duminică, 14 iulie 2013

Creta (5) - O fetita si-un baiat

pentru rubrica Flori-Fete-Filme-si-Baieti - tabel de înscriere la Anastasia

Complexul hotelier Peninsula (din localitatea Agia Pelagia), dispus pe cinci etaje, trei superioare si doua sub nivelul zero, construit între stâncile ce se ridica direct din mare, are ca nota distinctiva peretii vopsiti în alb imaculat si balustradele, ferestrele si elementele decorative în alb si albastru. Pe versantul de vizavi, hotelul Sea Side,  este imaginea în oglinda a hotelului Paninsula, dar în culori de ocru si albastru. Decorul este de vis!
Pentru turistii carora le este frica de apa de mare, hotelul are o piscina acoperita, o alta în aer liber, la nivelul zero (cel cu receptia si restaurantul) si înca alte trei, situate la etajul 2 inferior. Scarile ce serpuiesc printre Oleandrii, Palmieri si Bougainvillea din gradinile terasate ale hotelului, duc - una  spre "plaja curata", adica platoul betonat ce ofera posibilitatea coborârii direct în marea adânca si alte doua spre plajele nisipoase cu intrare treptata în mare (am avut norocul ca fereastra si balconul camerei noastre sa aiba vedere spre plaja).

Piscina de la nivelul zero ofera posibilitatea de a participa la programul organizat de animatorii hotelului: gimnastica acvatica, polo, volei, cursuri de dans moderne si grecesc, concurs de darts si multe-multe jocuri distractive. Piscinele de la etajul doi inferior, ofera liniste pentru o deplina relaxare.

Plajele au deasemenea anumite specifice si avantaje, de aceea noi le-am alternat în mod regulat, profitând de fiecare gen. Peste tot, barurile ofera la discretie - celor care poarta bratara "all inclusive" cafea, ceai, bauturi racoritoare, cocktailuri si bauturi usor alcoolice. Piscinele sunt exclusiv pentru turistii cazati în hotel, pe când plajele de la malul marii sunt cu acces liber.

Într-una din zile ne gaseam pe plaja cu nisip si ne-am mirat ca dintr-o data a devenit aglomerata - era A-II-a zi de Rusalii si localnicii aveau zi libera. Lânga noi s-a asezat o familie de bastinasi cu doi copii. Un baietel de 3 anisori si o fetita cu maxim doi ani mai mare. În general vorbind, copiii sunt galagiosi, zburda, tipa, se cearta, arunca cu nisip, plâng, rând... Nu si acestia doi! S-au jucat cuminti si aproape pe muteste - sa nu deranjeze, supravegheati permanent de parinti. Baietelul mi-a atras în mod special atentia prin fizionomia tipic cretana: ten masliniu, parul cârliontat si închis la culoare, ochii mari, negrii, cu gene lungi si dese.

La ora amiezii au mâncat ceva dintr-o cutie de plastic, mai întâi copiii, apoi parintii. Copiii au primit la desert fructe si apoi noi am decis sa le cumparam câte o înghetata. Ce efect a avut! Cu ochisorii mariti de bucurie, au îngânat un "efharisto" si au început sa linga ciocolata si crema care foarte curând a început sa se scurga pe mânutele lor. Ne-am amuzat când mama, dorind sa îl curete pe cel mic, a încercat sa-i ia pentru câteva secunde înghetata, acesta însa s-a opus cu "forta de barbat" :) Asa ne-am împrietenit cu Iorgos si Irene.


Tatal, a povestit cu noi, dovedind ca stie bine nemteste - ne-a spus ca a lucrat cândva pentru o firma germana. Ne-am fotografiat împreuna si când au plecat, cei doi copii trimisi de parinti, ne-au îmbratisat si pupat. Cu ochii umezi de emotie, i-am privit cum se departeaza pe plaja..
De cele mai multe ori, o experienta traita într-o tara straina, provoaca impresii pe care le generalizam. De tot atâtea ori însa adevarul este mult mai profund si impresia gresita. Pentru noi, Irene si Iorgos vor ramâne în amintire ca exemplu de buna educatie - pe care o primesc copiii, pe Insula Creta... Ca este gresit sau nu, cu tot riscul, îmi asum afirmatia ;)

21 de comentarii:

  1. Ce imagini minunate! Cu adevărat este un loc deosebit această insulă Creta. Frumoşi şi micuţii cretani.

    O seară frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat Paradis este Insula Creta. :)
      Multumesc. O saptamana minunata iti doresc si eu tie.

      Ștergere
  2. Sa fiti sanatosi, si la mai multe vacante. Niste imagini superbe, cu siguranta e o vacanta de vis!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mai vorbesc de frumusetea locurilor,de fotografiile facute,dar talentul tau scriitoricesc ma face sa citesc fara oprire.Unde e talent,e! Tu '' una '' zi ai stat cu copii cretani si s-a lasat cu regrete,dar eu cu cei de la Felix,cam 10 zile.Iti dai seama ce prietenie era pe noi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai perfecta dreptate, nu se poate vorbi despre o "relatie de prietenie" dupa cateva ore petrecute impreuna la malul marii. Nici nu am sustinut asa ceva! Nu au fost regrete... ne-a emotionat doar gestul celor doi copii.
      Prietenie am legat cu Muriel si Patrick. Acolo au fost regrete, la despartire.
      Te inteleg in legatura cu prieteniile legate la Felix. Sper sa le dezvolti, sa nu le lasi uitarii.
      Te pup. O zi faina!

      Ștergere
  4. Minunate fotografii,sa aveti o vacanta de vis!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumes mult Gabriela draga! Din pacate, vacanta s-a incheiat acum o saptamana... acum, retraiesc cele mai frumoase momente , prin fotografii.

      Ștergere
  5. Superbe imagini ,se vede ca ai avut un vacanta de poveste!
    Un inceput de săptămână cat mai plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este. Recomand Creta oricui doreste o vacanta cu mare, munte, cultura.
      O zi minunata si tie, draga mea.

      Ștergere
  6. Iorgos (de fapt, George) are o alură tipică de grec mediteranean sadea.Irene e "elenă" doar după ochii mari, inconfundabili...Văzându-i, îmi vine în minte celebra piesă "Ta Pédia Tou Piréa" ("Copiii din Pireu"), apărută exact atunci când eram şi eu de vârsta celor doi micuţi cretani, ei fiind însă..."ta pédia tou Kríti". :)))
    Efharisto poli, herete ke kalinihta !
    Καλη ανταμωση στην πατριδα μας !

    RăspundețiȘtergere
  7. Da,,exact asa este. Gheorghe il chema si Iorgos il alintau... Doi dulci cretani ;)
    Ce asociere faina! Copii din Pireu :) excelenta melidie!
    O zi minunata si tie, Marco draga!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte reusite pozele,fetita si baiatul niste adevarate comori iar Creta un mic coltisor de rai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact aceasta este si impresia noastar :) Creta este un mic Paradis.

      Ștergere
  9. Ati avut o vacanta de vis. Imaginile sunt superbe, albastrul ca de opal al marii e minunat.
    Iar cei doi copii sunt doi copii deosebiti, dupa cum ai povestit, dar si foarte draguti amandoi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elly draga, pana anul acesta am auzit de la multi prieteni cât de încântati au fost în concedii petrecute în Grecia. Despre Creta însa nu auzisem nimic, în afara de amintirile unei colege de birou, care fusese acum 20 de ani... Am hotarât ca trebuie sa vedem cu ochii nostri si... ne-am indragostit pe loc de Creta! PARADIS! :)

      Ștergere
  10. Eu am comentat la această postare, chiar prima. Ciudat!
    Oricum, mă bucur că aţi avut o vacanţă atât de frumoasă.
    Copiii sunt încântători; se vede pe ei o anumită cuminţenie... tare m-a bucurat ce ne-ai spus despre ei şi părinţii lor.
    Pup, o seară frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte draguti copii, mai ales baietelul. Chiar ca are o fizionomie cretana.

    Am recuperat acum toate povestile tale de vacanta. Foarte, foarte frumos locul si peisajul. Sunt convinsa ca v-ati simtit minunat.
    La cat mai multe astfel de vacante reusite in locuri de vis!

    RăspundețiȘtergere
  12. Exact la hotelul asta a stat surioara mea cu familia ei la inceputul lunii Iunie :) Ma bucur tare, tare, ca ai plecat din Creta cu amintiri frumoase, Carmen !!! Te imbratisez !!!

    RăspundețiȘtergere