sâmbătă, 29 septembrie 2012

1 to 100 YEARS

Edouard Janssens este un artist-fotograf din Belgia, specializat pe FineArt și portrete. S-a născut în anul 1961 și însăși fotografia chipului său face parte din proiectul pe care l-a realizat anul acesta "De la 1 la 100 de ani" (la pozitia ce reprezinta exact jumatatea secolului). Acest proiect consta din expunerea a doua sute portrete de femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 1 si 100 de ani, cu scopul de a evidenția procesul de îmbătrânire într-o manieră pozitivă și pentru a vizualiza legătura continuă între generații. Zâmbetul și aspectul fiecarui participant la proiect sunt punctele cheie ale acestei galerii. Interesant este poate si faptul ca participanții nu au fost alesi, ei s-au înregistrat personal pe site-ul proiectului, iar autorul expozitiei sustine ca nu a folosit nici un criteriu de selecție.
Poate că nu ati știut, dar anul 2012 celebrează în Europa îmbătrânirea activa și solidaritatea între generații si este destinat creșterii gradul de conștientizare a contribuției pe care persoanele în vârstă îl au în societate. Mesajul expozitiei este "Nu contează ce vârsta avem, noi toti jucam continuu un rol important în societate și vrem sa ne bucurăm de o mai bună calitate a vieții". Anul european 2012 urmărește să promoveze îmbătrânirea activă în trei domenii: ocuparea forței de muncă, participarea în societate și posibilitatea reala de a duce o viață independentă.


Seara ultimei zile din mini-vacanta în Bruxelles am dedicat-o vizitării Cartierului European. Soseaua era un santier enorm, subteranul si statia de metrou Schuman aratau lugubru. La suprafată însă, cladirile din sticlă, oglinzi și inox ne-au impresionat din cale afară! În fata cladirii "Berlaymont" ce găzduieste birourile C.E și diverse institutii europene și internationale, am descoperit cu deosebita încântare expozitia celor o suta de portrete feminine. Ne-am amuzat fotografiindu-ne în fata fotografiilor corespunzătoare vârstei noastre, din pacate însă calitatea aparatelor noastre de fotografiat nu ne-a ajutat în a obtine fotografiile dorite. Oricum, ramân mărturie a unei seri deosebite în capitala Belgiei și a Uniunii Europene :)
PS: Mentionez ca postarea participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 28.; Totodata doresc sa adresez un calduros La multi ani bloggeritelor Elly si Larisa precum si tuturor celor ce astazi îsi serbeaza ziua de nastere!

15 comentarii:

  1. expresive portrete...foarte tonice si pozitive...
    este modul in care ar fi de dorit sa percepem trecerea timpului...
    ideea e faina si ne arata ca se poate sa ne bucuram cu tot sufletul de viata chiar daca nu mai avem 20,30,40 de ani :)
    pup draga Carmen si happy w-end!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Pandhora, ai perfecta dreptate, adevarata vârsta este cea pe care o arata sufletul nostru.
      "Viata seamana cu o poveste si important nu e lungimea ei, ci valoarea ei" (Seneca)."Fiecare zi reprezinta un nou inceput, o noua mica viata. Multi s-au luptat pentru a trai pana in acest moment, pana in aceasta zi. Aceasta zi ne da ocazii pentru a invata ceva nou: exista lucruri care ni se vor intampla doar o data in viata, si depinde de noi daca vom profita de acestea sau nu" (Leo Buscaglia).
      un sfârsit de saptamâna minunat si tie! pupici

      Ștergere
  2. Din pacate nu pot vedea filmarile :( Am insistat degeaba (voi incerca intr-o alta zi)

    Ideea de a promova "imbatranirea activa" este stralucita, dar pare ca aceasta dorinta o au cei care iubesc oamenii in general, nu si cei care ar putea face ceva pentru a inlatura discriminarea "pe criterii de varsta". O persoana varstnica ajunsa in somaj - si mai avand cativa ani pana la implinirea varstei legale de pensionare nu isi mai gaseste de lucru conform pregatirii (isi gasesc doar aceia care au noroc sau... "pile") E o realitate, trista. Si aceasta se intampla in toata lumea, nu doar in RO, cum ar fi unii tentati sa creada. Ooo, cate ar fi de scris e tema! :)

    Da, e mare lucru sa stim sa imbatranim! Tristetea batranetii - sa zic asa! - cred ca vine din faptul ca putini stiu sa imbatraneasca frumos, putini reusesc sa inteleaga ca viata are farmec la orice varsta am avea! Un om in putere care a ajuns la varsta... senectutii ar trebui sa zambeasca! Nu multi vor mai avea sansa lui! Sigur ca zambetul nu ii va mari pensia, dar nici incruntarea n-o va mari. Zambetul, insa, il poate face o persoana placuta a carei companie sa o caute ceilalti. Incruntarea ii alunga pe oameni, si varstnicii au multe de povestit. Au vazut multe, au inteles multe...

    Foarte... cum sa zic? Foarte frumos gandul tau catre cei care nu mai sunt tineri! Le doresc tuturor sa-si gaseasca locul in societate, la orice varsta! :)

    Happy weekend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tare rau îmi pare ca nu poti vedea videoclipurile! Pandhora le-a vazut, deci se pare ca este o mica defectiune la tine pe retea. M-as bucura sa le vizionezi, pentru ca sunt excelent realizae (ma refer la cele doua, semnate de autorul expozitiei)!
      Postarea de fata se refera la toate vârstele, de la 1 la 100 :) Fiecare vârsta are un farmec aparte si artaa de a trai consta în capacitatea noastra de a face fiecare zi frumoasa, de a aduna întelepciune, de a darui din bunatatea sufletului si de a ne bucura de maruntisurile cotidiene.
      un weekend minunat îti doresc! :)

      Ștergere
  3. Fericiți cei ai căror bătrâni sunt respectați! Am văzut în țările vestice acest respect și faptul că am întâlnit vârstnici plini de viață și bună dispoziție m-a entuziasmat. Frumos mesajul acestor fotografii.
    Happy Weekend și o zi reușită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare om, indiferent de vârsta, îsi are rolul aici, pe Pamânt. Copii, tineri, adolescenti, maturi si vârstnici, toti au acelasi drept de a se bucura de viata!
      Mie mi-a placut deosebit aceasta expozitie în aer liber si mesajul pe care l-a transmis.
      Multumesc, un weekend cât mai placut si tie!

      Ștergere
  4. Super proiect! Mulţumim, Carmen!
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super articol de weekend, asa este toti avem varsta pe care o simtim in suflet ,eu azi am 21 de ai, tu?
    Happy weekend cu parfum de toamna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) azi dimineata m-am simtit ca un nou nascut, la ora amiezii am avut 25 de ani. In rest... sunt blocata la 38! :)))

      Ștergere
  6. Buna seara, Mirela :)
    Am mai incercat sa postez un comm si n-am reusit, a disparut...se blocase ceva la blog. Am revenit :)
    Am vizualizat timp de 01:03 minute, in paralel, cele doua clipuri ale lui Edouard Janssens. E o senzatie placuta, ele sunt gemene, atat ca durata, cat si ca muzica dar si ca mod de derulare a imaginilor. Am dorit sa le vad in paralel pana la sfarsit dar unul dintre ele a inceput sa dea erori. Si le-am vizionat pe rand. Sunt, intr-adevar, o idee excelenta. Trebuie sa vedem in orice varsta a vietii ceea ce este bun si frumos, indiferent de anumite aspecte mai delicate.
    Nu stiam ca in 2012 Europa celebreaza imbatranirea si tot ceea ce implica ea.
    Minunata ideea ta.
    Iti multumesc din suflet si pentru urarile facute :)
    O seara cat mai frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)stiu ca stii ca pe mine ma cheama Carmen si înteleg ca erai cu gandul la Mirela :))
      exact asa am facut si eu, am privit videoclipurile simultan, la mine au functionat fara nicio oprire. Autorul a sincronizat perfect, atât schimbarea chipurilor cat si desfasurarea melodica.
      Nici eu nu am stiut despre denumirea anului 2012... aceasta informatie am citit-o pe panoul expozitiei in aer liber, aflate în curtea Berlaymond - a Comuniunii Europene, în Bruxelles.
      Sper ca ai parte de o sarbatoare pe masura! înca o data La multi ani! pâna la ora 24 e înca ziua ta!

      Ștergere
  7. Impresionant... desi pe mine ma deprima groaznic cand ma gandesc la trecerea timpului acest proiect chiar imi place !

    RăspundețiȘtergere
  8. Impresionant articolul de asemenea si videoclipurile. Este uimitor prin cate schimbari fizice trecem de-a lungul vietii si-ar fi pacat sa fim discriminati tocmai la batranete. Acest proiect este foarte binevenit. Sper sa se si aplice peste tot in lume!
    O duminica minunata va doresc, doamna Carmen, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu cred ca nu conteaza ce varsta ai !
    Interesant proiect !

    RăspundețiȘtergere