luni, 4 februarie 2013

Stevia


:) Da, îmi îndulcesc afinele (si fructele în general) cu Stevia - nu în amestec, ci granulat pur!
De ce Stevia? Pentru ca este mult mai sanatos ca zaharul! Este un aliment vegetal, nu are calorii, nu produce carii, regleaza nivelul zaharului în sânge (glicemia), stimuleaza energia mentala si fizica, nu creaza dependenţă si nu produce reacţii adverse. Altfel spus, Stevia este un îndulcitor minune - testat de peste 60 de ani. Este opusul substituentilor chimici ai zaharului: Aspartamul, Zaharina și Sucraloza!
O lingurita de granulat Stevia echivaleaza cu 5 lingurite de zahar, dar Rebaudiosidul A- pur poate avea o putere de îndulcire de pâna la 450 ori mai mare ca a zaharului!
Stevia rebaudiana este un arbust originar din regiunea de granita Paraguay - Brazilia unde efectul de îndulcitor îi este cunoscut de peste 500 de ani. Frunzele de Stevia au fost folosite de bastinasi în prepararea produselor alimentare și a băuturilor, precum și ca plantă medicinală (solutia de Stevie are efect antibacterian şi previne astfel infectarea leziunilor la nivelul pielii). Indienii Guarani o numeau ka'a he'e - planta dulce. Înca din secolul al 16-lea, conchistadorii au raportat că popoarele indigene din America de Sud folosesc frunzele unei plante pentru a îndulci ceaiul sau cafeaua.
În anul 1887 botanistul elvetian Giacomo Moisés Bertoni a inclus aceasta planta între descoperirile sale, iar în 1905 a primit ofical denumirea de Stevia rebaudiana Bertoni.
Din 1920, Stevia a început sa fie cultivata pe plantatii mari în Paraguay si Brazilia, cu scop de export. Sub patronajul "Royal Botanical Gardens (Kew), planta a fost supusa testelor si cercetarilor, urmând ca abia în anul 1952 studiul sa fie comunicat oficial sub semnatura "National Institute of Arthritis and Metabolic Diseases" din Statele Unite.
China cunoaste aceasta planta abia în 1970 însa Japonia aproba deja din 1954 cultivarea Steviei în sere si în anul 1971 extractul de Stevia este legalizat ca substitent al zahărului. Conform statisticilor vremii, consumul de Stevia în Japonia în anul 1981 a fost de 2000 de tone.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a aprobat consumarea produsului în aprilie 2010, însa interzice si astazi comercializarea plantei sau a frunzelor în cadrul UE.
Extractul din aceste frunze este utilizat sub forma de praf, granulat, tablete, capsule, soluții apoase sau alcoolice. În prezent se încearca plantarea Steviei în mai multe regiuni din America de Sud si Centrală, în Israel, Thailanda și China.
Planta cunoscuta în România sub numele de Stevia Rumex si folosita de secole în bucătăria tradițională alaturi de spanac sau urzici, nu se înrudeste în nici un fel cu planta numita Stevia rebaudiana!

33 de comentarii:

  1. acum aud pentru prima data de aceasta Stevia,o sa merg la plafar sa ma interesez daca exista si la noi pentru ca ce ai spus tu despre ea mi se pare cu adevarat interesant...
    te pupacesc draga mea draga...somn usor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, draga mea draga :-) fac pauza de o cafea, hai si tu sa bei una! Si te servesc cu o gogoada cu dulceata - pentru ca noi serbam zilnic pana pe 13 februarie Carmavalul - es ist Fashing! ♡♥☆★♧♣ :-D HELAU!:-D
      Stevia... o recomand sincet. Pupici

      Ștergere
  2. Am auzit despre aceast plantă minunată și am auzit lucruri bune !N-am gustat-o dar urmează :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu folosesc Stevia granulat de peste un an. Sunt foarte multumita. :-)
      o zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  3. Multumesc pentru informatii . De cativa ani am inlocuit zaharul cu stevie >:D<

    RăspundețiȘtergere
  4. Fara nu cred ca asi putea trai!
    Foarte buna ptr cei cu diabet!
    Noapte buna draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte buna pentru a preveni diabetul si bolile renale.
      Te pup ★

      Ștergere
  5. Eu folosesc Gerble Glucoregul îndulcitor vegetal din extract de ștevia, în borcan de sticlă, de 45 g, cumpărat de la supermarket, de pe raft, la sugestia medicului de familie, odată cu dieta pentru slăbit. Cel folosit de mine se prezintă ca și zahărul pudră, iar presărat pe fructe de pădure, de exemplu, arată exact ca zahărul pudră, dar e mult mai sănătos și nu are calorii, ceea s-a spus foarte explicit în articolul de față. Îl folosesc la orice, mai puțin la cafea, deoarece mie personal mi se pare că-i schimbă un pic gustul. În rest, este întocmai ca și zahărul la gust. Un articol foarte util, voi căuta și tablete care se pot lua în geantă, borcanul fiind destul de mare. Un lucru este sigur: e mai bun și mai sănătos decât toți ceilalți îndulcitori folosiți. Mulțumesc pentru informații, o zi bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc extractul despre care pomenesti, dat sunt de patere ca Stevia neamestecta este cea mai buna...
      Din fericire, beau cafeaua neindulcita si in general folosesc zaharul foarte rar, insa... sunt "nebuna" dupa ciocolata! Pralinele sunt preferatele mele insa... observ ca de la o vreme, fiecarei bomboane ii corespunde o "gogosica" pe solduri si talie :-( Asa ca am inceput sa renunt la ciocolata si acum incerc sa astampar pofta de dulce cu fructe sau limonade indulcite cu Stevia.
      O ziminunata iti doresc ☆★☆

      Ștergere
  6. nu cunosc, nu-mi dau cu parerea, doar (ma) intreb: oare exista cineva care isi face reclama negativa? cand eram sfatuiti sa mancam peste si sa avem o alimentatie sanatoasa, injuram! apoi au aparut reclame la orz, la susai, la napi, la cate in luna si in stele, cu cat mai exoctic - cu atat mai credibil! "asul verde" imi spune ca si banalul chir e miraculos! ce injuram azi, maine laudam!
    bineinteles ca nu contest ce scrii, ma intreb de ce e un produs neagreat in UE? adica UE nu tine cu noi? tot despre bani e vorba? adica tot reclama...
    buna dimineata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai! Tocmai! Spui ca nu ai auzit nimic de Stevie... deci produsul nu isi face reclama.
      Eu il prezint aici fara sa fi fost "recrutata"de vreo firma ce livreaza Stevia :-D Am vrut doar sa ma arat ca "persoana privata"- pro Stevia. Si uite cate din cunistintele noastre comune o folosesc deasemenea :-)
      O zi minunata! ♣

      Ștergere
  7. nu stiam de stevia! pare a fi mai bun decat ceea ce folosesc eu! multumesc de informatie :)
    zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu spun ca merita sa probezi Stevia.
      O zi minunata!☆★☆

      Ștergere
  8. Pina la urma totul se reduce la costuri.Ori daca 1 kg.de stevie granulata costa cit 4kg de zahar rafinat,pierde.Iar la zaharul nerafinat, putini sint cei care au acces la el.Tot din acelasi motiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici iti dau perfecta dreptate! O cutiuta de 100 grame Stevia granulat ( recipientul din fotografie) costa ~10 euro, la magazin Kaufland sau Real.
      Fiecare trebuie sa isi cunoasca prioritatile... ce este mai important, la ce se poate face economie si la ce se poate aloca ceva in plus...
      Eu nu mai folosesc zahar rafinat de cel putin 10 ani! De un an folosesc din cand in cand Stevia.

      Ștergere
  9. Hallo Carmen, ich koche, süße und backe sehr oft mit Stevia! Das spart Kalorien!
    Schönen Tag
    Crissi

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici eu nu cunosteam acest indulcitor, dar intotdeauna ai de invatat si orice apare nou merita incercat sau macar sa ai o parere despre ceea ce mai consuma oamenii
    o zi buna, indulcita cu Stevia :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiam ca stevie este indulcitor! Sa vad daca se gaseste si pe aici ! Multumesc pentru sugestie, Carmen!
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este inca o informatie folositoare; nici eu nu stiam despre acest indulcitor sanatos.
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesantă prezentare. Noi, pentru că avem stupi, îndulcim totul cu miere, dar am două dintre rudele mele cu probleme ale glicemiei, aşa că am luat cu copy-paste şi am expediat mesajul. Oricum îmi voi păstra şi eu datele fiindcă este , aşa cum îl prezinţi, varianta ideală pentru curele de slăbire.

    RăspundețiȘtergere
  14. Extrem de educativa postarea. Am sa caut si eu acest indulcitor, mi l-am notat deja sa-l iau de la hipermarket in caz ca au.
    Multumim! Pupici!
    PS: Abia astept ziua de maine la Mfc. Am facut poze azi in padurea din apropriere :D

    RăspundețiȘtergere
  15. am auzit si eu de acest indulcitor, dar nu l-am folsit inca, folosesc miere, nu gust zahar e ORIBIL..multumiri pt info

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte interesant si util articolul acesta !
    Adevarul este ca zaharul din sfecla cum al stim noi este cel mai toxic indulcitor dupa Aspartam, ideal ar fi ca lumea sa foloseasca cat mai mult zahar brun din trestie daca nu are posibilitatea sa cumpere Stevia, dar prea putina lume e interesata de propria sanatate, e destul sa vedem doar cata lume fumeaza si consuma alcool in exces ca sa vedem proportiile dezastrului :(

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce chestie, inseamna ca taranii care vand stevii in piata sunt infractori! :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc pentru informatii, Carmen draga! E foarte bine de stiut. Nu se stie cand poate folosi o astfel de informatie.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua,
    imi poate spune cineva, daca se cultiva Stevia rebaudiana si in Romania? Caut urgent cultivatori. imi puteti raspunde pe adresa solventainvestment2004@yahoo.com
    Va multumesc.
    Gustav

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu cred ca se cultiva in Romania. Eu cumpar de pe internet si sunt foarte multumita. Numai la inceput am pus prea mult si a avut un gust putin amarui. Stevia lichida si pudra cumpar de la www.biocarmen.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. clar ca nu se cultiva in România!

      Ștergere
    2. clar se cultiva in Romania! :)...si nu e stevia din gradina bunicii,e o specie tropicala care nu seamana deloc cu cea autohtona...e o specie perena dar in tara noastra se cultiva ca si planta anuala deoarece nu rezista la temp scazute

      Ștergere
  21. Eu am descoperit niste sucuri 100% naturale indulcite cu STEVIA: www.stevielle.com
    Sunt foarte bune, parfumate si au extrem de putine calorii

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu am cumparat de la florarie 3 ghivece cu planat pe care o cresc cu dragoste. La ceai in afara de menta luiza, scortisoara, cuisoare, si rozmarin pun si o frunzulita de stevia. Ceaiul acesta este fantastic!

    RăspundețiȘtergere