marți, 7 decembrie 2010

Cea mai buna si mai scumpă cafea din lume

Se numeste Kopi Luwak si este un produs rar, exclusivist, o cafea de lux. În functie de tara din care provine ( Sumatra, Bali, Java/arhipelagul Indonezian sau muntii din insula Mindanao/arhipelagul Filipinez) si de sortul de cafea (boabe de cafea Arabica, Liberica, Excelsa sau Robusta), sub acest nume se deosebesc mai multe calitati, rezultând automat mai multe preturi. În anul 2000 când a aparut pe piata, pentru o ceasca de cafea s-a pretins suma de 60 dolari :)
Kopi Luwak (Kopi = cafea - pe limba indoneziana si Luwak - numele animalului mamifer, un fel de maimuta-pisica, care se hraneste cu fructe, insecte, virmisori)  este un fel de "cafea second hand" :)) apreciată pentru metoda unică de obţinere şi cantitatea limitată (doar câteva tone pe an).
Animalul Luwak se hraneste cu fructele de cafea cele mai coapte si mai aromate, practic le înghite întregi. Dupa ce sunt supuse procesului de digestie si procesului de fermentatie din stomac, boabele sunt eliminate intact, culese apoi de lucrătorii de pe plantaţie.
Urmeaza un laborios proces de spălare, dezinfectare, selecţie bob cu bob, macerare, uscare şi apoi prăjire. Studiile arată că microbiologic este mai curată decât cafeaua obişnuită. (experimentul cu animale în captivitate a esuat!) Conform cercetarilor Institutului canadian de chimie alimentara Massimo Marcone, caliatea acestor boabe de cafea este mult îmbunatatita, cu gustul şi aroma foarte puternice. Aciditatea cafelei este mult redusa, substantele oxidante din aceste boabe protejeaza celulele renale de radicalii de oxigen cancerigeni.
Cafeaua provenita din Indonezia este recunoscuta ca fiind de o calitate superioară, cu cele mai bune arome. În Europa, cafeaua se vinde cu certificat de calitate, ce atestă totodata şi autenticitatea produsului ce este parafat de instituţiile de specialitate din Indonezia.
Noi la servici, suntem bautori de cafea în majoritate. De obicei bem cafea Mövenpick sau Melitta - Bella Crema (1 kg pentru ~9,90 euro) Anul acesta am hotarât, ca înainte de concediul de sfârsit de an, sa punem mâna de la mâna, sa cumparam o punguta de Kopi Luwak, si sa savuram fiecare macar o ceasca din aceasta licoare deosebita (nu am optat pentru cea mai scumpa, noi am comandat 125 gr. pentru 22,40 euro). Cafeaua comandata a sosit cu posta de astazi si mâine... mâine va fi ziua cea mare! Vom goli automatul de resturile de boabe si... voi reveni cu impresii :)

30 de comentarii:

  1. asteptam si noi cu interes ziua cea mare, cand, dupa ce vei savura aroma acestei cafele speciale, ne vei spune si noua cum a fost. Hmmm...

    RăspundețiȘtergere
  2. In ultimul timp toata cafeaua indiferent de firma este foarte arsa ,dar dupa cum zaresc in poza
    Bella Crema arata super mai ales daca o preparati
    la expresor,asa ca am sa caut si eu aceasta marca,sunt o impatimita a acestei licori.
    Multumesc pentru idee dragalasa Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  3. Degustare placuta! Asteptam impresiile :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Gabriela,
    astazi am râs mult pe tema provenientei cafelei :)) Dar mâine vom fi curajosi si ne vom lasa cuceriti de aroma mult laudata de cei mai mari cunoscatori de cafea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Steliana,
    noi bem doua trei cafele pe zi si trebuie sa-ti spun ca Bella Crema este într-adevar cremoasa si aromata, asa cum o tradeaza din start numele. Dar si aparatul este foarte bun. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Alina,
    multumesc :) am sa scriu imediat!

    RăspundețiȘtergere
  7. asta imi aduce aminte de o intamplare adevarata de pe vremea lui abuzivimpuscatu; niste cucoane au pus si ele mana de la mana sa cumpere o fiola de nustiuce parfum scump din glanda salivara de potokamelecantrop comandat in nusce revista din vest si adus pe sub mana de un cetatean plecat in delegatie pe meleaguri apusene; si dupa lungi asteptari, suspine si tanguiri au primit ele fiola; si era micaaaa….. si pricajitaaaa… si subtiricaaaa….; au analizat cucoanele obectu pe toate partile, au sucit-o, au invartit-o si pana la urma s-au decis s-o imparta; egal; si cum trebuiau sa imparta vreo 50 de mililitri la 10 cucoane au decis sa faca transferul cu seringa.; tras din fiola – pufff, tras din fiola – pufff, tras din fiola – pufff si tot asa in cele 10 fiole pregatite special pentru a primi miresmele extravagante; si cand fiecare si-a primit in cele din urma fiola a constat ca inauntru nu mai era nimic; absolut nimic! caci din fiecare manevra cu seringa parfumul extrem de volatil s-a imprastiat ca nimica…..
    si uite asa s-au ales doar o mireasma cu adevarat scumpa ce le-a gadilat narile pret doar de o seara…..

    RăspundețiȘtergere
  8. Ha-ha-ha Mosule!
    buna poanta! si zici ca s-a întâmplat aievea?
    La noi functioneaza altfel! Automatul de cafea are nevoie de ~7 gr. boabe de cafea, pentru o cupa cu cafea; noi am cumparat 125 gr si suntem 9 colegi :)) Deci revin fiecaruia 2 cesti. Si de-o fi doar una... nu-i bai! Câte un moft avem voie fiecare sa avem, macar în prag de sarbatori :D
    Aaaapropo Mosule, cum te cheama? nu cumva Nicolae?! La multi ani!
    PS: te astept mâine aici, sa-ti spun daca s-a rentat atâta agitatie în jurul a 5 boabe de cafea :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. pe bune a fost! erau colege ale lu mosu al batran... :)
    aaa... si nu ma cheama Niculae, desi cred ca mi-ar sade bine! multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma abtin...
    Nu ma indoiesc ca este originala; cu adevarat originala !

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  11. O s-o pun pe Nataşa să mănânce boabe şi vând ceaşca cu 200 de euro!

    RăspundețiȘtergere
  12. Daurel,
    sa nu spui ca nu manânci cârnat de porc(bleah!în mat gros...)- porc care a râmat în toate gunoaiele, sau tocanita de pipote de gaina! poate ai auzit de "fudulii la gratar"! daca luam sa analizam tot ce mâncam... pâna si salata verde, care creste în pamânt cu balega si pe care se urca melcii si alti gândaci, si pe care doar o spalam cu apa, ha-ha... ar trebui sa nu ne hranim decât cu tabelte sterilizate :))
    Aceste boabe de cafea sunt spalate,uscate si prajite. :)) Trebuie sa-ti spun ca am savurat cafeluta si a fost un adevarat deliciu! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Vania,
    ce fain ar fi sa functioneze! însa... tja, nu esti primul care s-a gândit la asa ceva.
    Chiar si animalul Luwac a murit când s-a încercat o productie "de masa".
    Salutari Natasei :))

    RăspundețiȘtergere
  14. cafeluta aceea, dupa cat de delicioasa ne spui ca a fost, si-a facut toti banii.:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ha ha,stiam despre asta de la tv,am vazut un material si mi-a cam pierit pofta! Da' sa stii ca te sustin,iubire,da! Fiecare face exact ce pofteste si mi se pare ok sa-si "rezolve" cate-un moft din cand in cand,de ce nu?! Eu te felicit pt idee si curaj si nu ma indoiesc de faptul ca a fost o experienta de neuitat!!
    Chiar te rog sa ne mai zici daca mai experimentezi cate ceva,macar sa avem si noi idee de cum poate fi!

    Pup fata frumoasa si generoasa!
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca ai savurat o gurita de cafea si pentru mine.Ca fapt divers, gustul si savoarea cu ce marca de cafea aduce?

    RăspundețiȘtergere
  17. Deci zici c-a fost buna!
    Hmmm... o sa incerc si eu cu gainile lu Tanti Maricica, poate le invat smecheria. Ma gandesc sa le dau boabe de cafea, ca nu-i prea mare diferenta dintre bobul de cafea si cel de porumb, poate doar la culoare. Si iese si gata macinata...

    RăspundețiȘtergere
  18. Oricat de originala ar fi,e exagerat de scump!!
    Asa,cu o cheta,de curiozitate, mai marge,dar sa permanentizezi,ar fii cam scump!!! Recunosc, as fi tentat si eu......

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa ma platesti si nu as bea din cafeaua asta oricat de scumpa ar fi ea :)) zau asa.Chiar de zici ca e asa de buna.

    RăspundețiȘtergere
  20. L'Automne draga,
    nu trebuie sa crezi tot ce auzi :) Trebuie sa probezi personal!
    Eu chiar am râs când am citit pe câteva pagini românesti, ce bazaconii scriu câte unii, despre ceva ce nici nu au probat!
    Te pup si... citeste urmatoarea postare :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Mosu,
    o data e ca niciodata! :( A avut gust de "mai vreau"...
    De probat trebuie probat orice... doar asa se descopera retete si noi ingrediente. Succes! poate o faci pe Tanti Maricica multi-milionara (euro sau boabe):D

    RăspundețiȘtergere
  22. Joco,
    poate ca se va arata odata ocazia si pentru tine! pentru mine a fost prima data :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Victoria,
    sunt destui care gândesc asa ca tine! Si e bine asa!!! ca daca cererea ar fi prea mare, cafeaua ar devenii si mai scumpa :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Gabriela,
    :)daaaaa, a fost delicioasa, dar...prea putina!
    Prea scumpa nu a fost, ca ne-a costat 2€ / ceasca. La ora actuala, daca servesti o cafea într-o cofetarie (în Germania), costa 1,90€, deci... Totul este relativ :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Steliana,
    sper din suflet sa se ofere si pentru tine odata macar, ocazia de a proba personal! Stiu ca iubesti cafeaua, si... fara vraja, toti colegii au fost de parere ca a fost cea mai gustoasa cafea bauta pâna acum. Pentru noi toti a fost prima data :)
    Despre gust... citeste urmatoarea postare te rog. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumesc dragalaso pentru lamuriri, cred ca ai simtit ca facusem botic ca pe mine fara sa vrei ma sarisei cu raspunsul.
    Sa-ti dea Dumnezeu mereu aceasta vitalitate a ta debordanta!

    RăspundețiȘtergere
  27. Steliana draga mea,
    cum o sa te uit?! nu nu! nu se întâmpla :))

    RăspundețiȘtergere
  28. Hihi, m-a amuzat si pe mine modul in care este "procesata" cafeaua aceasta buna si scumpa!

    RăspundețiȘtergere
  29. tja... fiecare cum doreste! eu sunt inca mare cafegioaica :))
    daca te intereseaz daca ne-a placut cafeaua, trebuie doar sa accesezi linkul din finalul articolului si vei ajunge la articolul care descie ziua cea mare :))

    RăspundețiȘtergere