luni, 3 octombrie 2011

Statuia Bavaria -München


În noaptea aceasta se va închide editia 2011 a celei mai mari sarbatori a lumii - OKTOBERFEST (despre care am povestit atât de mult în articolele precedente). Va dura câteva saptamâni pâna când toate standurile si corturile vor fi demontate. Pe pajistea Theresienwiese va ramâne din nou sa vegheze în liniste, frumoasa Bavaria.
Statuia de bronz este cea mai cunoscuta si totodata cea mai mare realizare în domeniul artei monumentale din Bavaria. A fost realizata (1843-1850) din ordinul regelui Ludwig I şi împreuna cu templul dorian Ruhmeshalle formeaza o unitate structurală. Statuia a fost dezvelita într-un act festiv, cu ocazia deschiderii festivalului Oktoberfest din anul 1850, eveniment la care regele Ludwig I nu a mai putut participa, deoarece abdicase doi ani mai devreme.
Bavaria, aparuta ca figură alegorică personificată, reprezinta simbolul Bavariei, al patriotismul si dainuirii seculare. Este singura statuie-colos din lume, turnata în întregime din bronz. A fost şi este o capodoperă tehnică.
Statuia are o înaltime de 18,52 metri şi cântareste 1560 chintale (~ 87,36 tone). Turnata în forma goala, statuia constă din patru fonturi (cap, piept, solduri, jumătate inferioara plus leu) şi diferite detalii mici. Soclului de piatra are o înălţime de 8,92 metri.
În interior, se poate urca pe o scara spiralata pâna în capul statuii, unde exista o platforma cu doua banci. Patru viewport-uri oferă privelisti fantastice peste Theresienwiese şi cartierele înconjurătoare.

32 de comentarii:

  1. E interesant ce ne-ai spus tu aici,dar mai mult imi place imaginea nemtoaicei bolde in costumul ei popular:).
    Parca ai interpreta "La oglinda" a lui Cosbuc.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Angi,
    :)) pai chiar "interpretam" ceva, dar nu Cosbuc, ci unul din hiturile Oktoberfest - ce rasuna în difuzoarele din apropiere :)

    RăspundețiȘtergere
  3. O alegorie oarecum asemănătoare cu designul statuii a apărut şi pe câteva timbre din 1920 ale Bavariei (au fost chiar din ultima emisiune bavareză, ulterior existând numai timbre pentru toată Germania). Numai că nu apare leul lângă ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Max,
    uite aici timbrul original. Ai dreptate, de multe ori Bavaria a fost reprezentata fara leu, ca si în Templul Dianei din Münchner Hofgarten.

    RăspundețiȘtergere
  5. esti adorabila in rochita aia traditioanala >:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Pandhora,
    ;) dau o bere (sa-i înveti gustul)!
    La anul vine Vera sigur la Oktoberfest, asa ca trebuie sa vii si tu!
    Am avut noroc de vreme minunata, altfel nu se poate umbla cu mâneca scurta la sfârsitul lui septembrie. Dar... ma tot mir, ca iata, este 4 oktombrie si noi tot vara avem! azi cu 25°C! superb!

    RăspundețiȘtergere
  7. ce fain:D:) vreau si eu:D:)))))

    Multumesc de vizita:D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. CLM,
    tja, statuia Bavaria ramâne acolo, dar Oktoberfest se închide peste exact trei-sfert-de- ora! pupici înapoi ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. O statuie impozanta, cum este si Bavaria !
    Ai un ping de la mine ! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumoasa esti! ;)
    Simbolul Bavariei, o statuie monumentala! Si ce sarbatori frumoase fac nemtii, la care lumea stie sa se bucure. Te felicit pentru toate articolele dedicate acestei mari sarbatori, Carmen, mai vedem si noi ceva civilizat. O zi excelenta! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place bucuria nemtilor. Când se distreaza, când beau bere si când manânca, nu o fac din vârful buzelor ca... altii, ci cu gura plina si râzând!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar se bucura de acele clipe fara false coduri :D

    RăspundețiȘtergere
  13. toamna frumoasa si blanda ca tine sa ai Carmen :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Bronzul, in Romania, este la mare cautare; am in grija apartamentul uneia dintre fiice, intr-un bloc vechi cu scara secundara (de serviciu); un intreprinzator a demontat, rupt, sildurile si drukarele confectionate din alama.

    RăspundețiȘtergere
  15. ..pai probabil se gandea ca stau urat acolo, si ca da un aer de vechi...
    Cu siguranta este adeptul reciclarii selective :p

    RăspundețiȘtergere
  16. Carmen, te iubesc. Sunt innebunita dupa descrierile tale foarte detaliate. Parca ma vad acolo in mijlocul evenimentelor. Detaliile tehnice cu "rotiri în jurul propriei axe" si "miscari oscilatorii" m-au dat gata. Esti cumva inginer? :D
    In chestiile alea care te invart, sucesc sau iti dau drumul de la nu stiu ce inaltime sigur nu m-as da ca sunt o fricoasa din punctul asta de vedere, insa pe celelalte nu le-as rata. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  17. sper ca ai patrat cateva poze si pentru maine

    RăspundețiȘtergere
  18. :))) am inteles ca incepe oktoberfest si la genova in curand! rochita e superba...nu mi-o imprumuti si mie? :) seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  19. Zina,
    :) ai spus adevarului pe nume ;)
    Mersi de ping! ramân datoare :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Mirela,
    multumesc muuuuut! ma bucur mult ca ti-au placut. Eu am prezemntat latura pozitiva, doar cunosti proverbul "padure fara uscaturi, nu e!" si Germania nu face exceptie, ca peste tot, sunt oameni si oameni ;)

    RăspundețiȘtergere
  21. Dan,
    asa este! aplica în general principiul: daca faci ceva, fa bine! pune suflet! fa cu chef! daca nu, lasa pe alta zi :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Gânguritul,
    hmmm... statuia Bavaria? sau poate ca doresti sa completezi ceea ce a scris Dan... M-am tot gândit si cred ca e singura varianta în contextul careia se potrivest cuvintele tale, si atnci raspund: Da, asa este! nemtii sunt directi, nu se ascund dupa degete. Când se distreaza, atunci se distreaza la maxim, nu-si fac probleme ca fotografia lor poate ajunge pe YouTube sau pe vre-un blog :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Roksana,
    multumesc mult, draga mea, si tie asemenea!

    RăspundețiȘtergere
  24. Daurel,
    :)) mi-a placut textul tau! am citit de câteva ori pâna când am înteles ca te referi la placuțele (Schild) si imprimare (drucken) Ha-ha, tare de tot!
    Tja, Daurel! Un nesimțit, lipsit total de educatie...

    Apropo de criza de bronz. Si aici este un aliaj scump! Si chiar si pe vremea regelui Ludwig I nu se gasea usor. Spre exemplu, exista informatia ca pentru tirnarea capului statuii Bavaria, s-a topit un tun turcesc, pe care bavarezii l-au primit ca recompensa de la greci, pentru ca i-au ajutat în razboiul de alungare a flotelor turcesti si egiptene(1827)

    RăspundețiȘtergere
  25. Gânguritu,
    :)) ha ha! acum mi-e clar ca tu faci referiri la textul anterior!
    :)) faina definitie ai gasit pentru hot: adept al reciclarii selective :))

    RăspundețiȘtergere
  26. Angi,
    wow! mersi, esti o draguta!
    da, nu ai stiut? sunt inginer constructii de masini, lucrez în proiectare la una din cele mai mari fabrici de reductoare (cutii viteza) si transmitere prin roti dintate, din lume. Firma RENK apartinatoare concernului MAN.
    Acum ca spui tu, remarc si eu ca prea m-am exprimat în termeni tehnici:)) dar zau ca pentru mine este atâta de uzual, ca nici nu mi-am dat seama ca suna prea sofisticat pentru un necunoscator în materie. Sorry, nu am vrut sa epatez!
    Angi draga, nici eu nu ma mai dau pe dracovenii de astea... dar îmi place sa le privesc. Mie mi se face rau si daca ma prea legan pe leagan de parc, obisnuit, ce sa ma las zguduita si învârtita peste cap! NUuuuu!
    Te pup si eu. O seara minunata îti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  27. Adriana,
    :)) clar! dovedesc imediat! mai sunt doua ore ;)

    RăspundețiȘtergere
  28. Carmen, Gânguritu a comentat imediat dupa mine si a completat ce-am zis eu: fara eticheta inutila si se referea la cine ma gândisem si eu: la poporul vecin si pretin!

    RăspundețiȘtergere
  29. Geanina,
    Oktoberfest este o sarbatoare unica în lume, se desfasoara de 201 ani pe Theresienwiese în München. A nu se confunda cu târgurile de toamna. Daca ai timp, citeste putin ce am scris eu, ca m-am straduit sa explic tot ce tine de Oktoberfest (de originalul Oktoberfest) ;)
    O seara minunata si tie! te astept cu drag la MfC :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Dan,
    da, da, m-am prins pâna la urma!
    un pic mai jos, se refera si la ceea ce a scris Daurel.

    RăspundețiȘtergere
  31. Carmen,
    Im Falle dass Du, geehrte Carmen, wie ich es schon erst heute erfahren habe, als Fachkraft auf diesem Industriegebiet der Maschinenkonstruktionen (Entwürfe) tätig bist, so gestatte ich mir, Dich freundlich zu grüssen und dann Dich zu beschreiben als ein kraftvolles Stirnrad (ohne die Anwesenheit anderer zwischenmontierten Ritzel daneben), das sich inmitten eines riesigen und lebensvoll-spendenden Getriebes befindet, indem es durch eine grosse ideenreiche Seele angetrieben ist.Dieses seelische-geistliche (Axial- oder Radial- ?) Getriebe schafft die milde und die freundliche Verbindung zwischen den so verschiedensartigen Leuten durch diesen bemühungslosen Blog-Meinungsaustausch.Vielen Dank und viel Erfolg bei der Job-, Blog- und Wirtschaftstätigkeit! Alles Gute und....auf Wiederlesen! :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Statuia este eclipsata de frumusetea
    si originalitatea ta.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere