joi, 16 iunie 2011

Povestea trista a Trandafirului

Înscriu aceste rânduri în ciclul "Povestilor parfumete între bloggeri" initiat de Mirela, tema saptamânii acesteia este "Trandafirul".

Au trecut 21 ani, 5 luni si 18 zile, de la abominabila actiune ce a purtat numele "Trandafirul". Doar mintea bolnava a organizatorilor au putut asocia numele "regelui florilor" cu aceasta cruda încercare de a sterge urmele masacrului de la Timisoara. 43 cadavre ale celor împuscati mortal la demonstratiile din Timisoara, în zilele de 16 si 18 decembrie 1989 si ale ranitilor executati în Spitalul Judetean Timis, au fost ridicate de la morga acestui spital si transportate la Bucuresti, spre a fi incinerate, la Crematoriul Cenusa.
Citind raportul acestei actiuni te cuprinde ameteala si fiori reci îti cutremura corpul. Cu ochii plini de lacrimi, încerci sa citesti pâna la capat si îngrozit, nu poti decât sa te întrebi "de ce toate acestea?!"...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
"Trandafirul alb" (Die Weiße Rose) s-a autonumit grupul de studenți ai Universitatii din München, care au format o mișcare de rezistență non-violentă în Germania nazistă. Acest grup de tineri curajoși au activat din iunie 1942 până în februarie 1943. Initiatorii miscarii au fost fratii Scholl - Sophie si Hans. Grupul a redactat, tipărit și distribuit șase foi volante, prin care populația era îndemnată să se opună regimului nazist. Cel de-al șaptelea manifest, pe care tinerii îl pregătiseră, nu a mai putut fi distribuit, întrucât membrii grupului au fost arestați, judecați și condamnați la moarte prin decapitare.
Odată cu prăbușirea regimului nazist, Die Weiße Rose a devenit simbolul cel mai pur al opoziției față de tiranie, fără nici un interes personal de putere sau de auto-celebrare.
Astazi, pietele din fata universitatii bavareze Ludwig-Maximilians-Universität din München se numesc Geschwister-Scholl-Platz (piața fraților Scholl) si Prof. Huber-Platz, în cinstea mentorilor acestei grupari antinaziste. Institutul de stiinte Politice din cadrul Universitatii München a primit numele Geschwister-Scholl-Institut si tot în cinstea celor sacrificati, a fost initiata acordarea anuala a premiului Geschwister-Scholl-Preis, unei personalități literare, ce dovedeste independenţă intelectuală, promovează libertăţi civile, curaj moral, intelectual şi estetic şi simţul responsabilitatii (în 2006 premiul a fost acordat scriitorului român Mihail Sebastian).
*******************************************************************************
au mai scris (sau atasat fotografii) pe tema trandafirului: Mirela, Gabi, Danielle, Tudor, Vero, Catalin.

10 comentarii:

  1. Două poveşti triste legate de o floare superbă...
    Noi, oamenii, întinăm de multe ori lucrurile pe care le atingem... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. O colectie de fotografii cu trandafirii daruiti de mine de-a lungul timpului! ;)

    http://www.catalinlungu.com/2010/08/roses-from-my-life.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa aceste povesti triste, am speranta ca vei scrie ceva vesel legat de Regina Florilor! Moralul ridicat, zambetul de buze si vacanta frumoasa!
    Ramane aceeasi tema, dar se reprofileaza pe aromaterapie si legende. Daca scrii prima data, mi-ar placea sa scrii chiar despre parfumurile care au trandafir in componenta. Te pup, Carmen! Weekend minunat! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Catalin,
    minunate fotografii! multumesc pentru invitatie

    RăspundețiȘtergere
  5. Mirela,
    multumesc mult. Am sa scriu ceva, dar nu despre parfumuri... Data viitoare, va mai fi o ocazie, nu?
    Te pup si-ti doresc si eu tie un weekend minunat. Si al meu va fi! ;) Mâine dimineata plec la sotul în vizita la clinica de recuperare; voi sta pâna duminica seara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am stiut cum s-a numit acea actiune din decembrie `89.
    Nu-mi vine sa cred ca asa ceva a fost posibil la noi.
    Nici despre acei tineri anti nazisti nu am stiut.
    Ce soarta trista au avut!
    Iti doresc o duminica de vis, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da,triste evenimente legate de trandafiri.De ar știi omenirea să învețe din ele și în numele trandafirului să facă o lume mai plină de compasiune,mai înțelegătoare și mai bună.

    RăspundețiȘtergere
  8. Gabi,
    este groaznic ce s-a întâmplat si de aceea este o datorie a noastra sa nu uitam...

    RăspundețiȘtergere
  9. Secret,
    ce frumos ai spus... Ar fi minunat!

    RăspundețiȘtergere