor amuza.. de „poante”. Si nu vor pricepe mesajul.
    Insa e clar un film bun. Genul de film lacare m-as uita si as si rade - uneori e bine sa faci haz de necaz.
    Sper sa castige :).

    Am inteles ca si la Barbie ar fi ceva subtilitati -ceea ce ar fi iar bine.

    In general prefer genul acesta de abordari :).
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da clar ca si Barbie are subtilitati insa nu e film de Oscar!
      Acum, daca te ai uitat la trailer si pentru ca stiu ca tu ti ai dori sa vezi intregul film dar nu ai cum, iti povestesc - dar numai tie!!!!, despre ce e vorba in "American Fiction". In mare, repet, si doar pentru tine: un profesor de universitate, scriitor, este "trimis" in concediu dupa ce a incercat sa scoata studentii din tiparele societatii, prin idei si discutii realiste.
      Ajuns in orasul natal, participa la un simpozion literar si isi viziteaza familia: mama cu inceput de Alzheimer, sora divortata si fratele gay. Ei sunt de culoare, trebuue precizat, e foarte important. Toti trei fratii au titlu de doctor, tatal decedat, a fost deasemenea doctor.Sora profesorului sufera un atac de cord in timpul mesei de revedere si practic, moare in bratele lui. Confruntat cu noua situatie, cauta sa rezolve problemele financiare si intretinerea mamei bcare are nevoie de supraveghere 24 de ore. Din pdv scriitoricesc, este stupefiat de cerinta pietii de carte. Decide sa scrie un roman asa cum asteapta societatea, despre viata celor de culoare, in sablonul in care sunt incadrati. Ofera cartea unei edituri foarte pretentioase, si culmea, acestia vor sa publice cartea pentru o suma fantastica! Scriitorul e socat! Ca sa puna punct farsei, spune editurii ca el le ofera cartea doar cu conditia sa schimbe titlul, pentru ca el acum direste sa o intituleze Fuck! Comitetul editurii accepta exaltati de " curajul" si "autenticitatea" autorului!!!! Astiia nu ii vine sa creada! Si ce crezi, cartea primeste cel mai important premiu al anului! Cartea pe care a publicat o in urma cu cativa ani, o carte filozofica, incarca rafturile prafuite in librarii, iar acest "gunoi" scris in bascalie, se vindea ca painea calda! Inclusiv prietena scriitorului a apreciat acest roman ... pentru ca el a publicat sub pseudonim, rusinandu se sa fie legat de acest roman.
      Paralel, sunt faze dragute din relatia lui cu familia si prietena acestuia, cu colegii de breasla si impresarul personal. Filmul este superb!
      Te pup Rux draga. O saptamana minunata! 🤗😘🐞🍀

      Ștergere
    2. Iti multumesc mult :*!!!!
      Intr-adevar.. ma gandeam acum niste ani laun experiment cand cineva pusese o piesa fara sa dea un numele si castigase datorita influencerilor o gramada de viziualizari.
      Acum toata lumea foloseste citate si expresii profunde ca dau bine, dar sensulle scapa. E o observatie...
      Filmul este unul subtil clar. Ceea ce socheaza e mai normal de acceptat decat o chestie care poate schimba in bine viata unui om.
      Pupcu drag!! Si multumesc din nou :)

      Ștergere
  7. Sincer, nici eu nu înţeleg de ce atâtea la Barbie. Poate mi-au scăpat mie nişte aspecte, dar nu cred că e chiar de Oscar. Nu am apucat să văd American Fiction, sper să ajung la el curând!
    Zi frumoasă, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oscarul, la fel ca toate spectacolele internationale cu premii ( ex. Eurovision 😂) au devenit tot mai politice, voturile par manipulate (cumparate)... rezultatele nu se mai potrivesc cu opinia generala!
      Te pup. O saptamana buna, Potecuta draga 🤗

      Ștergere