luni, 22 octombrie 2018

Tort - Reteta - Sarbatoare

Când erau fetele mici, nu exista saptamâna sa nu fac o prajitura, o tarta sau un ștrudel. Aveam mereu ceva dulce-de-casa, eram la curent cu cele mai delicioase torturi. Eram in forma si toate retetele îmi reuseau. Timpul a trecut, fetele s-au mutat de acasa, am ramas doar eu si sotul si fiecare an ne-a învatat ca metabolismul se modifica si ca dulciurile se depun imediat, colacei în jurul taliei. Asa ca am renuntat treptat la a face prajituri în casa. A ramas doar obiceiul de a face tort de doua ori pe an, cu ocazia zilelor de nastere si câteva sorturi de fursecuri, cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun. Mi-am iesit total din mâna si cu toate ca mereu ma straduiesc, se vede clar ca nu sunt profi! Însa bucuria de "a bucatari" nu a disparut niciodata! ☺

Anul acesta, pentru ziua mea am probat doua retete luate de pe internet si zau ca sunt mândra de mine! 😉 Au fost nu doar gustoase (toata lumea mi le-a laudat) ci au si aratat foarte bine! Poate ca va tenteaza si le încercati – sunt foarte usor de obtinut, cu mijloace neprofesionale. Iata retetele:
Tort de fistic cu mousse de zmeura si mango
Tortul consta din cateva straturi: blat, mouse de zmeura, mouse de mango si jeleu de zmeura. Pentru acestea, este nevoie de:
♦ Blat: 2 oua, 70 g zahar, 70 g fistic prajit si macinat, 10 g faina si 15 g unt.
Se bat ouale cu zaharul pâna se obtine o crema spumoasa; se adauga fisticul macinat, faina si untul (la temperature camerei); se amesteca pâna când obtinem o pasta omogena, pe care o turnam în forma de tort, cu diametru ~25 cm. (în forma am folosit hârtie de copt). Tava se da la cuptorul preîncalzit, pentru aproximativ 20 minute, la 180°C. Se testeaza cu scobitoarea (daca nu ramane nimic lipit dupa ce infigem scobitoarea in blat, atunci blatul este copt. Testam în cateva locuri).
Scoatem blatul din forma si îl asezam pe platou.
♦ Mousse de zmeura: 300 g zmeura (pachet congelat), 50 g zahar, sucul de la o lamâie, 200 g frisca proaspat batuta, gelatina obtinuta din 5 g pudra si 30 ml apa rece. Plus: 60 g ciocolata alba, 15 g frisca si 50 g fistic prajit si macinat.
Mai întâi topim in baie marina ciocolata alba dupa care mestecam pasta pâna ajunge la temperatura camerei. Într-o craticioara, punem zmeura cu zaharul pe foc si lasam sa dea câteva clocote, apoi trecem compozitia prin sita (sa separam sucul de sâmburii de zmeura) si lasam deasemenea sa coboare la temperature camerei. Adaugam sucul de lamâie si gelatina în jeleul de zmeura, amestecam si treptat, punem si frisca peste, amestecând mereu.
Peste pasta de ciocolata alba (la temperature camerei) adaugam 15 g frisca si 50 g fistic si amestecam. In final, combinam cele doua spume – cea de zmeura si cea de ciocolata alba. Se obtine un mousse, pe care îl întindem peste blat. Se pune în frigider pâna la urmatoarea faza.
♦ Mousse de mango: 2 mango coapte bine, 50 g zahar, 200 g frisca, gelatin (obtinuta din 5 g pudra de gelatin combinate cu 30 ml apa rece).
Se obtin ca. 300g piure de mango (se curate fructele de coaja, se taie bucati si se mixeaza, pâna se obtine piureul), se adauga zaharul si se amesteca bine, apoi se adauga frisca si gelatina. Se bate totul spuma.
Mousse-ul obtinut se întinde peste mousse-ul de zmeura. Se pune din nou în frigider.
♦ Jeleu de zmeura: 120 g zmeura, 30 g zahar, gelatin (2 g pudra si 15 ml apa rece).
Se pastreaza cateva fructe pentru decor (eu mi-am amintit prea târziu si nu am putut alege decat 5 bucatele, însa am improvizat si am folosit cateva boabe de physalis), restul se pune în craticioara, cu zaharul pe foc, pâna când da câteva clocote. Se ia de pe foc si se trece jeleul prin sita, sa separam fructele de sâmburi. Se lasa sa ajunga la temperature camerei si se adauga gelatin. Imediat se împarte jeleul cât mai aspectuos peste tort. Se decoreaza cu fructele mai sus mentionate si cu câteva lingurite de pudra de fistic.

Tort de ciocolata si alune de padure
♦ Blat: 6 oua, 150 g zahar, 200 g faina, 2 linguri pline vârf cu cacao, o jumatate de praf de copt, o jumatate de lingurita de sare, 200 g alune de padure macinate.
Se bat spuma ouale cu zaharul, se adauga sarea, praful de copt (stins cu un strop de otet), faina, cacaoa si alunele. Se amesteca de sus în jos, pentru a elimina bulele de aer apoi se pune în forma de tort (tapetata cu hârtie de copt). Se da la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 20 minute, la 180°C. Se testeaza cu scobitoarea. Dup ace se racoreste, taiem blatul circular în asa fel încat sa obtinem 3 foi.
♦ Crema: 400 g ciocolata de lapte, 3 linguri Nutella, 100 g alune de padure (macinate grosier), 250 g unt (la temperature camerei)
Se topeste ciocolata pe baie marina si se lasa sa ajunga la temperature camerei. Se adauga Nutella, untul si alunele ( din alune se pastreaza câteva lingurite pentru decor).
♦ suplimentar: 60 g napolitane de vanilie, o cutie bomboane Ferero Rocher.
Asamblare: Se aseaza prima felie de blat pe platou. Se acopera uniform cu crema de ciocolata dupa care se presara jumatate din napolitanele - zdrobite cu mana în prealabil. Se adauga a doua foaie de blat si se repeat actiunea, intindem mai întâi crema de ciocolata si apoi presaram restul de napolitane. Se acopera cu ultima foaie de tort si se întinde uniform crema de ciocolata, încercand sa îmbracam cât mai bine si marginile. Pentru a nivela crema, am folosit un lineal de plastic (perfect curat), apoi am decorat cu bomboanele Ferero Rocher. Cu lingurita, am pudrat marginile cu pudra de alune macinate. Tortul se pune imediat la frigider.

Sper ca v-am incitat curiozitatea si ca doriti sa probati cele doua retete cât de curând. Tare m-as bucura daca ma veti invita virtual, la o felie din torturile voastre ☺
Eu va invit tot virtual, la petrecerea de duminica cu ocazia zilei mele de nastere, alaturi de musafirii mei reali ♥ Cu mult drag.

19 comentarii:

  1. Eu torturi n-o sa fac,dar tin sa-ti urez sa ai parte numai de bucurii si fericire,alaturi de un "La multi ani!",asa sa fiu prima.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Floarea draga. Urari de bine si sanatate sunt bine venite oricând ;-) ziua mea a fost sâmbata. Te pup. Noapte buna!

      Ștergere
    2. Ce sa mai zic?Mai bine ma tarziu....Sunt in lumea mea.

      Ștergere
    3. esti tare draguta, iti multumesc din suflet.
      Este o vorba româneasca: trei zile inainte si trei dupa este perfect normal sa se faca urari cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere. De primit, primesc oricând cu drag orice gand bun si curat. Te pup

      Ștergere
  2. Oooo! Sigur ca e usor! Pentru cine se pricepe (sau s-a priceput foarte bine candva!) :) De cand am facut tortul pentru sora mea, la sfarsitul anului trecut - cu ingrediente din plic! :) - nu ma mai apuc curand! Daca asa m-am "chinuit", sa fac eu si blat si crema... Ooo, nu! :)) Mama se pricepe bine, dar de la un timp nu mai are spor. :)

    Au iesit minunat! Altfel n-ar avea cum sa fie - doar delicioase, avand in vedere ingredientele!
    Multumesc. Am mancat, am zambit, a fost bine la tine, Carmen draga, si acum te las cu bine! Petrecerea a fost minunata! Te imbratisez cu drag! Zile senine va doresc!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
    La multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ma pricep, zau Diana draga. Daca e una sa se priceapa, este cumnata mea! Vai ce torturi si prajituri face! Perfectiunea intruchipata! Sunt atat de frumoase, ca ti-e mila sa le tai si sa le manânci ☺ Iar de gust, oho... nu-ti ajung doua maini sa indopi ☺☺☺ Dar ea face in fiecare luna, din placere, pentru toti prietenii care o roaga. Helena tocmai a avut o saptamana foarte grea de lucru (este asistenta de chirurgie ortognata), a lucrat char si sambata - de ziua mea. Eu am serbat ziua duminica, asa ca am avut la dispozitie toata sambata. De dimineata am vorbit la telefon cu fratele meu si am zis ca am de gand sa fac doua torturi, dar ca sunt constienta ca nu vor iesi nici pe departe ca ale Helenei. Si atunci el mi-a zis ca atunci cand Helena face un tort, pigaleste o dupaamiaza intreaga in bucatarie. Ceea ce eu nu am stiut... Aha, mi-am zis, cred ca secretul in a-ti reusi un tort este sa iti lasi timp, sa nu faci nimic pe graba, sa faci relaxat si cu multa placere. Okidoki! Si asa am reusit ☺ Toata ziua de la ora 11 la ora 20 am facut cele 2 torturi, dar am si vorbit la telefon cam 4 ore cel putin ☺☺☺ Ca a sunat telefonul continuu <3
      Nu m-am grabit deloc, am facut pe rând mai intai blatul, apoi cremele, am iesit in curte pana cand mi s-au racit jeleurile, m-am mai jucat cu Leo, am ascultat muzica si uite asa... mi-au reusit super! Este prima data cand sunt total multumita ☺
      Duminica, la masa, Helena m-a laudat si asta înseamna pentru mine cea mai buna nota! ☺
      Te pup draga mea. La anul, sa iti planifici de pe acum, vom serba zilele impreuna, neaparat! <3 La multi ani si tie inca o data <3

      Ștergere
  3. OOOhhh ce bunatati ai pregatit. Musai sa ii pasez lui Ralu retele. (Gata i-am trmis mesaj - lol, sper acum sa si apuce sa miste ceva in front cu H si N :P)
    Mi se pare foarte fain blatul cu fistic, cred ca voi incerca si eu ceva de gen. :D
    Arata foarte bine ambele torturi!!
    Yummy!
    Inca o data iti urez LMA!! Si iti multumesc ca ai impartit si cu noi bucuriile dulci si nu numai ;)
    Pupic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tortul cu blat de fistic a fost mai pe gustul meu - dulce-acrisor. Celalalt cu ciocolata si alune, a fost foarte dulce. Fratele meu a zis ca este exact asa cum asteapta el sa fie o prajitura: dulce si cremos.
      Te pup Ruc, iti multumesc inca o data. Trimit si eu urari de bine, sanatate si numai bucurii, sorei tale si micutuli N care a serbat ziua de nastere. Pupici

      Ștergere
  4. La multi ani cu multa sanatate, spor si voie buna!!!😚😚😚imbratisez cu mult, mult drag! Si o toamna rodnica, plina de inspiratie in toate😙😙😍 pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Andra draga. Astazi este a treia zi din noul an in care am pasit :-) Pupici si numai bine!

      Ștergere
  5. Ce regal a fost acolo la voi! Si ce generoasa esti cu aceste retete. Chiar par minunate.
    Asa de mult imi place cand vad atata bucurie! Generati o imensa stare de bine!
    Inca o data La Multi Ani, draga Carmen! Numai bine si frumos la toata lumea! Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :-) daaa, am fost multi, 11 persoane si doi catei ☺ mare veselie mare!
      Gata, a trecut si acest eveniment. Peste exact 3 saptamâni vom serba ziua lui LEO ☺ el va împlini doi anisori :-)
      Te pup si iti doresc deasemenea numai bine si frumos!

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. multumesc Nima draga. Tot balanta sunt si eu, ca tine >:D<

      Ștergere
  7. Imi place mult modelul veselei care pe deasupra este asortata cu modelul si culoarea frunzulitelor...simbol...lait-motivul toamnei...
    mai este inflorita lavanda la timpul asta?
    despre bunatatea torturilor nu incape indoiala...la cat de apetisant arata macar ne propunem sa le facem...daca vom si reusi ramane de vazut...par laborioase in executie prin cateva stratificari...
    ma tenteaza cel exotic, cu doua straturi de spuma din fructe aromate, intens colorate, care este si o varianta light potrivita in orice moment.
    O seara plina de amintiri frumoase! Pupici, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fata aceasta de masa o iubesc pur si sumplu. Nu o am de mult, am primit-o de la o matusica. Este tesatura fina, de casa. Frunzlitele albastre în ghirlanda sunt atât de delicate. Si am inclusiv 12 servetele din acelasi material. Si totul facut cu drag, asa cum se faceau lucrurile de mana pe vremuri, atat fata de masa cat si servetelele sunt bordate cu dantela. Cine a lucrat fata de masa este evident ca a iubit frumosul in cel mai mic detalui - nicio cusatura nu e facuta in graba! Si daaa, am norocul sa detin serviciul de prajitura si cafea de la bunica lui Helmut, acel portelan fin pictat cu floricele albastre si argintii.
      Torturile nu sunt laborioase. Cel de ciocolata merge chiar foarte repede. Cel cu cremele-spuma ia mai mult timp insa nimic nu e complicat sau cu risc; oh cand ma gandesc in anii precedenti, de cate ori mi s-au taiat cremele - cele cu unt; aceste creme-spuma iti reusesc fara niciun efort. Merita incercate.
      Te imbratisez Gina draga. Pupici si o saptamana placuta in continuare sa ai! xoxo

      Ștergere
  8. Din toată inima mea, îți doresc:
    LA MULȚI ANI !!! Multă sănătate ! Să fii iubită !

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce de minunății, atât de potrivite cu o asemenea sărbătoare de familie.
    Să fiți sănătoși și fericiți cu toți și.... la cât mai multe torturi aniversare și de-acum înainte! :-)

    RăspundețiȘtergere