marți, 30 octombrie 2018

Mâine este Halloween

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală.
Asa cum spune wikipedia „ Celții au fost grupuri de triburi antice care foloseau una dintre limbile celtice (care formează o ramură a limbilor indo-europene).[...]Deși cuceririle romane i-au obligat pe celții continentali să adopte cultura romană, dezvoltarea creștinismului celtic în Irlanda și Marea Britanie a adus cu sine o renaștere medievală a culturii celtice între anii 400–1200.[…] În decursul ultimelor cinci secole î.Hr. celții s-au răspândit în toată Europa Centrală. Astfel, există urme arheologice de așezări celte din secolul al III-lea î.Hr. și în spațiul carpato-dunărean, de exemplu în România, în Transilvania la Fântânele, Oradea, Ciumești, Silivaș, Apahida (vezi celții în Transilvania).“
Numele Halloween provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even - numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental - catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine Ziua tuturor Sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Credinta straveche spune ca în ultima zi din octombrie, Lumea viilor este bântuita de sufletele ce nu si-au gasit linistea si s-au pierdut în drumul spre Lumea Mortilor si se mai spune ca o casa cu bostan-lanterna este ferita de aceste fantome si strigoi. Iar casele în care e veselie si e agitatie, sunt deasemenea ocolite de vârcolaci - motiv pentru care se organizeaza petrecerile de Halloween.
Din pacate, multi cred ca sarbatoarea “a fost importata de la americani” si pentru ca nu cunosc adevarata provenienta, asocieaza aceasta sarbatoare cu imagini din filmele americane horror. Ameicanii cei-i drept, au darul de a exagera cu decorarea pentru anumite sarbatori, reusind kitsch-uri nu doar de Halloween ci si de Craciun - parerea mea personala...
Eu serbez Halloween-ul începând din 1984 când am aflat despre Halloween din melodia lui Stevie Wonder I just call to say I love you”. Împreuna cu câtiva prieteni de atunci, ne-au pus pe cercetari si am descoperit o multime de informatii si sensul sarbatorii ne-a fermecat.
De atunci, cioplim în fiecare an mutre simpatici în dovleac. În câtiva ani am fost cu fetitele mele la carnaval de Halloween, de câteva ori am însotit nepoteii la adunat dulciuri în cartier, în rest decoram minimal curtea sau balconul cu dovleci-lanterna. A devenit o traditie în familie si împreuna cu fetele, facem anula concursul “cel mai reusit bostan-lanterna”. Petrecem o seara amuzanta si poate ca acesta este de fapt scopul cel mai frumos al sarbatorii – sa fim împreuna si sa ne simtim bine. Anul acesta sarbatoarea pica la mijloc de saptamâna, asa ca am cioplit dovlecii duminica. Am avut ajutoare valoroase de la Leo si Chico (- catelusul Yorkshir ce face parte din familia noastra doar de cateva zile).


Mâine, ma voi bucura sa sune la usa copiii din cartier – am atârnat vrajitoarea decor, am pus bostanii în fata usii si am umplut bomboniera cu vârf. Abia astep vocile care striga: "Dulce sau amar" / "Trick or treat" / "Süßes oder saueres"
Tuturor un Halloween cu bucurie! Happy Halloween!

11 comentarii:

  1. O familie amuzanta numeroasa compusa din domnisoare, catelandri si bostani personificati. Leo proaspat pregatit de bal, e stapan pe domeniu, se vede clar din atitudinea lui impozanta...iar Chico e nostim pe post de lanterna...
    Dragelor, debordand de talent ca intotdeauna va intreceti la cioplit chipuri, dar nu se vad ustensilele!...cel cu ranjet amenintator intr-o parte mi se pare cel mai haios!
    Noapte linistita! Happy Halloween!Va pup pe toti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei, din familie face parte si Herr Schatzi (Helmut) si la petrecerea de cioplit bostani a luat parte si prietenul Adelei, însa la Fotoshooting au participat doar "modelele" familiei ☺☺☺ fetele, mama si patrupezii ☺☺☺
      Gina draga daca ai stii ce veselie a fost în casa! cat ne-am amuzat!
      Tataaaaam! bostanul cu ranjet stramb si ochii stelati - este al meu! Multumesc!
      Adela cu prietenul l-au cioplit pe cel mai mare - in care a incaput Chico, iar cel mai mic, l-a cioplit Raluca.
      Noapte buna, Gina draga. Pupici si imbratisari de la noi toti <3

      Ștergere
  2. Felicitări și ajutoarelor din spatele cortinei! 🎃🍸🎃
    Bucurie și admirație! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am zambit cu toata mutra si cu tot sufletul! :) <3 In foto 3 se vede clar contributia minunilor ochioase! <3
    In foto 2 imi imaginez cam asa:
    Chico: Ce caut eu in dovleac?!
    Leo: Chiar, ce cauta micutul in dovleac? :)
    In foto 1:
    Leo: Ce sa-i fac? E mititel, l-am lasat sa-si aleaga dovleacul.
    Chico, rasfatandu-se: Ce, nu am ales bine?

    Cred ca a fost distractie (si) duminica, la voi! Si cum sa nu fie?! :)
    Mie-mi pare rau ca nu (mai) cu cine sa ma distrez de Halloween. Nici nu-mi pasa de semnificatie, in fond, pentru ca e vorba de un motiv in plus de a fi alaturi de cei dragi, de a ne distra, de a socializa - mai ales in cazul celor care aleg sa mearga in vreun restaurant sau pe aiurea. Si, apoi, imi plac carnavalurile! E un carnaval si e distractiv! :)
    Happy Halloween, Carmen draga!
    Te imbratisez cu drag! Distractie frumoasa!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin! Sunt chiauna de nesomn! :))
      Va imbratisam pe toti! <3

      Am facut ceva greseli in randurile de mai sus, te rog sa le ignori. Multumesc. :)
      Pupici! <3

      In zori, Miki pleaca la cealalta casuta a ei... Ramanem fara catelus cateva luni. :)
      Voi intarzia un pic la MFC. :(

      Ștergere
    2. Chico abia se obisnuieste cu noi 😂 Leo ne stie deja si participa trup si suflet la orice actiune 😜 Aroma bostanilio curatati de samburi le-a starnit curiozitatea celor doi patrupezi si nu au inteles de ce nu le-am permis sa se joace cu "itele" 🎃 Ne-am asezat toti patru pe pernute direct pe gresia din bucatarie, fiecare avand bostanul intre genunchi si peste tot pe pardoseala am imprastiat ustensile, linguri, cutite si galetuse. Cateii alergau de la unul la altul si fiecare din noi spunea "nu, nu e voie" Saracii, dupa ce s-au convins ca nu le permitem, Leo s-a servit cu un mar si s-a jucat cu el ca si cu o mingiuta. Chico l-a asistat permanent, imitand orice miscare a lui Leo. Candva, s-au plictisit si au adormit, Leo in culcusul lui (din bucatarie) si Chico, a cautat-o pe "mamica" lui si s-a cuibarit langa ea. Cat ne-a induiosat gestul! inchipuieste-ti ce-i in inimioara lui?! de 3 zile e la Raluca, dar in fiecare zi au fost cateva ore la noi si toti l-am dragalit, si acum eram toti in cerc, ar fi putut teoretic sa mearga la oricare dintre noi, dar el a ales-o pe Luchi, ca a simtit el ca ea e familia lui de acum inainte 💕
      Draga mea, imi pare rau ca te desparti de Miki, imi inchipui ce greu e. Dar tu stii ca va reveni si asta e o mare mangaiere.
      Daca programul tau de acum s a mai eliberat, invitatia la noi ramane deschisa. Te asteptam cu drag.
      Pupici si imbratisari, de la trio pentru trio 😘💕

      Ștergere
    3. nici nu am observat unde sunt "greselile" 😏 es ist alles gut!
      La noi atmosfera de Halloween este deja tot mai simtita, cu fiecare ora ce ne duce spre seara 👻 Si... tataaaa! deseara pe la 22, m-a vor lua fetele cu ele la o Halloween Party undeva Starnberg. Abia astept 🎊🎉

      Ștergere
  4. Wooooow ce bucurie <3!
    In primul rand, sa nu uit: habar nu aveam ca piesa lui S Wonder (vai aici fac o paranteza, eram cu ai mei la Covasna si mi se clatinau dintii din fata si trebuiau "ajutati" si imi amintesc si acum ca mami i-a legat cu ata si eu eram in camera si canta I just call to say I Love you si atunci a inchis usa de care erau legati dintii.. si s-a rupt banda la casetofon.. hahahahaha - merge pentru tema asta) are legatura cu Halloweenul. Stiam ca e o sarbatoare celtica dar azi am aflat lucruri noi si ma bucur ca le-ai scris. Si noi sculptam in dovleci felinare cand eram mici.

    V-au iesit absolut minunati dovlecii. Deci tu esti autoarea celui cu ochi stelati :P. Hihi mi-a atras atentia imediat.
    Kouki al meu ar fi intre cei doi frumusei ca talie - are vreo 8kg. hihih.
    Minunata este ultima poza <3. Datorita voua :*
    Pupici cu drag !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, piesa este de fapt o declaratie de dragoste, si Stevie spune cumva, ca nicio sarbatoare nu mai are sens pentru el fara iubita. "no autumn breeze, no falling leaves not even time for birds to fly to southern skies, no Libra sun, no Halloween, no giving thanks to all the Christmas joy you bring"
      asa deci, melodia aceasta pentru tine este asociata cu pierderea dintilor de lapte 😂🤣 ce simpatic!
      Noi nu servim dovleacul decat ca supa-crema sau placinta. Anul acesta am mancat deja de 2 ori delicioasa supa crema.
      Distractie faina si tie cu Kouki, te pup. O zi placuta!

      Ștergere
    2. Ahhhhh :))). Da - da... nici nu m-am gandit la versuri :)) Am crezut ca e vreo poveste in spatele piesei. Hahaha. Deh asa imi trebuie, adevarul este ca imi cam lipseste somnul :)).
      Ador piesa - cred ca nu era piesa mai potrivita pentru acel moment. Si faptul ca exact in acel moment s-a prins caseta mi-a distras atentia si practic asta imi amintesc, nu altceva :))).

      Am inteles ca este nemaipomenit de buna supa-crema. Cred ca placinta am mancat si eu la un moment dat - deobicei il pun ai mei la cuptor. Dar, cand vom prinde un dovlecel ma voi gandi si la alte preparate (am inteles ca se fac biscuiti deliciosi si pentru prietenii nostri patrupezi ;))).

      Va pupam si noi cu drag :*
      <3

      Ștergere