sâmbătă, 15 martie 2014

Fapte si consecinte care au zguduit lumea

Cel care în timpul caderii si prabusirii reuseste sa-si mentina verticalitatea, acela merita aprecierea celor care - cu sau fara voie, sunt martori pasivi. În aceasta categorie se încadreaza Uli Hoeneß - cel care pâna ieri a condus cel mai de succes club sportiv din Germania si totodata cel mai puternic din Europa - FC Bayern München.
În urma procesului de evaziune fiscala în care a fost judecat, Uli Hoeneß a fost condamnat la trei ani si jumatate de închisoare cu executare. Verdictul a fost dat joi 13.03.2014, dupa patru zile de audienta si cu toate ca sentinta înca nu este definitiva, putând fi atacata la apel, Hoeneß a declarat ieri ca renunta la cererea de revizuire si va merge la puscarie. Este asa numita "miscare sah-mat" de când a început procesul de urmarire penala. Uli Hoeneß a recunoscut ca evaziunea fiscala a fost cea mai mare greseala a vietii si s-a aratat pregatit sa accepte consecintele acestei eror. Ieri si-a anuntat deasemenea demisia din functia de presedinte al FC Bayern Munchen. A declarat : "Vreau sa evit periclitarea asociatiei sportive. FC Bayern este capodopera vietii mele, tot restul vietii voi ramâne legat de acest grandios club si de membrii lui." Pentru FC Bayern cazul Hoeneß reprezinta o cezura istorica. Asociatia sportiva îsi pierde cea mai importanta persoana.
Astazi pe stadionul Allianz Arena din München se ve desfasura meciul de vârf din liga națională de fotbal: Bayern München - Leverkusen si la obisnuita conferinta de presa din-naintea meciului, antrenorul Pep Guardiola nu a putut face nicio referinta la jocul sportiv ci a folosit momentul pentru a adresa gândul si respectul profund vizavi de Uli Hoeneß: "Este prietenul meu si va ramâne în continuare prietenul meu. Vesetea ne-a lovit puternic, dar avem datoria sa mergem mai departe si sa facem tot ce Uli ne-a învatat!"
Directorul general Adidas - Herbert Hainer, a preluat conducerea FC Bayern München si Karl Hopfner - pâna acum vicepresedinte al clubului, a preluat functia de presedinte.
Când un om de rangul lui Uli Hoeneß accepta fara a tergiversa decizia Tribunalului, atunci chiar si cancelarul Republicii Federale Germania precum si prim-ministrul landului liber Bayern - Horst Seehofer îsi exprima public parerile si cuvântul "respect" devine leitmotivul zilei.
Gerd Käfer - unul din cei mai mari gastronomi din Germania a declarat: "Sunt deosebit de miscat, pentru ca între mine si Uli exista o prietenie puternica. Îl respect profund si consider ca acest om a realizat o multime de lucruri bune pentru societate. Îi doresc tot binele!"
Saptamâna aceasta, Uli Hoeneß petrece ultimele zile înainte de detentie, împreuna cu familia în vila personala de la Tegernsee. Ceea ce va urma în viata lui, exprimat în termeni juridici, se numeste "privare de libertate". Atunci când sentinta ve deveni definitiva, Uli va fi trimis la închisoarea din Landsberg am Lech, supranumita si "Alcatraz-ul bavarez" pentru ca JVA Landsberg este una din cele mai severe din Germania. Majoritatea detinutilor de aici sunt închisi pentru infracţiuni economice si au regim deschis. Pentru purtare exemplara, pedeapsa lui Hoeneß cu privare de libertate de 3 ani si 6 luni poate fi redusa la doua-treimi sau în caz special, la jumatatea perioadei de condamnare.
Pentru cei care nu stiu, Ulrich "Uli" Hoeneß, acum în vîrstă de 61 de ani, s-a autodenuntat în martie 2013 la Oficiul Fiscal, cum ca ar fi facut speculatii pe scară largă la Bursa de valori, folosind conturi secret în Elveția, omitând în acest fel plata impozitelor. În declaratia initiala a fost mentionata suma de 3,5 milioane de euro.
Conform legii germane în vigoare, persoanele care îsi autodenunta vina de neplata a impozitelor sunt absolvite si doar obligate la plata retroactiva (la care se adauga si dobânzile). Nu si în cazul în care aceasta declaratie este facuta "în ultima secunda" adica doar atunci când cercul cercetarilor fiscale se strânge în jurul persoanei. Ancheta care s-a declansat în cazul Hoeneß a demonstrat ca vinovatia lui ar fi fost oricum scoasa la iveala, conturile lui fiind deja în vizorul celor de la finante. Pe baza unei cautiuni de 5 milioane de euro, Hoeneß a fost cercetat în libertate si decizia de vinovatie a fost declarata în procesul încheiat joi, 13.03.2014. Pe parcursul audientelor, a iesit la iveala faptul ca Hoeneß nici macar nu a declarat suma reala sustrasa de la obligațiile fiscale. Nu a fost vorba de "doar" 3,5 milioane ci de 27,2 milioane de euro!
Uli Hoeneß s-a nascut la data de 5 ianuarie 1952 în Ulm. Este antreprenor si cel mai cunoscut manager german. A fost jucător de fotbal profesionist, a activat mult timp în echipa FC Bayern, alaturi de care a câstigat în anul 1972 Campionatul European si în anul 1974 Campionatul Mondial. Ocupând pozitia de Star-Kicker, Uli Hoeneß a marcat pentru FC Bayern (1970-1978), 86 de goluri în 239 de meciuri. În urma accidentarii ireparabile la genunchi, si-a încheiat cariera de sportiv la doar 27 de ani. În acelasi an, a devenit cel mai tânar manager de liga. A preluat clubul FC Bayern cu datorii si l-a adus pe cele mai înalte culmi europene. Clubul FC Bayern are la activ câștigarea a două Cupe Intercontinentale, 5 cupe ale Campionilor europeni, una a Cupei UEFA, una a Cupei Cupelor, 23 ale campionatului național al Germaniei și 16 ale Cupei Germaniei la fotbal, Bayern München fiind de departe cel mai laureat club din Germania. Cu o bază foarte largă de peste 120.000 de membri, bavarezii ocupă un remarcabil loc trei după SL Benfica (locul întâi, conform Guinness World Records) și FC Barcelona. Bayern München este unul dintre cluburile sportive care au avut cele mai mari succese posibile din istoria fotbalului.
În afară de a fi manager de fotbal, Hoeneß a fondat în anul 1985 fabrica de cârnati "HoWe - Nürnberg", împreună cu Werner Weiß (Ho - pentru Hoeneß si We de la Weiß), companie care de multi ani este condusă de cei doi copii ai lui Uli Hoeneß - Sabine si Florian.
Uli Hoeness a fost deasemenea angajat în diverse actiuni sociale si caritabile si a detinut functia de președinte al consiliului Fundației Dominik Brunner*. El a primit în septembrie 2012, Medalia de stat bavarez pentru servicii sociale.
[surse fotos: 1, 2, 3, 4]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* Dominik Brunner (n.18 mai 1959, d.12 septembrie 2009) a fost manager și membru fondator al firmei producătoare de cărămidă "Erlus". La data de 12 Septembrie 2009 el a fost ucis de către doi huligani în stația de metrou München Solln în urma loviturilor primite în momentul în care a intervenit spre a proteja patru elevi atacati de huligani. Postmortem,  a fost decorat pentru curajul civic, cu Ordinul de Merit "Verdienstkreuz 1. Klasse" a Germaniei, de catre Presedintele federal Horst Köhler.

19 comentarii:

  1. Chiar că zguduitoare fapte. A încercat probabil să scape prin acea autodenunţare, dar se pare că a făcut-o cam târziu.
    Surprinzător faptul că nu apelează la recurs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu se autodenunta, in doua saptamani cel tarziu tot ar fi iesit la iveala afacerea conturilor din Elvetia, pentru ca Germania a semnat in acea perioada, un contract prin care cetatenii cu conturi ascunse sa fie demascati.
      Prin faptul ca a renuntat la recurs (recursuri) a scutit statul German de la o cheltuiala de timp si bani, care oricum nu l-ar fi scapat de închisoare.

      Ștergere
  2. Îmi pare rău pentru el :(
    L-am admirat și ca jucător și ca președinte de club !
    Sper să aibă tăria să continue dupe ce își va ispăși pedeapsa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi pare rau pentru el si ma gândesc cu groaza ce impact are situatia, asupra familiei...
      Le doresc numai bine!

      Ștergere
  3. asta inseamna sa ai demnitate...
    sunt convinsa ca va beneficia de reducerea pedepsei asa cum sunt convinsa ca a facut si mult bine folosindu-se de acei bani...

    pup draga mea draga, o noapte frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu sper ca va fi absolvit de jumatate de pedeapsa. Multi sunt de parere ca prin a-l închide, statul German pierde dublu si triplu! In primul rând ca în perioada detentiei, traieste pe cheltuiala contribuabililor, în al doilea rând el personal nu mai câstiga - deci statul nu mai încaseaza impozit si în al treilea rând, este posibil ca fabrica de cârnati sa se închida - deci sa-si piarda locul de munca sute de angajati...
      Dar legea este una, si pentru saraci, si pentru patura de mijloc si pentru bogati! Ideea aceasta da o oarecare stare de liniste...
      te pup si eu draga mea draga. O duminica minunata iti doresc.
      PS: Toata saptamâna a fost soare ca vara, vineri am avut zi scurta si la ora 13 pâna la apusul soarelui am lucrat prin gradina în costum de baie! Începând de sâmbata dimineata - brusc a scazut temperatura si orasul a fost acoperit de o patura groasa de nori. Nu ploua, dar bate un vânt nebun... Buletinul meteo zice ca de luni va fi iar soare! Ghinionul oamenilor muncii :)))

      Ștergere
  4. mai sunt si oameni demni in lumea asta...
    cu siguranta va reusi sa treaca peste asta...
    zi faina Carmen! pop!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este. A gresit si are demnitatea de a accepta ca nu are rost sa minta si sa întoarca faptele în ideea ca doar doar primeste mila!
      Tin minte ca acum câtiva ani, am avut în firma un coleg - cara hartie, ducea gunoaie, facea lucruri marunte. Avea în jur de 60 de ani; era bâlbâit, crescuse în orfelinat si spunea ca defectul l-a capatat în urma regimului de viata la care a fost supus, cu batai si disciplina de armata. Umbla cam neîngrijit, traia singur si nu avea prieteni. La serviciu putini încercau sa schimbe o vorba cu el si de aceea îsi facuse obiceiul sa-i urasca pe toti! Bodoganea încontinuu si replica lui favorita era "toti sunteti niste idioti, sunteti tâlhari, sunteti slugarnici!" Îl întâlneam în pauza la automatul de cafea. Imi luam timp si încercam sa leg cu el câteva vorbe. Se bucura si încerca sa fie cât poate de coeerent. Nu întelegeam chiar totdeauna ce vrea sa spuna, dar învatasem sa nu întreb si sa-i cer sa repete pentru ca atunci... nu mai repeta silabele ci se bloca, facea pauze extrem de lungi între silabe. Era total neplacut de ambele parti. Din discutii am aflat ca citeste mult, literatura clasica si multa poezie si ca scrie eseuri, pe care le publica în internet. Mi-a aratat odata articolul pe care-l pregatise - avea un scis ca de sablon, curat si deosebit de ordonat! Am fost uimita!
      De ce povestesc toate acestea? pentru ca s-a întâmplat ca Arnold - asa îl cheama, sa aiba ceva de rezolvat la un oficiu de stat. Cu siguranta a fost tratat superficial si atunci "a pus placa": "toti sunteti niste idioti, sunteti tâlhari, sunteti slugarnici!" Functionarul de stat l-a amenintat sa-si retraga cuvintele, ceea ce l-a provocat mai tare. Functionarul a anuntat paza, s-a declansat o ancheta (proces) în urma caruia, Arnold a fost pedepsit cu plata a ... nu mai stiu cât, în orice caz, o suma de bani pe care Arnold nu avea de unde sa o plateasca. Contul lui era gol, traia de pe o luna pe alta. Insa... unde-i lege nu-i tocmeala, asa ca pedeapsa în bani a fost transformata în zile de detentie. Si Arnold a aterizat la închisoare. Stiu toata povestea de la seful nostru care ne-a spus ca în acea sâmbata dimineata a fost sunat de Arnold care ruga sa-i fie platit salariul în avans, pentru ca, spunea el, a petrecut o noapte la închisoare si ca este groaznic si imposibil sa mai ramâna acolo! Seful s-a gândit ca o astfel de lectie nu-i stica, l-a mai lasat o noapte sa sufere si duminica a depus suma pe care Arnold o datora statului. Arnold nu a povestit niciodata acest episod din viata lui, dar... experia lui favorita a ramas în continuare "toti sunteti niste idioti, sunteti tâlhari, sunteti slugarnici!"... mai în soapta si probabil niciodata rostita într-o institutie :)
      Deci, vreau sa zic ca detentia, chiar si pentru doua zile este groaznica - stim de la Arnold!

      Ștergere
    2. ce poveste trista...viata este cel mai ades nedreapta si loveste in cei care sunt deja loviti...

      Ștergere
    3. foarte trista! nu l-am mai vazut de Arnold de nulta vreme, de când a iesit la pensie.

      Ștergere
  5. Este păcat când se întâmplă astfel de lucruri. Şi, pentru nişte foloase materiale incorecte, se duc pe apa sâmbetei toate realizările dintr-o viaţă şi tot renumele câştigat până atunci... Cum a fost şi cu Gică Popescu la noi. Care avea tot viitorul în faţă, după o carieră sportivă strălucită...

    O duminică frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Batrâni au spus ca "banul e ochiul dracului" si cu siguranta asa este! Cu cât mai bogati devin unii, cu atât parca îsi schimba caracterul, pierd contactul cu realitatea... nu mai au termene de comparatie, au impresia ca îsi pot permite orice!
      Exemplul lui Hoeneß a înficosat pe multi care practica evaziunea fiscala... La buletinele de stiri s-a anuntat ca în urma procesului Hoeneß, Oficiul financiar a fost si este asaltat de sute de "oi negre" care prezinta autodenunturi! Nimeni nu a crezut ca sunt atât de multi! Miliarde de euro au fost încasati de pe urma acestor acte de evaziune fiscala. De aceea, politicieni considera ca aceasta lege de a ierta pe cei ce-si recunosc infractiunea fiscala trebuie abrogata! Unii încearca sa "fenteze" statul pentru ca stiu ca exista o portita prin care pot intra între cei onesti.
      O duminica minunata si tie, Alex draga!

      Ștergere
  6. Impresionant. O comparaţie cu comportament celor de pe la noi, nici nu se poate face.

    RăspundețiȘtergere
  7. se pare ca anul acesta e anul evazionistilor din fotbal. oricum nu exista termen de comparatie intre Hoeness si ai nostri, dar nu cred ca se astepta cineva sa fie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt de parere ca orice om care se scalda în bani, nu a câtigat banii din lucru cinstit!
      Dupa criza bancara de acum cativa ani, tarile au semnat contracte între ele si isi ofera informatii în legatura cu conturile care nu justifica valorile ce se jongleaza, de aceea au iesit la iveala atâtea "afaceri necurate".

      Ștergere
  8. Dupa fapta si rasplata, cum s-ar zice. Da, e decent sa-si accepte pedeapsa din moment ce se stie vinovat si sa nu se victimizeze in public - cum au unii obiceiul sa o faca, inducand ideea ca ar fi nevinovati de fapt… Totusi, sa accepti cu demnitate o pedeapsa care ti se cuvine - mai ales ca stii ca nu ai scapare - as zice ca e mai putin demn decat a nu incalca legea.
    Evaziunea fiscala pare a fi infractiune la moda in “cercurile” celor bogati… Si pe aici au fost cateava condamnari de gen, dar nu prea cunosc amanunte pentru ca nu urmaresc stirile, dar despre Gica Popescu stiu - din discutiile celor din jurul meu - ca a fost condamnat la 3 ani si oamenii au ales sa adune semnaturi pentru a cere gratierea. Popescu a trimis o scrisoare publica prin care le multumea tuturor pentru suport dar prefera sa-si execute pedeapsa - pedeapsa pe care unii o considera gresit (mai mult sau mai putin intentionat) individualizata…
    In fond, cine savarseste aceasta infractiune trebuie sa-si execute pedeapsa primita, dar sa si acopere prejudiciul = sa plateasca ce n-au platit pana la data respectiva. Prin evaziune fiscala este inselat statul, in principal dar, indirect, e inselata populatia…

    Si aici e semnat un contract prin care - chipurile - cei care au conturi ascunse vor fi demascati... Conturile ori nu sunt ascunse, ori nimeni nu se deranjeaza sa le caute (si ma intreb cum le-ar putea descoperi) pentru ca nimeni nu a fost demascat... :)

    Saptamana minunat sa o petreceti!
    Imbratisari de grup, cu drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în numele celor care platesc luna de luna cinstit impozitele, s-a facut dreptate. Bineînteles ca iti pare rau pentru x sau y daca îi cunosti, însa legea trebuie sa fie una pentru toata lumea. Si aici, cazul Hoeneß a dovedit ca legea se aplica, pentru bogati sau saraci, la fel.
      te pup si eu Diana draga. Salutari Cotofenei-mama si mezinei familiei :-*

      Ștergere
  9. Deci se întâmplă și la case mai mari, nu numai la noi...

    RăspundețiȘtergere