sâmbătă, 1 septembrie 2012

Parfumul cuvintelor

În seria Povesti parfumate, din cadrul Clubului initiat de Mirela, am pregatit pentru tema de astazi doua colaje cu parfumuri si citate celebre, despre arta rostirii cuvintelor. Fie ca aroma acestor parfumuri sa ne însoteasca fiecare zi!

Tot referitor la tema de saptamâna aceasta, doresc sa prezint un "parfum" ce m-a impresionat în mod aparte, descoperit în timpul mini-vacantei mele în Belgia.
Ca toate orasele flamande, si Bruges are un turn Belfort, construit de breslele cu traditii seculare, ca simbol al libertatii si al puterii locuitorilor orașului medieval comparate cu cea a bisericii. Ridicat initial din lemn, turnul a ars în anul 1280 si cu el, întreaga arhiva. În anul 1296 a fost ridicat din nou si... a ars din nou! Al treilea turn, a fost construit din piatra în anul 1493, în stil gotic si a servit atât ca depozit al arhivei orașului si trezorerie, cât si ca turn de veghe. Ceasul si carilonul din vârful turnului sunt în perfecta functiune din secolul 17 si cele 47 clopote, cântaresc împreuna 27 tone! Turnul are o înaltime de 88 metri si urcând cele 366 de trepte, se poate ajunge la platforma superioara, deschisa pentru turisti.
Toate aceste informatii sunt puse la dispozitia celor interesati prin ghiduri turistice, panouri informative sau plinate si fotografii... Turnul Belfort din Bruges însa, s-a gândit si la persoanele lipsite de vedere! În fata intrarii este amplasata o macheta a acestui turn, ce reproduce fiecare dantelarie în piatra, fiecare turnulet, fereastra, arcada sau basorelief. Persoanele cu deficiențe de vedere pot cunoaste prin pipaire structura impozantului monument. Istoria cladirii, cât si povestea despre întemeietorul Casei de Flandra, viteazul Balduin "Brat de Fier"si Printesa Judith, sunt scrise alaturat, în sistem Braille. Parfumul acestor cuvinte este o esenta a grijii omului fata de om, are iz de respect si aroma de responsabilitate, învaluie locul cu dragoste si confera acestui Turn cu Ceas un simbol aparte.



Alte povesti parfumate: Elly, Silving, OchiiVerzi, Pandhora, Lolita, Daurel, Grişka, Anca, Diana, Lili3d, Sara,Vania, Minnie, Lili3D, Zina.

17 comentarii:

  1. Ce minunăție ai făcut aici! :)
    O poveste parfumată superbă, pe care o voi citi pe îndelete imediat ce ne vom întoarce din excursia în care am fost invitați chiar acum, eu și ai mei doi dragi. Afară o fi septembrie, dar e o vară de toată frumusețea, așa că n-am putut refuza. Și pentru că o poveste trebuie citită în tihnă, ca apoi comentariul să fie scris cu drag și cu sens, voi reveni la fiecare din membrii clubului. Am speranța că mă înțelege fiecare.

    Mii de îmbrățișări, revin să citesc, sunt arhi-curioasă! :)
    Să ai o zi perfcetă, rotundă, plină de bucurii!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. deosebit parfumul Braille...parfumul cuvintelor atinse...
    ai scris frumos despre cum se simte istoria scrisa pentru cei care vad simtind...
    mi-a placut mult...
    pup draga Carmen >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare frumos colajul cu parfumuri și citate! Da...cuvintele nespuse poartă parfum de liniște... Mi-a plăcut foarte mult!
    Frumoasă și descrierea grijii față de cei nevăzători.. "parfum cu iz de respect și aromă de responsabilitate".
    Vă doresc un weekend vesel și parfumat!

    RăspundețiȘtergere
  4. :) peste prima parte am sarit, evident!!!
    week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce om frumos trebuie sa fi fost cel care a realizat Turnul Belfort pentru cei nevăzători...
    De altfel, ai scris grozav!
    Splendida postare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am revenit, dar dintr-o zi de vară, după 9 ore de soare și hoinăreală, de parcă ar fi iulie, nu septembrie!
    Ca de obicei, am aflat lucruri noi, frumoase și deosebite, dragă Carmen! Parfumul unui gest nobil e neprețuit și mă refer la Turnul Belfort!
    Colajul de citate despre cuvinte, atașat unor parfumuri superbe este, de asemenea, o atracție a postării tale și m-am delectat cu fiecare cuvând și parfum de cuvânt!
    Am găsit acolo cel mai bun parfum al acestei veri, pe care Enya mea l-a primit de la tati, pentru rezultatele obținute la pictură și design, numit...Jimmy Choo Eau de Parfum, o aluzie la talentul ei de a crea vestimentație și panforfi!
    Te felicit draga mea și îți doresc o seară minunată! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce interesant,sa poate si nevazatorii sa simta turnul!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cuvinte simţite cu mâna, apoi cu sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt în urma cu comentariile..... sunt în criza de timp, dar pentru tine îmi fac timp!
    Foarte frumos ai scris! Te îmbratisez! O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cuvintele sunt fiinte, asa spunea Nichita Stanescu.
    Nu am vazut asemenea minunatii cum ne prezinti aici, nici nu mi-am imaginat ca asa ceva exista.
    Iti multumesc pentru povestea ta parfumata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Minunată incursiunea ta! Parfumul cuvintelor ce poate fi simţit şi de nevăzători are iz de omenie şi dragoste...
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Toate informatiile despre Gent m-au surprins extraordinar de placut. Inca ceva ce ma impresioneaza este acest mini-monument pentru nevazatori clonat dupa turnul Belfort adevarat. Este exceptional si sa te gandesti la asa ceva (ma refer la povestea scrisa pentru cei ce doar simt cuvantul scris) dar este exceptional si articolul tau, Carmen! Din nou multumesc pentru aceste incursiuni, pline de inedit, prin Gent.
    O duminica superba sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  13. Inca o postare ingenioasa, deci de invidiat...
    Am cauta cateva ziceri anonime:
    *Vorba dulce mult aduce
    *Vorba inteleapta e prieten
    *Vorba lunga e saracia omului

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt din nou aici... Am mai scris cateva randuri - nu stiu daca au ajuns la destinatie pentru ca sistemul de operare mi-a dat eroare... :(

    Imi place cum ai adunat cuvintele in sticlutele cu parfum! Ca si cum din parfum se formeaza si ajung la mine!

    Si sunt impresionata de dragostea pentru oameni: sa construiasca o macheta pentru ca cei "fara lumina a ochilor" sa simta ce vedem noi, ceilalti. Dar ce vad ei, uneori, noi nu vom vedea. Noi ar trebui sa fim fericitii care se bucura de tot ceea ce vad, suntem fericitii care ar trebui sa indreptam ceea ce este stramb - pentru ca (si) vedem ce e stramb!

    Viata fericita!


    RăspundețiȘtergere
  15. Alte poze minunate, alta calatorie virtuala gratis :D si alt parfum deosebit. Inca o data ai reusit sa ne delectezi privirea si sa ne incanti simturile!

    RăspundețiȘtergere