vineri, 6 mai 2011

Concediu în Turcia (2)

(continuare de aici) Urmatoarea etapa a zilei am petrecut-o la bordul unui vapor, în regiunea cuprinsa între Demre si Kaş, pornind din portul localitatii Üçağiz, în jurul insulei Kekova. Nici macar acum nu pot sa spun ce m-a imprsionat mai mult: fermecatorul peisaj, claritatea si coloritul fantastic al marii sau relicvele orasului roman Simena, construit în anul 59, pe terasamentul stâncos?! Surpat în urma eroziunii si a numeroaselor cutremure, orasul s-a lasat în mare parte înghitit de apa. Aici a fost descoperit cel mai mic teatru antic din lume (aceasta a fost în urma cu câteva luni, întrebarea de jackpot, la jocul TV "Wer wird Millionär?" si concurentul respectiv nu a stiut raspunsul!) - Teatrul din Simena are aproximativ 300 de locuri, dispuse în 7 rânduri, o adevarata bijuterie antica.
De-a lungul întregii coaste, stâncile poarta semne ale pilonilor de sustinere a caselor, ce au fost împlântati direct în peretele de piatra natural. În jurul catedralei - din care se mai poate recunoaste doar un perete cu cruce încrustata, sunt împrastiate sarcofage datând chiar si secolul 1!
Aflat cândva pe ruta cea mai importanta a vapoarelor, în timpul imperiului roman, Simena a fost unul dintre cele mai importante porturi si depozite de cereale aduse din Egipt, pentru Roma si mai târziu Constantinopol.
Frumusetea salbatica a locului, puritatea apei marii si blândetea climei, au facut ca aceasta zona sa fie aleasa ca resedinta de vara de catre cei mai bogati locuitori ai Turciei de azi.
Cu toate ca din 2005, sectorul a fost trecut sub patrimoniul UNESCO si s-a intrezis chiar si mutarea vre-unei pietre, totusi - ne-a spus ghidul ca, unul dintre acesti bogatasi, a primit anul trecut, aprobare de a constui o platforma de decolare pentru elicopterul personal, pe turnul vilei. Deci, ca peste tot în lume, legile sunt scrise doar pentru saraci si patura de mijloc...
În ultimul golf pe itinerarul nostru, capitanul - un pusti care nu purta nici chipiu si nici bluza de marinar, ci un tricou cu inscriptia "I am not realistic, I'm just fantastic" - a aruncat ancora si ne-a invitat la o partida de înot. În doi timpi si trei miscari, am schimbat tinuta de calatorie cu costumul de baie si ne-am scufundat în apa turchiz racoritoare. Dupa o jumatate de ora, barul a fost deschis, cei mai multi au servit un Raki - tuica de anason. Eu m-am încalzit cu o cafeluta mokka si, apropó, stiti cum trebuie sa fie o cafea reusita?! Dulce ca iubirea, neagra ca noaptea si fierbinte ca focul iadului :))
Între timp, ancora a fost ridicata, motorul a pornit si fiecare si-a sorbit în tacere licoarea, contemplând înca o data frumusetea peisajului si poate gândindu-se ca si mine la vremurile când aceste locuri erau vivante.
La apusul soarelui, am facut transbordul în autocarul ce ne-a condus la noua noastra adresa, Hotelul Orient Resort / Fethiye. Dupa masa de seara si o plimbare la lumina candelabrelor în parcul hotelului, am adormit, amestecând în vis, împarati romani, cu haremuri, sultani si cadâne... Cândva, pe la ora patru în zori de zi, difuzoarele minaretei din apropiere, ne-a trezit cu apelul la prima rugaciune musulmana a zilei (sunt cinci în total). Am închis usa balconului si am adormit din nou.
La ora 6:30, pe când soarele statea indecis în spatele unui pâlc de nori, ne-am trezit si pregatit pentru o noua zi, încercând sa ghicim ce haine sa îmbracam?! "va fi soare sau va ploua?" that is the question!... într-o calatorie în circuit, accesul la geamantan este doar seara, în urmatorul hotel!
Optimista, am ales tenisi albi si o rochita albastra, ca cerul senin... (va urma)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Multumesc cu un ping celor care m-au însotit în calatoria acestei prime zile de concediu: Lumi, Pandhora, Vertange, Zamfir, Sophie, Mircea, Alicee, Rapparu, Alina, Cristi, Teo, Lunapatrata, Gabriela, Costin, Vania, Lillee, Caius, Se-cret. :)

41 de comentarii:

  1. sunt sigura ca ai ales tinuta perfecta...
    despre cafea ce sa mai spun...:)
    cred ca apa era perfecta....minunate senzatii :)
    mi-ar placea sa fac o croaziera dar prea mult timp pe apa...asta ma sperie...
    cel mai tare si mai tare imi doresc sa calatoresc cu Orient Expresul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pandora,
    :)) asa sigura am fost si eu!
    Apa era rece doar la primul contact, ca dupa ce dadeai de câteva ori din mâini, temperatura era perfecta!
    Nu am facut niciodata croaziera... ma tenteaza si pe mine ideea :) mda, Orient Expresul... este deasemenea o idee buna, dar fara personajele Agathei Christie! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos si mi-a placut mult modul de preparare al cafelei :)). Asteptam continuarea ! Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  4. Acuma dupa ce am citit, parca as fi fost cu tine acolo, multam' frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum spuneam,Turcia este o destinatie perfecta...Depinde de imprejurari...

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent CARMEN!Am urmărit cu interes continuarea excursiei și am învățat ce nu fac bine la cafeaua mea!!!Acum știu ce trebuie să fac cu ea.După un timp,nefiind obligat să particip la prima rugăciune musulmană a zilei, m-am obișnuit cu chemarea și nu mă mai trezesc.Chemarea vine,în ultimii 33 de ani,de la aproximativ 2km.în linie aeriană de casa mea.Aștept continuarea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Îți mulțumesc CARMEN pentru
    tot ce ai expus aici,câteva poze
    am avut ocazia să vad acum doi ani
    de la fiu meu,doar atât.
    Să ai un weekend superb!
    Te pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. buna dimineata...:)
    da...fara ele...dar un pic de mister mi-ar placea sa fie :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Immmmm, aroma asta de cafea plina de iubire a ajuns pana la mine! Sublim!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt curioasa daca ai facut alegerea buna cu rochita, dar daca nu ma insel miercuri ai pus o poza cu tine in mare (care e minunata de altfel, miercurea asta am ratat-o, am uitat efectiv :(( )!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce culoare superba are acolo marea!!! Ce zi frumoasa ati avut!
    Am vazut si-o sarailie in farfuria cu desertul? Mmmmm! Si baclavale ati mancat? Helmut a-ncercat senzatia fumatului de narghilea?

    RăspundețiȘtergere
  12. Astept continuarea. Pana acum mi-a placut tot:)
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. ai reusit sa ma relaxezi (nu am o zi prea buna la serviciu)- multumesc; descrierea cafelei e bestiala- o sa o notez; astept sa mai invat si alte lucruri despre turcia

    RăspundețiȘtergere
  14. Carmen,
    Minunată vacanță!!
    Nu știu din ce motive , tot amânam o excursie în Turcia.
    Cred că m-ai convins! Dar pentru vara viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Te citesc si , ochii mintii mi se deschid...
    Frumos, interesant ...Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  16. Rapparu'
    multumesc si eu :)
    Cafeluta e gustoasa, e mai altfel, am si uitat ce gust are fiarta si nu presata de aparat!
    Un weekend fai si tie!

    RăspundețiȘtergere
  17. Lumi,
    :) ma bucur ca îmi esti aproape!
    Te pup, weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  18. Lukluk,
    :) si de pretentii, asta e drept!
    Un weekend placut si o duminica "aerisita" :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Week-end frumos Carmen! Thank you for the ping-ping! :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Se-cret,
    :) cafeluta trebuie bauta fierbinte, sa-ti oparesti limba! ha-ha
    Norocul nostru ca în zonele hoteliere nu prea au fosr moschei, dar... ma gândesc ca omul se obisnuieste cu totul. Sunt atâtia care locuiesc lânga gara sau aeroport, si este mult mai rau!
    Mda, fiecare popor cu religia, traditiile si obiceiurile lui...
    Concediul a fost un vis! continuarea rezumatului vineeeeee :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Elena,
    :) cu luxul de amanunte pe care-l dau eu aici, este practic ca si când ai fi fost si tu acolo ;) i-a sa-i povestesti tu odata, fiului tau, ce ai vazut! :)))

    RăspundețiȘtergere
  22. Pandhora,
    :)) ziua buna! tocmai am venit de la servici, eu am weekeeeeeeeend! Au fost doau zile jumate, luuuungi si grele!
    Misterul, da! apropo, m-am înscris pentru noiembrie la
    "Draculadinner" :))intr-un castelmedieval, în atmosfera filmului Dracula, se serveste un meniu de 4 feluri, în timp ce de jur împrejur, se încearca sa se creeze atmosfera horror! :)) Abia astept sa o traiesc si pe asta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Lunapatrata,
    :) ma bucur ca ai savurat cafeluta virtuala!

    RăspundețiȘtergere
  24. Alicee,
    :D concediul acesta am facut 1890 fotografii, si am filmat 3 ore cap la cap! :))
    nu-i bai, te asteptam miercurea viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  25. Alina,
    dulciurile lor sunt bombe de calorii! m-am abtinut cât am putut!
    Marea e într-adevar minunata! relieful, aerul, muzeele... totul e minunat!(mai putin negotul!)
    Povestea cu narghileaua... Hm! nu ai vazut ca avem una acasa?
    Adolescentii aici obisnuiesc sa mearga seara la un ceai si o Shisha(asa se cheama aici) cu tabac de mar, lamâie, pepene, cocacola, cirese, menta, banana, ananas sau stiu eu ce alt fruct. Fetele mi-au spus si nu prea eram de acord, dar... încuiate în casa nu pot sa le tin, o sa vezi tu ce te asteapta :)) Si într-o zi, una din ele mi-a spus ca doreste sa-si cumpere o pipa de apa, sa aiba acasaa, ca este mai igienic si bla-bla... Am stigat NU, aici în casa nu intra nici-o dracie de aceea! Dar... când Luchi a împlinit 18 ani, a primit cadou de la câtiva prieteni si... m-am trezit în fata faptului împlinit.
    Acum... ce sa zic, îmi place aroma, dar noi nu fumam, doar fetele, rar de tot, când îsi mai amintesc ( a trecut "valul" acela de teribilism )

    RăspundețiȘtergere
  26. Tudor,
    multumesc. Am înca multe de povestit...
    Un minunat sfârsit de saptamâna îti doresc deasemenea

    RăspundețiȘtergere
  27. Sophie,
    ah! zilele acestea au fost si pentru mine grele... ca dupa concediu! da... ma bucur daca povestea mea te-a relaxat un pic.
    Te pup, sa ai un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  28. Gina,
    partea de sud-est este colosala! Neaparat sa o vizitezi, se merita! Si... vara e foarte cald, de preferat este mai, pentru vizitare, muzee... Pentru concediu la mare, atunci da, vara e perfecta!
    Weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  29. Nima,
    mersi, esti o draguta! te pup, weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  30. Cristi,
    cu placere ;)
    Weekend fain si tie!

    RăspundețiȘtergere
  31. Foarte frumos! Felicitari pentru capacitatea de a te abtine de la baclavale si alte delicii dulci. Eu n-am putut. :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Vertange,
    ooooh, înseamna ca m-am exprimat gresit! m-am abtinut sa nu manânc mai mult decât am mâncat! :))) Nici eu nu am putut rezista! Cel mai interesant desert mi s-a parut o combinatie de dovleac copt cu miere si înghetata de vanilie! hmmmm... si acum îmi ploua-n gura :))

    RăspundețiȘtergere
  33. Ma bucur ca ai avut un concediu reusit! Numai bine CARMEN!

    RăspundețiȘtergere
  34. Alice,
    multumesc! asa este, am avut noroc de un concediu minunat!
    un weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Pfff,ce excursie frumoasa ati avut! Imi aduce aminte de excursia noastra in Egipt. Ai spus intr-un post anterior de "negustorie" si cum orice turist este vazut ca un "milionar", asa era si in Egipt. Trebuia sa te targuiesti pentru cel mai mic fleac, daca nu, te jumuleau de bani :)) Sper sa ma ridic la inaltimea asteptarilor cu relatarea mea despre Viena, dupa ce am vazut cat de frumos ai povestit tu.

    RăspundețiȘtergere
  36. sub influenta Halloween-ului probabil :)
    chiar sunt curioasa ce vi se pregateste :))

    RăspundețiȘtergere
  37. Irina,
    Egiptul nu mi s-a parut asa... E adevarat ca porneau cu pretul x5, dar cedau repede daca vedeau ca îi iei în râs. Cât despre ciubuc, nimeni nu a cerut în Egipt, ci fiecare s-a straduit sa fie cât poate de dragut ca sa primeasca ceva, si a primit, din inima, pentru ca zau, au meritat!

    Viena... sunt sigura ca nu ai cum sa scrii decât frumos!abia astept :)

    RăspundețiȘtergere
  38. Pandhora,
    nu...nu are legatura cu Halloweenul. Castelul functioneaza în tot timpul anului si ofera la alegere: Dracula-dinner, Gangster.dinner, Dinner cu basme, Crimi-dinner, Musical-dinner, Slager-dinner, western-dinner si Calatorii prin lume Dinner - tocmai am prospectul în mâna.
    Voi merge cu vecina mea si o prietena de a ei, noiembrie am ales pentru ca, în functie de concediile noastre si locurile libere din restaurant, asa a fost sa fie :)) Vecina mea e fascinata de povesti cu vampiri si si prietena ei. Eu... m-am oferit sa le însotesc, pentru ca eu sunt una din stra-stranepoatele lui Dracula :))
    Mergem numai noi fetele ;) Barbatii trebuie sa se gândeasca cu ce sa-si umple timpul... Sigur nu se vor plictisi :D

    RăspundețiȘtergere
  39. eeee....bine de stiut :))
    in acest caz sunt sigura ca povestea de dragoste a lui Vlad Dracul ti-a spus ceva mai mult...:)

    RăspundețiȘtergere
  40. Pandhora,
    abia astept evenimentul ;)

    RăspundețiȘtergere
  41. excelent peisajul din videoclip si conditiile de la hotel..., ce sa mai zic, ti-am spus eu ca am de ce sa te invidiez. :)

    RăspundețiȘtergere