vineri, 8 martie 2024

"More is More & Less is A Bore"

Ochelari rotunzi enormi, brățări și coliere multe si țipătoare, ținute viu colorate - așa s-a impus Iris Apfel la 80 de ani ca icoană a modei, la nivel mondial. 
Anul acesta, exact pe 1 Martie, nativa new-yorkeza s-a stins din viata la vârsta de 102 ani. 
Cunoscută pentru stilul ei extraordinar de modă și umorul "cu limba ascuțită", Iris Apfel a fost o femeie de afaceri, designer de interior, influecer cu 2,9 milioane de urmăritori pe Instagram si TikTok. A modelat comportamentul, opiniile și deciziile altor femei si a fost o invitată de onoare la prezentările de modă, la care în ultima vreme a apărut în scaun cu rotile. 
Iris Apfel s-a născut în Queens, New York într-o familie de evrei, tatal Samuel Barrel, a fost proprietarul unei fabrici de sticlă iar mama, Sadye Barrel, a condus un butic de modă. Iris a studiat istoria artei la Universitatea din New York și mai târziu a urmat Academia de Artă a Universității din Wisconsin. A lucrat pentru Women's Wear Daily, pentru designerul de interior Elinor Johnson și ilustratorul Robert Goodman. În anul 1948, Iris s-a căsătorit cu Carl Apfel (1914–2015), cu care a fondat compania de textile Old World Weavers în anul 1950, unde a lucrat ca designer împreuna cu soțul ei până la pensionare, în anul 1992. Printre altele, a fost implicată în designul interior al Casei Albe pentru nouă președinți americani *! Deasemenea printre clienții lor VIP se numără antreprenoarea în cosmetică Estée Lauder și actrița Greta Garbo. Cuplul Apfel a rămas căsătorit până la moartea lui Carl, la vârsta de 100 de ani. (aici YouTube video: Iris Apfel shares her secret to living to 100 l GMA)
   
Iris a continuat să lucreze si dupa pensionare, proiectând o colecție de ochelari împreună cu un producător și lucrând cu un lanț de magazine pentru decoratiuni interioare. De asemenea, a lucrat cu diverse companii  precum H&M și a apărut într-o campanie de publicitate pentru automobilul Citroën. Iris Apfel, care se descrie ca "stea de modă veche", și-a datorat succesul ca icoană de stil unei situații de urgență ☺ După ce Institutul de Costume al Muzeului Metropolitan de Artă a fost nevoit să anuleze o expoziție în scurt timp, curatorul Harold Koda a întrebat-o pe Iris dacă ar putea prezenta colecția ei privata de îmbrăcăminte?! Expoziția s-a intitulat "Rara Avis" si a fost prima expoziție de modă și accesorii dedicată de Muzeului Metropolitan de Artă unei persoane în viață care nu este designer de modă. 
Iris Apfel a devenit cunoscută și prin aparițiile pe internet și la televiziune, în special prin documentarul "Iris" de Albert Maysles din 2014. Americanca a fost renumită la nivel internațional pentru longevitate si auteticitate. La vârsta de 97 de ani, Iris Apfel a semnat un contract ca model cu agenția de modeling IMG, agenție care le are spre exemplu si pe Kate Moss, Chrissy Teigen sau Gigi Hadid sub contract. Iris a apărut pe coperta revistelor: Vogue, Harper's, Bazaar, Palm Beach, Elle, Stylist, Vita Daily, Der Spiegel, etc.
Mottoul vietii ei a fost: "Îndrăznește să fii altfel". Iris s-a impus octogenară ca icoană de stil, însa mereu a încurajat în special femeile să se îmbrace neobișnuit, să nu urmeze un aspect uniform. "Îndrăznește să fii diferit! Fii tu însuți, fii individual!" ♥ "Dacă porți ceva și nu ți se potrivește, nu-ți face griji. Poliția de stil nu te va aresta."☺
M-am gândit ca acest articol s-ar potrivi perfect zilei de 8 Martie! 
Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, urez tuturor femeilor LA MULTI ANI, bucurii, curaj si putere! Cu gingasia voastra, cu inteligenta si bunatatea înnascute, puteti obtine orice, puteti sa atingeti orice țel, puteti deveni orice! Visati si îndepliniti-va visele, pentru ca meritati! 🌷🌸🌹🌺🌼


19 comentarii:

  1. Acum vreo doi ani
    https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/de-sezon-cu-lenin/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit parerea ta si nu am putut lasa comentariu, nu stiu din ce cauza... Oricum, as fi scris doar ca "imi pare rau, avem viziuni diferite despre lume"... Cum poti sa spui ca "femeilor le place tot ce le avantajează, indiferent cât de mincinos este. Încă o dovadă că, dacă tot minți, fă-o frumos că place"?!?!?!?
      Daca nu ar fi fost curajoasele "comuniste" astazi inca ceream voie tatalui sa ne permita sa meegem la scoala, ceream voie sotilor sa ne permita sa avem un job, sau eram inca lipsite de dreptul de a vota, de a face scoala de soferi sau de a avea propriul cont in banca! Am fi existat inca doar ca fiinte supuse unui barbat, pentru menaj sau...
      Oricum, eu nu incerc sa iti schimb parerea, mai ales ca nu au reusit nici mama ta si nici sotia ta....Lumea asta e mare, e loc pentru toti!

      Ștergere
    2. Atât de urât am scris?🙂🙃🙂 Nu. Femeia din semi-legendă era adepta amorului liber, ca și cum ai bea un pahar cu apă, al libertății depline. Este adevărat însă că, așa cum ați scris dvs, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și, unde nici bărbații nu erau liberi, nici femeile nu erau mai libere ca bărbații.
      De fapt, am vrut să amuz, un pic șocant, nu să stric atmosfera idilică. Îmi pare rău.

      Ștergere
  2. Chiar potrivită postarea într-o astfel de zi. Spre ruşinea mea, am aflat multe detalii despre ea după ce a murit.
    La mulţi ani, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu auzim de Iris Apfel. Se pare că a fost o femeie deosebită şi avut o viaţă interesantă. Un exemplu demn de urmat şi un articol de blog bine-venit astăzi. 😊

    La mulţi ani, dragă Carmen, şi o primăvară pe gustul tău! 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani Vero draga 🤗🌷

      Ștergere
    2. Aveți probleme cu postarea de azi. Apare în reader, dar nu și pe site.

      Ștergere
  4. Mereu aflu lucruri noi de la tine. Eu nu am auzit acest nume, nici inainte nici dupa disparitie. Acel 'indrazneste sa fii altfel' cred ca trebuie sa caracterizeze pe oricine, pentru ca uniformitatea nu duce prea mult inainte.
    Multumesc pentru noutate, draga Carmen!
    Si La Multi Ani de ziua noastra. Sanatate, bucurii si multe inspiratii in tot ceea ce faci! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am auzit de Iris Apfel, multumesc Carmen pentru acest articol despre o femeie deosebita.
    Mereu astept postarile tale, pentru ca stiu ca aflu multe lucruri interesante.
    Te imbratisez cu drag.😘😘

    RăspundețiȘtergere
  6. Oh... ce veste! :O
    Unii oameni par pur si simplu nemuritori.
    Dar ai dreptate - un omagiu frumos si un articol desosebit pentru 8 martie.
    Pupici cu drag!!
    La multi ani !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. I've not heard of her, but what an inspiring tribute!
    Thank you for sharing her story, Carmen.
    And a very happy birthday to you!
    May your day be filled with joy and all the beautiful things that life has to offer. 🎉🎂

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum cativa ani am auzit si eu de ea, am admirat energia incredibila pe care o avea. Stilul ei este la 180 de grade fata de preferintele mele, nu ma vad sub nici o forma si la nici o varsta imbracata asa, dar pe ea am admirat-o. Nu auzisem ca a plecat dintre noi, ma bucur ca ai scris acest articol omagial.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am auzit de ea!Mă bucur că ai scris acest articol despre ea! La mulți ani de 8 Martie!

    RăspundețiȘtergere
  10. O noutate și pentru mine această fenomenală și dezinhibata doamna Iris 👀...extrem de nonconformista vestimentar, de fapt e și ăsta un stil personal, original🤷🏼😊. Suntem unici și avem viziuni diferite, e clar! 🥰
    Un sfârșit de săptămână reconfortant! Te pup! 🍀💐🍀

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani, Carmen! 🤍🤍
    https://adorabletimes.substack.com/ Arunca un ochi pe adorable times. O sa iti placa.
    Saptamana cu spor iti doresc!
    Florina

    RăspundețiȘtergere
  12. O urmăream! E fascinantă ca prezență!
    Mi-a plăcut energia pe care o arată în ținute, culorile alese!

    RăspundețiȘtergere
  13. Unii oameni se satura de aceasta viata pe la 30/40 de ani, altii pe la 70/80, altii pe la 110/120.
    Uni(i) dispar dintre cei vii, pentru a deveni din nou...copii! 🌹💥💔💫
    https://www.youtube.com/watch?v=DF3XjEhJ40Y
    Binecuvântari supreme, eterne, perene, în orice loc, împrejurari si vreme!

    RăspundețiȘtergere
  14. "Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte."

    RăspundețiȘtergere