duminică, 9 ianuarie 2011

Colindatorii - die Sternsinger


Primul document ce atesta acest obicei, dateaza din secolul al XVI-lea, când copiii - de obicei cei saraci - veneau la colindat, imediat dupa a-II-a zi de Craciun, în grupuri de patru, îmbracati în chip de " Drei Könige"("Trei crai") - Caspar, Melchior si Balthasar) plus purtatorul de Stea, vestind nasterea lui Iisus. Cântau si se bucurau de ceva banuti si dulciuri si colinda dura pâna maxim o zi- doua dupa "Heilige drei Könige".
Începând cu secolul XX, în perioada de Advent, copiii învata colinde la bisericile de cartier si sunt mândri sa fie desemnati în grupul de Sternsinger / Stelatii), antrenati fiind într-un proiect caritativ, de adunare de fonduri pentru țările sărace. Pe data de 6 ianuarie, cei trei Magi si purtatorul de Stea au bucuria de a merge cu colindul, de a tamâia casele credinciosilor si de a lipi deasupra usilor simbolul “Christus Mansionem Benedicat” (Domnul binecuvânteaza casa acesta) 20 CMB 11
Anul acesta Stelatii au cam întârziat, au ajuns pe strada noastra abia astazi - exact o ora dupa ce noi am despodobit Pomul de Craciun :(

5 comentarii:

  1. Eu am cu tarie ca cele trei initiale CMB vin de la numele celor trei magi Caspar Melchior si Baltasar. Am aflat si eu de la radio duminica trecuta adevarata semnificatie. La noi inca nu au ajuns "cu steaua"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceska,
    :) latina este de baza si la " a tot cunoscatorii" de nemti! De multe ori se întâmpla sa nu stiu despre ce planta este vorba, auzind denumirea germana, dar daca aud pe latina... îmi vine sa râd ce simplu este, exact ca pe româneste :))
    Anul acesta este prima dara când "Stelarii"au întârziat. Precis vin si la voi azi sau mâine. Sunt curioasa ce mutrita face Gâza :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Civilizat, organizat...; aproape nemteste !
    PS. Au intarziat in semn de solidaritate cu defazatii din Est; inclusiv din Moldova (Chisinau)

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  4. Aurel,
    asa riguros organizati :) ne-au învatat prost! vin tot timpul pe 6 ianuarie, pentru ca e zi libera si deci majoritatea sunt acasa. Dar datina este pentru perioada 27.12 - 8.01. Deci s-au încadrat perfect :)
    Tot din obisnuinta, adunam podoabele de Craciun în prima sâmbata sau duminica de dupa 6 ianuarie... si anul acesta a picat pe 8.
    Îmi face mare placere sa primesc copiii la colindat, mai ales ca stiu sa cânte tare frumos si sunt costumati! Si îi apreciez - pentru ca sunt singurii care vin la colindat pe strada noastra (îmi lipsesc grupurile pestrite de colindatori din România)

    RăspundețiȘtergere
  5. S-a intamplat stimata doamna,ca azi sa fiu partas la o actiune a celor patru stelari,pe care ii veti putea vedea,daca aveti putin timp de navigare si pe blogul meu.Ma aflu in nordul Austriei,langa Linz,intr-o zona de munte,am reusit cateva poze sa fac,dar doar doua am crezut de cuviinta ca ar fi potrivite momentului.Am cautat ceva similar in limba romana,pe net,iar Google,m-a trimis aici pe blogul d-voastra.Mi-ar face placere un schimb de link,duc lipsa de cititori,dar asta e alta poveste.Multumesc pentru inspiratie,n-am facut altceva decat sa-i redirectionez aici,sa poata citi despre semnificatia Sternsinger.La Multi Ani,cu bine.
    Costi Pop.

    RăspundețiȘtergere