luni, 27 iunie 2011

Siebenschläfer - Cei şapte adormiţi

Ziua de 27 iunie se numeste Siebenschläfer si se spune ca daca pe data de 27 iunie va ploua, atunci va ploua fara pauza șapte saptamâni la rând. Daca soarele va straluci pe cer, atunci șapte saptamâni va fi vreme însorita.
Anul acesta, dupa doua saptamâni de ploaie, la noi astazi a iesit soarele si a ars cu putere! Temperaturi de 27-35°C ne astapta cu siguranta chiar și mâine... dar oare și în urmatoarele șapte saptamâni?!
Numele zilei nu vine de la micul rozator Siebenschläfer/Parsul mare, ci de la cei șapte frati crestini, persecutati și ziditi întro grota din Efes, la ordinul împaratul roman Decius (249–251). Legenda Siebenschläfer /Cei şapte adormiţi, cunoscuta atât la creștini cât și la islami si hinduși, spune ca cei șapte frati: Maximilianus, Malchus, Martinianus, Constantinus, Dionysius, Johannes, Serapion, au dormit timp de 195 de ani și s-au trezit doar în anul 446 d.C. când Imperiul roman era condus de împaratul Teodosiu II . Pentru a preamări minunea, domnitorul a poruncit constuirea unei biserici pe locul grotei unde au dormitat cei șapte frati si legenda acestora a facut ocolul lumii.
Meteorologii zilelor nostre, nu-si bazeaza preconizarile pe mitul "Siebenschläfer" dar... s-a dovedit ca, de sute de ani, cu mici exceptii, vremea avuta pe data de 27 iunie s-a mentinut șapte saptamâni în șir.
Ca vom avea sau nu o vara fierbinte... ramâne de vazut! Important este sa o petrecem cum se poate mai frumos! Sa profitam de soare, de frumusetea naturii, sa ne umplem sufletul de bucurii!

26 de comentarii:

  1. Foarte interesantă poveste.Dacă nu greșesc este ceva asemănător(nu știu exact)în Transilvania,la maghiari „Orban” sfinții ploioși.Dacă este ploaie în ziua respectivă vor fi 40 de zile,consecutiv, ploioase.Dacă nu greșesc este și asta în luna Iunie!
    Sper că n-am făcut ceva salată:))!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa legenda!Nu o stiam! De curiozitate, m-am documentat nitel pe http://de.wikipedia.org/wiki/Siebenschläfertag la "Bauernregel" si am gasit proverbe si zicatori care redau foarte plastic si pitoresc semnificatia acestei zile de 27 iunie....Alles Gute zum Siebenschläfertag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sărut mâna, Carmen
    Auzisem câte ceva despre această legendă (de fapt exact ce aminteşte şi Se-cret despre sfinţii ploioşi). Nu cunoşteam detalii, mi-am copiat adresele de pe Wikipedia ca să citesc mai mult.
    Bine că n-a plouat azi pe-aici... :))
    O seară liniştită îţi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Marco Polo,
    ma bucur ca ti-a placut! eu am pus linkuri si pe germana si pe engleza dar si pe româneste, tocmai pentru ca, fiecare varianta wikipedia, folosind alte cuvinte, explica oarecum alte amanunte.
    Einen schönen abend noch! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Max,
    îti doresc o seara minunata si... o vara fara vreme urâta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. si eu sunt fericita ca azi nu a plouat; soarele a alternat cu norii

    RăspundețiȘtergere
  7. Atunci e bine,la noi n-a plouat.Foarte interesanta legenda,n-o stiam.O seara frumoasa si pupici.

    RăspundețiȘtergere
  8. frumoasa legenda...nu o stiam :)
    ma bucur ca vei avea parte de soare o lunga perioada de timp...asa ca...uitata sa fie ploaia :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Confirm superstiţia cu Orban-ul maghiar. Mâine voi întreba şi voi reveni. Eu, parcă, îmi amintesc că ar fi pe la 25 ... mai.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se-cret,
    eu ma trag din acea parte a Transilvaniei unde erau sași si șvabi; obiceiurile si traditiile lor ne erau oarecum cunoscute. Maghiari nu am cunoscut si nici nu stiu despre "Orban" dar foarte posibil sa fie vorba despre aceeasi legenda (superstitie) ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sophie,
    ju-huuuu! vara cu soare sa fie! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. KaBea,
    ma bucur! un pic de ploaie din când în când nu va strica, dar... important este sa fie SOAREEEEE! ca de aceea se numeste vara, nu? :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Pandhora,
    îti spun un secret: astazi seara, la buletinul meteo, s-a anuntat ca miercuri vine ploaia peste noi... sttttt! sa nu vorbim prea tare, ca împrastiem vraja Siebenschläfer ;)
    Te pup, o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  14. Zamfir,
    aaaaa, deci au trecut sfintii ploilor :) Drept sa spun, i-am simtit doua saptamâni, fara pauza! acum vreau soareeeee!
    Ne bucuram sa lamuresti situatia legendelor. Te ateptam, daca spui ca ai sursa sigura. Multumim!
    O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  15. Azi a fost extraordinar de cald...Banuiesc ca voi scoate limba inca 7 zile...

    RăspundețiȘtergere
  16. heeei, Lukluk!
    ma bucur ca ai gasit timp pentru un pic de bloggerit ;)
    Daca iti fac bucurie, îti spun ca miercuri va ploua torential... Mai departe nu se stie, dar vremea nu este asa stabila cum ar fi trebuit sa fie, sa se încadreze în regula Siebensläfer :(

    RăspundețiȘtergere
  17. pastrez secretul doar pentru mine :)
    o seara frumoasa si fara picaturi de ploaie...pup si eu dulce :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu chiar nu auzisem de aceasta legenda. Toate ca toate, dar vantul asta de ne chinuie de 3 zile sa nu tina inca 7 saptamani, da? Iti urez zile frumoase si senine, Carmen.

    RăspundețiȘtergere
  19. I hope it is going to be sunny nice & days for you. Where we live it is hot...I mean really hot and my American wife really take advantage of it by frying herself on the hot sun :D
    Cruise Pictures

    RăspundețiȘtergere
  20. Pandhora,
    buna dimineata! astazi zâmbeste soarele, dar ziua X este... mâine ;)
    Te pup, o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  21. uuu... trista predictie; ieri (27) a fost frig si vant si innorat...
    carmen, nu poti sa vorbesti tu Siebenschläfertag asta sa mute ziua fatidica pe 28 in loc de 27?! azi e un inceput de zi absolut superb; numai pentru constanta ar trebui facuta modificarea, nu pentru toata lumea…; hmm, ce zici?!

    RăspundețiȘtergere
  22. Angi,
    :( sper ca prezicerea sa fie proasta, si la voi! ca la noi deja da semne... Mâine se anunta ploi torentiale si temperatura va scadea iar 20°!!!
    Te pup. Numai zile senine! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Sailor,
    I wish you perfect weather! Maximum day temperatures around 25°C, and pleasant temperatures by night; a little rain would not be bad :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Mosu,
    se rezolva! asta numai pentru ca te plac!
    Sa ai o vara faina! Te pup Mosule :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte interesanta legenda, majoritatea oamenilor au uitat de ea. Dar te admir ca ti-ai adus aminte de ea! :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Vlad,
    :) eu tocmai am fost în Efes- Turcia si legenda mi-e foarte proaspata în memorie.
    Despre Siebenschläfer - în legatura cu prezicerea meteo, toata lumea vorbeste...
    O zi senina! :)

    RăspundețiȘtergere