joi, 1 mai 2014

1 Mai si sarbatoarea "Maibaum"


În Bayern, ziua de 1 Mai este sarbatoarea libertatii si drept simbol, fiecare comunitate ridica mândra un stâlp - un trunchi de copac sau un pilon de otel vopsit alb-albastru în spirala - pe care-l împodobeste cu stegulete, embleme ale breslelor traditionale si distinctii ale comunitatii. Cu cât stâlpul este mai înalt cu atât comunitatea este mai bogata si mai mândra! Cel din sectorul primariei de care apartin are o înaltime de 26,7 metri

În ziua sarbatorii, cu mic cu mare, cu muzica si voie buna se aduna întreaga suflare a localitatii în jurul Copacul de Mai. Celor prezenti li se prind în piept flori legate cu fundite colorate si cel mai curajos fecior, se urca în vârful stâlpului sa agațe o coroana din crengi de brad proaspat, împodobita cu benzi alb si bleu - culorile steagului Bavarez. Preotul sau primarul, rosteste câteva cuvinte si serbarea este declarata deschisa. Începe parada costumelor populare si dansul, se dat cep butoaielor cu bere si se pun cânaciori pe gratarul sub care sfârâie carbunii încinsi.
Astazi în orasul meu serbarea a început la ora 14 si am avut parte de o vreme splendida. Soarele ne-a zâmbit si pe cerul albastru s-au plimbat nori albi, ton în ton cu steagul Bayernului.

Pentru alte informatii în legatura cu traditiile bavareze de 1 Mai, recomand articolul "Freinacht"

8 comentarii:

  1. Mare veselie mare! :)
    Delia, vazand si aceste poze, zice: "nemtii si austriecii par ca traiesc intr-o vesnica sarbatoare, intr-o lume colorata si de turta dulce". :)
    Mama a admirat (si) florile cactusilor. :)
    Am citit articolul despre "Noaptea libera". :) Intotdeauna vor exista oameni care prin libertate inteleg "fac ce vreau fara sa ma gandesc la consecinta faptelor mele asupra mea si cu atat mai putin asupra altora".
    M-a amuzat furtul stalpului, in anul 2004. :)) Au aflat, banuiesc, cine l-a furat... :))
    Distractie frumoasa va dorim, cu drag! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zona Alpilor, din Germania, Austria ai nordul Italiei au multe traditii asemanatoare, chiar si portul are multe caractere similare.
      În Bavaria, fiecare anotimp este sarbatorit fastuos - primavara este sarbatoarea Pastelui, apoi Maibaum, târgurile de primavara (Plärrer Augsburg, Dult) si Înălțarea Domnului. Vara sunt Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului si special, Augsburgul serbeaza pacea (Augsburger Hohe Friedensfest) pe 8 august. Toamna avem târgurile specifice (Plärrer - Augsburg, Oktoberfest- München, Dult), Sarbatoarea Nationala (3 octombrie) apoi Halloween si Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. La sfârsitul lui noiembrie începe Adventul, care dureaza aproximativ 4 saptamâni, pâna în Prima zi de Craciun, A doua zi de Craciun, Revelionul si Magii de la răsărit. Aceste sarbatori sunt foarte importante si sunt serbate cu mare fast. Cel mai mult îmi place ADVENTUL! ador magia sarbatorilor de iarna :))
      pupici dragele nostre :-* :-* :-*

      Ștergere
  2. Jaj,Carmen!
    Ce atmosfera!
    Cu asemenea dansatori,plini de viata,veselie si haz m-am intalnit la Graz,la un Festival de dansuri populare.Ce impletituri frumoase au fetele!
    Pupici si distractie placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu ai ochi pentru asa ceva :) special am fotografiat coafurile fetelor, pentru ca "spicul" este specific zonei Alpilor (Bavaria, vestul Austriei si nordul Italiei)
      pupici si un weekend minunat va dorim!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. traditiile ce pastreaza autenticitatea, sunt comori nepretuite! totul e frumos! :)

      Ștergere
  4. Ce de obiceiuri si traditi frumoase in Bavaria! Si ce bine ca oamenii de acolo le pastreaza si le pretuiesc atat de mult. Bravo lor!
    Imi inchipui ca ati avut o zi de 1 Mai tare frumoasa. Sa va fie la toata familia luna lui Florar cat mai frumoasa, draga Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai sti ce impresionant este sa vezi masa de oameni, tineri, batrâni, copii, bebelusi, oameni infirmi în carucioare, veniti toti sa celebreze primavara, cu catel mai mic sau mai mare, toata lumea cu flori în piept. Se bucura toti ca sunt împreuna, admira programul de dansuri populare prezentat de asociatia comunitatii, schimba o vorba doua, servesc un carnacior înfipt într-o chifla si beau o halba de bere si se întorc la casele lor. Este într-adevar frumos!
      Am avut noroc de o vreme excelenta, la întoarcere acasa am umblat desculta în curte, pe iarba matasoasa si am servit masa pe terasa, profitând la maxim de soare.
      O luna a lui Florar minunata si voua, draga Alex!

      Ștergere