sâmbătă, 18 iunie 2011

Petale de trandafir

Înscriu aceste rânduri în ciclul "Povestilor parfumete între bloggeri" initiat de Mirela, tema saptamânii acesteia este "Trandafirul - Parfumuri, aromaterapie, legende"
.

De peste doua mii de ani în lume se cultiva trandafirul - regele florilor, nu doar pentru valoarea lui decorativa, ci si pentru importanta ca materie prima în industria parfumului, farmaceutica si alimentara.
Industria parfumului foloseste uleiul si apa de trandafir ca si componente de baza la producerea parfumurilor, sapunurilor si articolelor cosmetice.
Din 3 tone de petale de trandafir de calitate, se obtine prin distilare, un litru de ulei de trandafir! Cel mai mare distilator de ulei de trandafir din lume este Rosental - Bulgaria, care produce 70% din cantitatea folosita pe piata mondiala (1,5 tone de ulei de trandafir/an). Un litru de ulei de trandafir bulgaresc, costa peste 5000 euro, un litru din cel produs în Turcia, circa 3000 euro.
Apa de trandafiri este un produs secundar, obtinut la distilarea uleiului de trandafir. Cei mai mari producatori de apa de trandafir sunt: Qamsar - Iran (apropo, ati stiut ca o data pe an, Kaaba - Mecca, cel mai mare centru religios al Islamului, este spalat cu apa de trandafir produs în Qamsar?), Dschabal al- Achdar - Oman, Kasarnaba - Liban, Rosental - Bulgaria, Gharipur - India, El-Kelâa - Marocco (care distileaza 400 tone de petale de trandafir/an). În functie de calitatea florilor si continutul lor în ulei eteric, apa trebuie distilata o data sau de mai multe ori, pentru a obtine proportiile cerute de industria medicala, a parfumului sau a lichiorurilor, iar rezultatul se va numi Aqua naphae simplex, duplex sau triplex, conform sistemului european INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) sau al celui american CTFA (Chemistry, Toiletry and Fragrance Association)/ PCPC (Personal Care Product Concil).
Cea mai veche fabrica de parfum din lume se gaseste în Köln - Germania. Casa Farina a fost înfintata în anul 1709 de catre familia Johann Farina, cel care a inventat parfumul, numindu-l simplu "Kölnisch Wasser"/"Apa de Colonie", folosind ca si componenta de baza uleiul de trandafir.
Parfumul trandafirului Rosa damascena este preferat de distilerii, pe când petalele trandafirului Rosa centifolia sunt deosebit de apreciate de fabricantii de dulceturi.
Apa de trandafir ocupa un loc deosebit în bucataria araba, indiana si irakiana. Binecunoscut în întreaga lume este iaurtul de trandafiri indian - "gulabi lassi", sau șampania de trandafiri, fara alcool, preferata în tarile arabe.
În lumea antica, trandafirul a reprezentat simbolul iubiri. Grecii antici au sustinut ca trandafirul a rasarit din îngemanarea diminetii roz cu Pamântul, moment în care Afrodita - zeita frumusetii si a iubirii, s-a înaltat din spuma marii. Alta legenda spune ca trandafirul ar fi îmbobocit din sângele seducatorului Adonis.
În evul mediu, trandafirul a reprezentat simbolul credintei, pecetea juramintelor. Discutiile confidentiale ale preotilor se desfasurau sub ram de trandafir. Tot de la trandafir vine si denumirea de Rozariu - șiragul de margele folosit pentru a tine evidenta rugaciunilor rostite. Fecioarei Maria i-au fost asociati trandafirii alb, ca simbol al puritatii, pe când trandafirii rosii au simbolizat sângele si agonia lui Iisus, iar spinii patimile.
A patra duminica a Postului Mare se numeste Rosensontag Laetare, si începând cu secolul al XI-lea Papa acorda în aceasta sfânta zi Rosa de aur, ca simbol a lui Hristos - culoare aurie reprezentând învierea lui Iisus Hristos, iar spinii suferinţa îndurata.
"Es ist ein Ros entsprungen" / " A rasarit un trandafir" este cel mai cunoscut cântec bisericesc pentru Craciun, scris în secolul XVI.

Fotografiile atasat aici le-am facut în gradina casei noastre... Cred ca se vede ca iubim trandafirii!
Alti bloggeri care iubesc trandafirii: Mirela, Zina, Danielle, .........

19 comentarii:

  1. woou...o adevarata istorie a trandafirilor :)
    si da...se vede si se simte ca iubiti florile...
    imi plac mult trandafirii tai corai...sunt deosebiti...
    o Duminica linistita iti doresc....pup pup...

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelentă postare,CARMEN!Am învățat câteva lucruri foarte interesante,pentru care sunt recunoscător!
    Să ai un sfârșit de săptămână minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am aflat de la tine câteva lucruri noi despre trandafiri, dar m-am delectat mai ales cu fotografiile celor din gradina ta.Sunt superbi şi cred că îţi aduc multă bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pandhora,
    ah... si ce parfumati sunt! când i-am ales, am mers pe principiul sa aiba flori înfoiate, pline si foarte parfumate.
    O duminica minunata si tie! pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Secret,
    stiu ca si voi iubiti florile, gradina voastra este deasemenea bogata în minuni cu petale.
    Va pup. sa aveti o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Zina,
    ma gândesc cu parere de rau ca ploile astea nebune, din zilele astea, vor strica florile frumosilor trandafiri... Sper sa iasa soarele cât de curând!
    O duminica minunata, draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mare m-a fost bucuria cind am descoperit un trandafir care imi parta numele(de botez)...Stiu, e greu de crezut...L-am comandat in Olanda si de multi ani il am in gradina.A reiviat dupa o mutatie fortata facuta de ,,sefu,,.Poate e oltean din Olanda...hi, hi, hi Lu

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat articol!!! L-am parcurs cu atâta plăcere! Frumoşi trandafiri!

    Postarea mea cu parfum de trandafiri e mai veche (de acum o săptămână; poate nu ai văzut-o...):

    http://popasuriprincopilarie.blogspot.com/2011/06/pour-mes-amis-des-roses-gradina.html
    O duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  9. Superbi trandafirii din gradina voastra! Multumim pentru informatii; foarte interesante; ma intrebam mereu de unde "rozariu"...

    RăspundețiȘtergere
  10. Lu,
    esti adorabila! precis este oltean din Olanda, cum altfel?! mai ales daca-ti poarta si numele :))
    Te pup draga mea. Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Danielle,
    ai dreptate, mi-a scapat articolul tau... Saptamâna trecuta, la postarea mea "Povestea trista a trandafirului" am pus link la "Blue Rose"-ul tau :)
    O duminica minunata si tie!

    RăspundețiȘtergere
  12. Alina,
    sper ca ploile aprige de saptamâna asta sa nu produca pagube mari...
    Duminica placuta, va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  13. Superbi trandafirii din gradina ta si tot ce am aflat din postarea te e foarte interesant.
    Nu cred ca e cineva sa nu iubeasca trandafirii
    aceste superbe flori

    RăspundețiȘtergere
  14. Carmen, esti minunata! Eu raman la articolul scris initial despre Trandafiri si despre parfumurile de trandafir! Azi am avut casa plina de invitati, am sarbatorit-o pe fetita mea, care maine implineste 13 ani. Sa-i dea Dumnezeu 100 de ani fericiti! Ai scris un articol incantator, pe care oricine il citeste cu placere.
    Sa ai o duminica frumoasa in continuare! Merg sa scriu o urare pentru Enya mea, dar iti multumesc inca odata pentru acest articol frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Iulisa,
    ce surpriza mi-ai facut! ce minunatie de boboc! Multumesc mult! te pup

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Mirela,
    doresc fiicei tale toate cele bune, sanatate, bucurii si multe, multe succese! Un buchet mare de trandafiri si mult soare în calea ei!

    RăspundețiȘtergere
  17. CARMEN, te invidiez pentru gradinaaaaaaaaaaaaaa.FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  18. Lumi,
    adevarul este ca avem clima ideala, cu soare, cu ploi, cu vânt, cu zapada, cu... Din toate câte putin :) Multumesc ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. am aflat ceva lucruri noi.. o mica parte din industria si istoria trandafirului . Felicitari pentru gradinita ta cu trandafiri sunt senzationali .

    RăspundețiȘtergere