marți, 21 ianuarie 2014

Club 27...

... sau "Forever 27 Club" este grupul de artisti-muzicieni care s-au stins din viata la vârsta de 27 de ani. Atentia speciala asupra acestei "coincidente" a provocat-o decesul lui Kurt Cobain în anul 1994 si - cu toate ca ideea se vehicula înca din anii '70, abia din acest moment numele "clubului" a devenit oficial.
Pe aceasta tema s-au scris romane, filme si piese de teatru, s-au lansat diverse teorii si s-au facut multe speculatii. Multi sociologi, psihiatri, oameni de presa, au analizat destinul celor ce au devenit - cu sau fara voie - membrii ai macabrului club.
Înca la începutul anilor '70 au circulat diverse teorii în legatura cu decesul marilor muzicieni Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin si Jim Morrison, însa oficial nu s-a putut stabili nicio legatura între tragicele evenimente. Abia dupa decesul lui Kurt Cobain s-au publicat câteva declaratii în legatura cu deja existentul "Club 27".
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fotografie Nume Ziua decesului Vârsta Cauza oficiala a decesului Rolul în lumea muzicii
Brian Jones 1965-2.jpg Brian Jones 3 iulie1969 27 ani si
125 zile
înecat în piscina membru fondator al formatiei Rolling Stones, chitarist si multi-instrumentist
Jimi Hendrix thumbnail.jpg Jimi Hendrix 18 septembrie 1970 27 ani si
295 zile
asfixiere prin aspirarea propriei vome, în urma unei supradoze de alcool si somnifere  compozitor si textier de muzica rock/hardrock, cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor
Janis Joplin.jpg Janis Joplin 4 octombrie 1970 27 ani si
258 zile
supradoza de Heroin si alcool solista, compozitoare și textieră de muzică rock (blues-rock, hard rock, psihedelic) cu influențe de rhythm and blues și soul
Jim Morrison 1970.jpg Jim Morrison 3 iulie 1971 27 ani si
207 zile
Insuficienta cardiaca solist, compozitor, textier, regizor-video al formatiei The Doors
Nirvana around 1992.jpg Kurt Cobain 5 aprilie 1994 27 ani si
44 zile
sinucidere prin împuscare dupa o supradoza cu Heroina solist, compozitor, textier si chitarist al formatiei Nirvana
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Biograful Charles R. Cross, cel care a cercetat, publicat si descris vietile lui Hendrix si Cobain, a facut cunoscuta maselor largi declaratia facuta unui ziarist de catre mama lui Kurt Cobain: "Now he’s gone and joined that stupid club. I told him not to join that stupid club." (Acum a plecat și s-a alăturat clubului acela stupid . I-am spus să nu adere acelui club tâmpit). [The Daily World].
Opinia lui Cross, cum ca Hendrix, Joplin si Morrison - cele trei superstaruri ale generației flower power, au planuit împreuna sa se sinucida, are multi adepti.
Analizând circumstantele în cazul Cobain, s-a dovedit ca acesta nu a fost primul din familie care s-a sinucis (doi unchi de-al lui Kurt Cobain, precum si fratele bunicului au facut-o înaintea lui), însa tot mai multi specialisti cred ca ideea lui Cobain de a se sinucide la vârsta de 27 de ani a fost intentionata.
În scrisoarea de adio, Cobain a citat un pasaj din textul unei melodii a formatiei Nirvana "It's better to burn out than to fade away"  si acest citat a devenit motto-ul straniului club. Asa s-a dat startul întocmirii unei liste - bazate pe date oficiale, cu toti muzicienii care au murit la vârsta de 27 de ani. (lista completa aici).
Nume ca Rudy Lewis (formatia The Drifters), Pete Ham ( formatia Badfinger), Gary Thain (formatia Uriah Heep), Jacob Miller (formatia Inner Circle), Mia Zapata (formatia The Gits), Amy Winehouse, plus cei cinci mai sus numiti si înca 28 muzicieni compun "Clubul 27". În total sunt 39 nume, plus înca unul pe lista de asteptare - deoarece cazul misterioasei disparitii în anul 1995 a lui Richey James Edwards, chitarist si textier al formatiei rock Manic Street Preachers, nu a fost elucidat! Cu toate ca circumstantele înclina spre caz clar de sinucidere, faptul ca trupul acestuia nu a fost înca gasit, Edwards este înca si astazi declarat "presupus mort".
În ceea ce-i priveste pe cei din "Clubul 27", bizarul nu se opreste aici! Spre exemplu, datorita faptului ca vaduva lui Kurt Cobain - Courtney Love a vândut un sfert din drepturile de autor ale formatiei Nirvana contra sumei de 70 de milioane de lire sterline (aproximativ 88 de milioane de euro), Kurt Cobain a primit titlui de "mortul cel mai bine plătit" (revista "Frobes" - 2006).
Iar mormântul lui Jim Morrison este unul dintre cele mai renumite din lume, cel mai cautat si totodata singurul mormânt pazit special în cimitirul Père Lachaise din Paris... În septembrie 2013 am trecut si eu sa pun o floare (despre aceasta vizita mai ciudata voi povesti pe larg într-un articol viitor).

PS: Janis Joplin - cea mai puternică femeie a muzicii rock şi prima cântăreaţă albă de blues, ar fi împlinit ieri 71 de ani!

22 de comentarii:

  1. Se vehiculeaza tot mai des ideea ca nu exista coincidente... Nu ma pot pronunta decat bazandu-ma pe observatii personale directe si prea multe n-ar fi de scris (sau ar fi prea mult dar nu pot sintetiza). Pe scurt: tind sa cred ca nu exista coincidente. :) Am citit toate numele de pe lista si am constatat ca multi au murit in accidente - de masina, de avion, in apa... Nu cunosc circumstantele accidentelor dar, probabil, au fost departe de a fi calificate ca sinucideri... Mai era (este, adica, dar nu prea retin ce si cum) o "teorie" a numarului 9 privind reincarnarile... dar nu mai stiu daca se refera la numarul psihic (suma cifrelor care formeaza ziua nasterii) sau numarul de destin (suma cifrelor care formeaza anul nasterii) sa fie 9... Nici despre reincarnare nu ma pot pronunta cu certitudine, dar tind sa cred ca sunt putin probabile reincarnarile. :)
    Despre cimitirul Pere Lachaise am citit pe ici-colo ca ar fi unul dintre cimitirele in care se intampla... lucruri stranii! :) Insa chiar nu reusesc sa-mi dau seama daca poate fi real sau ba... Sunt un fel de Toma necredinciosul... :)

    Un fel de concluzie: o fi coincidenta faptul ca toti acestia au murit la varsta de 27 de ani? Mi-ar placea sa aflu o astfel de lista si cu privire la varsta la care mor motociclistii - si ei, cei mai multi, mor tineri... Si in cazul muzicienilor si in cazul motociclistilor, o fi ceva legat si de... pasiunea lor: unii se consuma foarte mult, daruindu-se fanilor, ceilalti...
    Un articol interesant. Foarte interesant, din punctul meu de vedere.
    Ziua minunat sa o petreci! Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga, eu inclin sa cred ca intre decesul celo trei staruri ale generatiei flower power exista o legatura. Deasemenea cred ca Cobain a vrut ca numele lui sa fie pus alaturi de cei trei, la fel cum cred ca di Amy Winehaus si-a dorit! Toate celalalte nume sunt coincidente... Parerea mea.
      Am vazit multe documentare despre cimitirul Parizian si dupa ce am ajuns sa il vizitez am citit foarte multe si vreau sa mai merg cel putin inca o data, pentru ca nu am avut timp si am trecut in graba, fara sa tin un moment de reculegere, langa placa anumitor personalitati ale caror viata sau opera m-au impresionat. Primul mormant langa care m-am oprit a fost cel al lui George Enescu. Bineinteles si Chopin, Modigliani, Moliete, Edith Piaf, Maria Callas, Balzac, Rossini, Oscar Wilde... Nu am auzit insa niciodata ca s-ar petrece lucruri bizare in acest cimitir?!... Tate as vrea sa mai povestim pe tema asta... hm! De ce locuim noi asa departe una de alta si nu ne-am putea noi intalni spre exemplu de-seara, la o cafea?! ;)
      Te pup. Imbratisari mamei si sorei tale. O zi minunata va doresc!

      Ștergere
  2. Nu aveam habar de acest club şi de faptul că Janic Joplin, Jimi Hendrix sau Jim Morison ar fi făcut parte dintr-un asemenea club. Ciudat tare, revin mai târziu să mai citesc o dată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela draga, toti cei din "Club27" au devenit membrii post-mortem... sau altfel spus "de dragul" fanilor.
      o zi faina! Pup

      Ștergere
  3. Nu stiu ce sa zic despre "Club 27"...poate s-a vrut ca un omagiu adus celor disparuti atat de tineri , dar atat de talentati?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, bine spus - atat de tineri, atat de talentati si totusi, atat de satui de viata!...

      Ștergere
  4. nu stiam de acest club 27! fanii astia! cate idei le mai vin....
    sa ai zi faina, pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) asa suntem noi, viteji dupa ce trece furtuna! Acum ca nu se mai poate schimba nimic, fiecare isi da cu presupusul si i se pare ca stie si a înteles cel mai bine mesajul! astia sunt fanii! oameni cu slabiciuni :))
      te pup si eu

      Ștergere
  5. Intru eu pe net, să iau o pauză... și fac rost de piele de găină :). Exceptând acest aspect, mi-a plăcut ce ai scris... și m-a pus de gânduri. Oricum, nu știu de ce... dar nu cred că au făcut-o intenționat și că au planificat asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tja... raspunsul nu-l vom afla niciodata! Daca în anii '70 informatia se transmitea mai greu si în România putini auzisera de Woodstock-Festival, tot asa de putini cunosteau amanunte despre Jimi Hendrix, Jim Morrison si Janis Joplin - figurile centrale ale epocii hippie, simboluri ale acestei miscari politice si culturale. „Sex, Drugs and Rock'n'Roll“ und „Live fast, love hard, die young“ Ce a fost, a fost si nu vom afla niciodata adevarul în legatura cu moartea celor trei. Insa despre Kurt Cobain sau Amy Winehouse am stiut cu totii si am privit cum se consuma ca lumanarile aprinse... Toti am stiut ca se va întâmpla dar nimeni nu a putut face ceva sa schimbe destinul acestor mare talente muzicale! ... “It’s better to burn out than to fade away.” Exista fanatici care când isi propun ceva, nu mai dau înapoi! Droguri, alcool, coctail cu tablete... 27!

      Ștergere
  6. eu am auzit de clubul 27 cand a murit Amy Winehouse. cat despre coincidente, nu stiu ce sa zic. pana la urma, viata lor era pe o traiectorie de supernova, pe princiul lor, nu? burn out, don't fade away.
    oricum, mortile lor nu au cum sa fie surprinzatoare, avand in vedere cum isi traiau viata. eu cred ca oamenii care au un asemenea talent, trebuie sa se confrunte si cu multi demoni. din pacate, de multe ori pierd lupta :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. “It’s better to burn out than to fade away” ....asa au ales sa-si traiasca viata... Destinul?! Dorinta?! nimeni nu mai poate da raspunsul!

      Ștergere
  7. Sunt stranii coincidenţele astea. Nu ştiu ce să zic, dacă au fost intenţionate sau nu căci de multe ori viaţa şi moartea sunt surprinzătoare. Dar modul de viaţă ales nu-i ducea în nici un caz către vârsta minimă de pensionare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în momentul în care si-au dovedit talentul si au atins culmile, au ales sa traiasca asa! probabil ca nici nu puteau sa traiasca altfel! noi suntem prea normali sa-i putem întelege...

      Ștergere
  8. da, cred că e o asociere, așa cum zice și Iustina...
    oricum articolul e un documentar de clasă, deși cămașa s-a depărtat puțin de piele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este viata - cu bune si rele... Iar ce ne este scris, ducem de voie, de nevoie!

      Ștergere
  9. nu stiam de existenta acestui "club"...
    hmmm...artistii ard altfel, poate ca pentru ei, cei care se consuma astfel, 27 de ani reprezinta o viata...
    ai fost la mormanatul lui Jim Morrison...data viitoare va trebui sa ajung si eu...
    te pupacesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate... adevaratii artisti sunt intotdeauna greu de înteles - ei uimesc, impresioneaza, sunt adorati... dar de obicei...sunt singuri! All is loneliness - este titlul unei piese interpretate de Janis Joplin! sau Lucky a lui Britney Spears (apropo, chiar si Britney a avut o faza extrema în jurul varstei de 27 de ani, cand abuza în droguri si se rasese pe cap! A trecut în anul de viata 28 în psihiatrie... Probabil ca parintii si prietenii au luptat pentru ea - si au reusit!)!
      te pup si eu draga mea draga

      Ștergere
  10. Nu puteau sa faca un club 57 ? Parca, au murit prea tineri.Eu eram fan Janis Joplin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, au murit mult-mult prea tineri! ... Nimeni nu stie de ce 27!!! dar, se spune ca doar când esti tânar esti în stare sa faci nebunii!

      Ștergere
  11. Ce club trist !
    Câtă risipă de talent,păcat,mare păcat :( !

    RăspundețiȘtergere
  12. Un club al "fiilor risipitori", care au plecat mult prea repede din această lume. Păcat! Ar mai fi avut încă multe de spus lumii...

    RăspundețiȘtergere