duminică, 26 ianuarie 2020

Ianuarie mohorât?!

Se spune ca a treia saptamâna din ianuarie este cea mai deprimantă saptamâna a anului. Este adevărat?! Si daca da, ce ajuta împotriva stării de spirit rele?
Adesea suferim de o dispoziție proastă, de o asa numita “melancolia de iarnă”...însa, cerul este cenușiu iarna in majoritatea localitatilor din Europa, ba poate chiar mai gri decât al nostru și totuși exista atâtia oameni fericiți de jur împrejur!
Eu spre exemplu, nu ma las influentata de vreme si caut mereu sa fac griul sa devina cât mai putin gri ☺ Recunosc ca în ultimii ani, am capatat o sensibilitate la schimbarile meteorologice si mai ales o hipersensibilitate de Luna-plina ☺ Cand pomenea bunica despre asemenea stari, rândeam pe ascuns si-mi spuneam ca este doar autosugestie, însa pe masura ce am înaintat în vârsta, am constatat clar ca usoarele dureri de cap si ameteli pe care le am din când in când, sunt date de fluctuațiile de presiune atmosferica si chit ca nu ma uit pe calendar când sunt noptile cu luna plina, stiu exact, pentru ca atunci adorm extrem de greu... Medicina nu a descoperit o cauza concreta, de aceea, Doamne mulţam, aceasta "sensibilitate" nu a fost încadrata la o boala. Deci, ce e de facut?! Îmi verific regulat tensiunea arteriala, fac profilactic macar o data pe an analizele complete de laborator si pentru ca este totul ok, îmi traiesc viata mai departe. Mereu îmi spun "cine sa ma ajute mai bine de cât eu însami?! În zile de acestea, beau mai multe lichide - îmi fac infuzii de fructe cu zeama de lamânie si cu ghimbir, eventual iau un Paracetamol si... merg mai departe cu optimism!
Este cunoscut ca pentru majoritatea europenilor, mai cu seama a treia zi de luni din an este cea mai mohorâta zi. Așa-numitul efect “blue-Monday” a fost cercetat de psihologul britanic Cliff Arnall de la Universitatea din Cardiff (sursa). Psihologul a enuntat o formula ce poate fi folosită pentru a calcula cea mai tristă și mai deprimantă zi a anului. Formula este:
[1/8 W + (D - d)]x 3/8 TQ : M x NA
Formula include variabilele:
• Vremea curentă (W), temperatura/interperii
• Datoriile pe contul bancar (D)
• Întârzierea salariul din luna ianuarie (d)
• Timpul scurs de la Crăciun (T)
• Rezoluții bune pentru noul an, deja încalcate (Q)
• Lipsa (“gaura”) motivațională actuală (M)
• Nevoia de a face ceva împotriva melancolie (NA)
S-a testat si indiferent de datele introduse în formula, rezultatul este întotdeauna “a treia zi de luni de ianuarie” ☺☺☺ Este fact! În consecinta, cum reactionam?
În general... gândim asa: pentru ca oricum este o zi înnorată, o zi gri exact ca si starea noastra de spirit, încercam sa compensam frustrarea poate prin a fuma o tigara în plus, poate prin a bea înca un paharel de alcool sau poate prin a mânca înca o bucata de ciocolata, prin a tandali ore luuungi în pat cu telecomanda televizorului în mâna si cu punga cu chips în cealalta sau cu bolul plin cu înghetata si astfel…. reusim sa îngropam chiar si ultimele frânturi de bune-intentii! Nu faceti aceste greseli! Haideti sa demonstram ca formula savantului este gresita, este sterila, este o formula emisa în laborator, departe de realitatea zilnica! Fiti pozitivi! Părerea mentală pozitivă este cea mai important. Pe locul doi ca importanta este sa iesiti regulat la aer si chiar daca cerul este întunecat sau daca ploua, faceti plimbari în aer liber. Aerul rece trezește spiritele și vă permite să rămâneți în formă- iar cei care ies la plimbare în mod regulat, se obișnuiesc rapid cu vremea si nici nu se mai lasa afectati de lipsa razelor de soare. În plus, plimbarile zilnice întaresc sistemul imunitar. Propuneti-va sa iesiti la plimbare zilnic, macar pentru o jumatate de ora si tineti-va de plan!
Pentru ca în sezonul rece se lumineaza târziu si se întuneca repede, avem senzatia ca trebuie sa ne bagam în pat imediat ce se întuneca. Însa, zilele de iarna au tot 24 de ore, exact ca si vara! Deci ramâneti activi si folositi-va timpul liber pentru activități interioare. Putem sa facem ordine în sertarele comodei, în dulap sau poate descoperim un hobby nou, ne înscriem la un curs de dans sau de pictură, la lecții de chitară sau poate ca reparam ceva, mesterim ceva. Interesati-va ce cluburi sau organizații sunt în cartierul vostru. Înscrieti-va cu curaj! Nu suntem niciodata prea batrâni pentru a învata ceva nou.
O alta metoda importanta de a acumula energie pozitiva este comunicarea cu semenii nostri. Mai ales în lunile întunecate și reci, avem nevoie de prieteni și de familie în jurul nostru. Obținem o bună dispoziție printr-o companie plăcută și prin conversații minunate. Nimic nu are un efect mai pozitiv asupra condiției noastre psihologice și fizice decât apropierea de oameni. Putem organiza iesiri împreuna cu prietenii sau putem merge la spectacole. Este foarte important să menținem relații bune cu colegii si vecinii. Organizati o petrecere acasa sau mergeti într-un excursie. Este o excelenta metoda de a sfida frigul și întunericul din ianuarie. Cunoasteti persoane noi, legati noi prietenii, inspirati-va reciproc și pasiti veseli în luna februarie Hei, putem fi fericiți chiar și iarna! ♥

13 comentarii:

  1. Interesanta formula! Acum am aflat de ea. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bune sfaturi sa scapam de mohoreala si influentele de gri, ale lui Ianuarie. :) O luna vesela, Carmen! :) Pupiciii

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu tine, Carmen! Mișcarea, un hobby, comunicarea cu oamenii, sunt leacuri imbatabile pentru melancolie/mohoreala.

    Zile frumoase, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ganduri bune si salutari din Bavaria. Un start bun in luna februarie, Zina draga!

      Ștergere
  4. Draga Carmen, cred ca ai fi un psiholog foarte bun! Eu nu am stiut ideea asta pana nu am citi pe la voi. Vazand insa celebra formula a lui Cliff Arnall m-a amuzat paranteza cu diferenta (D - d), legat de aspectele financiare.
    La noi a inceput sa fie o regula cumva, ca pensiile, cred ca partial si salariile si bonusurile de Craciun, acolo unde se dau, sa fie date anterior datei obisnuite. Evident ca suma cheltuielilor de sarbatori este mult mai mare si pana la urmatoarea data din ianuarie te uiti cam lung si cu... tristete.
    Prefer sa nu ma gandesc ca este vreo zi care sa-mi genereze o stare de spirit trista. Simt ca ma automontez. Iar ceea ce ai spus este perfect adevarat: "Nu suntem niciodata prea batrâni pentru a învata ceva nou", a ne bucura de intalnirile cu prietenii, a ne plimba, a iesi la spectacole, a face planuri pentru un nou an avut la dispozitie! :) Acestea trebuie sa compenseze zilele mai scurte si fara, soare cauza reala a unei anumite indispozitii.
    Este atat de bine ca generezi un tonus atat de optimist si luminos! Reusesti sa compensezi orice alte ganduri mai nasparlii! :)
    Multumesc si multi pupici! Zile minunate sa fie la voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, aspectul financiar este demn de lat in calcul ☺ in luna ianuarie, majoritatea asigurarilor isi trag cotizatia si, asa cum zici tu, intervalul de la ultimul salariu luat prin 20 decembrie si actualul ce va veni pe 30 sau 31 ianuarie.... e URIAS! ☺☺☺ Lipsa banilor ii deprima pe multi, de altfel si banii prea multi ii deprima pe unii milionari ☺ Cel mai bine este sa fii la mijloc...
      Te pup draga mea. Un sfarsit cat mai placut de ianuarie si un start perfect in februarie!

      Ștergere
  5. Intr-adevar observ zilnic oameni coplesiti mental cu sau fara motive...din obisnuinta dau vina preponderent pe vreme...ba e vremea prea rece, ba prea caniculara, ba ploua prea mult sau e cerul innegurat o perioada prea lunga de timp, concluzia "din orice modificare meteorologica li se trag toate relele"...
    un procent destul de restrans reuseste sa evadeze de zilele gri, incomode, prin preocupari relaxante, prin dezvoltarea unor actiuni care sa ii determine sa consume orele libere cu placere, sa-si faca din natura un subiect tinut vesnic in(sub) observatie...in acest sens, in primele doua saptamani din ianuarie am descoperit , cu riscul de a intarzia la servici, locul de unde contemplu rasaritul soarelui de la capatul bulevardului, care aproape ii orbeste pe soferi si este vizibil doar in acest loc si perioada din an...arata ca o sfera imensa rosu-orbitor asezata perpendicular pe sosea...merita asteptarea si intalnirea cu astrul zilei!
    Zile calde in suflet si nopti linistite! Te imbratisez, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, majoritatea celor care "urasc vremea rea" sunt singuri vinovati pentru starea rea de spirit. Isi intretin depresia vaicarindu-se in spatele ferestrelor, privind cat de gri e cerul.
      Minunat, ma bucur ca ai gasit un asemenea loc special de unde sa observi spectacolul rasaritului de soare.
      Iti doresc un sfarsit frumos de ianuarie si un start plin de optimism in februarie. Pupici si imbratisari <3

      Ștergere
  6. chiar daca ma repet, Carmen draga, ai unul din cele mai frumpase bloguri din blogosfera romaneasca. De cand te citesc, esti o sursa de optimism, esti o lectie de trait frumos, esti un exemplu, iti multumesc pentru tot ce povesteti aici. Cu drag si sincera adimratie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumes mult Liliana draga! astfel de comentarii stimuleaza autorii de blog <3 iti multumesc mult! Esti dovada ca nu scriu degeaba aceste articole - iata, sunt citite si apreciate <3 iti multumesc din suflet.

      Ștergere
  7. Utile sfaturi, bune de urmat!
    Din fericire, (inca) nu sunt meteo sensibila si, in plus, imi plac zilele mohorate la fel de mult ca si cele caniculare. :) Luna plina ma lasa sa dorm, la fel si furtunile. Cand am o dispozitie nu prea buna stiu sigur ca trebuie sa caut cauza "intern", si poate fi oricum afara. :)
    Te imbratisez cu drag! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere