marți, 31 mai 2011

Imprevizibil

Poate va întrebati ce e cu mine, de ce nu mai scriu nimic?... A trecut doar o saptamâna dar mie mi se pare ca a trecut o luna... Am îmbatrânit 10 ani!
Acum doua saptamâni - vineri, sotul meu a simtit o durere cumplita în omoplatul drept. De meserie fiind inginer-proiectant - sta ziua-ntreaga pe scaun la birou, cu ochii pe monitor - s-a gândit ca e o crampă musculara, deci a luat o tableta împotriva durerilor si una cu magneziu si dupa o ora s-a simtit ceva mai bine. A urmat sfârsitul de saptamâna pe care l-am petrecut cu prietenele mele. Durerile au trecut si reaparut din când în când si pe lânga tablete, am uns usor locul dureros cu Voltaren. Apoi luni si marti s-a dus la serviciu si abia miercuri s-a hotarât sa mearga la medicul de familie. Acesta - ca si noi, a presupus o spasma musculara cu o posibila prindere a unui nerv, deci i-a dat concediu medical trei zile si i-a prescris o serie de zece masaje. A mai trecut un sfârsit de saptamâna. Durerile din omoplat se intensificau dupa fiecare masaj asa ca, dupa al treilea, Helmut s-a hotarât sa roage doctorul sa-i schimbe tratamentul... Acesta l-a trimis la un specialist cardiolog, pentru un EKG de rutina. Programarea a fost pentru joi si... rezultatul acestui EKG a fost înspaimântator! S-a constatat ca Helmut suferise în urma cu o saptamâna-jumate un puternic infarct miocardic si starea lui se înrautatise într-atât încât doctorul s-a mirat ca sotul meu mai este în viata! S-a încercat imediat o angioplastina însa arterele au fost atât de înguste încât stantul nu a putut fi fixat. în urma acestei interventii pe cateter, a fost tinut în prima noapte sub observatie medicala în clinica si vineri a fost transportat cu salvarea la Zentralklinikum Augsburg. Medicul cardiolog a recomandat operatie de Bypass pentru sâmbata, dar în spital, chirurgii au stabilit ca termen de operatie ziua de luni - 30 mai, ora 11. Nu pot sa descriu clipele prin care am trecut!
Sotul meu a fost mare sportiv (alergator de maraton), este un tip activ, harnic, mereu în actiune; nu a fost niciodata bolnav, la fiecare control a avut tensiune "de aviator"... Ce soc a fost sa aflam ca este "cardiac avansat"! Din starea de soc de joi, am trecut în starea de groaza de operatie, apoi încet-încet am înteles ca Helmut a avut un Înger pazitor si ca ce va urma, este un drum cu o singura posibilitate: salvarea vietii prin operatie! Asteptarea este înfioratoare, orele trec ca lunile... Mi-am luat concediu de odihna si am înfruntat calvarul alaturi de sotul meu. Am alergat de trei ori pe zi la spital si i-am tinut de urât ore în sir. Acasa, am încercat sa tin situatia sub control, am organizat un sistem de comunicare eficient între membrii familiei - pentru ca nimeni, nici fratii lui Helmut, nici fiicele, nici familia mea - mama si matusa, nu locuiesc în Augsburg.
Luni a avut loc operatia. A decurs conform planului - au fost facute trei bypass; ieri a stat în reanimare si de azi dimineata a fost transferat pe sectia postoperatorie. Acum câteva ore se simtea mult-mult mai rau ca azi dimineata... narcoza trece si încep durerile! Îl asteapta cel putin zece zile de chin... Dar inima a fost recuperata! Viata ne-a mai acordat o sansa...

77 de comentarii:

  1. Carmen, pentru ca a fost sportiv, asta l-a ajutat sa treaca peste infarctul miocardic.
    Nu ai de ce sa iti faci griji, atata timp cat te afli in sistemul spitalicesc german.
    Recuperare rapida si multa sanatate. Ma mira insa faptul ca initial au crezut ca este ceva cu muschii. Dar e bine ca totul s-a terminat cu bine.
    Eu cand m-am imbolnavit de psoriazis, medicii au zis ca e intoxicatie alimentara sau alergie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Înfiorător, dar ... bine că e pe drumul cel bun. Ştiu că nu am cum să vă ajut decât cu gândul bun.
    Sperăm la veşti bune, cât mai curând!

    RăspundețiȘtergere
  3. Costin,
    multumesc mult pentru gândurile bune si încurajari. Ai perfecta dreptate, asa este... numai ca stii cum este cu teoria si practica... Însa, perioada critica a fost depasita, de acum nu poate decât sa fie bine!
    Sanatatea este cel mai de pret!

    RăspundețiȘtergere
  4. Zamfir,
    asa-i! înfiorator! Dar ce a fost critic am depasit. Va urma o perioada grea, dar macar pericolul a fost înlaturat.
    Multumesc mult pentru gândurile calde!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am revenit ca să aflu noutăţi: mă bucur!!! Vă va fi greu, dar, sunteţi optimişti şi asta este vreo 80% din tratament!

    RăspundețiȘtergere
  6. Zamfir,
    gândirea pozitiva si dorinta de a trai este într-adevar cea mai buna medicina. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  7. I am so deeply sorry about the situation. Like you said the Guardian Angel is with him and he will be getting better soon.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multa sanatate, ai sa vezi ca va fi ok. Curaj ca trece si asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. CARMEN,eu cred că ingerul păzitor a fost Helmut în persoană.Faptul că a făcut sport și probabil n-a făcut abuzuri de niciun fel i-au salvat viața.De acum înainte tot de el va depinde. Disciplina este foarte importantă și sunt sigur că nu va fi problemă pentru el.Trebuie să fie încrezător în propriile forțe și va fi bine,cu siguranță!Suntem alături de voi,ținem pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  10. suntem alaturi de voi. stim ce inseamna suferinta si stim ca nu va e usor.
    multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sanatate multa va doresc si putere pentru a trece peste toate necazurile....

    RăspundețiȘtergere
  12. Dragá Carmen! intradevár a avut sotul táu un inger pázitor!!! Vá doresc SÁNÁTATE! si numai bine :-)
    Ildi :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Oh! intr-adevar a fost providebtial ca a supravietuit si a fost extraordinar c a ai avut puterea sa nu numai sa stai pe picioare ci si sa organizezi lucrurile . Iti doresc putere in continuare si intelepciune . Si refacere si insanatosire sotului tau .

    RăspundețiȘtergere
  14. am inteles fiecare cuvant al tau (balaur consort cu triplu bypass, operat in franta, in 2000), e tare greu prin ce-ati trecut amandoi, fii optimista, ce-a fost mai greu a trecut.
    urmeaza cateva saptamani mai grele, dupa care o sa fii si tu surprinsa cum lucrurile se vor reaseza, daca nu exact in aceleasi coordonate de dinainte, dar, cu certitudine, intr-un cadru de normalitate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Carmen, sanatate multa si recuperare rapida sotului tau! Te inteleg perfect, am simtit la fel in urma cu 4 ani, cu tatal meu. Va fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  16. Carmen,
    Să vă dea Dumnezeu sănătate!
    Știu ce înseamnă calvarul prin care ați trecut- în 2002 soțul meu a suferit, din senin , un infarct cerebral. Trei săptămâni am luptat- el cu boala, eu cu disperarea. Am fost singură, copiii erau în alte țări, unul era în sesiune, celălalt avea copil mic. Le-am spus abia după ce situația s-a stabilizat.
    Acum conduce și mașina!
    Dumnezeu există!!
    Din tot sufletul, vă doresc sănătate și noroc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. ma bucur ca ati trecut un hop! Inteleg ca urmeaza inca o perioada critica si va tin pumnii sa o treceti cit mai usor. Viata e bunul cel mai de pret si in acelasi timp poate cel mai ... fragil!

    RăspundețiȘtergere
  18. Dumnezeu să-l ajute să se recupereze urgent.

    RăspundețiȘtergere
  19. Însănătoşire grabnică!
    Îngerul păzitor să vă fie în continuare alături şi să aveţi parte de încă mulţi ani fericiţi împreună!

    RăspundețiȘtergere
  20. Carmen draga!Sanatate si putere sa treceti cu bine peste tot!Soc cind am deschis azi pagina ta.
    Credeam ca inca nu ai laptop sau ca sinteti plecati si de aceea nu ai postat nimic nou.Transmite urarile noastre de bine si insanatosire grabnica!Hei!ne mai impiedecam in viata asta,dar Domnul e bun si ne ridica de fiecare data!Pusi drag! LU

    RăspundețiȘtergere
  21. sanatate multa si toate gandurile bune alaturi de voi! e o noua sansa, tin pumnii stransi sa treaca usor perioada de recuperare si sa fiti la loc, sanatosi si fericiti!

    RăspundețiȘtergere
  22. Vai, Carmen! Infiorator! Nu pot sa cred! Mi-am inchipuit ca s-a-ntamplat ceva, dar nu asa ceva! Mi-e groaza sa stiu prin ce treceti; zilele astea s-au implinit 4 ani de cand am trecut si noi prin asta cu tata. Va tinem pumnii sa fie totul bine si mult curaj in continuare. Dupa o incercare ca asta viata ti se pare cel mai pretios dar. Il imbratisam pe Helmut si ii dorim sa revina cat mai repede acasa. Iar tie multi pupici ca sa ai multa putere!

    RăspundețiȘtergere
  23. Bine ca totul s-a terminat bine. Nu va mai gânditi la asta, cu progresele din medicina de azi se poate recupera total. Mentalul îl are de la sport si asta l-a ajutat si îl va ajuta si în viitor. Curaj!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Mult Noroc a avut Helmut , tot asa de mult Noroc ii doresc mai departe pentru Refacere..
    Ästa este Tributul care il plätesc tot mai multi Oameni in Epoca noasträ Modernä. Stressul este und Dusman mare..
    Sper cä o sä ja Semnul ästa in serios si o sä se gindeascä mai des cä numai o Viatä avem ( si e tare scumpä cind trebuie sä o salväm)
    Multä, multä Sänätate si Succes ii doresc..
    Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  25. Sailor,
    thank you for the good thoughts!

    RăspundețiȘtergere
  26. se-cret,
    multumesc pentru sprijinul moral. Tocmai m-am întors de la spital, l-am ajutat sa manânce ceva si ma mai duc la prânz iar. Deocamdata are tensiunea foarte mica, chiar si cu infuzia pe care o primeste! nu are voie sa se ridice din pat... Dar sunt sigura ca mâine va fi mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  27. Lukluk,
    multumesc! zilele astea luptam amândoi: el sa-si recupereze sanatatea, eu sa mi-o pastrez...

    RăspundețiȘtergere
  28. Ildi,
    îti multumesc mult pentru gândurile bune!

    RăspundețiȘtergere
  29. Alm,
    multumesc mult pentru încurajari. In ziua operatiei, fiica cea mica a avut ultimul examen de Abitur (bacalaureat) acum a trecut, si se ocupa ea de gospodarie - gateste si are grija sa manânc câte ceva. Ca eu... sincer sunt la spital si când vin acasa suna telefonul fara pauza, fiecare e nerabdator sa afle noutati. Apoi...nu pot sa dorm dar stau întinsa în pat. Înca 10 zile...apoi totul se va linisti.

    RăspundețiȘtergere
  30. Balaura,
    mesajul tau îmi da într-adevar forta, multumesc. Stiu ca nu suntem nici primi si nici ultimii ce precem printr-o asemenea situatie si... asa cum au reusit altii, va trebui sa reusim si noi!numai gânduri bune înapoi!

    RăspundețiȘtergere
  31. Anda,
    multumesc mult. Cel mai bine întelege unul care a trait situatia... Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  32. Gina,
    într-adevar este socant sa te aflii practic "din senin" în situatie limita de viata! Un pic altfel esti pregatit psihic când stii ca "esti bolnav"...Dar pericolul este acelasi. Doamne multam ca acum pericolul a fost înlaturat. Multumesc mult pentru gândurile bune!

    RăspundețiȘtergere
  33. coolnewz,
    multumesc mult! asa este... viata depinde de sanatate si sanbatatea este unica!

    RăspundețiȘtergere
  34. Abbilbal,
    multumesc mult! astea 10 zile în spital sunt grele... Apoi urmeaza trei saptamâni de reabilitate într-o clinica speciala si dupa aceea nu poate decât bine sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  35. Vero,
    multumesc mult! gânduri bune înapoi.

    RăspundețiȘtergere
  36. Lu,
    da... asa este. Soc a fost si pentru noi. Acum încerc sa fac fata cât mai curajos situatiei. Nu este usor dar îmi dau toata silinta. Am avut totusi noroc...Te pup si eu, multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  37. Anca,
    multumesc mult, numai gânduri bune înapoi!

    RăspundețiȘtergere
  38. Cu totul intampator am aterizat aci si am citit cu lacrimi in ochi postul. Multa sanatate lui Helmut si voua! Sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  39. Alina,
    si noi ne-am gândit în primul rând la nenea Dan, noi l-am vazut acum doi ani si înca nu era tocmai în puteri. Dar Dumnezeu ne va ajuta si pe noi si vom depasi situatia grea, sunt sigura! Te pup si-ti multumesc pentru gândurile bune.

    RăspundețiȘtergere
  40. Dan,
    ai dreptate! traim într-o epoca de progres în medicina, locuim în una din cele mai dezvoltate si civilizate tari ale Europei si totusi... greseli se întâmpla! Sa duci un infarct pe picioare si cu tratament gresit este minune mare ca sotul meu mai traieste!
    Multumesc mult pentru gândurile bune!

    RăspundețiȘtergere
  41. Jacob,
    îti multumesc mult pentru gândurile bune! ai perfecta dreptate, în tot ce ai scris... Tributul e greu, dar iata, am primit înca o sansa sa ne bucuram de viata si sa apreciem sanatatea.
    Numai gânduri dragi înapoi.

    RăspundețiȘtergere
  42. Zare,
    îmi pare rau ca tocmai astazi ai ajuns pe blogul meu... În general, aici este numai bucurie si optimism. Va fi cu sigranta iar!
    Multumesc pentru compasiune.

    RăspundețiȘtergere
  43. Vai, acum am citit... Slava Domnului ca totul e bine! Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  44. ...surprinzator! Corpul nostru ne ofera niste surprize... parca ne-ar trada ...dar sunt si minuni! Multa sanatate si numai bine voua! Insanatosire grabnica si optimism!
    4M

    RăspundețiȘtergere
  45. noi nu am fost atît de norocoşi:(
    multă sănătate, abia în astfel de momente o putem cu adevărat preţui
    şi tot nu-i destul
    îmbrăţişări şi rugăciune pentru trecerea spre bine de la una care ŞTIE amar ce înseamnă spital
    tu eşti umărul tare al inimii lui
    Doamne ajută

    RăspundețiȘtergere
  46. multa sanatate sotului iar tie multa putere si rabdare!

    RăspundețiȘtergere
  47. Sophie,
    multumesc! pupici înapoi

    RăspundețiȘtergere
  48. 4M,
    când primesti o asa palma de la destin, te trezesti si esti constient ce usor se poate întâmpla... azi esti si mâine poate nu! Viata ne-a mai acordat o sansa pe care noi o vom folosi pe deplin!
    Multumesc pentru gândurile bune!

    RăspundețiȘtergere
  49. Cella,
    mi se rupe sufletul citind rândurile tale...
    Îti multumesc mult, admir taria ta! Numai gânduri bune înapoi. Doamne ajuta-ti!

    RăspundețiȘtergere
  50. Mosu,
    multumesc mult! numai gânduri bune înapoi.

    RăspundețiȘtergere
  51. Multa, multa sanatate si recuperare grabnica. Tot binele din lume la voi sa fie in aceste zile. Sunt alaturi de tine macar cu sufletul! :*

    RăspundețiȘtergere
  52. Lillee,
    multumesc mult. Face mult faptul ca ne transmiteti energie pozitiva. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  53. Dumnezeule mare, noi abia ne revenim dupa veste..... Imi pare rau ca a trebuit sa treceti prin asa ceva dar ma bucur ca Helmut va fi bine. Mult mai multa sanatate de acum incolo va dorim!
    Ceska, Tobias si gaza

    RăspundețiȘtergere
  54. Of, Doamne, Carmen,atat de rau a fost? Imi pare rau si va doresc recuperare usoara si tie putere si sanatate! Sa auzim de bine, draga mea :)

    RăspundețiȘtergere
  55. Ceska,
    te cred... nici noua nu ne-a venit sa credem! Soc a fost si pentru noi.
    Multumesc mult, va pup pe toti trei si transmit gândurile voastre pentru Helmut.

    RăspundețiȘtergere
  56. Elisa,
    îti multumesc mult, esti tare draguta. Toate cele bune si voua.

    RăspundețiȘtergere
  57. Multa sanatate pentru sotul tau, Carmen !
    Sa-i ajute Dumnezeu sa aiba o insanatosire grabnica si totul sa se termine cu bine !

    RăspundețiȘtergere
  58. Carmen, nu are nicio importanta daca al meu comentariu s-a pierdut (spam poate), dar stii prea bine ca ma gandesc la tine, la voi si ii doresc sotului tau insanatosire deplina. Stii, VIATA e bunul cel mai de pret...Acum 16 ani tatal meu a suferit un infarct. Nu a supravietuit...aici, la noi, nu se intampla minuni. Primul si ultimul infarct. Nu era considerat de catre medici decat un pic cardipatic... Asa ca eu, care mi-am iubit foarte mult parintele, am fost socata sa vad un om activ si inca tanar, plin de viata, pierind stupid, doar pentru ca nu se stia cat de slaba ii este inima (in copilarie avusese malarie, altfel ar fi trait 100 de ani, era foarte sanatos in rest). NOI suntem stapanii vietii, dupa Dumnezeu. Ajung la concluzia ca medicii doar ajuta, dupa ce se intampla. SANATATE, REFACERE GRABNICA, VESTI BUNE!

    RăspundețiȘtergere
  59. Ninu,
    multumesc mult! trebuie sa se termite foarte bine! multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  60. Mirela,
    draga mea, stiu ce înseamna soc în fata unei asemenea vesti. Ai perfecta dreptate, minuni exista... De data aceasta noi am avut noroc. Infarctul poate lovi pe oricine, nimeni nu poate spune ca este perfect sanatos, ca face sport destul, ca manânca perfect rational. Sunt atîti alti factori care "lucreaza în umbra"... Din afara "plesnesti de sanatate"...
    Îti multumesc mult pentru cuvintele tale calde si urarile sincere.

    RăspundețiȘtergere
  61. Spune-i Domnului Herr al tău că Ulise te roagă să-i trimiţi, cât mai repede, o poză cu el înzdrăvenit şi fugind după veveriţe!
    Spune-i că-l sfătuim să se facă bine în fiecare zi cât alţii într-o săptămână. Adică, să-şi dovedească năzdrăvănia.

    RăspundețiȘtergere
  62. Vai, Carmen, prin ce momente ati trecut... Este foarte greu... Cred ca pe sotul tau l-a ajutat si faptul ca a facut sport. Sper sa va intoarceti acasa bine sanatosi cat mai curand. Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  63. Imi pare nespus de rau pentru problemele prin care treceti.Va doresc multa,multa sanatate si putere sa treceti cu bine peste toate.

    RăspundețiȘtergere
  64. multa sanatate sotului tau.

    RăspundețiȘtergere
  65. Zamfir,
    simpatic mai esti! ai reusit sa ma faci din nou sa zâmbesc. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  66. Angi,
    nu stiu exact ce l-a ajutat, dar printr-o minune traieste! si pericolul l-am depasit.
    Te pup si eu, multumesc pentru grija si gândurile bune!

    RăspundețiȘtergere
  67. Victoria,
    multumesc mult! aveti grija de voi, sa aveti parte de sanatate si numai bucurii, sa va bucurati de copiii vostri!

    RăspundețiȘtergere
  68. Anonim,
    multumesc mult! si tie numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  69. Teribile sunt incercarile la care ne supune viata. Nici nu stiu ce sa spun, decat ca incerc sa imi imaginez cum te-ai putut simti si ma cutremur. Si eu care te credeam cufundata in vreun concediu prin tari pitoresti! Imi voi trimite gandurile pozitive spre voi!

    Multa sanatate, putere si incredere!
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  70. Anamayana,
    ce bine-mi face! multumesc mult draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  71. Citindu-te acum, mi-am amintit de postarea mea
    http://popasuriprincopilarie.blogspot.com/2011/05/povestea-parfumata-inimii-obosite.html
    dar şi de altele în care mă bucuram ca un copil ce putuse afla o nouă inimă (de zăpadă, de nor, de iarbă, de flori...), ca pentru a o avea ca rezervă pentru când cea din ... dotarea naturală nu ar mai fi de-ajuns. Cât ne simţim în putere, uităm să avem grijă şi de ea, inima.
    A mea...
    O îmbrăţişare, ca de la inimă la inimă!
    Sănătate! Uşoară recuperare! Să nu uiţi să ai grijă şi de tine!

    RăspundețiȘtergere
  72. va doresc multa sanatate amandurora!!sa se faca bine sotul dvs:)

    RăspundețiȘtergere
  73. Am ramas fara cuvinte dupa ce am citit ca un infarct de asemenea anvergura poate sa para o simpla durere musculara. Am citit si posturile mai proaspete si m-am bucurat sa stiu ca ati trecut cu bine peste hop, draga Carmen!
    Sa va dea Dumnezeu putere sa treceti zambind peste toate, sunteti oameni frumosi altfel minunile de flori din preajma n-ar creste asa ochioase:)
    O alta imbratisare de departe!

    RăspundețiȘtergere