Toate textele si fotografiile de pe acest blog sunt protejate potrivit Legii nr. 8/1996, privind drepturile de autor. Nimic nu poate fi preluat fără acordul autorului.
vineri, 8 decembrie 2017
Este vremea Turtei dulci
Turta dulce - acest produs fin si puternic condimentat, care ne inspiteste în multe forme și variante este asociat cumva Adventului si Craciunului.
Cea mai buna turta dulce din lume este produsa la Nürnberg unde producția are o tradiție îndelungată iar retetele sunt certificate si protejate.
Exista turta dulce bruna - Braune Lebkuchen, cu scortisoara, cuisoare, cu ciocolata, cu nuci, alune, fructe glasate, cu migdale sau fistic, turta dulce Oblatenlebkuchen, cu martipan, cu aluat Makronen/congolais, cu glasura bruna sau alba sau fara glasura... Aroma turtei dulci este unica si irezistibila!
Povestea turtei dulci este atât de veche, încât nici nu se mai stie cum si cine a inventat-o. Primele mărturii scrise ale micilor prăjituri cu miere si mirodenii au apărut în jurul anului 350 î.Hr. Dar deja vechii egipteni cunosteau prăjiturile îndulcite cu miere (atestat de Grave goods) . Romanii cunoșteau si ei asa numita "mellitus panis"(mierea era unsa pe tort si asa se introducea in cuptor). Spre deosebire de astăzi, turta dulce era parte din bucătăria de post și era servita alaturi de bere.
Turta dulce în forma cunoscuta azi a fost initial inventata în orasul belgian Dinant, apoi reteta a fost preluata de localnicii din Aachen, îmbunatatita și în cele din urmă preluata de mănăstirile din împrejurimi și din nou ușor modificata. Exista un document din anul 1296 care mentioneaza ca într-o mânastire din Ulm, călugărițele serveau la desert "turtă dulce". În secolul al 14-lea turta dulce este cunoscut în și în jurul Nürnberg-ului. Turta dulce de Nürnberg are originea într-o mănăstire din apropiere de Heilsbronn. Turtă dulce a devenit foarte populara din cauza termenului de garantie lung.
Distribuita mai întâi de calugari, turta dulce a devenit unul din dulciurile preferate de toata lumea. Alaturi de Nürnberg, au aparut patiserii de turta dulce cu lunga traditie: Pulsnitz, Augsburg, Ulm, Köln și Basel. Un document din 1370 arata ca în München un „Lebzelter“ - adica un producator de turta dulce era trecut în registrul fiscal. Specialitatile din München erau decorate cu zahăr colorat iar cele din Nürnberg cu migdale sau cubulete de lamaie confiate.
Între timp si tarile vecine (cehii, polonezii si austriecii) au preluat reteta turtei dulci si la începutul secolului 20 devine cunoscuta turta dulce Ratiborer si turta dulce Thorner.
Apariția prafului de copt la sfârșitul secolului al 19-lea a avut de asemenea, un impact asupra perfectionarii retetei de turtă dulce. Praful de copt a ridicat aluatul plin de arome si astfel, patiseriile au început sa produca turta în diferite forme, pastrând în oarecare masura gustul și textura turtei dulci originale.
Toate turtele dulci sunt delicioase, însa atunci când primesti cadou turta dulce de Nürnberg, înseamna ca esti foarte apreciat! Biroul nostru primeste în perioada de Advent de cateva ori pe saptamâna pachete cu specialitati cu iz de Craciun, din Nürnberg. Niciunul dintre colegi nu este slab, fiecare lupta cu sedetarismul si îsi calculeaza in gând caloriile zilnice pe care le introduce în gura... însa când este vorba de turta dulce de Nürnberg, niciunul dintre noi nu rezista tentatiei! Cum fosneste un ambalaj, cum suntem atrasi ca de magnet la masuta în jurul careia de fapt ne adunam dimineata pentru sedinta Shopfloor Management, masuta transformata acum în depozit de dulciuri ☺
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Delicioasa postare! :)
RăspundețiȘtergereSuntem mari amatori de turta dulce si am avut cinstea sa gustam din cea originala de Nueremberg dar si de Augsburg...mmmmm, ce calorii? Ce dieta? Putin rasfat ne dorim cu totii, chiar daca s-ar zice ca nu mai suntem copii :)
cu cat drag imi amintesc de vremea cand ati fost aici! ♥
Ștergereda, nici nu poti sa mai gandesti la calorii cand ai in fata asemenea bunatati! ☺☺☺
Singura problema este ca lupti luni inregi sa scapi de 1-2 kg si intr-o saptamana cu ceva dulciuri, reusesti sa asimilezi 3 kg! ☺☺☺
Weekendul trecut cand a fost Emma aici la noi, am mancat pe lânga ea "soricei haribo" si turta dulce si dupa 3 zile, cand m-am urcat pe cantar era sa fac atac de cord! ☺☺☺
Ce postare ... dulce!
RăspundețiȘtergereM-am bucurat sa aflu cate un pic din povestea turtitei!
Iti doresc un weekend minunat!
La mine a nins de a rupt zilele astea, dar a si plouat asa ca este alb si nu prea! :)
ma bucur ca ti-au placut informatiile... si turta dulce virtuala nu îngrasa! ☺☺☺
Ștergerete pup si eu, Ella draga. Un weekend minunat sa ai!
Dulce povestea ta! Nu prea stiu mare lucru despre turta dulce. Dar imi place mult.
RăspundețiȘtergereVoi cauta o reteta sa incerc si eu. De curiozitate.
Un weekend dulce-aromat, draga Carmen! <3
noi facem in fiecare Advent 5-8 sortuei diferite de fursecuri si o portie este "turta dulce" :-) Reteta este usoara! Caloriile sunt "grele" ☺☺☺
ȘtergereUn weekend minunat sa ai, Suzana draga!
Iooooiiii! :) Imi ploua-n gura! Imi place mult de tot turta dulce! Cand eram copil razuiam cu dintii zaharul de pe turte si abia apoi mancam aluatul. :)
RăspundețiȘtergereSi mama stie sa faca turta dulce dar n-a mai facut de mult... O s-o-ntreb daca nu are chef. :)
Cat de veche e istoria turtei dulci! Multumesc pentru info!
Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3