vineri, 17 februarie 2012

Președintele și-a dat astazi demisia

Este trist ca în Germania, în ultimele 20 de luni, doi Bundespräsidenten și-au anuntat demisia. Penultimul, Horst Köhler a demisionat, suparat pe jurnalistii care i-au criticat o declarație din timpul unui interviu... Pur si simplu "si-a luat jucariile" și a plecat! (am scris la vremea respectiva aici: Şoc!) În situația inedita creata, Bundesversammlung - într-o sedința extraordinara, a ales un nou președinte...
Christian Wulff a fost numit Bundespräsident, la data de 30 iunie 2010, însa chiar înainte de Craciunul 2011, numeroase jurnale si reviste germane, au scos la iveala afacerile murdare ale politicianului ales sa reprezinte simbolul Germaniei. A fost acuzat printre altele, de luare de mită, sperjur şi obstrucţionarea libertăţii presei în critica. Timp de doua luni, Wulff a oscilat între a minti în continuare sau în a-și recunoaste parțial faptele și în a-și cere scuze, încercând sa joace rolul "copilului nevinovat"... Cu toate ca în fiecare zi, dosarul cu dovezi împotriva presedintelui s-a îngrosat, Wulff nu a avut demnitatea de a demisiona!
Astazi dimineata, Parchetul din Hanovra a cerut Parlamentului federal german ridicarea imunității președintelui Germaniei si acționarea acestuia în judecata. Partidul CDU, din rândul caruia Christian Wulff a facut parte, și-a retras oficial sprijinul și ca urmare, președintele Wulff a fost nevoit sa-și depuna demisia, astazi la amiaza. Dupa 600 zile - cel mai scurt mandat, Christian Wulff a parasit Schloss Bellevue - reşedinţa oficială a preşedintelui federal german.
Pâna la sfârșitul lunii martie, Germania va avea un nou președinte.
Pentru prima data în istorie, un Bundespräsident va fi judecat! Este dovada clara ca în Germania, democrația este reala!
PS: Este vremea carnavalului /Fashing și iata, cabaretisii "au primit pe tava" cel mai fierbinte subiect! :) (sursa foto)

33 de comentarii:

  1. Bunã Carmen, am un site de divertisment, dacã doreşti sã facem schimb de link-uri îţi poţi adãuga site-ul aici : http://www.fetesibaieti.ro/parteneri/ şi v-a apãrea pe http://www.fetesibaieti.ro/ , Mulţumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te rog sa nu te superi, dar nu accept schimburi de link! Blogrollul meu este bogat - adevarat, dar contine doar bloguri care m-au atras datorită asemănării de păreri, caracter, gusturi...
      În cazul în care voi descoperi ca avem afinitati comune, cu mare placere te voi vizita. Deocamdata, comentariul tau nu-mi trnsmite nimic - nici macar nu te-ai obosit sa spui ceva referitor la postarea de aici.

      Ștergere
  2. Mai întâi m-am gândit ironic: "aha, se întâmplă şi la case mai mari!"
    Apoi mi-am zis că, în principiu, nu e bine deloc ce s-a întâmplat.
    Acum zic că e bine că s-a întâmplat AŞA, reluând (drept argument) ce scrie Carmen mai sus: "în Germania democraţia este reală" ! Q.E.D.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa am început si eu postarea...este trist ca s-a întâmplat asa ceva! Dar mai trist ar fi fost ca imoralitatea presedintelui sa fie iertata si acceptata!

      Ștergere
  3. De aceea nemții sunt în fruntea tuturor țărilor Europene...Din nou Germania a dat dovadă de egalitate si progres...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-a indignat taraganarea, dar rasuflu usurata. Daca nici presedintele Germaniei nu este lipsit de "pete", atunci ce sa mai astepti de la cetatenii de rând?!

      Ștergere
  4. inspirat inceput cu "e trist ca presendintele a demisionat" si incheiat cu "dar asa e in democratia reala"... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tja... chestie de interpretare! nu am scris ca este trist ca presedintele a demisionat (recomand sa mai citesti o data!) - am scris ca este trist ca cei alesi au dovedit ca nu au fost alesi bine! au dovedit ca în cel mai inalt post al statului, se poarta imoralitatea, coruptibilitatea, deci este trist ca presedintele a zdruncinat încrederea pe care cetateanul simplu i-a acordat-o !

      Ștergere
  5. Citind titlul, am îngheţat: I-a venit mintea la cap preşedintelui contestat de poporul care l-a ales? Apoi, am văzut că e vorba de Germania, unde este normal ca un politician acuzat să-şi dea demisia (deşi, după o balcanică tărăgănare!).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) doua luni de taraganare... Nu i-au ajutat la nimic, ba mai mult, l-ar fi scutit de umilinta în care a fost adus si el si familia. Mai mult nu se mai putea taragana, urmatorul moment ar fi fost sa plece direct pe banca acuzatilor. Consilierul lui a fost unul care doar l-a supt de bani!

      Ștergere
  6. A călcat pe bec Chritian,deci trebuie să plece,că s-a spart becul :)!
    Oare de pensia lui se atinge cineva?
    Îl iartă la buzunar?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai asta a fost oful lui cel mare! ca daca nu esti nu stiu câte luni în functie, nu intri în drepturi... de aceea a tras de timp, sperand ca o poate lungi pâna la "termenul de miere". Pensie înca nu poate fi vorba; a fost cel mai tânar presedinte: la vara va împlini 53 de ani si vârsta de pensionare este în Germania 67 (atât pentru femei cât si pentru barbati)!

      Ștergere
  7. Nu mă îndoiesc că și-a făcut el bine socotelile înainte de a demisiona ! Totuși așteptarea a durat doi ani... Dar e bine că a dat un exemplu ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu a asteptat doi ani... doar doua luni. Acum aproape doi ani a afost ales. Afaceri necurate a facut si înainte de a deveni presedinte, dar de prins, l-au prins abia acum doua luni si... rascolind trecutul, au isit la iveala muuuuuuuulte altele... 15 decembrie 2011 au fost facute primele acuzatii publice, într-un ziar de scandal BILD, si reactia presedintelui a fost de nota -100! L-a sunat pe redactorul sef, pe telefonul mobil privat (deci nu în interes profesional) si pentru ca acesta nu a raspuns, i-a lasat mesaj înregistrat! dar unul asa... cu amenintari si injurii! A fost una din cele mai josnice "cuvântari" prezidentiale!

      Ștergere
  8. am trecut sa-ti spun bun adimineata....te pupic...un w-end perfect iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ufff...ce pacat :((
      nu ai incercat cu telefonul?
      ma bucur ca a fost cald si bine si ca te-ai distrat:)
      te pupic:*

      Ștergere
    2. Buna dimineata Pandhora draga! am fost plecata în centrul orasului - la noi e carnaval pe strazi :) si astazi a fost o parada excelenta. Dar sa-ti spun bomba: am gasit un loc exelent din care am avut perfecta vizibilitate sa pot fotografia... nici nu-mi venea a crede ce noroc am avut! dar... cand sa fac prima fotografie, aparatul meu a anuntat ca nu are cartela de memorie! Mist! ieri seara am transferat câteva fotografii pe laptop si acolo a ramas! Tja! ar fi fost prea frumos sa fie adevarat! Dar m-am amuzat! :)) atmosfera este fantastica, muzica, oameni mascati, veselie, baloane, gogosi... Si astazi avem si soare la +2°C! :))Pupici, si tie un weekend minunat!

      Ștergere
    3. asa este! ne-am distrat :)) A fost tare frumos! de multe ori, prin faptul ca te concentrezi în a surprinde în fotografie fazele cele mai frumoase, pierzi esenta momentelor :))

      Ștergere
  9. Vorba unui blogger: "HAI CA SE POATE !"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este! ori ce se poate, daca macar majoritatea oamenilor sunt corecti, doresc un drum drept si sunt consecventi în hotarârile pe care le iau, indiferent de consecinte.

      Ștergere
  10. Buna dimineata ! Si iertare pentru ca m-au doborat iarasi problemele si am lipsit la "miercurea fara cuvinte " .
    Cu drag .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah Nima draga! ce probleme te-au doborât? imi pare atât de rau...
      Cat despre MfC nu-i bai... în fiecare saptamâna este o miercuri.
      Sanatate si numai gânduri bune.

      Ștergere
  11. Sarut mana, Carmen! Poate vede si asta al nostru, si-l copleseste o mustrare de constiinta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Asta e, nu exista padure fara uscaturi. Dar nu se poate sa fie totul perfect, ca un vis frumos. Totusi politicienii l-au sustinut, chiar daca erau ceva acuzatii la adresa lui. Deci nu e singurul raspunzator de asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Oricum slujba de presedinte, in Germania este mai mult onorifica :)
    asa ca pentru voi Germanii, pierderea presedintelui nu e mare lucru :D
    acolo d-na Merkel e cireasa de pe tort... restul sant firimituri fara mare importanta :D !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu este deloc adevarat! Presedintele federal are o functie deosebit de importanta. Cancelarul conduce politic, dar presedintele are un cuvânt greu în orice problema!

      Ștergere
  14. Speram sa fie presedintele roman, dar n-ai vazut asta...nici acolo nu-i demnitate sau bun simt, dar nici cine sa-l impinga sa ia decizia corecta. Deci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici presedintele nu este ales prin vot de catre cetateni, ci de catre Bundesversammlung (Adunarea Federală) care este un organ constituţional al Republicii Federale Germania, cu unic scop - acela de a alege preşedintele.

      Ștergere
  15. Carmen, cred ca al nostru nu va avea atat de mult bun simt. E caracteriziat prin...'prost simt"!
    Sa ai o zi frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Si trist este faptul ca el si-a inselat alegatorii, care au avut incredere in el si implicit a celorlalti -- increderea, ce odata este pierduta, nu se mai poate castiga. Pentru greseli poti plati... dar pentru increderea nu .
    O seara minunata va doresc doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere