Veneto înseamnă mult mai mult decât Veneția și gondolele ei celebre. Regiunea ascunde locuri de vacanță fermecătoare precum Rosolina Mare, Chioggia, Sottomarina și Porto Caleri, unde pizza se transformă într-o adevărată artă culinară. Aici, pizzaiolii – maeștrii pizzelor – tratează fiecare blat cu respect, aluatul este dospit lent, ingredientele sunt locale și de sezon, iar cuptorul cu lemne oferă acea aromă inconfundabilă care face fiecare felie memorabilă.
🍕 Iata un Top 10 tipuri de pizza pe care trebuie să le încerci în vacanță:
Pizza ai Frutti di Mare – cu fructe de mare proaspete, direct din Adriatică. Un deliciu marin care îți face papilele gustative să danseze tarantella.
Pizza alla Burrata – cu burrata cremoasă, roșii cherry și busuioc. Simplă, dar divină.
Pizza al Prosciutto e Rucola – clasică, dar cu acel prosciutto crudo local care face toată diferența.
Pizza Diavola - picantă și intensă, cu salam picant (sau 'nduja în unele regiuni), mozzarella și sos de roșii. Perfectă pentru cei care vor un pic de foc în farfurie.
Pizza Quattro Formaggi - un vis pentru iubitorii de brânzeturi: mozzarella, gorgonzola, fontina și parmigiano. Cremoasă, aromată și absolut decadentă.
Pizza Capricciosa - similară cu Quattro Stagioni, dar toate ingredientele sunt amestecate: șuncă, ciuperci, anghinare, măsline și uneori ou. O explozie de gusturi!
Pizza Quattro Stagioni – patru anotimpuri într-o singură farfurie: ciuperci, șuncă, anghinare și măsline, fiecare colț cu personalitatea lui.
PizzaTonno e Cipolla – ton și ceapă, o combinație simplă, dar cu un gust intens și echilibrat.
Pizza Carbonara – inspirată din celebra rețetă de paste, cu pancetta, ou și parmezan. O alegere inedită și foarte gustoasă.
Pizza con Scampi o Gamberi - cu creveți sau langustine, adesea servită cu un strop de lămâie și pătrunjel – o delicatesă marină.
Pizza alla Burrata – cu burrata cremoasă, roșii cherry și busuioc. Simplă, dar divină.
Pizza al Prosciutto e Rucola – clasică, dar cu acel prosciutto crudo local care face toată diferența.
Pizza Diavola - picantă și intensă, cu salam picant (sau 'nduja în unele regiuni), mozzarella și sos de roșii. Perfectă pentru cei care vor un pic de foc în farfurie.
Pizza Quattro Formaggi - un vis pentru iubitorii de brânzeturi: mozzarella, gorgonzola, fontina și parmigiano. Cremoasă, aromată și absolut decadentă.
Pizza Capricciosa - similară cu Quattro Stagioni, dar toate ingredientele sunt amestecate: șuncă, ciuperci, anghinare, măsline și uneori ou. O explozie de gusturi!
Pizza Quattro Stagioni – patru anotimpuri într-o singură farfurie: ciuperci, șuncă, anghinare și măsline, fiecare colț cu personalitatea lui.
PizzaTonno e Cipolla – ton și ceapă, o combinație simplă, dar cu un gust intens și echilibrat.
Pizza Carbonara – inspirată din celebra rețetă de paste, cu pancetta, ou și parmezan. O alegere inedită și foarte gustoasă.
Pizza con Scampi o Gamberi - cu creveți sau langustine, adesea servită cu un strop de lămâie și pătrunjel – o delicatesă marină.
Hmmm... pizze instagramabile și delicioase! Parca fiecare pizza pare făcută pentru a fi fotografiată. Culorile vii, platingul rustic și fundalul cu marea în depărtare transformă orice cină într-un moment demn de postat. #PizzaLover #VenetoVibes #DolceVita
Mereu ne întrebam, oare de ce pizza are alt gust în vacanță? Poate pentru că o savurezi seara, la o masă lungă, cu prieteni, râsete și vin alb rece. Poate pentru că aerul e sărat, lumina e blândă, iar poveștile se leagă firesc, din priviri și zâmbete. Și poate pentru că, în acel moment, totul pare exact cum ar trebui să fie, iar undeva, înăuntrul tău, o voce șoptită îți amintește mereu că la vita è bella.
Așadar, dacă ajungi vara asta în Veneto, nu rata ocazia de a te îndrăgosti de pizza italiană în toată splendoarea ei. Și nu uita - în Italia, pizza nu se mănâncă pe fugă. Se savurează. Închizi ochii deja la prima mușcătură și spui: "Mamma mia... che buono!"


În vacanţă totul are alt gust. 😊
RăspundețiȘtergereÎnsă ceea ce scrii tu aici e savuros oriunde şi oricând!
🤗😘
daaa, asa este!
ȘtergerePizza facuta de italieinii care-si cunosc meseria si traditia, este pe LOCUL ÎNTÂI cu CORONITA! ☺☺☺
Să vă fie de bine, și vacanța și pizza. Eu aleg o Carbonara dintre cele enumerate.
RăspundețiȘtergereȘtiu ce zici de bucătarii italieni, o pizzerie din Cluj a avut ani de zile bucătar italian. Acum nu mai știu cine este, poate încă mai au. De câte ori vroiam o pizza, era prima alegere, mai ales că erau printre puținii care aveau și varianta mică.
da... marimea pizzelor, a cam scapat de sub control! ☺☺☺ Eu nu pot sa mananc asa mult, de aceea inreb mereu daca exista si format mic si... de obicei sunt privita ca "zgârcomana"! Alaltaieir mi-a spus o chelnarita "da, avem, dar doar pentru copii!" Am intrebat - "si nu puteti face o exceptie pentru mine?" Mi s-a spus "Nu!, diferenta de pret ete de doar un euro!" Doamne fereste... atat a inteles ea!!! nu am mai comentat nimic - am mancat jumatate de pizza si restul... m-a intrebat "Sa o impachetez pentru acasa?"! Am zis "NU!"
ȘtergereMamma mia, ce bine arată! Mă faci să mă răzgândesc iar, acum am fost pe wizz să caut zbor spre Italia. :D
RăspundețiȘtergerePână văd unde ajung, în seara asta merg la o pizza. Ştiu o terasă unde e tare bună. Te duc şi pe tine, e lângă terasa unde am fost ;)
Daaa, mergem toti patru la o terasa faina, sa te gandesti unde - sunteti invitatii nostri ♥ cu mult drag! ♥♥♥
ȘtergereVoi pe unde sunteti acum, v-ati intors din Londra? parca asa retin eu ca faceai planuri de vacanta...Nu?
Pupici si imbratisari ♥