joi, 29 august 2013

Hai cu noi, prin München (3) - Neues Rathaus


Noua Primarie (Neues Rathaus) este cea mai cunoscuta cladire din München si una din cele mai frumoase din Europa. A fost construita între anii 1867-1908 în stil neogotic, dupa proiectul arhitectului Georg von Hauberrisser - care la vremea respectiva avea doar 25 de ani! Proiectul monumentalei cladiri este inspirat din modelul primariilor din Bruxelles si Viena.


Cladirea ocupa o suprafata de 9159 m², are peste 400 de încăperi dispuse pe 12 etaje si detine 6 curti interioare si reprezinta locul de munca a peste 650 functionari publici si angajati ai institutiei. Fațada principală situată pe partea de nord a pietii Marienplatz,este bogat decorata si are o lungime de 98,5 metri. Frescele si statuetele prezinta teme din viata dinastiei Welf, a Ducelui de Bavaria Henric Leul, precum si a Casei de Wittelsbach -  cel mai mare ciclu princiar dintr-o primărie germană. In total exista 41 statuete. Monumentul central situat deasupra casei de pază este o statuie ecvestră a prințului regent Luitpold. Traveea turnului conține statui ale primilor patru regi bavarezi (Maximilian I Joseph, Ludwig I, Maximilian II, Ludwig II).



Dantelarii în piatra combinate cu vitralii, fresce, basoreliefuri, candelabre, mozaicuri, coridoare si trepte asemanatoare cu palatele din povesti, porti de fier forjat sau sticla, totul este aici de cel mai bun simt artistic.
Turnul central are o înaltime de 85 metri. O panorama impresionanta asupra orasului ofera terasa de la etajul noua - deschisa publicului, la care se poate urca prin lift.


Poarta de fier forjat de la intrarea principală, sustinuta de patru coloane de granit conduce spre un vestibul ce duce printr-un pasaj spre Curtea Mare și Ratstrinkstube. În vestibul exista un ceas cu cadran vopsit, pe care este înscris textul : "Vreu sa arat doar orele bune, clipele rele sa le ascund" ("Nur gute Stunden möcht ich zeigen, die bösen aber wohl verschweigen.")


Fațada principală a cladirii este plasată înspre piață, iar partea din spate este adiacentă curtii numite Marienhof. Subsolul primariei este ocupat aproape în întregime de renumitul restaurant Ratskeller.



Ping-back participantilor la Miercurea fara cuvinte /35- august 2013: Tu1074, Foto de Inginer, OanaClara, Daurel, Gianina, Spunsieu, Mihaela Pojogu, Blind Love (Elly), R., Iulisa, Coffee, Alexandra Ali, nima, carmen elena, Kadia, Poteci de dor, Pauza de ceai, Cupcake, Cristi, Kassak, Spes, Alt pui de prepelita, Gladiole, iuliana, Irina Cristina, Bialog, Irina, addicted, kristi, Aniela, albert.florentin, CălinH, aA, calaraseanu.ro, MARIA, *ELENA*, Silvia, Dan (Hipertensiv), Petala Calatoare, Vasile Dumitru, geanina, Diana, Slowaholic, Lumea lui Alexandru, Liviu Bimbea, Dan, Tudor Enea, Sorin, Nymphetamine

11 comentarii:

  1. Munich este o capitală care păstrează tradiţiile şi nu se înclină în faţa infuenţelor în artă de peste ocean.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah.. ce amintiri imi trezesti.. Frumos, tare frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte mult mi-as dori sa fac un tur al Europei si sa trec si prin locurile minunate pe care ni le arati de fiecare data

    RăspundețiȘtergere
  4. superb...imi place tare mult bordura aceea de flori rosii, imblanzeste putin impozanta cladire!

    RăspundețiȘtergere
  5. O adevarata excursie prin Munchen postarea ta de astazi!...Am ramas incantata si cu o mare dorinta sa ajung si eu intr-o zi in acest oras!
    imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai vrem cu voi!:) Îmi plac tare mult fotografiile tale!

    RăspundețiȘtergere
  7. E superb. Cladirea e impunatoare si pare o domana din inalta societate, aristrocrata, cu stil. Frumoasa excursie. M-am convins, daca vreau sa cunosc Germania, intru la tine si am rezolvat.
    Te imbratisez Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tare frumos e!
    Un adevarat spectacol. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Impozanta cladire (si) cea a primariei din Munchen! Acele flori rosii care impodobesc stitlul sobru e un detaliu care ma duce cu gandul la oameni care nu se gandesc doar la "util" ci si la frumos! Parca-i o balustrada imbracata in catifea!
    Imi place cum fotografiezi: ansamblul, apoi detaliul - am putut vedea inclusiv ce fac omuletii aceia sculptati pe stalpi! Si n-am putut ignora mesajul: "Superba priveliste!" dar mai ales "semnatura": "Cotofenele din Romania" :)) Super haios! :)) Si fotografia "cotofenelor" intre cei doi lei-paralei imi place!!!
    Fie ca si ceasul tau sa arate numai ore bune! :)
    Ziua minunata sa iti fie! Imbratisari cu drag!

    P.S. Abia reusesc sa mai stau cu mama, sa-i arat ultimele poze pe care le-ai postat, sa citeasca si ea si sa ma mai amuze, sa mai vorbim :) Ba e plecata pe la vreo amica, ba vorbeste la telefon, ba e plecata cu treaba, ba sunt eu plecata, ba vorbesc la telefon (si eu vorbesc atat de rar la telefon incat in perioada aceasta cred ca au conspirat impotriva mea amicii - pentru ca suna intr-o veselie! Poate in septembrie sa se mai linisteasca lucrurile! Pupici! Multumesc pentru "paginile de jurnal".

    RăspundețiȘtergere
  10. Splendida constructie Primaria din Munchen!
    E...ce sa mai spun si eu? S-au spus destule si toate bune. Mie mi-a ramas doar s-o admir :)

    RăspundețiȘtergere