joi, 25 august 2011

Parfum uitat, de verde crud - Poveste parfumata, între bloggeri

Termenul prezentarii noii colectii se apropia cu pasi repezi, dar muzele o parasisera, imaginatia parca îi secase. A avut o saptamâna de lucru imposibila si acum, nu-si dorea altceva decât sa nu se mai gândeasca la nimic... Pe ultimii metri, pe aleea din fata blocului, simtii cum mâinile i se lungesc sub greutatea plaselor cu cumparaturi.
Ce sperietura a tras, când pustiul vecinilor de la etajul trei a aparut dintr-un tufis si sarindu-i în fata, i-a strigat: "Stop verde!". "Drac împielitat! Ce verde? ce stop?!" a bombanit, simtindu-si inima zvâcnind cu putere. Cu ultimile rămășițe de energie, a apasat pe butonul liftului si a descuiat usa de la intrare. A lasat plasele sa-i cada din mâna, s-a descaltat si dezbracat, aruncând-si hainele în drum spre dormitor, apoi s-a afundat în pat. Simtea ca totul se roteste, repede, din ce în ce mai repede, întro spirala interminabila si simtea în tot corpul o durere cumplita. A închis ochii si brusc, totul a încetat!
Prima data a simtit o mireasma pe care parca o cunostea, proaspata si placuta, o combinatie de izma si iarba nou cosita. Când a deschis ochii, zacea pe pamântul reavan, înconjurata de fire de iarba înalte pâna la cer. Privind multimea nuantelor de verde de pe lungimea firului, de la verdele închis al sticlelor de vin, pâna la verdele crud al mugurilor de brad, s-a întrebat daca si firele de iarba normala sunt la fel sau numai acest soi urias... Abia atunci a realizat ca ori este ea prea mica, ori plantele din jurul ei sunt uriase si în panica ce a cuprins-o, a încercat sa fuga, dar parca batea pasul pe loc. Picioarele-i devenisera prea scurte, distantele se dilatau, totul în drumul ei era urias. Papadiile - ca parasute de parapanta, florile de trifoi - ca baloanele de zbor, ancorate la sol; sa ocoleasca un con de brad, i s-a parut o eternitate.
Cu toate ca situatia în care se gasea era de neînteles, verdele ce o-nconjura îi daruia un soi de speranta ca totul va fi bine din nou. Privind frunzele boschetului din stânga, îsi aminti cu drag de costumul de vânator al fratelui mamei. Verdele tufisului din spate îi amintea puternic de maslinii din însorita Italie. Frunzele papadiei, de-un verde-galbui, o dusera cu gândul la vacanta de vara în India... În reveria ce-o cuprinse, privirea îi cazu pe frunza-n degrade, din imediata ei apropiere. Nervurile rosietice pareau un filigran de cupru. O combinatie sublima! Ca o bijuterie de smarald, irizând în lumina soarelui, frunza închisa la nuanta - la baza lata, era încarcata de nervuri robuste si perfect simetrice fata de codita ce se prelungea spre fârf. Partea superioara, de un verde ce-i amintea de merele verzi, era zimtata ca o fusta de balet.
Parfumurile crude ale parcului o invadau în efluvii, ca un tranchilizant, risipindu-i teama. Clipea des, contemplând minunile proaspat descoperite.
"Te-am prins!" Ca un tunet de furtuna, veni vocea uriasului care o ridica în palma. Ascensiunea brusca îi provoca ameteala si prin ochii încetosati, recunoscu în figura monstrului, multiple asemanari cu cea a copilului obraznic, de la etajul trei. În timp ce o apasa cu degetele butucanoase, acesta numara. "Unu, doi, trei...sase! înseamna ca ai 6 ani, exact ca si mine!" Apoi, deschise palma, devenita lata ca un aerodrom si începu sa cânte: "Mămăruţă – Ruţă / Suie-mă-n căruţă, si mă du la vale /pe mine călare", dupa care, sufla cu putere.
Vârtejul ciclonului produs, o ridica din palma calaului si odata cu placutul sentiment de eliberare, avu ciudata senzatie ca i se deschid aripile... Nici nu a stiut ca are aripi si ca poate zbura! Plutea lin si admira imaginea fantastica a parcului de la înaltimea zborului. Gazonul parea un batic în fâsii de verde-zinc si verde-crud, iar boschetii verde-crom, dantelau trecerea spre trotuar.
A observat prea târziu castanul de care s-a ciocnit si ametita, a plutit întro cadere parca fara sfârsit. Aterizarea însa, a fost pe moale, direct în patul ei!
Dupa ce s-a dezmeticit, a sarit ca un arc, direct la oglinda. Era ea, cu chipul bine odihnit, cu trupul zvelt si... fara urma de buline! Nici aripi nu mai avea... Dar, avea idei fantastice pentru colectia ei de primavara! Abia a asteptat sa ajunga la serviciu. Când a deschis usa atelierului, a strigat vesela: "Primavara asta se va purte verdele!"
A lucrat cu frenezie întreaga saptamâna, debordând bun-dispozitie si prospetime, molipsind înteaga echipa. A terminat la termenul paradei de moda si colectia ei a facut furori. Fustele în culoarea scoartei copacilor, combinate cu bluze în toate nuantele de verde, cu imprimeuri ce aduceau mult cu nervurile frunzelor, au fost cel mai bine contractate. A serbat succesul împreuna cu colegii, la un pahar de sampanie, apoi s-a dus spre casa, mai devreme ca de obicei.
În fata blocului, l-a întâlnit pe pustiul de la etajul trei. Cu frunza de nuc în mâna, a strigat "Stop verde!" Baietelul a scos repede din buzunar o frunza de busuioc si fata i s-a luminat întrun zâmbet larg, lasând sa se vada ca avea doi dinti lipsa.
Si-a continuat sprintena drumul spre lift, urmarita de parfumul frunzei de nuc, ce-si intensificase mireasma în contact cu caldura palmei.
---------*----------*----------*-----------*-------------*-----------*-----------*------------*-----------*------------*-------------*------------*--------------*--------*---------*
Salvadot Dali - Little Kiss - un parfum creat de renumita Céline Ellena-Charabot, un parfum pe baza de fructe si arome florale, precum şi diverse note acvatice, un amestec ce te duce cu gândul la bambus, florile paradisului, bujori, lemn şi mosc.
Vera Wang - Bouquet - Frumuseţea si magia unei mirese - la flacon! Frunze verzi si petale luxuriante proaspete, esenţa unei grădini în plină floare. Picături de rouă, bergamota siciliana, frunze de coacăze negre, narcise albe, caprifoi, mosc, lavandă, cedru marocan şi iris alb. O nota romantica ... un buchet care înfloreşte până la perfecţiune.
Nina Ricci - L'air de temps-couture edition - La acest parfum, impresioneaza în primul rând flaconul; designul este inspirat de o rochie creată de către Olivier Theyskens - directorul casei de moda Nina Ricci. Sticla în nuanţe de galben-verde, cu pene legat cu panglica de satin, are capac - doi porumbeim, ca simbol al păcii. Flaconul a fost creat de Lalique, după al doilea război mondial în 1948. Yves Rocher - Naturelle - Prospeţimimea unei zile de primăvară întrun cocktail de note citrice, îmbunătăţite cu mirosul de mere verzi, flori de iasomie, floarea de piersic, lemn de cedru, amber şi mosc.
---------*----------*----------*-----------*-------------*-----------*-----------*------------*-----------*------------*-------------*------------*--------------*--------*---------*

28 de comentarii:

  1. si mie imi place foarte mult un parfum al lui Yves Rocher dar nu stiu sigur daca e aceasta, il caut de o gramada de timp

    RăspundețiȘtergere
  2. povestea ta mi-a amintit de jocurile copilariei...
    si da...avem amintiri olfactive si mirosul de verde crud este unul dintre ele...pentru fiecare dintre noi altfel dar....:)
    "l'air du temps"...il am si eu...il foloses in zilele cand sunt trista...imi da o senzatie de bucurie venita asa...de nicaieri....

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, imi place la nebunie Naturelle al lui Yves Rocher,am venit parca adusa de miros. Imi place tot ce e legat de verde, asta e adevarul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce poveste minunata ai creat aici, ce minunatie ai tesut pe marginea generoasei teme a Verdelui crud, ce arome naturale si parfumuri create cu arta de mana omului ai adus aici, asa incat pagina parca se incarca de miresme intr-o virtualitate lispita, de fapt, de miros. Dar creat, uite, prin aceste randuri capabile sa starneasca aproape o senzatie olfactiva. Carmen, ca de obicei, esti talentata si foarte inspirata. Mi-ar placea ca mai multi prieteni sa ni se alature pentru a face ca Povestea parfumata sa prinda noi modalitati de exprimare si sa fie cunoscuta de cat mai multi cititori bloggeri! O seara inmiresmata, Carmen! :)
    Tema pentru saptamana viitoare as vrea sa o propui tu! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Alicee,
    în Germania, în toate drogheriile, primesti mostre de parfumuri sau, poti folosi mostra de reclama pe o hartie de proba. Eu probez mult pâna ma horaresc ce parfum îmi place :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pandhora draga mea,
    cât de bine îmi fac cuvintele tale!
    :) ne asemanam! si eu am parfumuri pentru anumite stari sau evenimente :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Lunapatrata,
    cui nu-i place mirosul de verde crud?! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mirela,
    tie îti apartine meritul, tu ai initiat aceasta minunata rubrica si înainte de pauza de vara, îmi amintesc ca erau multi bloggeri care scriau pe temele propuse de tine, sau prin rotatie, de una din noi.
    Multumesc pentru onoarea de a alege tema pentru saptamâna urmatoare! si, pentru ca fiecare sa aiba timp suficient sa teasa povestea parfumata - pana duminica dimineata, 4 septembrie, propun "Parfum de ploaie" :)) Ce spui?!
    În calitatea ta de initiatoare,te rog sa anunti bloggerii care stii ca doresc sa ia parte la povestea parfumata. Voi face si eu cunoscut aici la mine.
    Pupici. O seara parfumata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frunze de busuioc, verde în frunze de nuc!
    Atâta prospețime!!
    Minunat joc de idei!
    Seară frumoasă, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  10. Gina,
    multumesc, ma bucura mult cuvintele tale!
    Si tie o seara frumoasa si am înteles ca pornesti în concediu, deci, vacanta placuta!

    RăspundețiȘtergere
  11. ma bucur mult ca e asa...:)
    o seara in care doar parfumul din gradina ta sa te inconjoare...va fi perfect pentru o noapte buna...pupici :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-am hrănit sufletul . Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
  13. CARMEN, deja am anuntat tema si propunatoarea ei, la mine pe blog.Poţi să faci şi tu anunţul aici, pe blogul tău, aici vin mulţi vizitatori. Tema aceasta a fost propusa de Gina, urmatoarea de tine si e foarte bine ca ai lasat-o pentru 4 septembrie, duminica e mai usor sa ne facem putin timp! Pentru 11 septembrie, tot duminica, voi propune eu tema, iar pentru 18 septembrie sper ca Shayna, care scrie atat de frumos, ne va face bucuria sa propuna ea o tema! Acum...noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Inseamna ca sunt comenzi, suplimentar fata de ww, pentru 2-3 saptamani...
    Apoi incepe activitatea politica parlamentara, despre care comentez mult mai aplicat; adica mai criptat, crispat...

    RăspundețiȘtergere
  15. O minunăție ceea ce ai povestit tu aici!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cata imaginatie si sensibilitate!Ma bucur atat de mult ca te-am descoperit...Imi place cum povestesti franturi din viata ta minunata... Revin sa vad pe unde ai mai colindat, ce mai fac fetele tale, sotul, ca la o prietena draga mie si nu ma satur...Iti multumesc pentru ca ai intrat in viata mea!:)
    Saptamana aceasta mi-am facut si eu curaj sa incerc...Nu stiu cat am reusit...http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/08/poveste-cu-parfum-de-verde-crud.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Panhora,
    :) acum am ajuns acasa...La umbra avem 35°C... de o saptamâna temperturile nu coboara sub 28°C nici macar noaptea. Ne este greu, pentru ca nu suntem învatati cu canicule...Noptile sunt chinuitoare, chiar daca lasam geamuri si usi deschise.
    În gradina e mai placut, dar din cauza arsitei, florile parca si-au pierdut parfumul :( Am doi pomisori Trompetele Îngerilor, sunt plini de flori, dar nicio aroma! Si când ma gândesc ce parfumata este de fapt floarea...
    Te pup, multumesc pentru urari.
    Sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sorin,
    iti multumesc pentru acest mare compliment!

    RăspundețiȘtergere
  19. Mirela,
    am preluat deja anuntul, ma bucur mult ca echipa ce detine secretul parfumurilor si-a reluat activitatea :)
    Sa ai un weekend de vis!

    RăspundețiȘtergere
  20. Daurel,
    :)) nu sunt comenzi, ci doar propuneri, pentru cei carora le face placere ;)... dar stiu ca tu acum, doar te-ai jucat cu cuvintele.

    RăspundețiȘtergere
  21. Vera,
    am povestit un vis... :))
    Pupici si-un weekend de milioane!

    RăspundețiȘtergere
  22. Lolita,
    sunt deosebit de onorata, cuvintele tale sunt emotionante de-a dreptul! îti multumesc!
    Povestea ta m-a impresionat mult si mi-a placut deosebit gingasia fiecarei propozitii. Ma bucur mult ca suntem prietene!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce amintiri minunate mi-a trezit povestea despre parfumuri. Multumesc Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  24. Melly,
    ma bucur sa aud! eu multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  25. YVES ROCHER este firma de la care
    iau aproape tot din septembrie 2007.
    Parfumul pe care ]l prefer este EVIDENCE.
    Un weekend excelent îți doresc!
    Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  26. Elena,
    în Parisul secolului trecut, se spunea ca "o femeie este recunoscuta dupa parfumul ei"... Era moda parfumarii scrisorilor si biletelelor de dragoste, a funditelor roz, a dantelelor si jupoanelor, a palariilor... Mi-ar fi placut sa traiesc macar un an în acea lume... cu toate ca nu ma caracterizeaza :) Eu sunt mai rebela, folosesc concomitent 6-7 parfumuri, în functie de toanele pe care le am, dupa ce fac dusul de dimineata. Am parfumuri care nu seaman deloc unul cu altul... dar îmi plac si simt ca ma completeaza - în acea zi! :))
    O seara parfumata, draga mea!

    RăspundețiȘtergere