duminică, 19 ianuarie 2020

Mere coapte

Eu descojesc merele, le scobesc cotorul si le scot semintele, umplu orificiul cu zahar brun si cateva stafide, deasupra presar zahar vanilat si pulbere de scortisoara si pun merele în cuptor, la 180°C pentru trei-sfert de ora. Pentru mai multa aroma, pun coaja de mar (rulata ca un trandafir) alaturi de mere, în vasul de copt ♥ Merele sunt delicioase ♥


27 de comentarii:

  1. Ce-avem noi aici?!

    Stiu ca e un desert delicios si usor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, foarte simplu si... mai sanatos decat orice prajitura :-)

      Ștergere
  2. Ce minunat desert. Nici nu stiu de ce nu fac asa ceva aromat!
    Multumesc, draga Carmen pentru reteta si reamintire! Pupici si o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumeeeesc! Preferatele mele! O saptamana bucurii aromate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce delicii pentru papilele gustative dar ce arome îmbătătoare capătă casa!
    Eu las merele în coajă și le umplu cu o linguriță dulceață și miez de nucă😋.
    Start bun și spor în toate!
    Te îmbrățișez! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suna delicios! O sa incerc si eu. :)

      Ștergere
    2. hhhm Gina draga, delicios suna... La calorii nu ne mai gandim deloc, cand ni se ofera asemenea bunatati :-)
      Te pup. O saptamâna minunata!

      Ștergere
    3. Florina, am avut cativa ani un borcan cu dulceata de de nuci, m-am tot uitat la el si am luat din cand in cand sa gust, pe varful unei lingurite... Bomba de calorii! ☺☺☺
      Combinata cu marul copt, cred ca ar fi absolut delicios totul!

      Ștergere
  5. Un desert delicios! Umplutura noastră favorită sunt câteva stafide, peste ele nuci date prin mașină și puțin zahăr. Și le coc în coajă, nu decojite. Oricum ar fi preparate, însă, merele coapte sunt minunate. Mulțumesc pentru aducerea aminte!

    Săptămână excelentă, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. suna excelent... insa nuci mie nu mi-au mai incaput ☺ ca orificiul din mar nu a fost decat atat cat sa scot cotorul si samburii. Cand am mere cu coaja subtire, nu le descojesc inainte de copt, insa mie imi place fara coaja... e mai cremos ☺
      Te pup. O saptamâna minunata!

      Ștergere
  6. Mmmm, mulţumesc pentru reţetă! O voi încerca chiar în seara asta ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper ca ai savurat o portie buna :-) pupici

      Ștergere
    2. Da, chiar am făcut. Cu scorţişoară, nucă pisată, zahăr. Am pus şi nişte frişcă după ce s-a răcit... delicios, mulţumesc pentru idee!

      Ștergere
    3. ooo, ma bucur Potecuta 🤗 sa va fie de bine 😘

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. asa trebuie... ca de aceea am pus aici, la dispozitia prietenilor ;-) te pup

      Ștergere
  8. Eu mere si gutui mai pun deseori in cuptorul de la soba. Insa vreau sa incerc si reteta ta, Carmen. Arata delicios!!!! O saptamana minunata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina draga, eu am avut 3 gutuii si saptamana trecuta mi-am facut sos de gutui ♥ O bunatate... am mancat nu doar cu friptura, ci am mancat a doua zi chiar si numai cu piure de cartofi ☺
      te pup. O saptamâna minunata!

      Ștergere
    2. Cum prepari acest sos de gutui, Carmen? Imi povestea bunica mea, ca strabunica mea(mama sotului ei) era foarte priceputa la gatit, facea tot felul de preparate. Iar unele dintre retetele ei erau: mancarea de gutui, de praz, pogăci cu must ... Iar din ce m-am documentat, acestea sunt retete foarte vechi. Din pacate bunica mea nu isi mai aduce aminte cum le prepara, dar cica erau delicioase. Sa cauti pe facebook: Grădina Istorică, e o pagina fascinanta de retete foarte vechi.

      Ștergere
    3. nu te am uitat 🤗 o sa scriu un articol pe tema sosului, Florina draga

      Ștergere
    4. Multumesc, Carmen! <3 Cand poti tu :) Eu vreau sa incerc sa fac si limoncello, apoi tiramisu cu limoncello. Matusa mea face limoncello, ii iese asa bun. E un bun digestiv.

      Ștergere
    5. gata, am scris reteta de sos de gutui ☺
      Limoncello este unul din lichiorurile mele preferate. Eu l-am descoperit acum vre-o 10-12 ani. Fetele mele erau la liceu de limbi straine si una din ele toacmai facea prin scoala, un schimb de experienta cu o alta clasa de elevi dintr-un liceu omolog din Ferrara- Italia. Fetita care a stat la noi o saptamâna, mi-a adus cadou o sticla de Limoncello si un serviciu pentru servit Limoncello, dintr-o sticla usoara si fina. Atunci ne-a spus ca acest lichior este o traditie italiana si eu cum iubesc gustul de lamaie, mi-a placut imediat. De atunci, cumpar mereu în concediu, de la Lago de Garda (de pe lânga Verona), din Toscana sau Napoli :-) Nu am facut niciodata în casa, dar ceea ce cumpar eu are calitate foarte buna. Am mereu în casa o sticla de Lomoncello ☺

      Ștergere
    6. Multumesc, Carmen! Wow! Ce dragut din parte fetitei! Da, exact, este o bautura traditionala italieneasca. Una dintre matusile mele locuieste in Franta, iar cam de 2 ori pe an vine acasa la parinti. Iar acum 3 ani, de sarbatori, ne-a servit cu acest lichior preparat de ea, asa am aflat de aceasta bautura. Daca doresti, pot da copy paste la retea trimisa de ea.
      https://www.youtube.com/watch?v=9m74aBS5Alo&fbclid=IwAR0tSzRPBdT57EiGpmlH1qe7cG-DBZZ8tkWqBJUPu9iImwpqNZiqR3932YY
      Multumesc inca o data pentru sosul de gutui! <3

      Ștergere